ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବ୍ୟାପକ ରିହାତି ଘୋଷଣା କଲେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଧାନିକ ଓ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିବ ରିହାତି
• ଆଧାର-ପ୍ୟାନ ସଂଯୋଗ ତାରିଖ 30 ଜୁନ, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘୁଞ୍ଚିଲା
• ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ ଘୁଞ୍ଚିଲା
• ଟିକସ ପଇଠ ବିଳମ୍ବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲାଗୁ ହେବନି ଜୋରିମାନା କିମ୍ବା ଶୁଳ୍କ
• ଜିଏସଟିଆର-3ବି ଦାଖଲ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସୀମା ବଢ଼ିଲା
• 30 ଜୁନ, 2020 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 24 ଘଣ୍ଟିଆ ସୀମାଶୁଳ୍କ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ
• ଯେକୌଣସି ଏଟିଏମରୁ ନିଃଶୁଳ୍କ ଟଙ୍କା ଉଠାଣ ଅନୁମତି
• ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଜମା ନିୟମ ଉଚ୍ଛେଦ
24 MAR 2020 12:46PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ସ୍ଥିତିକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ରିହାତି ପଦକ୍ଷେପର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୈଧାନିକ ଓ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏହି ରିହାତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଆୟୋଜିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଆୟକର, ଜିଏସଟି, ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ, କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର, ଦେବାଳିଆ ଓ ଦେବାଳିଆପଣ ସଂହିତା (ଆଇବିସି), ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ରିହାତି ପଦକ୍ଷେପମାନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର, ଅର୍ଥ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏ.ବି ପାଣ୍ଡେ, ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ଅତନୁ ଚକ୍ରବର୍ତୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବୈଧାନିକ ଓ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଘୋଷଣାମାନ କରାଯାଇଛି ।
ଆୟକର
1. 2018-19 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖକୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020ରୁ 30 ଜୁନ, 2020କୁ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
2. ଆଧାର-ପ୍ୟାନ ସଂଯୋଗ ତାରିଖକୁ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020ରୁ 30 ଜୁନ, 2020କୁ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
3. ଜୁନ 30, 2020 ସୁଦ୍ଧା ଅର୍ଥ ପଇଠ କରାଯାଇଥିଲେ ବିବାଦରୁ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଜନାରେ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ 10% ଦେୟ ପଇଠ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
4. ନୋଟିସ, ସୂଚନା, ବିଜ୍ଞପ୍ତି, ଅନୁମୋଦନ ଆଦେଶ, ଆବେଦନ ଦାଖଲ, ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ, ଜବାବ, ଆବେଦନ, ରିପୋର୍ଟ, ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାର ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ଏବଂ ଆୟକର ଆଇନ, ସମ୍ପତି କର ଆଇନ, ବେନାମୀ ସମ୍ପତ୍ତି କାରବାର ଆଇନ, କଳାଧନ ଆଇନ, ଏସଟିଟି ଆଇନ, ସିଟିଟି ଆଇନ, ସମୀକରଣ ଲେଭି ଆଇନ, ବିବାଦରୁ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜମା ଉପାଦାନରେ ନିବେଶ କିମ୍ବା ପୁଞ୍ଜି ଲାଭ ନିବେଶ ସମେତ ଯେକୌଣସି ଅନୁପାଳନ ତଥା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ଅବଧି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ 20 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020ରୁ 29 ଜୁନ, 2020ରେ ଶେଷ ହେଉଥିଲା ତାହାକୁ ଏବେ 30 ଜୁନ 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
5. 20 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ଏବଂ 30 ଜୁନ 2020 ମଧ୍ୟରେ ଦାଖଲ କରାଯାଉଥିବା ଅଗ୍ରୀମ ଟିକସ, ସ୍ୱ-ଆକଳନ ଟିକସ, ନିୟମିତ ଟିକସ, ଟିଡିଏସ, ଟିସିଏସ, ସମୀକରଣ ଲେଭି, ଏସଟିଟି, ସିଟିଟିର ବିଳମ୍ବିତ ପଇଠ ଲାଗି ବାର୍ଷିକ ସୁଧ ହାରକୁ 12% କିମ୍ବା 18%ରୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ 9% କରି ଦିଆଯାଇଛି (ମାସିକ 1ରୁ 1.5% ବଦଳରେ 0.75%) । ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଳମ୍ବିତ ପଇଠ ଲାଗି କୌଣସି ଜୋରିମାନା କିମ୍ବା ଶୁଳ୍କ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
6. ଉପରୋକ୍ତ ରିହାତି ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଇନଗତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏବଂ ବୈଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ସମୟକ୍ରମେ କରାଯିବ ।
ଜିଏସଟି/ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ
7. ପାଞ୍ଚ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ କାରବାର କରୁଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀ ମାର୍ଚ୍ଚ, ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ 2020 ମାସ ପାଇଁ ଜିଏସଟିଆର-3ବି ଜୁନ, 2020 ଶେଷ ସପ୍ତାହ ସୁଦ୍ଧା ଦାଖଲ କରିପାରିବେ । କୌଣସି ସୁଧ, ବିଳମ୍ବିତ ଶୁଳ୍କ କିମ୍ବା ଜୋରିମାନା ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ ।
8. ଅନ୍ୟମାନେ ମାର୍ଚ୍ଚ, ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ 2020 ପାଇଁ ଜୁନ 2020 ଶେଷ ସପ୍ତାହ ସୁଦ୍ଧା ଜିଏସଟିଆର-3ବି ଦାଖଲ କରିପାରିବେ । ତେବେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖର 15 ଦିନ ପରେ ଦାଖଲ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ 9% (ବର୍ତ୍ତମାନର ସୁଧ ହାର 18% ବଦଳରେ) ହାରରେ ସୁଧ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। 30 ଜୁନ 2020 ପୂର୍ବରୁ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ବିଳମ୍ବିତ ଶୁଳ୍କ କିମ୍ବା ଜୋରିମାନା ଆଦାୟ କରାଯିବ ନାହିଁ ।
9. କମ୍ପୋଜିସନ ସ୍କିମର ଲାଭ ଉଠାଇବା ତାରିଖକୁ ଜୁନ, 2020 ଶେଷ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଆହୁରି, କମ୍ପୋଜିସନ ଡିଲରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020ରେ ଶେଷ ହେଉଥିବା ତ୍ରୈମାସ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ପଇଠ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ ଏବଂ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖକୁ ଜୁନ, 2020 ଶେଷ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
10. 2018-19 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଜିଏସଟି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020 ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜୁନ 2020କୁ ଘୁଂଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
11. ନୋଟିସ, ବିଜ୍ଞପ୍ତି, ଅନୁମୋଦନ ଆଦେଶ, ମଞ୍ଜୁରି ଆଦେଶ, ଆବେଦନ ଦାଖଲ, ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ, ଜବାବ, ଆବେଦନ, ରିପୋର୍ଟ, ଯେକୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖ ଏବଂ ଜିଏସଟି ଆଇନ ଅଧୀନରେ କୌଣସି ଅନୁପାଳନର ସମୟ ଅବଧି ଯାହା 20 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020ରୁ 29 ଜୁନ 2020 ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେଉଥିଲା ତାହା 30 ଜୁନ 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
12. ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ଅନୁମୋଦନ କ୍ରମେ ଉପରୋକ୍ତ ଜିଏସଟି ରିହାତିକୁ ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ଆଇନଗତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଓ ବୈଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଅଣାଯିବ ।
13. ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଜନାରେ ଅର୍ଥ ପଇଠ ତାରିଖକୁ 30 ଜୁନ, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଦିଆଯିବ । 30 ଜୁନ, 2020 ସୁଦ୍ଧା ପଇଠ କରାଗଲେ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ସୁଧ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
ସୀମା ଶୁଳ୍କ
14. 30 ଜୁନ, 2020 ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 24 ଘଂଟିଆ ସୀମାଶୁଳ୍କ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ
15. ନୋଟିସ, ବିଜ୍ଞପ୍ତି, ଅନୁମୋଦନ ଆଦେଶ, ମଞ୍ଜୁରି ଆଦେଶ, ଆବେଦନ ଦାଖଲ, ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ, ଜବାବ, ଆବେଦନ, ରିପୋର୍ଟ, ଯେକୌଣସି କାଗଜପତ୍ର ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଓ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଆଇନ ଅଧୀନରେ କୌଣସି ଅନୁପାଳନର ସମୟ ଅବଧି ଯାହା 20 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020ରୁ 29 ଜୁନ 2020 ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେଉଥିଲା ତାହା 30 ଜୁନ 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ଆର୍ଥିକ ସେବା
16. ତିନି ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିହାତି
17. ତିନି ମାସ ପାଇଁ ଡେବିଟ କାର୍ଡଧାରୀମାନେ ଯେକୌଣସି ଏଟିଏମରୁ ନିଃଶୁଳ୍କ ଟଙ୍କା ଉଠାଇପାରିବେ ।
18. ସର୍ବନିମ୍ନ ଜମା ଶୁଳ୍କ ଉଚ୍ଛେଦ
19. ସମସ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଅର୍ଥ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଉପରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ
କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର
20. 1 ଏପ୍ରିଲରୁ 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2020ର ଅଧିସ୍ଥଗନ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଦାଖଲ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଯୈକୌଣସି ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ପାଇଁ ଏମସିଏ-21 ରେଜିଷ୍ଟ୍ରୀ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ୁଥିବା ଯେକୌଣସି କାଗଜପତ୍ର, ରିଟର୍ଣ୍ଣ, ଜବାବ ଆଦିର ବିଳମ୍ବିତ ଦାଖଲ ପାଇଁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଯାହା କେବଳ କମ୍ପାନୀ/ଏଲଏଲପିଗୁଡ଼ିକର ଅନୁପାଳନ ଓ ଆର୍ଥିକ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଣଅନୁପାଳନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥ କରିବ ।
21. କମ୍ପାନୀ ଆଇନ, 2013ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ମଣ୍ଡଳୀ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମୋଦିତ ଅନ୍ତରୀଣ ଅବଧି (120 ଦିନ)ର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁଇଟି ତ୍ରୈମାସ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ 60 ଦିନ ଅର୍ଥାତ 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
22. କମ୍ପାନୀ ଆଦେଶ (ଅଡିଟରଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ), 2020ର ଉପଯୋଗିତା 2020-2021 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷଠାରୁ ଲାଗୁ କରିଦିଆଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ଏହା 2019-2020 ଠାରୁ ଲାଗୁ ହେବାର ଥିଲା । ଏହା 2019-20 ବର୍ଷ ପାଇଁ କମ୍ପାନୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଅଡିଟରମାନଙ୍କ ବୋଝ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ହ୍ରାସ କରିବ ।
23. କମ୍ପାନୀ ଆଇନ 2013ର ଅନୁଚ୍ଛେଦ 4 ଅନୁଯାୟୀ ଅଣ-ସ୍ୱାଧୀନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ସ୍ୱାଧୀନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ଅତିକମରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିପାରିବେ । 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସ୍ୱାଧୀନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ଯଦି ଗୋଟିଏ ହେଲେ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିନପାରନ୍ତି, ତା’ହେଲେ ଏହାକୁ ନିୟମ ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ବୋଲି ଧରାଯିବ ନାହିଁ ।
24. 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 30 ଏପ୍ରିଲ 2020 ପୂର୍ବରୁ ପୂରଣ ହେଉଥିବା ଜମାର 20% ଏକ ଜମା ରିଜର୍ଭ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ 30 ଜୁନ 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ।
25. 30 ଏପ୍ରିଲ 2020 ସୁଦ୍ଧା କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉପାଦାନରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଷରେ ପୂରଣ ହେଉଥିବା ଡିବେଂଚରର 15% ନିବେଶ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ 30 ଜୁନ 2020 ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇପାରିବ ।
26. ନୂଆ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଗଠନ ହେବାର 6 ମାସ ମଧ୍ୟରେ କାରବାର ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣାପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିବା ବେଳେ ଏହାକୁ ଅତିରିକ୍ତ 6 ମାସ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରିଦିଆଯାଇଛି ।
27. କମ୍ପାନୀ ଆଇନର ଧାରା 149 ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କମ୍ପାନୀର ଅତିକମରେ ଜଣେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାରତରେ ସର୍ବନିମ୍ନ 182 ଦିନ ରହିବା ନିୟମ ଅନୁପାଳନ କରାଯାଇନପାରିଲେ ଏହାକୁ ଆଇନର ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ବୋଲି ଧରାଯିବ ନାହିଁ ।
28. କୋଭିଡ-19 କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସଂକଟ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକାଂଶ କମ୍ପାନୀ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଇବିସି, 2016ର ଧାରା 4 ଅଧୀନରେ ଡିଫଲ୍ଟର ସୀମାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର 1 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ 1 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ବିରୋଧରେ ଦେବାଳିଆ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣକୁ ରୋକିପାରିବ । 30 ଏପ୍ରିଲ 2020 ପରେ ଯଦି ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ଜାରି ରୁହେ ତା’ହେଲେ 6 ମାସର ଅତିରିକ୍ତ ଅବଧି ପାଇଁ ଆଇବିସି 2016ର ଧାରା 7, 9 ଏବଂ 10କୁ ରଦ୍ଦ କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ଡିଫଲ୍ଟର ବଡ଼ କାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବିରୋଧରେ ଦେବାଳିଆ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ନାହିଁ ।
29. କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପୃଥକ ଭାବେ ଏଦିଗରେ ବିସ୍ତୃତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି/ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯିବ ।
ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ବିଭାଗ
- ଏସପିଏଫ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ବ୍ରୁଡଷ୍ଟକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସାନିଟାରୀ ମଞ୍ଜୁରି ଯାହାର ଅବଧି 1.3.2020ରୁ 15.04.2020 ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେଉଥିଲା ସେଗୁଡ଼ିକର ଅବଧିକୁ 3 ମାସ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
- ମାଲ ପହଞ୍ଚିବାରେ 1 ମାସ ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ ରିହାତି ଦିଆଯିବ ।
- ଚେନ୍ନାଇର କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏକ୍ୟୁଏଫ)ରେ ବାତିଲ ହୋଇଥିବା କନସାଇନମେଣ୍ଟ ପାଇଁ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ କ୍ୟୁବିକଲ୍ସର ପୁନଃବୁକିଂ ନିମନ୍ତେ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ବୁକିଂ ଚାର୍ଜ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
- କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ ପାଇଁ କାଗଜପତ୍ର ଯାଞ୍ଚ ଓ ଏନଓସି ଜାରି କରିବାର ସମୟକୁ 7ରୁ 3ଦିନକୁ ହ୍ରାସ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗ
ବିଭିନ୍ନ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ପକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖକୁ ଘୁଂଚାଇ ଦିଆଯିବ । ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।

Ministry of Finance
Finance Minister announces several relief measures relating to Statutory and Regulatory compliance matters across Sectors in view of COVID-19 outbreak
24 MAR 2020 5:10PM by PIB Delhi
The Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Niramla Sitharaman today announced several important relief measures taken by the Government of India in view of COVID-19 outbreak, especially on statutory and regulatory compliance matters related to several sectors. While addressing the press conference through video conferencing here today, Smt. Sitharaman announced much-needed relief measures in areas of Income Tax, GST, Customs & Central Excise, Corporate Affairs, Insolvency & Bankruptcy Code (IBC) Fisheries, Banking Sector and Commerce.
The Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Singh Thakur was also present besides Shri A.B. Pandey, Finance Secretary and Shri Atanu Chakraborty, Secretary, Department of Economic Affairs.
Following are the decisions with respect to statutory and regulatory compliance matters related to various sectors: —
Income Tax
1. Extend last date for income tax returns for (FY 18-19) from 31st March, 2020 to 30th June, 2020.
2. Aadhaar-PAN linking date to be extended from 31st March, 2020 to 30th June, 2020.
3. Vivad se Vishwas scheme – no additional 10% amount, if payment made by June 30, 2020.
4. Due dates for issue of notice, intimation, notification, approval order, sanction order, filing of appeal, furnishing of return, statements, applications, reports, any other documents and time limit for completion of proceedings by the authority and any compliance by the taxpayer including investment in saving instruments or investments for roll over benefit of capital gains under Income Tax Act, Wealth Tax Act, Prohibition of Benami Property Transaction Act, Black Money Act, STT law, CTT Law, Equalization Levy law, Vivad Se Vishwas law where the time limit is expiring between 20th March 2020 to 29th June 2020 shall be extended to 30th June 2020.
5. For delayed payments of advanced tax, self-assessment tax, regular tax, TDS, TCS, equalization levy, STT, CTT made between 20th March 2020 and 30th June 2020, reduced interest rate at 9% instead of 12 %/18 % per annum ( i.e. 0.75% per month instead of 1/1.5 percent per month) will be charged for this period. No late fee/penalty shall be charged for delay relating to this period.
6. Necessary legal circulars and legislative amendments for giving effect to the aforesaid relief shall be issued in due course.
GST/Indirect Tax
1. Those having aggregate annual turnover less than Rs. 5 Crore Last date can file GSTR-3B due in March, April and May 2020 by the last week of June, 2020. No interest, late fee, and penalty to be charged.
2. Others can file returns due in March, April and May 2020 by last week of June 2020 but the same would attract reduced rate of interest @9 % per annum from 15 days after due date (current interest rate is 18 % per annum). No late fee and penalty to be charged, if complied before till 30th June 2020.
3. Date for opting for composition scheme is extended till the last week of June, 2020. Further, the last date for making payments for the quarter ending 31st March, 2020 and filing of return for 2019-20 by the composition dealers will be extended till the last week of June, 2020.
4. Date for filing GST annual returns of FY 18-19, which is due on 31st March, 2020 is extended till the last week of June 2020.
5. Due date for issue of notice, notification, approval order, sanction order, filing of appeal, furnishing of return, statements, applications, reports, any other documents, time limit for any compliance under the GST laws where the time limit is expiring between 20th March 2020 to 29th June 2020 shall be extended to 30th June 2020.
6. Necessary legal circulars and legislative amendments to give effect to the aforesaid GST relief shall follow with the approval of GST Council.
7. Payment date under Sabka Vishwas Scheme shall be extended to 30th June, 2020. No interest for this period shall be charged if paid by 30th June, 2020.
Customs
1. 24X7 Custom clearance till end of 30th June, 2020
2. Due date for issue of notice, notification, approval order, sanction order, filing of appeal, furnishing applications, reports, any other documents etc., time limit for any compliance under the Customs Act and other allied Laws where the time limit is expiring between 20th March 2020 to 29th June 2020 shall be extended to 30th June 2020.
Financial Services
1. Relaxations for 3 months
• Debit cardholders to withdraw cash for free from any other banks’ ATM for 3 months
• Waiver of minimum balance fee
• Reduced bank charges for digital trade transactions for all trade finance consumers
Corporate Affairs
1. No additional fees shall be charged for late filing during a moratorium period from 01st April to 30th September 2020, in respect of any document, return, statement etc., required to be filed in the MCA-21 Registry, irrespective of its due date, which will not only reduce the compliance burden, including financial burden of companies/ LLPs at large, but also enable long-standing non-compliant companies/ LLPs to make a ‘fresh start’;
2. The mandatory requirement of holding meetings of the Board of the companies within prescribed interval provided in the Companies Act (120 days), 2013, shall be extended by a period of 60 days till next two quarters i.e., till 30th September;
3. Applicability of Companies (Auditor’s Report) Order, 2020 shall be made applicable from the financial year 2020-2021 instead of from 2019-2020 notified earlier. This will significantly ease the burden on companies & their auditors for the year 2019-20.
4. As per Schedule 4 to the Companies Act, 2013, Independent Directors are required to hold at least one meeting without the attendance of Non-independent directors and members of management. For the year 2019-20, if the IDs of a company have not been able to hold even one meeting, the same shall not be viewed as a violation.
5. Requirement to create a Deposit reserve of 20% of deposits maturing during the financial year 2020-21 before 30th April 2020 shall be allowed to be complied with till 30th June 2020.
6. Requirement to invest 15% of debentures maturing during a particular year in specified instruments before 30th April 2020, may be done so before 30th June 2020.
7. Newly incorporated companies are required to file a declaration for Commencement of Business within 6 months of incorporation. An additional time of 6 more months shall be allowed.
8. Non-compliance of minimum residency in India for a period of at least 182 days by at least one director of every company, under Section 149 of the Companies Act, shall not be treated as a violation.
9. Due to the emerging financial distress faced by most companies on account of the large-scale economic distress caused by COVID 19, it has been decided to raise the threshold of default under section 4 of the IBC 2016 to Rs 1 crore (from the existing threshold of Rs 1 lakh). This will by and large prevent triggering of insolvency proceedings against MSMEs. If the current situation continues beyond 30th of April 2020, we may consider suspending section 7, 9 and 10 of the IBC 2016 for a period of 6 months so as to stop companies at large from being forced into insolvency proceedings in such force majeure causes of default.
10. Detailed notifications/circulars in this regard shall be issued by the Ministry of Corporate Affairs separately.
Department of Fisheries
1. All Sanitary Permits (SIPs) for import of SPF Shrimp Broodstock and other Agriculture inputs expiring between 01.03.2020 to 15.04.2020 extended by 3 months
2. Delay upto 1 month in arrival of consignments to be condoned.
3. Rebooking of quarantine cubicles for cancelled consignments in Aquatic Quarantine Facility (AQF) Chennai without additional booking charges
4. The verification of documents and grant of NOC for Quarantine would be relaxed from 7 days to 3 days
Department of Commerce
Extension of timelines for various compliance and procedures will be given. Detailed notifications will be issued by Ministry of Commerce.