Ministry of Labour & Employment
Consumer Price Index for Industrial Workers (CPI-IW) – May, 2020
30 JUN 2020 3:26PM by PIB Delhi
The All-India CPI-IW for May, 2020 increased by 1 point and stood at 330 (three hundred and thirty). On 1-month percentage change, it increased by (+) 0.30 per cent between April and May, 2020 compared to (+) 0.64 per cent increase between corresponding months of previous year.
The maximum upward pressure in current index came from Food group contributing (+) 0.67 percentage points to the total change. At item level, Arhar Dal, Masur Dal, Moong Dal, Urd Dal, Groundnut Oil, Mustard Oil, Fish Fresh, Goat Meat, Poultry (Chicken), Milk, Cabbage, French Bean, Green Coriander Leaves, Potato, Country Liquor, Refined Liquor, Cooking Gas, Petrol, etc. are responsible for the increase in index. However, this increase was checked by Rice, Wheat, Garlic, Onion, Bitter Gourd, Coconut, Gourd, Lady’s Finger, Mango, Parval, Tomato, Torai, Banana, Kerosene Oil, etc., putting downward pressure on the index.
At centre level, Warrangal, Chhindwara and Ahmedabad recorded the maximum increase of 6 points each. Among others, 4 points increase was observed in 6 centres, 3 points in 11 centres, 2 points in 9 centres and 1 point in 8 centres. On the contrary, Doom-Dooma Tinsukia recorded the maximum decrease of 10 points followed by Salem (9 points), Munger-Jamalpur (8 points) and Lucknow (7 points). Among others, 5 points decrease was observed in 1 centre, 4 points in another 1 centre, 3 points in 6 centres, 2 points in 9 centres and 1 point in another 9 centres. Rest of 11 centres’ indices remained stationary.
The indices of 33 centres are above All-India Index and 45 centres’ indices are below national average.
Year-on-year inflation based on all-items stood at 5.10 per cent for May, 2020 as compared to 5.45 per cent for the previous month and 8.65 per cent during the corresponding month of the previous year. Similarly, Food inflation stood at 5.88 per cent against 6.56 per cent of the previous month and 5.21 per cent during the corresponding month a year ago.
The Labour Bureau, an attached office of the M/o Labour & Employment, has been compiling Consumer Price Index for Industrial Workers every month on the basis of the retail prices of selected items collected from 289 markets spread over 78 industrially important centres in the country. The index is compiled for 78 centres and All-India and is released on the last working day of succeeding month.
Y-o-Y Inflation based on CPI-IW (Food and General Indices)
Sr. No.
Groups
April, 2020
May, 2020
I
Food Group
341
342
II
Pan, Supari, Tobacco & Intoxicants
399
401
III
Fuel & Light
297
295
IV
Housing
450
450
V
Clothing, Bedding & Footwear
229
229
VI
Miscellaneous Group
256
256
General Index
329
330
All-India Group-wise CPI-IW for April and May, 2020

লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
কঞ্জুমর প্রাইজ ইন্দেক্স ফোর ইন্দস্ত্রীএল ৱার্করস (সি.পি.আই.-আই.দবল্যু) – মে, ২০২০
30 JUN 2020 3:26PM by PIB Imphal
মে, ২০২০গী ওল-ইন্দিয়া সি.পি.আই.-আই.দবল্যু অসি পোইন্ত ১ হেনগৎতুনা ৩৩০ (চহুমগা কুনথ্রাদা) লৈখ্রে। থা-১গী পর্সেন্তেজ হোংবদা, মমাং চহিগী এপ্রিল অমসুং মেগী (+) ০.৬৪গা চাংদম্নবদা ২০২০গী এপ্রিল অমসুং মেগী মরক্তা (+) ০.৩০ হেনগৎখ্রে।
হৌজিক লৈরিবা ইন্দেক্সকী খ্বাইদগী য়াম্বা অপৱার্দ প্রেসর অসি ফুদ গ্রুপতগী অপুনবগী অহোংবা অসিদা চাদা পোন্ত (+) ০.৬৭ শরুক তম্লি। ইন্দেক্স হনগৎহনবদা থৌদাং লৌরিবা পোৎলমশিং অদুদি হৱাই কংতক, হৱাই মুসোরি, হৱাই মুখ, হৱাই উরোন, লৈবাক হৱাই থাও, হঙ্গাম থাও, ঙা অতেকপা, হামেং শা, পোলত্রি(য়েন), শঙ্গোম, কোবি থমচেৎমানবী, হৱাই অথুমবী, ফদিগোম মনা, আলু, কন্ত্রীগী য়ু, রিফাইন তৌরবা য়ু, চাক থোং গ্যাস, পেত্রোল অসিনচিংবনি। অদুম ওইনমক, হেনগৎলিবা অসি চেঙ, গেহু, চনম, তিলহৌ, কারোৎ অখাবী, য়ুবী, খোংদ্রুম, বেলেন্দ্রি, হৈনৌ, পরৱাল, খামেন অসিনবী, সেবোৎ, লফোই, কেরোসিন থাও অসিনচিংবনা ইন্দেক্স অসিদা দাউনৱার্দ প্রেসর পীরি।
সেন্তরগী থাক্তা, ৱারঙ্গল, ছিন্দৱারা অমসুং এহেমদবাদনা খ্বাইদগী য়াম্না অমমমগী ওইনা পোইন্ত ৬ হেনৎপা রেকোর্দ তৌখি। অতোপ্পগী ওইনা সেন্তর ৬তা পোইন্ত ৪, সেন্তর ১১দা পোইন্ত ৩, সেন্তর ৯দা পোইন্ত ২ অমসুং সেন্তর ৮দা পোইন্ত ১ হেনগৎপা উবা ফংখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা দুম-দুম তিন্সুকিয়ানা খ্বাইদগী য়াম্না পোইন্ত ১০ হন্থবগী রেকোর্দ তৌখি, মসিগী মতুংদা সেলম (পোইন্ত ৯), মুঙ্গর-জমালপুর (পোইন্ত ৮) অমসুং লহ্মনৌ (পোইন্ত ৭) অসিনা ওইখি। অতোপ্পশিংগী মরক্তনা, সেন্তর ১দা পোইন্ত ৫, অতোপ্পা সেন্তর অমদনা পোইন্ত ৪, সেন্তর ৬তা পোইন্ত ৩, সেন্তর ৯দা পোইন্ত ২ অমসুং অতোপ্পা সেন্তর ৯দা পোইন্ত ১ হন্থবা উবা ফংখি। লেমহৌরিবা সেন্তর ১১গী ইন্দেক্সশিংদা অহোংবা লৈতনা লেংদনা লৈখি।
সেন্তর ৩৩গী ইন্দেক্সশিং অসি ওল-ইন্দিবা ইন্দেক্সকী মথক্তা লৈখি অমসুং সেন্তর ৪৫গী ইন্দেক্সশিংনা নেসনল এভরেজকী মখাদা লৈখি।
পোৎ খুদিংমক্কী চহি অমদগী চহি অমদা তাংখৎপা অসি মমাং থাগী চাদা ৫.৪৫ ওইবা অদুগা চাংদম্নবদা ২০২০গী মেগী ওইনা চাদা ৫.১০ ওইখি অমসুং মমাং চহিগী হায়রিবা থা অসিগী মনুংদা চাদা ৮.৬৫ ওইখি। মসিগা মান্ননা চানবা চিঞ্জাক্তা তাংখৎপা অসি মমাং থাগী চাদা ৬.৫৬ ওইবা অদুগা চাংদম্নবদা চাদা ৫.৮৮ ওইখি অমসুং চহি অমা মমাংদা হায়রিবা থা অসিগী মনুংদা চাদা ৫.২১ওইখি।
এম/ও লেবর অমসুং এমপ্লোয়মেন্ত ওফিসতা এতেচ তৌবা লেবর ব্যুরোনা লৈবাক অসিদা লৈবা ইন্দস্ত্রীগী মরুওইবা সেন্তর ৭৮দা লৈরিবা কৈথেল ২৮৯দগী লৌখৎপা খনগৎলবা পোৎলমশিংগী রেলতেল প্রাইসশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা থা খুদিংগী ইন্দস্ত্রীগী শিন্মীশিংগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স শেম্মি। ইন্দেক্স অসি সেন্তর ৭৮ অমসুং ইন্দিয়া পুম্বগী শেম্মি অমসুং থংনবা থাগী অরোইবা থবক শুবা নুমিৎতা ফোংই।
সি.পি.আই.-আই.দবল্যু.দা য়ুম্ফম (চীঞ্জাক অমসুং জেনেরেল ইন্দেক্সশিং)ওইবা ৱাই-ও-ৱাই ইনফ্লেসন Y-o-Y
সিরিএল নম্বর
কাংলুপশিং
এপ্রিল, ২০২০
মে, ২০২০
I
চীঞ্জাক্কী কাংলুপ
৩৪১
৩৪২
II
ক্বা, সুপারি, খাইনি অমসুং ময়াই কাবা চীঞ্জাকশিং
৩৯৯
৪০১
III
থাও অমসুং মৈ
২৯৭
২৯৭
IV
য়ুম-কৈ
৪৫০
৪৫০
V
ফীরোল, ফমুং ফানুং অমসুং খোংউপ
২২৯
২২৯
VI
মিসিলেনিয়স গ্রুপ
২৫৬
২৫৬
জেনেরেল ইন্দেক্স
৩২৯
৩৩০
এপ্রিল অমসুং মে, ২০২০গী ওল-ইন্দিয়া গ্রুপ ৱাইজ সি.পি.আই.-আই.দবল্যু. http://pibphoto.nic.in/documents/Others/2020630gfgfg223.gif