Ministry of Health and Family Welfare
Steps Taken for Control of Bird FLU
05 FEB 2021 6:43PM by PIB Delhi
The strains of Bird Flu detected so far are H5N1, H5N8 and H5. National Institute of High Security Animal Disease (NIHSAD), Bhopal is conducting laboratory testing for bird flu in meat products in the country.
Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has a network of 190 primary food testing laboratories under Section 43(1) of Food Safety and Standards Act, 2006 and 18 Referral Laboratories under Section 43(2) of the Act. Besides these, there are 18 State Food Testing Laboratories continuing under Section 98 of the FSS Act 2006. Out of these, almost 165 food laboratories are capable of testing meat and meat products. 2 Referral laboratories viz. National Research Centre on Meat Hyderabad and Central Institute of Fisheries Technology, Kochi are dedicated for the purpose of testing meat and fish.
25 notified primary food testing laboratories and some Referral Laboratories viz CALF-National Dairy Development Board, Gujarat, CIFT, Kochi, NRC, Meat , Hyderabad, National Food Testing Lab, Kolkata and one National Reference Laboratory viz. Edward Food Research and Analysis Centre, Kolkata have facilities for testing of Antibiotic residues.
Till date there are no laboratory confirmed human cases of avian influenza reported in the country.
No vaccine has been developed in India or procured by the Government to protect people from bird flu/avian influenza. Zoonotic diseases for which vaccine has been widely used and procured by the Government is Rabies, Japanese Encephalitis, Kyasanur Forest Disease.
Department under Assistance to States for Control of Animal Disease (ASCAD) supplement the efforts of States/UTs Government for prevention, control and containment of animal diseases including bird flu by providing financial assistance based on the action plan and requirement of the states. The financial assistance provided to the states affected with bird flu is given in at table below.
e
Funds Released to Bird Flu Affected States Under Assistance to States for Control of Animal Disease (ASCAD)
Sl. No
State/UT
Rs. in lakh
1
Bihar
0.00
2
Chhattisgarh
486.25
3
Gujarat
0.00
4
Haryana
694.91
5
Himachal Pradesh
64.78
6
Kerala
0.00
7
Madhya Pradesh
0.00
8
Maharashtra
0.00
9
Punjab
0.00
10
Rajasthan
1041.24
11
Uttar Pradesh
6313.98
12
Uttarakhand
30.62
13
Delhi
0.00
14
Jammu & Kashmir
1724.58
TOTAL
10356.36
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh. Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
বার্দ ফ্লু লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং
05 FEB 2021 6:43PM by PIB Imphal
হৌজিক ফাওবদা বার্দ ফ্লু স্ত্রেনশিং ঐচ৫এন১, ঐচ৫এন৮ অমসুং ঐ ৫ থেংনরে। লৈবাক অসিদা ফংবা চানবা শাগী পোৎথোকশিংদা বার্দ ফ্লু য়াওবরা হায়না নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ হায় সেকুরিতি এনিমেল দিজিজ, ভোপালনা থিজিল্লি।
ফুদ সেফতি এন্দ স্তেন্দার্দস এক্ত,২০০৬গী সেক্সন ৪৩(১)গী মখাদা ফুদ সেফতি এন্দ স্তেন্দার্দস ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়াগী ফুদ তেস্তিং লেবোরেতোরি ১৯০ লৈরে অমসুং এক্ত অসিগী সেক্সন ৪৩(২)গী মখাদা রিফরেল লেবোরেতোরি ১৮ লৈরে। মসিগী মথক্তা, এক্ত অসিগী সেক্সন ৯৮গী মখাদা স্তেৎ ফুদ তেস্তিং লেবোরেতোরি ১৮ লৈরি। মখোয়গী মনুংদা ফুদ লেবোরেতোরি ১৬৫ খক শাগী পোৎথোকশিং চাংয়েং তৌবা ঙম্মী। শা অমসুং ঙা চাংয়েং তৌনবা লেবোরেতোরি অনি হায়বদি নেসনেল রিছর্স সেন্তর ওন মিত, হায়দ্রবাদ অমসুং সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ওফ ফিসরিজ তেক্নোলোজি, কোচি লৈরে।
প্রাইমারি ফুদ তেস্তিং লেবোরেতোরি ২৫ অমসুং রিফরেল লেবোরেতোরিশিং হায়বদি কাল্ফ-নেসনেল দাইরি দিবপলমেন্ত বোর্দ, গুজরাত, সিফত কোচি, এন.আর.সি মিত, হায়দ্রবাদ, নেসনেল ফুদ তেস্তিং লেব কোলকাতা অমসুং নেসনেল রিফরেল লেবোরেতোরিশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা ইদৱার্দ ফুদ রিছর্স এন্দ এনালাইসিস সেন্তর, কোলকাতাদা এন্তিবাইওতিক মচিৎ লেমহৌবশিং চাংয়েং তৌনবা খুদোংচাবশিং ফংলি।
হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা মীওইবদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী কেস অমতা লেবোরেতোরিদা চাংয়েং তৌবদা থেংনদ্রি।
ভারত্তা মীওইবা বার্দ ফ্লুদগী ঙাকথোক্নবা সরকারনা তিকা পুথোকপা নত্রগা লৈবা লৈত্রি। শা-ষনশিংদা শন্দোরকপা লায়নাশিংগী তিকা পাক-শন্না শীজিন্নরে অমসুং সরকারনা রেবিস, জপানিজ ইন্সেফালাইতিস, ক্যাসানুর ফোরেস্ত দিজিজগী তিকা লৈরে।
বার্দ ফ্লু য়াওনা শা-ষনশিংগী লায়নাশিং লাকশিন্নবা অমসুং মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কন্ত্রোল ওফ এনিমেল দিজিজ(এ এস সি এ দি)গী মখাদা দিপার্তমেন্তনা রাজ্যশিংদা শেন্থং পীরে। বার্দ ফ্লুনা শোকহল্লবা রাজ্যশিংদা পীখিবা শেন্থং মখাগী তেবলদা পীরে।
এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কন্ত্রোল ওফ এনিমেল দিজিজ(এ এস সি এ দি)গী মখাদা বার্দ ফ্লুনা শোকহল্লবা রাজ্যশিংদা পীখিবা ফন্দশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
লুপা(লাখ)
১
বিহার
0.00
২
ছত্তিসগর
৪৮৬.২৫
৩
গুজরাত
0.00
৪
হরিয়ানা
৬৯৪.৯১
৫
হিমাচল প্রদেস
৬৪.৭৮
৬
কেরলা
0.00
৭
মৈধ্য প্রদেস
0.00
৮
মহারাস্ত্রা
0.00
৯
পঞ্জাব
0.00
১০
রাজস্থান
১০৪১.২৪
১১
উত্তর প্রদেস
৬৩১৩.৯৮
১২
উত্তরখান্দ
৩০.৬২
১৩
দিল্লি
0.00
১৪
জে অমসুং কে
১৭৪২.৫৮
অপুনবা
১০৩৫৬.৩৬
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা ফোঙদোকখিবনি।