মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
একাধিক বিষয় লিখা-পঢ়াৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক নৱম শ্ৰেণীৰ ২০১৯-২০ শিক্ষাবৰ্ষৰ পৰা এক বিষয় হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে চিবিএছইয়ে – শিক্ষামন্ত্ৰী
17 SEP 2020 5:52PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মাধ্যমিক শিক্ষা পৰিষদে (চিবিএছই) জনাইছে যে নতুন প্ৰজন্মক বহু বিষয়ত শিক্ষাদানৰ সুযোগ কৰি দিবলৈ তেওঁলোকে অনুমোদিত বিদ্যালয়বোৰত ২০১৯ – ২০ শিক্ষাবৰ্ষৰ পৰা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক এক বিষয় হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। নৱম শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে এই সুযোগ লাভ কৰিছে। সংশ্লিষ্ট বিষয়টোৰ পাঠক্ৰম আৰু পাঠ্যপুথি প্ৰস্তুত কৰিবৰ বাবে ইন্টেল, আইবিএম, মাইক্ৰোছফ্ট, প্ৰাইভেট স্কুলৰ দৰে সংস্থাবোৰে চিবিএছইক সহায় কৰিছে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা বিষয়ত চিবিএসইয়ে ৪১ টা প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছিল। য’ত ১৬৯০ জন অধ্যক্ষ আৰু শিক্ষক – শিক্ষয়িত্ৰীয়ে প্ৰশিক্ষণ লৈছে। চিবিএছইৰ দ্বাৰা অনুমোদিত বিদ্যালয়বোৰত অষ্টম শ্ৰেমীৰ পৰা একাদশ শ্ৰেণী পৰ্যন্ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক লৈ শিক্ষণ – শিকণ আৰম্ভ কৰা হৈছে।
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ কাৰিকৰী শিক্ষা বিষয়ক নিয়ামক সংস্থা অল ইণ্ডিয়া কাউন্সিল ফৰ টেকনিকেল এডুকেশ্যনে (এআইচিটিই), শিক্ষামূলক প্ৰযুক্তিক লৈ কাম কৰি আছে, এনেধৰণৰ একাধিক সংস্থাক নেশ্যনেল এডুকেশ্যনেল এলায়েন্স ফৰ টেকন’লজীৰ অধীনত নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। এআইচিটিইয়ে বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ডাটা ছায়েন্সক লৈ পঢ়া শুনা কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। বিভিন্ন আই আই টি আৰু আই আই আই টিয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক লৈ অধ্যয়ণ কৰাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠানবোৰৰ সহায়ত এআইচিটিইয়ে শিক্ষক – শিক্ষয়িত্ৰী আৰু শিক্ষাকৰ্মী সৃষ্টিৰ বাবে ফেকাল্টি ডেভলপমেন্ট প্ৰ’গ্ৰাম (এফডিপি) পৰিচালনা কৰিছে। এইপৰ্যন্ত আঢ়ৈশ কোটি এফডিপি অনুষ্ঠিত হৈছে। য’ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। চিবিএছইয়ে তেওঁলোকৰ বিভিন্ন স্কুলৰ শিক্ষক – শিক্ষয়িত্ৰীসকলৰ এই কাৰ্যসূচীত যোগদানৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এআইচিটিইয়ে এক ইনোভেশ্যন কোষো গঠন কৰিছে। এই কোষে বিভিন্ন উচ্চশিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানত ১৬০০ টা ইনোভেশ্যন কাউন্সিল গঠন কৰিছে। প্ৰতিটো আইআইআইটিয়েই তেওঁলোকৰ ছাত্ৰ – ছাত্ৰীসকলৰ উদ্ভাৱনীমূলক কাম-কাজত উৎসাহ দিবলৈ ইনকিউবেশ্যন চেন্টাৰ গঠন কৰিছে।
কেন্দ্ৰই সামাজিক দিশেৰে প্ৰাসঙ্গিক এই ধৰণৰ বিষয়ক লৈ গৱেষণা কৰিবৰ বাবে উৎসাহ দিছে। ইয়াৰ বাবে ইম্প্ৰিন্ট আৰু উচ্চতৰ আৱিস্কাৰ যোজনা আৰম্ভ কৰিছে। ইম্প্ৰিন্টত ৫০ শতাংশ খৰচ বহন কৰে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে। বাকী থকা খৰচ অংশগ্ৰহণকাৰী মন্ত্ৰালয় অথবা দপ্তৰৰ পৰা প্ৰদান কৰা হয়। উচ্চতৰ আৱিস্কাৰ যোজনাত শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ৫০ শতাংশ ধন দিয়ে। ২৫ শতাংশ ধন উদ্যোগ সংস্থা আৰু বাকী ধনখিনি অংশগ্ৰহণকাৰী মন্ত্ৰালয় অথবা দপ্তৰৰ পৰা প্ৰদান কৰা হয়।
উল্লেখ্য যে ৰাজ্যসভাত আজি এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য দিছে কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰমেশ পোখৰিয়াল ‘নিশাঙ্কে’।

Ministry of Education
In order to enhance multidisciplinary approach in teaching and to sensitize the new generation, CBSE has introduced Artificial Intelligence (AI) as a subject in class IX from the session 2019-20 – Education Minister
17 SEP 2020 5:52PM by PIB Delhi
The Central Board of Secondary Education (CBSE) has informed that in order to enhance multidisciplinary approach in teaching, learning and to sensitize the new generation, Artificial Intelligence (AI) has been introduced as a subject in class IX from the session 2019-20 in its affiliated Schools.
CBSE has collaborated with several organizations such as Intel, IBM, Microsoft, Private Schools, etc for designing the curriculum and textbook material of the Subject. Also 41 training programmes on Artificial Intelligence have been conducted in schools affiliated with CBSE at various parts of the country in which 1690 participants (principals and teachers) have been trained. Artificial Intelligence has been introduced in classes VIII, IX, X& XI in schools affiliated with CBSE.
All India Council for Technical Education (AICTE) which is a regulatory body for technical education under Ministry of Education,under its scheme, National Educational Alliance for Technology (NEAT) selected Ed-Tech companies who are providing AI based personalized adaptive learning solutions in various disciplines. AICTE has introduced AI and Data Science as a discipline in Engineering programs in many Institutes. Various IITs and IIITs are running courses on AI.
AICTE started conducting Faculty Development Programs (FDPs) with the help of Industry and Institute of National repute. So far 250 FDPs have been conducted in thrust areas including AI. Also, with the coordination of CBSE, school teachers were also allowed in some of the FDPs conducted in AI. Ministry of Education - AICTE established an innovation Cell at AICTE. The cell has constituted 1600 innovation councils in Higher Education Institutions. Regular innovation activities are being conducted in these Innovation Councils at Institutes in coordination with Ministry of Education - AICTE Innovation cell. All the IIITs have established incubation centres to promote innovation among its students.
The Government has been emphasizing the need for promoting research that is socially relevant and is of use to the end users. For this purpose, two schemes, namely Impacting Research Innovation and Technology (IMPRINT) and UchhatarAviskarYojana (UAY) have been launched. IMPRINT focuses on research in higher educational institutions wherein the cost of the project is met to the extent of 50% by the Ministry of Education and the remaining 50% by the Participating Ministry/ Department. UAY promotes industry sponsored, outcome-oriented research projects. The projects cost under UAY is met to the extent of 50% by the Ministry of Education and 25% each by the industry and the participating Ministry/ Department.
This information was given by the Union Minister for Human Resource Development, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ in a written reply in the RajyaSabha today.