ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତରଫରୁ ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଗଣମାଧ୍ୟମ (AYDMS) ସମ୍ମାନ
• ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
• ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର: ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର
08 JUN 2019 4:04PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତରେ ଓ ବିଦେଶରେ ଯୋଗର ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଓ ଦାୟିତ୍ୱର ସ୍ୱୀକୃତି ସ୍ୱରୂପ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତରଫରୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମ୍ମାନ (AYDMS) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗାଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଯୋଗର ପ୍ରସାର ଫଳରେ ସୁସ୍ଥ ଓ ନିରାମୟ ଜୀବନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଯୋଗ ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଉପହାର ଏବଂ ଏହା ନୂତନ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର । ଯୋଗକୁ ଜାତିସଂଘ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଜୁନ 21ରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ 200 ଦେଶରେ ଏହାର ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଉଛି ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ବର୍ଗରେ ଗଣମାଧ୍ୟମମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଛାପା ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ (ଟେଲିଭିଜନ ଓ ରେଡିଓ) ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମ୍ମାନ (ଏୱାଇଡିଏମଏସ) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । 3ଟି ବର୍ଗରେ 33ଟି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ‘ଖବରକାଗଜରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯୋଗ ପ୍ରଚାର’ ବର୍ଗରେ 22ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ 11ଟି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ‘ଟେଲିଭିଜନରେ ଯୋଗ ପ୍ରଚାର’ ବର୍ଗରେ 22ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ 11ଟି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
‘ରେଡିଓରେ ଯୋଗ ପ୍ରଚାର’ ବର୍ଗରେ 22ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ 11ଟି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହି ପୁରସ୍କାରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମେଡାଲ, ଫଳକ, ଟ୍ରଫି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସାପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏୱାଇଡିଏମଏସ ପାଇଁ କଭରେଜର ସମୟ ରହିବ 2019 ଜୁନ 10ରୁ ଜୁନ 25 । ଯୋଗକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ 6 ଜଣିଆ ବିଚାରକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ଗଣମାଧ୍ୟମମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବିଚାର କରାଯିବ ।
ପୁରସ୍କାର ବିଜୟୀଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରାଯିବା ପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସୁବିଧା ମୁତାବକ ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସମ୍ମାନ (ଏୱାଇଡିଏମଏସ) ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ପ୍ରାୟତଃ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଉତ୍ସବ 2019 ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଆୟୋଜନ ହେବ । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଏହି ଘୋଷଣା କରିବା ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଖାରେ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Ministry of Information & Broadcasting
“Practice of Yoga is the mantra of New India”: Prakash Javadekar
I&B Ministry institutes Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman(AYDMS)
Samman to be given to Commemorate International Yoga Day
08 JUN 2019 2:42PM by PIB Delhi
Minister for Information and Broadcasting, Shri Prakash Javadekar has said the practice and propagation of Yoga has led to “Healthy life, Healthy living, Wellness and Prevention of Disease” Yoga is one of India’s gifts to the world and has become the mantra of New India Under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, Yoga has been universally acknowledged by the United Nations and is now practiced globally around 200 countries on 21st June every year.
Acknowledging the positive role & responsibility of media in disseminating the outreach of Yoga in India and abroad, the Minister said the Ministry of I&B has instituted the First Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) from this year to mark the contribution of media in spreading the message of Yoga. The Samman to be conferred on Media Houses would be given under the following categories:
• Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) to be conferred to Media Houses engaged in Print Media, Electronic and (Television & Radio).
• Thirty Three (33) Sammans under Three (3) categories will be conferred.
• Eleven Sammans to be conferred in 22 Indian languages and English under category “Best Media Coverage of Yoga in Newspapers.
• Eleven Sammans to be conferred in 22 Indian languages and English under category “Best Media Coverage of Yoga in Television.
• Eleven Sammans to be conferred in 22 Indian languages and English under category “Best Media Coverage of Yoga in Radio.
• The Samman will comprise of a special medal/plaque/trophy and a citation.
• The duration of the coverage for AYDMS would be from 10th June to 25th June, 2019.
• The contribution of Media in popularising of Yoga would be assessed by 6 Juries.
• Honors will be announced and Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) ceremony will be held at a convenient date to be decided later.Tentatively the award ceremony will be held in July, 2019.
During the Minister’s interaction, Shri Amit Khare, Secretary (I&B) and Senior Officials were also present.