ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19ର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମୀକ୍ଷା କଲେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ
• ଦେଶରେ 114 କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମିତ, 13 ସୁସ୍ଥ ଓ 2 ମୃତ
• ସାମାଜିକ ସମାବେଶ ଉପରେ ଜାରି ହେଲା କଟକଣା
• ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଜିମ ଓ ଥିଏଟର ବନ୍ଦ ରଖିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
• କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଘରୁ କାମ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା
• ୟୁରୋପ, ତୁର୍କୀ ଓ ଇଂଲଣ୍ଡର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶ ନିଷେଧ
16 MAR 2020 9:21PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 114 ଜଣ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ସଦ୍ୟସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ ଓଡ଼ିଶା, ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀର, କେରଳ ଓ ଲଦାଖରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ନୂଆ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 13 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 2 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । ସଂକ୍ରମିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା 5200 ଲୋକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି ।
ଇରାନରୁ ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 53 ଜଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି । ସେମାନେ ଆଜି ଭାରତରେ ପହଁଚିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଜୟଶାଲମେରସ୍ଥିତ ସେନା ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପୃଥକ ଭାବେ ରଖାଯାଇଛି । କାହାରି ନିକଟରେ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ କ୍ୱାରେଂଟିନ (ପୃଥକ) ଭାବେ ରଖାଯାଇଛି ।
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନିର୍ମାଣ ଭବନରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ (କୋଭିଡ-19)କୁ ନେଇ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ବେସମାରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏସ. ଜୟଶଙ୍କର, ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଚୌବେ, ଚିଫ ଅଫ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ପ୍ରୀତି ସୁଦାନ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଦୀପ ସିଂ ଖାରୋଲା, ଔଷଧ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପି.ଡି. ୱାଘେଲା, ଡିଜିଏଚଏସର ଡ. ରାଜୀବ ଗର୍ଗ, ଡିଏଚଆର ଏବଂ ଆଇସିଏମଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ବଳରାମ ଭାର୍ଗବ, ବୟନଶିଳ୍ପ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରବି କପୁର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବା କୁମାର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ସଞ୍ଜୟ ବନ୍ଦୋପାଧ୍ୟାୟ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଦାମ୍ମୁ ରବି, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ମଲିକ, ଆଇଟିବିପି ଆଇଜି ଆନନ୍ଦ ସ୍ୱରୂପ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଲବ ଅଗ୍ରୱାଲଙ୍କ ସମେତ ସେନା, ଆଇଟିବିପି, ଔଷଧ ଓ ବୟନଶିଳ୍ପ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହାଥିଲା ମନ୍ତ୍ରୀଗୋଷ୍ଠୀର ସପ୍ତମ ବୈଠକ । ଏଥିରେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଏବଂ ନିରାକରଣ ଲାଗି ଅଂଶୀଦାରମାନେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଆଲୋଚନା ପରେ ସାମାଜିକ ସମାବେଶନ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଲାଗି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏହାକୁ ପ୍ରମୁଖ ସତର୍କତା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଭିଡ଼ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଲାଗି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । 31 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କଟକଣାକୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି ।
• ଏହାବ୍ୟତୀତ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆଦି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଜିମ, ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ସାମାଜିକ କେନ୍ଦ୍ର, ସ୍ୱିମିଂ ପୁଲ ଓ ଥିଏଟରକୁ ବନ୍ଦ ରଖାଯିବ । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଘରେ ରହିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବ । ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ ।
• ଅନାବଶ୍ୟକ ଯାତ୍ରା ଏଡ଼ାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ବସ, ଟ୍ରେନ ଓ ବିମାନରେ ଭିଡ଼ ଏଡ଼ାଇବା ସହିତ ସମସ୍ତ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ ସେବାକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଢଙ୍ଗରେ ପରିଷ୍କାର ତଥା ସଂକ୍ରମଣମୁକ୍ତ ରଖିବା ଲାଗି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ସମ୍ଭବହେଲେ ଘରୁ ଥାଇ କାମ କରିବା ଲାଗି କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁମତି ଦେବାକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂଗଠନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଅନାବଶ୍ୟକ ବୈଠକ ଓ ସମ୍ମିଳନୀକୁ କମ କରିବା କିମ୍ବା ଘୁଂଚାଇ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ରେସ୍ତୋରାଁଗୁଡ଼ିକରେ ହାତଧୁଆ ନିୟମ ପାଳନ କରିବା ଓ ନିୟମିତ ସ୍ପର୍ଶ ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି କୁହାଯାଇଛି । ଟେବୁଲ ମଧ୍ୟରେ ଶାରୀରିକ ଦୂରତା (1 ମିଟର) ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ସମ୍ଭବ ହେଲେ ଯଥେଷ୍ଟ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରି ମୁକ୍ତାକାଶ ବସିବା ସ୍ଥାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଅଧିକ ଭିଡ଼ ରହୁଥିବା କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜକଙ୍କ ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଆଲୋଚନା କରିବେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଘୁଂଚାଇ ଦେବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦେବେ ।
• ଧାର୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିଡ଼ ନକରିବା ଲାଗି ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଧାର୍ମିକ ନେତାଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଏପରି ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅତି କମରେ 1 ମିଟର ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଜରୁରି ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସ୍ଥାନ ଯେପରିକି ପରିବା ହାଟ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିକ୍ରି ସ୍ଥାନ, ବସ ଡିପୋ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ଆଦି ସ୍ଥାନରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରାଯିବ, କ’ଣ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅନୁଚିତ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯିବ । ଏଥିସହିତ ଭିଡ଼ ଏଡ଼ାଇବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟବସାୟୀ ସଂଗଠନ ଓ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଲାଗି ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିୟମିତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସଚେତନ କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଅତିରିକ୍ତ ଯାତ୍ରା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା : କୋଭିଡ-19ର ଅଧିକ ବିପଦ ଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା ଉପରେ କଟକଣାକୁ ଆହୁରି କଠୋର କରାଯାଇଛି । ୟୁଏଇ, କାତାର, ଓମାନ ଏବଂ କୁୱେତରୁ ଆସୁଥିବା କିମ୍ବା ଏସବୁ ଦେଶ ଦେଇ ଆସୁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅତିକମରେ 14 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ପୃଥକ କରି ରଖାଯିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି । ଏହି ନିୟମ ସମସ୍ତ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦର କିମ୍ବା ସ୍ଥଳ ସୀମାରେ 18 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ଅପରାହ୍ଣ ସାଢ଼େ 5ଟା ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।
• 18 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020 ଠାରୁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ୟୁରୋପୀୟ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗଠନ, ତୁର୍କୀ ଓ ଇଂଲଣ୍ଡରୁ ଆସୁଥିବା ଯାତ୍ରୀଙ୍କର ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶକୁ ନିଷେଧ କରାଯାଇଛି । 18 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020 ଅପରାହ୍ଣ ସାଢ଼େ 5ଟା ପରଠାରୁ କୌଣସି ବିମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏସବୁ ଦେଶରୁ ଭାରତକୁ ଯାତ୍ରୀ ଆଣିପାରିବେ ନାହିଁ ।
• ବିମାନସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଗୁଡ଼ିକ ଏହି ନିୟମ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବେ ।
• ତେବେ ଏସବୁ ଆଦେଶ ଅସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ କେବଳ 31 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ହେବ । ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଏହାର ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ।

Ministry of Health and Family Welfare
High level Group of Ministers reviews current status, and actions for prevention and management of COVID-19
Ministry of Health issues Comprehensive Advisory on Social Distancing
16 MAR 2020 7:44PM by PIB Delhi
A high level meeting of the Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held at Nirman Bhawan today under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare. Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Dr. S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Nityananda Rai, Minister of State for Home and Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare were present. Sh. Bipin Rawat, Chief of Defence Staff, Ms. Preeti Sudan, Secretary, (HFW), Sh. Pradeep Singh Kharola, Secretary (Civil Aviation), Sh. P.D. Vaghela, Secretary (Pharmaceuticals), Dr. Rajiv Garg, DGHS, Dr. Balram Bhargava, Secretary DHR & Director General ICMR, Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Sh. Sanjeeva Kumar, Spl. Secretary (Health), Sh. Sanjay Bandopadhyay, Addl. Secretary (Shipping), Shri Dammu Ravi, Additional Secretary Ministry of External Affairs, Sh. Anil Malik, Addl. Secy (MHA), Sh. Anand Swaroop, Inspector General (ITBP), and Sh.Lav Agarwal, JS (MoHFW) along with other officials from Army, ITBP, Pharma, and Textiles were also present.
The Group of Ministers (GoM) had detailed deliberation on prevention and management of COVID-19 in their 7th meeting today. After a detailed discussion, social distancing measures as a preventive strategy have been proposed for implementation. These measures are a preventive step to contain COVID-19 in the country and will be temporary measure in force till March 31st, 2020. The important measures include:
1. Closure of all educational establishments (schools, universities etc), gyms, museums, cultural and social centres, swimming pools and theatres. Students should be advised to stay at home. Online education to be promoted.
2. Non-essential travel should be avoided. Buses, Trains and aeroplanes to maximize social distancing in public transport besides ensuring regular and proper disinfection of surfaces.
3. Encourage private sector organizations/employers to allow employees to work from home wherever feasible.
4. Meetings, as far as feasible, shall be done through video conferences. Minimize or reschedule meetings involving large number of people unless necessary.
5. Restaurants to ensure hand washing protocol and proper cleanliness of frequently touched surfaces. Ensure physical distancing (minimum 1metre) between tables; encourage open air seating where practical with adequate distancing.
6. Local authorities to have a dialogue with organizers of sporting events and competitions involving large gatherings and they may be advised to postpone such events.
7. Local authorities to have a dialogue with opinion leaders and religious leaders to regulate mass gatherings and should ensure no overcrowding/at least one metre distance between people.
8. Local authorities to have meeting with traders associations and other stakeholders to regulate hours, exhibit Do’s and Don’ts, and take up a communication drive in market places like sabzi mandi, anaj mandi, bus depots, railway stations, post-offices etc., where essential services are provided.
9. Keep communities informed consistently and constantly.
Additional Travel Advisory: Travel restrictions have been further tightened to prevent the spread of COVID-19 from high-risk areas.
• Expanding compulsory quarantine for a minimum period of 14 days for passengers coming from/transiting through UAE, Qatar, Oman, and Kuwait. This will come into effect from 1200 GMT on 18th March, 2020 at the port of first departure.
• Travel of passengers from member countries of the European Union, the European Free Trade Association, Turkey and United Kingdom to India is prohibited with effect from 18th March, 2020. No airline shall board a passenger from these nations to India with effect from 1200 GMT on 18th March, 2020. The airline shall enforce this at the port of initial departure.
• Both these instructions are temporary measures and shall be in force till 31st March, 2020 and will be reviewed subsequently.
The 4th batch of 53 evacuees from Iran has arrived today and is being quarantined at the Army facility in Jaisalmer. All are reported to be asymptomatic at present and are in quarantine as per protocol.
4 new cases – 1 each from Odisha, Jammu & Kashmir, Ladakh and Kerala have been confirmed since the last update. There are now a total of 114 confirmed cases in India as of today, including 13 cured and 2 reported deaths. Contact tracing activity of these positive cases has led to identification of more than 5,200 contacts, who are kept under surveillance.