হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মেদিকেল কোলেজশিং
05 FEB 2021 6:47PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র মিনিস্ত্রীনা সেন্তরনা পুথোকপা স্কীম “হান্ননা লৈরবা দিস্ত্রীক্ত/রিফরেল হোস্পিতালশিংদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ হাপচিনবা” হায়বা অসিদা হান্ননা মেদিকেল কোলেজ লৈতবা দিস্ত্রীক্তশিংদা মেদিকেল কোলেজকী খুদোং চাবা অসি দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতালদা লিংখৎলগনি। স্কীম অসিগী ফেজ অহুমদা পুন্না মেদিকেল কোলেজ ১৫৭কী অয়াবা পীখ্রে।
মখা তানা, স্তেতশিংগা মেদিকেল কোলেজ অসিগী শাবা, ফন্দগী শিজিন্নবা মেদিকেল কোলেজ অসি হৌবদা স্তেতশিং অসিনা তৌগদবা থৌরাংশিং অসি য়েংশিন্নবা মিতিং অমা পাংথোকখি। স্তেত খায়না মেদিকেল কোলেজ অসিগী পি.জি.গী সীতশিংগা এনেকচর-১দা পীরি।
মসিগী মথক্তা, সেন্ত্রেল সরকারনা লৈবাক অসিদা মেদিকেলগী ফমশিং অসি হেনগৎনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মসিদা য়াওরিবা অসি:
- সেন্তরনা পুথোকপা স্কীম – হান্ননা লৈরবা স্তেত সরকার/সেন্তর সরকারগী মেদিকেল কোলেজশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং হেন্না ফগৎহন্দুনা এম.বি.বি.এস. অমসুং পি.জি.গী সীত হেনগৎহনবা।
- য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজশিং অমা লৈবদা চংদবা য়াদবা মচাকশিং হায়বদি লম, ফেকল্তি, স্তাফ, ফমুংগী মশীং, অতৈ মচাকশিং অসি লৈহনবা।
- এম.বি.বি.এস. মশীং অসি য়াম্না লৌবা ১৫০দগীনা ২৫০ ফাওবদা হেনগৎহনবা
- দি.এন.বি. অসি এম.দি./এম.এস. অমসুং দি.এম./এম.সি.ঐচ. অসিগা মান্নহন্দুনা ফকল্তি ৱাৎপা মতমদা শম্নবা।
- চহিগী অকক্নবা শাংদোকপা মদুদি থবক চংবা/শাংদোকপা/ওজাগী পোস্ততা অমুক চংবা/দীন/প্রিন্সিপাল/দাইরেক্তর অসি চহি ৭০ ফাওবা।
- ওজা-ছাত্রগী রেসিও অসি পি.জি.গী সীত মতুং ইন্না হেনগৎহনবা।
- চৎন-কাংলোনশিং অসি চৎনদুনা এম.বি.বি.এস. শকখংলবা মতুং চহি অহুমদা পি.জি. কোর্সেস হৌবা অসি শোইদনা লৈগদবনি।
- কোলেজশিং অসিদা পি.জি.গী কোর্সশিং অসি ক্লিনিকেল সবজেক্তকী ৪শুবা রিনেৱেলদা থাবা য়াগনি।
- চৎন-কাংলোনশিং অসিদা য়াওরিবা অসিদা প্রোবিজন অমা শেম্লে মেদিকেল কোলেজশিং অসিদা করিগুম্বা হায়রিবা সীত অসিদা শুদবা তারগদি সীতশিং অসি য়ামদনা লৌগনি।
- কোন্সোর্তিয়ম অমা (লনাইগী ওর্গানাইজেসন ২ নত্ত্রগা ৪ওইবা কাংবু)না মেদিকেল কোলেজ অমা লিংখৎপগী অয়াবা পীরি।
- মেদিকেল কোলেজশিং অসি লিংখৎপা পুক্নিং থৌগৎনবা পি.পি.পি. মোদতা ফন্দিং স্কীম অমা হৌদোক্লি।
এনেকচর-১
স্তেত খায়না মরীক চুম্বা:
লৈবাক অসিগী মেদিকেল কোলেজশিংগী মশীং লোয়ননা পি.জি.গী সীত
সে.ন.
স্তেত
মেদিকেল কোলেজশিংগী মশীং
পি.জি.গী সীত মশীং
অপুনবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৩১
২৩৭১
২
এ অমসুং এনগী ঈথৎশিং
১
০
৩
অসাম
৮
৭১৫
৪
অরুনাচল প্রদেশ
১
০
৫
বিহার
১৮
৮৫৬
৬
চান্দিগর
১
৫৫৭
৭
ছত্তিসগর
১০
২০৬
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
১
০
৯
দিল্লী
১০
২৭১৫
১০
গোৱা
১
১১৯
১১
গুজরাত
৩০
২১২৭
১২
হরিয়ানা
১২
৫৫৪
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৭
৩১৮
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৯
৫৬৮
১৫
ঝার্খন্দ
৮
২২৭
১৬
কর্নাতকা
৬১
৫৩৭৯
১৭
কেরেলা
৩১
১৫৮৭
১৮
মধ্য প্রদেশ
২৩
১৫৪৮
১৯
মহারাস্ত্র
৬০
৪৯২২
২০
মনিপুর
২
২১০
২১
মেঘালয়
১
৩৫
২২
মিজোরাম
১
০
২৩
নাগালেন্দ
০
০
২৪
ওরিশা
১২
৮৫২
২৫
পুদুচেরী
৯
৮১৭
২৬
পঞ্জাব
১১
৭৩৪
২৭
রাজস্থান
২৪
১৮৪১
২৮
সিক্কিম
১
২২
২৯
তামিল নাদু
৫৩
৪২৫৫
৩০
তেলঙ্গনা
৩৪
২২৩৭
৩১
ত্রিপুরা
২
৮৪
৩২
উত্তর প্রদেশ
৫৭
২৮৩৬
৩৩
উত্তরাখন্দ
৬
১৭৩২
৩৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৬
১৭৫৮
অপুনবা
৫৬২
৪২১৮২
মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিদা দি.এন.বি./এফ.এন.বি. ৯৭৯৫গী সীত অমসুং সি.পি.এস. দিপ্লোমাগী সীত ২৪৩২ লৈরি।
মিনিস্তর ওফ স্তেত (হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র) শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Medical Colleges
05 FEB 2021 6:47PM by PIB Delhi
The Ministry of Health & Family Welfare administers a Centrally Sponsored Scheme for “Establishment of new medical colleges attached with existing district/referral hospitals” for establishment of medical college by upgrading the district hospitals in districts where there are no medical colleges. A total of 157 medical colleges have been approved under three phases of the Scheme.
Further, meetings with the States are held at regular intervals to monitor the progress of the medical colleges in terms of construction, utilization of funds and plan of the States to make the colleges functional. The State-wise details of the number of Medical Colleges along with PG seats in the country are at Annexure-I.
Besides, the Central Government has taken several steps to increase the number of medical seats in the country. These include:
i. Centrally Sponsored Scheme- Strengthening/ up gradation of existing State Government/Central Government Medical Colleges to increase MBBS and PG seats.
ii. Minimum Standard Requirements for setting up of Medical College have been rationalized in terms of land, faculty, staff, bed strength, equipment and other infrastructure.
iii. Enhancement of maximum intake capacity at MBBS level from 150 to 250.
iv. DNB qualification has been equated with the corresponding MD/MS and DM/M.Ch to take care of shortage of faculty.
v. Enhancement of age limit for appointment/ extension/ re-employment against posts of teachers/dean/principal/ director in medical colleges upto 70 years.
vi. The teacher-student ratio has been rationalized to increase in number of PG seats.
vii. By amending the regulations, it has been made mandatory for all medical colleges to start PG courses within 3 years from the date of their MBBS recognition /continuation of recognition.
viii. Colleges are allowed to apply for PG courses in clinical subjects at the time of 4th renewal. It will serve to advance the process for starting PG courses by more than 1 year.
ix. Provision has been made in the Regulations to offer less number of seats to the applicant medical college, in case, it falls short of minimum prescribed requirements of applied intake to avoid wastage of human resources.
x. A Consortium (a group of 2 or upto 4 private organizations) has been allowed to establish a medical college.
xi. To promote establishment of medical colleges in PPP mode, Viability Gap Funding Scheme has been launched.
The erstwhile Board of Governors, Medical Council of India, with prior approval of the Central Government had amended Post Graduate Medical Education Regulations, 2000 to provide that it shall be incumbent upon medical Colleges/Medical Institutions to make an application for starting Post- graduate medical education courses within three years of grant of recognition of its MBBS qualification.
Annexure-I
State-wise details:
Number of Medical Colleges along with PG seats in the country
Sl. No.
State
Number of medical colleges
Number of PG seats
Total
1
Andhra Pradesh
31
2371
2
A & N Islands
1
0
3
Assam
8
715
4
Arunachal Pradesh
1
0
5
Bihar
18
856
6
Chandigarh
1
557
7
Chhattisgarh
10
206
8
D& N Haveli
1
0
9
Delhi
10
2715
10
Goa
1
119
11
Gujarat
30
2127
12
Haryana
12
554
13
Himachal Pradesh
7
318
14
Jammu & Kashmir
9
568
15
Jharkhand
8
227
16
Karnataka
61
5379
17
Kerala
31
1587
18
Madhya Pradesh
23
1548
19
Maharashtra
60
4922
20
Manipur
2
210
21
Meghalaya
1
35
22
Mizoram
1
0
23
Nagaland
0
0
24
Orissa
12
852
25
Pondicherry
9
817
26
Punjab
11
734
27
Rajasthan
24
1841
28
Sikkim
1
22
29
Tamil Nadu
53
4255
30
Telangana
34
2237
31
Tripura
2
84
32
Uttar Pradesh
57
2836
33
Uttarakhand
6
1732
34
West Bengal
26
1758
TOTAL
562
42182
Besides the above, there are 9795 DNB/FNB seats and 2432 CPS Diploma seats available in the country
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.