পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিসংখ্যা কাৰ্যালয়ে গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত কৰিলে ত্ৰয়োদশ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিসংখ্যা দিৱস
29 JUN 2019 2:00PM by PIB Guwahati
গুৱাহাটীত আজি ভাৰত চৰকাৰৰ পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী প্ৰণয়ন বিভাগৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিসংখ্যা কাৰ্যালয়, ক্ষেত্ৰভিত্তিক সঞ্চালন (এফঅ’ডি)য়ে ত্ৰয়োদশ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিসংখ্যা দিৱস উদযাপন কৰে৷ এই বছৰৰ পৰিসংখ্যা দিৱসৰ বিষয়বস্তু আছিল ‘‘বহনক্ষম বিকাশ লক্ষ্য’’৷
এই অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথিৰূপে উপস্থিত আছিল অসম প্ৰশাসনিক মহাবিদ্যালয়ৰ বহনক্ষম বিকাশ লক্ষ্য কেন্দ্ৰৰ মুৰব্বী অধ্যাপক আৰ. এম. ডুবে, আইএফএছ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত)৷ ভাষণ প্ৰসংগত অধ্যাপক ডুবেয়ে কয়, ‘‘এই দিনটো সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰতে জনসাধাৰণ বিশেষকৈ তৰুণ প্ৰজন্মৰ মাজত আৰ্থসামাজিক পৰিকল্পনা আৰু নীতি সংজ্ঞাবদ্ধকৰণ বিষয়ত পৰিসংখ্যাৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে অধ্যাপক পি. চি মাহালান’বিছে যি প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰিছিল তাৰে সজাগতা প্ৰকাশৰ বাবে উদযাপন কৰা হয়৷’’ অধ্যাপক ডুবেয়ে বহনক্ষম লক্ষ্যৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি এই লক্ষ্যসমূহে কিদৰে দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰি বিশ্বৰ জনতাৰ মাজত শান্তি স্থাপনৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰে৷
অনুষ্ঠানটোত সন্মানীয় অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকি গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ দূৰ আৰু মুক্ত শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ সঞ্চালক অধ্যাপক অমিত চৌধুৰীয়ে কয়, ‘‘প্ৰতিবছৰে এফঅ’ডিৰ আঞ্চলিক তথা মাণ্ডলিক কাৰ্যালয়ত পৰিসংখ্যা বিষয়ত বিভিন্ন ছেমিনাৰ আৰু কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰি অধ্যাপক পি. চি. মাহালান’বিছৰ জন্মদিন পালনৰ বাবে এই ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিসংখ্যা দিৱস উদযাপন কৰা হয়৷ প্ৰত্যেকৰে দৈনন্দিন জীৱনত পৰিসংখ্যাক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিবলৈ তথা জনসাধাৰণক এই বিষয়ে সজাগতা প্ৰদান কৰিবলৈ এই দিৱসটো ব্যাপক ৰূপত পালনৰ আৱশ্যক৷’’
তাৰোপৰি কটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰিসংখ্যা বিভাগৰ সহকাৰী অধ্যাপক সংগীতা বৰঠাকুৰে অনুষ্ঠানটোত অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকি ভাষণ প্ৰসংগত কয়, ‘‘আমি পৰিসংখ্যা বিষয়ৰ জনপ্ৰিয়তা বৃদ্ধি কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা আৱশ্যক৷ পৰিসংখ্যাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে প্ৰাসংগিক বিষয়সমূহত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে৷ তাৰোপৰি পৰিসংখ্যাক যদি গাণিতিক হিচাপত প্ৰয়োগ কৰা হয় তেন্তে ই আধুনিক জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশতে সহায় কৰিব পাৰে৷’’
উল্লেখ্য, অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল, এ. কে. বিশ্বাস, অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান, এনএছঅ’, শ্ৰী জগত হাজৰিকা, সঞ্চালক, এনএছঅ’ তথা এনএছঅ’ৰ মাণ্ডলিক আৰু আঞ্চলিক কাৰ্যালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰীসকল৷ তাৰোপৰি বিভিন্ন মহাবিদ্যালয়ৰ শিক্ষকমণ্ডলী, গৱেষক আৰু বিভিন্ন শিক্ষাৰ্থীয়েও এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল৷ আনহাতে বহনক্ষম বিকাশ লক্ষ্য কেন্দ্ৰ, গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়, কটন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বহু পেপাৰ উপস্থাপনকাৰীয়েও অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল৷

Ministry of Statistics & Programme Implementation
13th National Statistics Day celebrated by National Statistical Office in Guwahati
29 JUN 2019 2:00PM by PIB Guwahati
The 13th National Statistics Day was celebrated today by the National Statistical Office (NSO), Field Operations Division (FOD), Guwahati under the Ministry of Statistics & Programme Implementation, Govt. of India in Guwahati. The theme of this year’s Statistics Day is “Sustainable Development Goals”.
Prof. R. M Dubey, IFS (Retd.), Head of the Centre for Sustainable Development Goals, Assam Administrative Staff College was the Chief Guest of Honor in this occasion. In his address, he said, “This Day is celebrated nationwide every year in order to create awareness among the people, especially the younger generation, for drawing inspiration from Prof. P. C Mahalanobis about the role of Statistics in Socio Economic Planning & policy formulation. He is the father of modern Statistics in India.” Prof. Dubey also talked about the sustainable developments goals in details and stated that these goals are a call to action to end poverty, protect the planet and ensure peace across the world.
Guest of Honor, Prof. Amit Choudhury, Director, Institute for Distance & Open Learning, Gauhati University, said, “National Statistics Day is celebrated on this day every year in the birthday of Prof. P. C Mahalanobis by organizing events like seminars and lectures on Statistics by the Regional & Zonal offices of the FOD. To popularize the use of Statistics in everyday life and to aware the general public about how it can help in shaping policies, this day needs to be celebrated widely. ”
Another Guest of Honor in this occasion, Prof. Sangeeta Barthakur, Associate Proffessor, Dept. of Statistics, Cotton University pointed out, “We need to raise the popularity of the subject Statistics. Statistics has a role to play in pertinent areas like climate change etc. Statistics can help in every sphere of modern life if it is applied methodically”.
Shri A. K Biswas, the Additional Director General, NSO, Shri Jagat Hazarika, Director NSO and senior level officers and staffs from NSO, Zonal & Regional offices, faculties of various colleges, research scholars & students of various fields attended the programme. Paper presenters from various renowned institutions like Centre for Sustainable Development Goals, Gauhati University, Cotton University also participated in the programme.