Ministry of Health and Family Welfare
Measures for Population Control
05 FEB 2021 6:48PM by PIB Delhi
The Government has been implementing the National Family Planning Program which provides voluntary and informed choices to the beneficiaries through a target free approach with the objective of checking population increase in the country.
A National Population Policy has been formulated in the year 2000 with the long-term objective of attaining population stabilisation by 2045.
Various initiatives have been taken under the National Family Planning Program providing broad range of services mentioned as follows:
1. New Contraceptive Choices: The current contraceptive basket comprising of Condoms, combined oral contraceptive pills, emergency contraceptive pills, Intrauterine contraceptive uterine device (IUCD) and sterilization has been expanded with inclusion of two new contraceptives- Injectable contraceptive (Antara programme) and Centchroman (Chhaya)
2. Post-partum Intrauterine contraceptive device(PPIUCD) incentive scheme under which PPIUCD services are provided post delivery.
3. Compensation scheme for sterilization acceptors which provides compensation for loss of wages to the beneficiary and also to the service provider and team for conducting sterilisation.
4. National Family Planning Indemnity Scheme (NFPIS) under which clients are compensated in the eventualities of death, complication and failure following sterilization operations.
5. Family Planning Logistics Management Information System (FP-LMIS): dedicated software has been launched to ensure smooth forecasting, procurement and distribution of family planning commodities across all the levels of health facilities.
6. Mission ParivarVikas: Mission ParivarVikas has been introduced for substantially increasing access to contraceptives and family planning services in seven high
focus states having TFR of more than 3 namely Uttar Pradesh, Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Jharkhand, Chhattisgarh and Assam..
1. Scheme for Home Delivery of contraceptives by ASHAs at doorstep of beneficiaries has been taken up.
2. Scheme for provision of Pregnancy Testing Kits in the drug kits of ASHA for use in communities.
The National Family Planning Programme of the Ministry of Health and Family Welfare is working closely with the states and UTs to provide technical support and guidance under overall tenets of the National Population Policy 2000 and oversees its implementation.
The following schemes provide for involvement of private partnerships for provisioning of Family Planning services:
1. Accreditation/ Empanelment of private facilities/providers: The private facilities/providers are accredited/ empanelled through State/District Quality Indemnity sub committee for provision of free sterilization services. The accredited facilities are also provided indemnity coverage.
1. Clinical Outreach Teams (COT) Scheme provides for family planning services through mobile teams from accredited organizations in far-flung, underserved and geographically difficult areas in the seven Mission ParivarVikas States namely Uttar Pradesh, Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Jharkhand, Chhattisgarh and Assam.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
পোপুলেসন কন্ত্রোলগী খোঙথাংশিং
05 FEB 2021 6:48PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী মীশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংশিন্নবগী ৱাখল্লোন্দা তার্গেৎ ফ্রী এপ্রোর্চ অমগী খুৎথাংদা বেনিফিসরীশিং অসিদা ভোলুন্তরী ওইনা ফংহন্নবা অমসুং মশা মশাগী অপাম্বশিং অদু তাক্নবা সরকার অসিনা নেস্নেল ফেমিলী প্লানিং প্রোগ্রাম চৎনদুনা লাক্লি৷
২০৪৫ ফাওবগী মনুংদা হেনগৎলক্লিবা মীশিং অসি স্তেবিলিতী লৈহন্নবগী পান্দমদা নেস্নেল পোপুলেসন পোলিসী অমা ২০০০ চহীদা চৎনবা হৌখ্রে৷
নেস্নেল ফেমিলী প্লানিং প্রোগ্রামগী মখাদা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে অমসুং মসিনা মখাগী ফংহল্লিবা সর্ভিসশিং অদু মখাদা পীরি:
১. অনৌবা কন্ত্রাসেপ্তিব চোইসেস: কোন্দোমশিং, কম্বাইন্দ কন্ত্রাসেপ্তিব পিলশিং, ইমর্জেন্সী কন্ত্রাসেপ্তিব পিলশিং, ইন্ত্রায়ুতিরিন কন্ত্রাসেপ্তিব য়ুতিরিন দিভাইজ(আই.য়ু.সি.দি.) অমসুং স্তেরিলাইজেসন য়াওনা হৌজিক লৈরিবা কন্ত্রাসেপ্তিব বাস্কেৎ অসিদা অনৌবা কন্ত্রাসেপ্তিব অনি-ইঞ্জেক্তেবল কন্ত্রাসেপ্তিব(অন্তারা প্রোগ্রাম) অমসুং সেন্তক্রোমন (চায়া) অসি হাপচিন্দুনা হেন্না পাকথোক চাওথোকহনখ্রে৷
২. পোস্ত- পার্তম ইন্ত্রায়ুতিরিন কন্ত্রাসেপ্তিব দিভাইজ(পি.পি.আই.য়ু.সি.দি.) ইন্সেন্তিব স্কিম অসিনা মচা পোক্লবা মতুংদা পি.পি.আই.য়ু.সি.দি. সর্ভিসশিং ফংহল্লি৷
৩. স্তেরিলাইজেসন এসেপ্তরশিং অসিগী লৈরিবা কম্পেন্সেসন স্কিম অসিনা বেনিফিসরি অসিদা মহাক্কী খুৎশুমল অদু মাংবগীদমক কম্পেন্সেসন পী অমসুং স্তেরিলাইজেসন অসি পাংথোকপগীদমক সর্ভিস প্রোবাইদর অমসুং তীম অসিদসু কম্পেন্সন পী৷
৪. নেস্নেল ফেমিলী প্লানিং ইন্দেম্নিতী স্কিম(এ.এফ.পি.আই.এস.) অসিনা স্তেরিলাইজেসন ওপরেসনশিং অসি পাংথোকপা মতমদা শিবা নাবা, হেন্না ফিভম লুশিনবা অমসুং মাই পাক্তবা মতমদা ক্লাইন্তশিং অসিদা কম্পেন্সেসন ফংহল্লি৷
৫. ফেমিলী প্লানিং লোজিস্তিক্স মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(এফ.পি.-এল.এম.আই.এস.): হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী লেভেল পুম্নমক্ত ফেমিলী প্লানিং কোম্মোদিতীশিং নিংথীজনা য়েন্থোক্নবা, প্রোক্যোরমেন্ত তৌনবা অমসুং ফোর্কাস্তিং তৌনবা দেদিকেতেদ সোফতৱেয়র পুথোকখ্রে৷
৬. মিসন পরিভার ভিকাস: তি.এফ.আর. ৩দগী হেন্না লৈরিবা হেন্না মীয়েং চংফম থোক্লিবা রাজ্য তরেৎ মমিং ওইনা হায়রবদা উত্তরপ্রদেশ, বিহার, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, ঝর্খন্দ, ছত্তিশগর অমসুং অসামদা ফেমিলী প্লানিং সর্ভিসশিং অমসুং কন্ত্রাসেপ্তিবশিং হেন্না শিজিন্নহন্নবা মিসন পরিভার ভিকাস অসি পুথোকখ্রে৷
৭. বেনিফিসরীশিং অসিগী ময়ুংদা অশাগী খুৎথাংদা কন্ত্রাসেপ্তিবশিং ফংহন্নবা স্কিম পুথোকখ্রে৷
৮. কম্ম্যুনিতীশিং অসিদা শিজিন্ননবা অশাগী দ্রগ কিৎতা প্রেগনেন্সী তেস্তিং কিৎশিং হাপচিন্নবা লৈরিবা স্কিম৷
নেস্নেল পোপুলেসন পোলিসী ২০০০ অসিগী মখাদা তেক্নিকেল সপোর্ত পীনবা অমসুং লমজিংনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং অসিগা লোইননা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়গী নেস্নেল ফেমিলী প্লানিং প্রোগ্রাম অসিনা য়াম্না কন্না হোৎনরি অমসুং পাংথোক্লিবা থবকশিং অদু য়েংশিল্লি৷
ফেমিলী প্লানিং সর্ভিসশিং অসি ফংহন্নবগীদমক মখাগী স্কিমশিং অসিনা প্রাইভেৎ পার্তনরশিপশিং শরুক য়াবা ফংহল্লি:
১. প্রাইভেৎ ফেসিলিতীশিং/প্রোভাইদরশিং মশক খঙবিবা: প্রাইভেৎ ফেসিলিতীশিং/প্রোভাইদরশিং অসিনা স্তেরিলাইজেসন সর্ভিস লেম্না ফংহনবগীদমক রাজ্য/ দিস্ত্রিক ক্বালিতী ইন্দেম্নিতী সব কম্মিতীগী খুৎথাংদা মশক খঙদোকই৷
২. ক্লিনিকেল আউত্রিচ তীমশিংগী (সি.ও.তি.) স্কিম অসিনা মিসন পরিভার ভিকাস রাজ্যশিং মমিং ওইনা হায়রবদা উত্তরপ্রদেশ, বিহার, মধ্য প্রদেশ, রাজস্থান, ঝর্খন্দ, ছত্তিশগর অমসুং অসাম অসিগী মনুং হঞ্জিনবা অমসুং চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিং অসিদা মশক খঙদোক্লবা ওর্গনাইজেসনশিং অসিগী মোবাইল তীমশিং অসিগী খুৎথাংদা ফেমিলী প্লানিং সর্ভিসশিং ফংহল্লি৷
মসিগী ৱারোল অসি ঙসি লোক সভাদা রাজ্যগী মন্ত্রী(হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী অশৱিনি কুমার চৌবেহনা অইবা চেরোল অমদা ফোংদোকখিবনি৷