হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারত্তা নর্সিং কোলেজশিং
23 SEP 2020 6:54PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা রাজ্য-রাজ্যগী মথৌ তৌরিবা নর্সিং কোলেজগী মশিং এনেক্সর Iদা পীরি।
হকশেল অসি রাজ্য অমগী মখাদা লৈবা হীরম অমা ওইবনা, অনৌবা নর্সিং কোলেজশিং লিংখৎপা অসি মশা মশাগী রাজ্য সরকারশিংগী থৌদাংনি। অদুম ওইনমক ২০২০-২১দা লৈবাক শিনবা থুংবদা বি.এসসি. (নর্সিং) প্রোগ্রাম হাংনবা আই.এন.সি. এক্তকী সেক্সন ১৩ অমসুং ১৪গী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী ইন্দিয়ন নর্সিং কাউন্সিলদা প্রপোজেল ১২৯ লাকখি। রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা অকুপ্পা মরোল এনেক্সর IIদা পীরি।
নর্সিং কোলেজশিংদা পীরিবা ত্রেনিং অসি মালেমগী থাক্তা লৈরিবা হেল্থ ক্যেরগী পথাপশিং অসিগা চান্নরি হায়বা অসি অতোপ্পা লৈবাক/ইন্তর্নেস্নেল হেল্থ ক্যের ফেসিলিতীশিংদা মথৌ ফজনা পাঙথোক্লিবা নর্সশিং অসিনা শাখি ওইরি।
ঝারখন্দগী রাজ্য সরকারদগী ফংবা ই-পাউগী মতুং ইন্না গোদ্দা জিলাদা লনাইগী এ.এন.এম. স্কুল ৬ লৈরি। লোয়ননা ঝারখন্দগী দিওঘর জিলাদা মথৌ তৌরিবা এ.এন.এম. ২ অমসুং জি.এন.এম. স্কুল ১ লৈরি।
এনেক্সর I
৩১st মার্চ, ২০২০ ফাওবদা রাজ্য-রাজ্যগী নর্সিং কোলেজশিংগী দিস্ত্রিব্যুসন
রাজ্য
‌ইন্সতিত্যুসনশিং
অপুনবা
সরকারগী
লনাইগী
অন্দমান অমসুং নিকোবার
০
০
০
আন্ধ্র প্রদেশ
১২
১৩৩
১৪৫
অরুনাচল প্রদেশ
০
১
১
অসাম
৪
১৩
১৭
বিহার
২
৮
১০
চন্দিগর
২
০
২
ছত্তিশগর
৯
৮৯
৯৮
দাদ্রা অমসুং নগর হভেলি
১
০
১
দামন অমসুং দ্যু
১
০
১
দিল্লী
৭
৭
১৪
গোৱা
১
২
৩
গুজরাত
৯
৯৪
১০৩
হরিয়ানা
২
৩৭
৩৯
হিমাচল প্রদেশ
১
৩০
৩১
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৪
১২
১৬
ঝারখন্দ
১
৯
১০
কর্নাতকা
১৩
৩০১
৩১৪
কেরেলা
১২
১২০
১৩২
মধ্য প্রদেশ
৮
১৮০
১৮৮
মহারাস্ত্র
৬
৯৮
১০৪
মনিপর
২
৬
৮
মেঘালয়
১
১
২
মিজোরাম
২
১
৩
নাগালেন্দ
০
১
১
ওরিশা
৪
৩২
৩৬
পোন্দিচেরী
২
১৩
১৫
পঞ্জাব
৬
১০২
১০৮
রাজস্থান
১১
১৩৮
১৪৯
সিক্কিম
০
৩
৩
তামিল নাদু
৫
১৮৩
১৮৮
তেলঙ্গনা
৬
৮০
৮৬
ত্রিপুরা
০
৪
৪
উত্তর প্রদেশ
৯
১০২
১১১
উত্তরাখন্দ
৭
১৬
২৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৩
১৭
৩০
অপুনবা
১৬৩
১৮৩৩
১৯৯৬
এনেক্সর II
চহি ২০২০-২১গী বি.এস.সি. (নর্সিং) প্রোগ্রাম হাংদোক্নবা রিসিব তৌখ্রবা প্রপোজল
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
ইন্দিয়ন নর্সিং কাউন্সিল অয়াবা পীরবা প্রপোজল *
ইন্দিয়ন নর্সিং কাউন্সিল অয়াবা পীখিদ্রবা প্রপোজল **
অপুনবা
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১
৮
৯
২
অরুনাচল প্রদেশ
১
১
৩
বিহার
০
২
২
৪
ছত্তিশগর
০
০
৫
দিল্লী
০
০
৬
গুজরাত
১
৪
৫
৭
হরিয়ানা
০
০
৮
হিমাচল প্রদেশ
৩
৩
৯
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২
১
৩
১০
ঝারখন্দ
২
১
৩
১১
কর্নাতকা
৮
২৯
৩৭
১২
কেরেলা
০
০
১৩
মধ্য প্রদেশ
১
২১
২২
১৪
মহারাস্ত্র
১
২
৩
১৫
ওরিশা
০
২
২
১৬
পোন্দিচেরী/পুদুচেরী
০
০
১৭
পঞ্জাব
১
১
১৮
রাজস্থান
০
২
২
১৯
তামিল নাদু
০
৪
৪
২০
তেলঙ্গনা
১
২
৩
২১
উত্তর প্রদেশ
১১
৮
১৯
২২
উত্তরাঞ্চল
১
২
৩
২৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩
৪
৭
অপুনবা
৩৭
৯২
১২৯
** অয়াবা পীখিবা: ইন্সপেক্সন পাঙথোকখ্রবা
** অয়াবা পীখিদ্রবা: এপ্লিকেসন শুদবা/ তঙাই ফদবা চেচাংশিং শুদবা – ইসেন্সিএলিতী সর্তিফিকেৎ/এস.এন.আর.সি. রিকোগনিসন লেতর/ পারেন্ত হোস্পিতাল লৈতবনা মরম ওইদুনা।
মসি রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Nursing Colleges in India
23 SEP 2020 6:54PM by PIB Delhi
State-wise number of nursing colleges functional in the country is at Annexure – I.
Health being a State Subject, opening of new nursing colleges falls under the purview of the respective State Governments However, 129 proposals have been received in Indian Nursing Council from States/UTs under Section 13 and 14 of INC Act for opening of B.Sc. (Nursing) programme across the country in 2020-21. State-wise details are at Annexure-II.
The training being provided in the Nursing Colleges meets the International standards in health care as is evident from the Indian Nurses who are able to work efficiently in any country/International health care facilities.
As per information received from State Government of Jharkhand, there are 6 private ANM Schools running in Godda District. Also, 2 ANM and 1 GNM Schools are functional in Deoghar District of Jharkhand.
Annexure – I
State-wise distribution of Nursing Colleges as on 31st March, 2020
State
Institutions
Total
Government
Private
Andaman & Nicobar
0
0
0
Andhra Pradesh
12
133
145
Arunachal Pradesh
0
1
1
Assam
4
13
17
Bihar
2
8
10
Chandigarh
2
0
2
Chattisgarh
9
89
98
Dadra & Nagar Haveli
1
0
1
Daman & Diu
1
0
1
Delhi
7
7
14
Goa
1
2
3
Gujarat
9
94
103
Haryana
2
37
39
Himachal Pradesh
1
30
31
Jammu & Kashmir
4
12
16
Jharkhand
1
9
10
Karnataka
13
301
314
Kerala
12
120
132
Madhya Pradesh
8
180
188
Maharashtra
6
98
104
Manipur
2
6
8
Meghalaya
1
1
2
Mizoram
2
1
3
Nagaland
0
1
1
Odisha
4
32
36
Pondicherry
2
13
15
Punjab
6
102
108
Rajasthan
11
138
149
Sikkim
0
3
3
Tamil Nadu
5
183
188
Telangana
6
80
86
Tripura
0
4
4
Uttar Pradesh
9
102
111
Uttarakhand
7
16
23
West Bengal
13
17
30
Total
163
1833
1996
Annexure – II
Proposal received to open B.Sc (Nursing) programme for the year 2020-21
Sl. No.
State
Proposal accepted by Indian Nursing Council*
Proposal rejected by Indian Nursing Council **
Total
1
Andhra Pradesh
1
8
9
2
Arunachal Pradesh
1
1
3
Bihar
0
2
2
4
Chhattisgarh
0
0
5
Delhi
0
0
6
Gujarat
1
4
5
7
Haryana
0
0
8
Himachal Pradesh
3
3
9
Jammu & kashmir
2
1
3
10
Jharkhand
2
1
3
11
Karnataka
8
29
37
12
Kerala
0
0
13
Madhya Pradesh
1
21
22
14
Maharashtra
1
2
3
15
Orissa
0
2
2
16
Pondicherry/Puducherry
0
0
17
Punjab
1
1
18
Rajasthan
0
2
2
19
Tamilnadu
0
4
4
20
Telangana
1
2
3
21
Uttar Pradesh
11
8
19
22
Uttaranchal
1
2
3
23
West Bengal
3
4
7
Grand Total
37
92
129
*Accept: Inspection conducted
**Reject: Due to incomplete application/non- availability of minimum documents- essentiality certificate/SNRC recognition letter/ does not have parent hospital
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.