বিত্ত মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৱৰ দুৰ্গম এলেকাবোৰক এতিয়াৰে পৰা দিয়া হ’ব ঋণৰ ব্যাপক সুবিধা। - শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ
চাহ বাগান অধ্যুষিত জিলাবোৰত বেংকিং সেৱাৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰা হ’ব। - শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ
গুৱাহাটীত বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিনিধি, শিক্ষাবিদ, অৰ্থনীতিবিদ আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণকাৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীৰ
27 FEB 2020 6:59PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৱৰ দুৰ্গম এলেকাবোৰক এতিয়াৰে পৰা ব্যাপকভাৱে ঋণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব, লগতে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ এটিএম আৰু বেংকৰ শাখাও প্ৰদান কৰা হ’ব । আজি গুৱাহাটীত বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে হোৱা মত বিনিময় অনুষ্ঠানত এই কথা উল্লেখ কৰে দেশৰ বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে।
শেহতীয়া বাজেট সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি বিত্তমন্ত্ৰী সীতাৰমণে কয় যে বাজেট কেৱল সংসদৰ মঁজিয়াতে সীমাবদ্ধ হোৱা উচিত নহয়। বাজেটে সদায় সাধাৰণ লোক আৰু উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ আশা-আকাঙ্খা পূৰণ কৰিব পাৰিব লাগে। এই উদ্দেশ্যে কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিলৰ পিছতেই বিভিন্ন ৰাজ্যত বিত্তীয় চামিলকৰণৰ এলানি আউটৰিচ্চ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰা হৈছে। চৰকাৰ এনে এখন ভাৰতবৰ্ষ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ য’ত আমি আমাৰ উদ্যোগীসকলক আস্থাত ল’ব পাৰো।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উপস্থিত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰত্যক্ষ কৰ ব্যৱস্থাৰ সৰলীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, লগতে ৰেহাই ব্যৱস্থা আঁতৰ কৰা, আয়কৰৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা আৰু কৰ আইনৰ সুৰুঙাৰে অপৰাধ ৰোধৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ইফালে জিএছটি সন্দৰ্ভত বিত্তমন্ত্ৰী সীতাৰমণে নিশ্চিতি প্ৰদানেৰে কয় যে চিজিএছটি আৰু আইজিএছটিৰ ঘূৰাই দিয়াত পলম হোৱাৰ দৰে দিশবোৰ শীঘ্ৰেই নিষ্পত্তি কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী সীতাৰমণে লগতে কয় যে বৰ্তমানৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখন পূৰ্বৰ আয়কৰ পৰিকাঠামোৰ মাজেৰেই আগবাঢ়িছে আৰু এই পৰিক্ৰমাৰ মাজতেই প্ৰায় ৭০ টাকৈ ৰেহাইৰ দফা আঁতৰ কৰিছে। চৰকাৰে সমগ্ৰ কৰ ব্যৱস্থাটোকেই সৰলীকৰণ কৰিবলৈ বিচাৰিছে। ইয়াৰ অংশ হিচাপে আমি MAT আৰু সমাংশ বিতৰণ কৰ ব্যৱস্থা আঁতৰ কৰিছো। তেওঁ আৰু কয়, চৰকাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে কম নিম্নমুখী ব্যৱস্থাৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে আৰু কৰ সংক্ৰান্তীয় সকলোধৰণৰ গোচৰ নিস্পত্তি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰি আহিছে।
উদ্যোগ খণ্ডৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপত বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৱৰ পৰম্পৰাগত উদ্যোগসমূহৰ দ্বাৰা উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ সুবিধা থকা উচিত আৰু এই অঞ্চলটো ইয়াৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হ’ব লাগে। এই সুবিধা আহৰণৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আত্মসহায়ক গোটবোৰক অৰ্থনৈতিকভাৱে সবল হ’ব বাবে ঋণৰ সুবিধা উপলব্ধ কৰোৱা হ’ব।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ব্যৱসায়িক লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত অপৰাধমূলক দিশবোৰ আঁতৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে। বিবাদ ছে বিশ্বাস আঁচনি সন্দৰ্ভত তেওঁ কয় যে যদিহে কোনো নিস্পত্তি সম্ভৱ হৈছে তেন্তে তাৰ বাবে কোনো আইনগত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা নাথাকে। বিভিন্ন ব্যৱসায়ী তথা উদ্যোগণ্ডৰ প্ৰতিনিধিৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১ মাৰ্চৰ পৰা ১৫ মাৰ্চলৈ প্ৰতিদিনে ২ ঘণ্টাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৰোক্ষ কৰ আৰু সীমাশুল্ক ব’ৰ্ডৰ জিলা কাৰ্যালয়বোৰ সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজৰ বাবে খোলা থাকিব আৰু কৰ্মচাৰীসকলো কাৰ্যালয়ত উপস্থিত থাকিব।
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আৰু অধিক সংখ্যক শীতল ভাণ্ডাৰ বা কোল্ড ষ্টোৰেজ স্থাপনৰ বাবে চৰকাৰে যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অসমৰ শিৱসাগৰক দেশৰ পাচটা প্ৰত্নতাত্ত্বিক ক্ষেত্ৰৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
আজি আন এক বৈঠকত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল আৰু বিত্তমন্ত্ৰী ড. হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ সৈতে বিশিষ্ট শিক্ষাবিদ, অৰ্থনীতিবিদ আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণকাৰী বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমনে। এই বৈঠক সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰী সোণোৱালে কয় যে ৬০ খনকৈ নতুন আঁচনিৰে এইবাৰৰ বাজেটে দেশৰ কৃষক সমাজলৈ অনবদ্য সুখবৰ কঢ়িয়াই আনিছে। ২০২০ চনৰ ভিতৰত দেশৰ কৃষকসকলৰ আয় দুগুণ কৰি তোলাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সপোন পূৰণ কৰিবৰ বাবে এই বাজেটে যথেষ্ট দিশ মুকলি কৰিছে। চৰকাৰৰ জল বিকাশ মাৰ্গ আঁচনিয়ে কেৱল অসমৰ অৰ্থনীতিকে সমৃদ্ধ নকৰিব, বৰঞ্চ সমগ্ৰ দেশৰে অৰ্থনীতিক সমৃদ্ধ কৰিব। তেওঁ লগতে ব্যৱসায় কৰাৰ সুচলতাৰ দিশৰ উত্তৰণ ঘটোৱা আৰু কৰ্প’ৰেট কৰ হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ বাবে বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ইফালে সূক্ষ্ম, ক্ষুদ্ৰ আৰু মঁজলীয়া উদ্যোগ (এমএছএমই) সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দেশৰ এই এমএছএমইবোৰক সহায় কৰিবৰ বাবে চৰকাৰে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। লগতে এমএছএমইবোৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকবোৰৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰ্যাপ্ত সুবিধা সন্দৰ্ভতো বিত্তমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু তেওঁলোকক এই প্ৰক্ৰিয়াসমূহ পুনৰ সংৰচনা কৰাৰ বাবে অনুৰোধ কৰে। শ্ৰীমতী সীতাৰমণে লগতে কয় যে ইয়াৰ বাবে সময়সীমা ২০২০ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
আজিৰ এই মত-বিনিময় অনুষ্ঠানত বিত্ত বিভাগৰ সচিব ৰাজীৱ কুমাৰ, ৰাজহ বিভাগৰ সচিব ড. অজয় ভূষণ পাণ্ডে, অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় সচিব অতনু চক্ৰৱৰ্তী, কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ পৰিষদৰ অধ্যক্ষ পি চি মোদী, কেন্দ্ৰীয় পৰোক্ষ কৰ আৰু সীমাশুল্ক পৰিষদৰ অধ্যক্ষ এম অজিত সিং, চেণ্ট্ৰেল ব’ৰ্ড অৱ ইনডাইৰেক্ট টেক্স এণ্ড কাষ্ট’মছৰ অধ্যক্ষ অজিত কুমাৰ আৰু অসম চৰকাৰৰ মুখ্য সচিব কুমাৰ সঞ্জয় কৃষ্ণও উপস্থিত থাকে।
ইফালে আজি সন্ধিয়া এক সংবাদমেল সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চাহ বাগানবোৰৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপেৰে চাহবাগান অধ্যুষিত এলেকাবোৰত বেংকিং সেৱাৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে অসমৰ ১৭ খন জিলাত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ এটিএম যোগান ধৰাৰ বাবে বেংকাৰসকলক নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে যাতে অসম চৰকাৰৰ দ্বাৰা মানচিত্ৰিত এলেকাসমূহ অনুসৰি চাহ বাগান অধ্যুষিত জিলাসমূহত বেংকিং সেৱা সুচল হৈ পৰে।

Ministry of Finance
Far flung areas in North East will be given greater access to credit: Smt. Nirmala Sitharaman
Banking reach to be increased in tea garden districts: Smt. Nirmala Sitharaman
Union Finance Minister interacts with Traders & Industry representatives, Academicians, Economist & policy experts in Guwahati
27 FEB 2020 6:59PM by PIB Guwahati
Far flung areas in North East will be given greater access to credit, with adequate number of ATM’s and branches says Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman while addressing the trader and industry representatives in Guwahati today.
Talking about the recent Budget, Smt. Sitharaman said that the budget should not be confined to the Parliament. It should meet the expectation of the common man and industry representatives. For this purpose after tabling the Union Budget 2020-21, a series of financial inclusion Outreach programmes are being organized in different states, she said. Government is committed to build an India where we can trust our entrepreneurs, she added.
While addressing the gathering the Union Finance Minister stressed on the need for simplification of direct tax regime, the need for removal of exemption, reduction of income tax rates and decriminalisation of tax laws. With regard to GST, the Finance Minister assured the delegates that the issue of delayed refund of CGST and IGST would be addressed on priority.
The Union Finance Minister further said that the present Union "Government went through existing income tax framework and nearly 70 exemptions were removed. Government is trying to simplify the taxation structure and as a part of it, we removed MAT and Dividend Distribution Tax," she added. The government is committed to steadily move towards less regressive regime and help to close all disputes pertaining to taxation.
While speaking to the industry representatives, the Finance Minister said that traditional industries in the North East should have facilities to exhibit itself and wants the region to benefit. To achieve this, Self Help Groups will be given greater access to credit to supplement the economy.
The Finance Minister said that government is working to remove the criminal angle in business transactions. Speaking on Vivaad Se Vishwass scheme, she said that if any settlement is done, no prosecution will be initiated. Replying to the queries of traders and industry representatives, the Finance Minister informed that between 1st to 15th March for 2 hours every day, each district office of Central Board of Indirect Tax and Custom remains open and the staff will be available for any tax related clarification to general public.
With regard to development of infrastructure, the Union Finance Minister stated that setting up more cold storage facilities was a priority of the government. It was stated that Sibsagar in Assam has been identified as one of the five archaeological sites to be developed as iconic sites.
During the second session, the Union Finance Minister along with the Chief Minister of Assam, Shri Sarbananda Sonowal and the State Finance Minister Himanta Biswa Sarma interacted with Academicians, Economists & policy experts. Talking on the occasion Shri Sonowal said that the Budget is a boon for farmers with 60 new schemes under Aspirational India initiatives, which reflects Prime Minister’s desire to double farmer’s income by 2020. Jal Vikas Marg scheme of the government will not only help economy of Assam but for the entire country, he added. He further thanked the Finance minister for taking various initiatives for reducing corporate tax and bringing in ease of doing business.
Speaking about the MSME, the Union Finance Minister said that several steps have been taken to help MSMEs. Stressed MSMEs have the opportunity to approach the public sector banks and request them to restructuring. Smt Sitharaman informed that the time limit for this has been extended til 31st December 2020.
In the interactive session Shri Rajeev Kumar, Secretary (Finance & DFS), Dr. Ajay Bhushan Pandey, Secretary (Revenue), Shri Atatnu Chakrabarti, Union Secretary for Economic Affaris, Shri P.C Mody, Chairman of Central Board of Direct Taxes, Shri M Ajit Singh, Chairman of Central Board of Indirect taxes and Customs, (CBIC) and Shri Kumar Sanjay Krishna, Chief Secretary of Assam were present.
While addressing a Press Conference later at Guwahati, Union Finance Minister informed that banking reach will be increased in the region with special emphasis on tea garden. She further said that bankers have been instructed to provide adequate ATMs in 17 districts of the state to cater to the tea garden areas as per mapping by state government. The Minister also emphasized that apart from increasing the ATMs in rural areas, there is a move to mobilize Bank Mitras for complementing and supplementing banking services in rural areas especially tea gardens.