Ministry of Women and Child Development
In-Country Adoptions
11 FEB 2021 3:43PM by PIB Delhi
The Government has put in place a centralized online system CARINGS (Child Adoption Resource Information and Guidance System) to facilitate adoption in the Country with effect from 1.08.2015. Prior to introduction of CARINGS, the adoption agencies placed the children directly with Prospective Adoptive Patents(PAPs) registered with them. The details of In-country Adoptions (year-wise & gender-wise) from 2010 to 2015-2016as provided by States/UTs to CARA are enclosed at Annexure-I. Details of In-country Adoptions (year-wise, age-wise & gender-wise) from 2017-2018 to 2020-2021 (as on 03/02/2021) are enclosed at Annexure-II.
The number of infants below the age of three months adopted during 2016-2017 to 2020-2021 (as on 03/02/2021) is 725.
As per section 38 of the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015, the orphaned and abandoned children are required to be declared legally free for adoption within 02 months in case of a child upto the age of two years and within 04 months in case of a child above the age of two years, after following the due procedure. Further, the surrendered children are required to be declared legally free for adoption after 02 months (reconsideration period) from the date of surrender of the child.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in the Rajya Sabha today.
****
BY/AS
Annexure I
In-Country Adoption Data (Year-wise & Gender-wise) for the years from 2010 to 2015-2016
S.No.
Year / Period
Number of In-country Adoptions
Male
Female
Total
1
2010 (January, 2010 to December, 2010)
-
-
5693
2
2011 (January, 2011 to March, 2012)
-
-
5964
3
2012-2013
1848
2846
4694
4
2013-2014
1631
2293
3924
5
2014-2015
1688
2300
3988
6
2015-2016
424
706
1130
Annexure II
In-country Adoptions (year-wise, age-wise & gender-wise) from 2017-2018 to 2020-2021 (as on 03/02/2021)
2015-16
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
2020-21
Age
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
Male
Female
0-2
579
931
1024
1535
1008
1552
1031
1500
1050
1494
704
1087
2-4
81
111
104
139
146
155
108
153
97
117
74
85
4-6
47
66
87
92
70
79
87
92
88
95
40
46
6-8
18
17
50
45
32
30
40
47
43
39
20
20
8-10
4
16
35
51
50
42
40
28
23
32
17
12
10-12
3
2
14
19
10
20
27
25
22
26
14
10
12-14
0
5
4
5
5
6
7
18
22
9
10
9
14-18
0
1
3
3
3
6
7
9
9
6
4
8

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
ইন-কন্ত্রী এদোপ্সন
11 FEB 2021 3:43PM by PIB Imphal
সরকারনা লৈবাক অসিদা এদোপ্সন হেনগৎহন্নবা ১.০৮.২০১৫দগী হৌদুনা সেন্ত্রেলাইজ ওনলাইন সিস্তেম অমা সি.এ.আর.আই.এন.জি.এস. (চাইল্দ এদোপ্সন রিসোর্স ইনফোর্মেসন এন্দ গাইদেন্স সিস্তেম) লৈহনখি। সি.এ.আর.আই.এন.জি.এস. চৎনহনবগী মাংঙোইননা এদোপ্সন এজেন্সীশিংনা মখোয়না রেজিস্তর তৌবা প্রোস্পেক্তিব এদোপতিব পেতেন্তশিং (পি.এ.পি.শিং)দা অঙাংশিং হকথেংননা হাপখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা সি.এ.আর.এ.দা পীরকোআ ২০১০দগী ২০১৫-১৬ ফাওবগী ইন-কন্ত্রী এদোপ্সনগী অকুপ্পা মরোল (চহিগী ওইনা অমসুং জেন্দরগী ওইনা) এনেক্সর-Iদা পীরি। ২০১৭-২০১৮দগী ২০২০-২০২১ (০৩/০২/২০২১ ফাওবদা) ফাওবগী ইন-কন্ত্রী এদোপ্সনগী (চহিগী ওইনা, অঙাংগী চহিগী ওইনা অমসুং জেন্দরগী ওইনা) অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
২০১৬-২০১৭দগী ২০২০-২০২১ (০৩/০২/২০২১ ফাওবা) ফাওবদা য়োকখিবা থা অহুমগী মখাদা লৈবা পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংগী মশিং ৭২৫ ওইখি।
জুবেনাইল জস্তিস (কিয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চিল্দ্রেন) এক্ত, ১০৫কী সেক্সন ৩৮কী মতুং ইন্না মমা-মপা লৈতবা অমসুং হুনদোকপীরবা অঙাংশিং মথৌ তাবা প্রোসিজর অদুগী মতুংদা অসি চহি অনি ফাওবগী অঙাংগী ওইনা থা ০২গী মনুংদা অমসুং চহি অনিগী মথক্কী অঙাংনা থা ০৪গী মনুংদা এদোপ্সন তৌবগী লিগেলী ফ্রী ওই হায়না লাউথোকপা তঙাই ফদে। সরেন্দর তৌরবা অঙাংশিংগী ওইনা অঙাং অদু সরেন্দর তৌখিবা তাং অদুদগী থা ০২গী মতুংদা (রিকন্সিদরেসন পিরেদ) এদোপ্সনগী লিগেলী ফ্রী ওইরে হায়না লাউথোকপা তঙাই ফদে।
মসিগী ই-পাউ অসি নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্ম্রীতি ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
****
এনেক্সর I
২০১০দগী ২০১৫-২০১৬ ফাওবগী ইন-কন্ত্রী এদোপ্সন দেতা (চহিগী ওইনা অমসুং জেন্দরগী ওইনা)
মশিং
চহি / পিরেদ
ইন-কন্ত্রী এদোপ্সনশিংগী মশিং
নুপা
নুপী
অপুনবা
১
২০১০ (জনুৱারী ২০১০দগী সিদেম্বর, ২০১০)
-
-
৫৬৯৩
২
২০১১ (জনুৱারী, ২০১১দগীমার্চ, ২০১২)
-
-
৫৯৬৪
৩
২০১২-২০১৩
১৮৪৮
২৮৪৬
৪৬৯৪
৪
২০১৩-২০১৪
১৬৩১
২২৯৩
৩৯২৪
৫
২০১৪-২০১৫
১৬৮৮
২৩০০
৩৯৮৮
৬
২০১৫-২০১৬
৪২৪
৭০৬
১১৩০
এনেক্সর II
২০১৭-২০১৮ দগী ২০২০-২০২১ (০৩/০২/২০২১ ফাওবা) ফাওবগী ইন-কন্ত্রী এদোপ্সন (চহিগী ওইনা, অঙাংগী চহিগী ওইনা অমসুং জেন্দরগী ওইনা)
২০১৫-১৬
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
চহি
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
নুপা
নুপী
০-২
৫৭৯
৯৩১
১০২৪
১৫৩৫
১০০৮
১৫৫২
১০৩১
১৫০০
১০৫০
১৪৯৪
৭০৪
১০৮৭
২-৪
৮১
১১১
১০৪
১৩৯
১৪৬
১৫৫
১০৮
১৫৩
৯৭
১১৭
৭৪
৮৫
৪-৬
৪৭
৬৬
৮৭
৯২
৭০
৭৯
৮৭
৯২
৮৮
৯৫
৪০
৪৬
৬-৮
১৮
১৭
৫০
৪৫
৩২
৩০
৪০
৪৭
৪৩
৩৯
২০
২০
৮-১০
৪
১৬
৩৫
৫১
৫০
৪২
৪০
২৮
২৩
৩২
১৭
১২
১০-১২
৩
২
১৪
১৯
১০
২০
২৭
২৫
২২
২৬
১৪
১০
১২-১৪
০
৫
৪
৫
৫
৬
৭
১৮
২২
৯
১০
৯
১৪-১৮
০
১
৩
৩
৩
৬
৭
৯
৯
৬
৪
৮