প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্বজৈৱইন্ধনদিৱস, ২০১৮ৰশুভাৰম্ভকৰিদিয়াপ্ৰধানমন্ত্ৰীৰভাষণ
10 AUG 2018 7:51PM by PIB Guwahati
ইয়াতসমৱেত হোৱা সমাজৰ বিভিন্ন স্তৰৰ ৰাইজ আৰু আইসকল। বন্ধুসকল, আগষ্ট মাহে আমালৈ পবিত্ৰতা আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ পৰিবেশ কঢ়িয়াই আনে। এইটো মাহে আমাক বিপ্লৱ আৰু দেশৰ বাবে প্ৰাণ উচৰ্গা কৰা স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বীৰ-বীৰাংগণাসকলক স্মৰণ কৰাৰ অৱকাশো প্ৰদান কৰে এইটো মাহত আমি কেৱল দেশৰ স্বাধীনতা দিৱসেই উদযাপন নকৰো এইটো মাহত আমি আমাৰ সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক জীৱনক চহকী কৰা অন্যান্য উত্সৱ পাৰ্বন আদিও পালন কৰো। আহিবলগীয়া উত্সৱসমূহৰ বাবে মই আপোনালোক আটাইলৈ ওলগ জনাইছো।
আমাৰ পুৰাতন পৰম্পৰা, সংস্কৃতি আৰু উত্সৱসমূহত পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ এক বিশেষ গুৰুত্ব আছে। আজিৰ কাৰ্যক্ৰমো পৰিৱেশ সংৰক্ষণ আৰু আধুনিক পৰম্পৰাৰে সম্পৰ্কিত। বিশ্ব জৈৱ ইন্ধন দিৱসৰ এই শুভ মুহূৰ্তত মই সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল, চৰকাৰে ১২৫কোটি ভাৰতীয়ৰ জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰাৰ কাৰণে অহোপুৰুষাৰ্থ কৰাৰ লগতে বহু লানি আঁচনি যুগুতাই উলিয়াইছে। গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি উন্নত কৰা, কৃষকৰ উপাৰ্জন দুগুণে বৃদ্ধি কৰা, ডিজেল, পেট্ৰোল আৰু গেছৰ বিকল্প প্ৰদান কৰা আৰু পৰিৱেশক সুৰক্ষা দান আদি প্ৰসংগক চৰকাৰে প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰি আহিছে। এইবোৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত জৈৱ ইন্ধনে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ মাজত সমতুলতা স্থাপন কৰিব পাৰাৰ ক্ষমতা আছে এই জৈৱ ইন্ধনৰ।
বন্ধুসকল, জৈৱ ইন্ধন কেৱল বিজ্ঞানেই নহয় বৰঞ্চ এক মন্ত্ৰও যিয়ে ভাৰতৰ লগতে সমগ্ৰ পৃথিৱীকে নতুন শক্তিৰ সন্ধান দিব। শস্য, শস্যাদিৰ অৱশিষ্ট তথা অন্যান্য পেলনীয়া দ্ৰব্যৰ আৱৰ্জনা আদিৰ পৰা উত্পন্ন কৰা ইন্ধনকে জৈৱ ইন্ধন বোলা হয়। ইয়ে গাঁও-চহৰ উভয় অঞ্চল বসবাস কৰা সকলো মানুহৰে জীৱনধাৰাক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লগতে জীৱন ধাৰণৰ মানো উন্নত কৰি তুলিব। কিনা হাঁহৰ ঠোঁটলৈকে মঙহ বুলি যে কোৱা হয়, অৰ্থাত্ দ্ৰব্য-সামগ্ৰীৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ। পুৰণা প্ৰবচন এটাৰ এয়া হল আধুনিক ব্যৱহাৰৰ নিদৰ্শন জৈৱ ইন্ধনৰ বহুল ব্যৱহাৰে কৃষকসকলৰ আয় বৃদ্ধিতো কৰিবই, ইয়ে নিয়োগৰ নতুন সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিব, দেশৰ সম্পদ ৰাহি কৰাৰ লগতে পৰিৱেশৰ সুৰক্ষাও নিশ্চিত কৰিব। দৰাচলতে গ্ৰামাঞ্চলৰ কৃষক সমাজৰ স্বচ্ছতা, স্বাস্থ্য আৰু সবলীকৰণৰ মহান লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ পথত এয়া হল একো একোটা পৰ্যায়। সেইদৰে চহৰাঞ্চলৰ বিকাশৰে জড়িত হৈ থকা ই আমাৰ এক আধুনিক আৰ্হিও। চহৰ নগৰসমূহৰ প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণৰ উদ্দেশ্যে গ্ৰহণ কৰা সেউজীকৰণ উদ্যোগসমূহৰ ভিতৰত জৈৱ ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰে বিশেষ সহযোগিতা আগবঢ়ায়।
বন্ধুসকল, আজি ইয়াত কৃষক ভাই-ভনীসকল সদলবলে আহি উপস্থিত হৈছোহি। বিজ্ঞান ভৱনত তেওঁলোকৰ উপস্থিতিৰ কথাটোৱেই এক বিশেষ বাৰ্তা বহণ কৰিছে। আমাৰ দেশৰ প্ৰান্ত বিশেষে বৰষুণৰ ভিন্নতা পৰিলক্ষিত হয়। কোনোবা অঞ্চলত যদি বৰষুণে বানৰ সৃষ্টি কৰে আন কোনোবা অঞ্চলে আকৌ এটোপাল বৰষুণৰ বাবে হামৰাও কাঢ়ি থাকিবলগীয়া হয়। এনেধৰণৰ বাতৰি আমি শুনিয়েই থাকো। কোনোবা অঞ্চলত যদি পৰ্যাপ্ত বৰষুণে ৰাইজক সকাহ দান কৰে আন কোনোবা অঞ্চলত আকৌ একেখিনি বৰষুণে ত্ৰাসৰো সৃষ্টি কৰে। মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ বাবে এয়া বাৰুকৈয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই ভাবো দেশৰ সকলো প্ৰান্ততে ইতিমধ্যে ধানৰ লগতে অন্যান্য খাৰিফ শস্যৰ খেতিসমূহৰ ৰোপণ সম্পূৰ্ণ হৈছে। আপোনালোকে চাগৈ জানিব পাৰিছে যে চৰকাৰে ইতিমধ্যে ১৪বিধ খাৰিফ শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য ব্যয়ৰ ১.৫গুণে বৃদ্ধি কৰিছে। আমি যেতিয়াই কৃষি সংস্কাৰৰ কথা কওঁ তেতিয়াই স্বামীনাথন জীৰ কথা উল্লেখ কৰো। দুদিনমানৰ আগতে তেখেতে এটি প্ৰৱন্ধ লিখিছে যত তেখেতে কৃষিখণ্ডৰ বিস্তৃত ৰূপান্তৰ, চৰকাৰৰ নীতি তথা চৰকাৰী পদক্ষেপসমূহৰ কথা বিশ্লেষণ কৰিছে। থেখেত এগৰাকী বিশাৰদ ব্যক্তি। কৃষকসকলৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পৰিকল্পনা, আঁচনি, নীতি তথা উদ্যোগসমূহৰ তেখেতে বিশদ আলোচনা কৰাৰ লগতে ভূয়সী প্ৰশংসাও কৰিছে। খেতিৰ বাবদ কৰা ব্যয়ৰ বিপৰীতে কৃষকসকলে যাতে ৮০শতাংশ অধিক হাৰত লাভ আদায় কৰিব পাৰে সোই কথা নিশ্চিত কৰিব পৰাকৈ খাৰিফ শস্যৰ লগতে কুঁহিয়াৰৰ ক্ষেত্ৰতো ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য আগবঢ়োৱা কথাটো আপোনালোকে চাগৈ মন কৰিছে। চলিত বৰ্ষত প্ৰতি কুইণ্টল কুঁহিয়াৰৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য ২০টকা হাৰে বৃদ্ধি কৰাৰ ফলত এই পৰিমান ২৭৫টকা হৈছেগৈ। এই বৰ্দ্ধিত মূল্যই কৃষক ৰাইজক বাৰুকৈয়ে উপকৃত কৰিব। আনহাতে কুঁহিয়াৰৰ পৰা ইথানল উত্পাদনৰ বাবে চৰকাৰে লোৱা আঁচনিয়েও কৃষক ৰাইজক লাভৱান হোৱাত সহযোগিতা আগবঢ়াব। বন্ধুসকল, কুঁহিয়াৰৰ পৰা ইথানল উত্পাদনৰ এই ব্যৱস্থা অটলবিহাৰী জীৰ শাসনকালৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল। পিছে বিগত দশকটোত শাসনত থকা চৰকাৰ দিনত এই প্ৰক্ৰিয়া স্তিমিত হৈ পৰিছিল। অৱশ্যে ২০১৪ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীয়ে এন ডি এৰ সহযোগত কেন্দ্ৰত চৰকাৰ গঠনৰ পিচত এই ক্ষেত্ৰত বিশেষ পৰিকল্পনা যুগুতাই ৰূপায়নত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আজিৰ তাৰিখত দেশৰ ২৫খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ইথানল উত্পাদন আঁচনি সুকলমে পৰিচালিত হৈ আছে। যোৱা চাৰিটা বছৰত দেশত অভিলেখ পৰিমাণত ইথানলৰ উত্পাদন হোৱাৰ বিপৰিতে আগন্তুক চাৰিটা বৰ্ষত এই উত্পাদন ৪৫০কোটি লিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাব। বন্দুসকল, ইথানলৰ উত্পাদনে কেৱল কৃষকসকলকে লাভৱান নকৰে বৰং ই দেশৰ সম্পদো ৰাহি কৰে। যোৱাটো বছৰত ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰোলৰ বাবদ আদায় দিব লগা প্ৰায় ৪০০০কোটি টকা পৰিমাণৰ ৰাজহ ৰাহি কৰিব পৰা গৈছিল। আগন্তুক চাৰিটা বছৰত এই ৰাহিৰ পৰিমাণ ১২০০০কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে চৰকাৰে লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছে। তদুপৰি আগন্তুক চাৰিটা বৰ্ষত কেৱল কুঁহিয়াৰৰ পৰা উত্পাদিত ইথানলৰ পৰাই ২০০০০কোটি টকা আয়ো কৰিব পৰা যাব। কুঁহিয়াৰৰ এই বিকল্প আৰু ৰাহিয়ে নিস্চিত ভাবেই খেতিয়কসকলক দীৰ্ঘ দিনে ভূগি অহা সমস্যাসমূহৰ পৰা পৰিত্ৰাণ দিব। ইথানলে ধন ৰাহি কৰাৰ লগতে পেট্ৰোলৰ পৰা হব পৰা প্ৰদূষণো নিয়ন্ত্ৰিত কৰিব।
বন্ধুসকল, জৈৱ ইন্ধনৰ উত্পাদন লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছে। অৰ্থাত্ এয়া কেৱল দেখবাজি নহয়। ইয়াৰ বাবে বিস্তৃত নীতি, আইন আৰু কৌশল যুগুতোৱা হৈছে, দায়িত্ব আৰু দায়বদ্ধতা নিশ্চিত কৰি নিৰ্দ্ধাৰিত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। চৰকাৰে ইথানলকে ধৰি সকলো প্ৰকাৰৰ জৈৱ ইন্ধন উত্পাদনৰ বাবে এখন ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি ইতিমধ্যেই গ্ৰহণ কৰিছে। সেই মৰ্মে ২০২২ আৰু ২০৩০চনত পেট্ৰোলত ইথানলৰ মিশ্ৰণৰ পৰিমাণ ক্ৰমে অন্ততঃ ১০শতাংশ আৰু ২০শতাংশলৈ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছে চৰকাৰে। জৈৱ ইন্ধনৰ উত্পাদনে কেৱল কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলকে কেৱল উপকৃত নকৰে বৰং দেশৰ অন্য খেতিয়কসকলকো লাভাৱান্বিত কৰিব। প্ৰতিকূল বতৰ কিম্বা উপযুক্ত সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাৰ অভাৱৰ পৰিণতিত আমাৰ দেশত প্ৰায়েই ধান, ঘেহু, মেইজ, আলু কিম্বা অন্যান্য শাক-পাচলি আদি ব্যাপক পৰিমাণে নষ্ট হয়। স্বাভাৱিকতেই কৃষক ৰাইজে এনেবোৰ সামগ্ৰী পেলাই দিবলগীয়া হয়। পিছে ইথানল উত্পাদনৰ ক্ষেত্ৰত এনেবোৰ পেলনীয়া দ্ৰব্য ব্যৱহাৰৰো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
খেতিয়কসকলে প্ৰায়েই আন এটা সমস্যাৰো সন্মুখীন হব লগা হয়। প্ৰতিকূল বতৰৰ বাবে প্ৰায়েই উত্পাদিত ফচলৰ মান অৱনমিত হয়, আকাৰ সৰু হোৱা কিম্বা বৰণ সলনি হোৱাৰ দৰে সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ ফলত খেতিয়কসকলে ফচলৰ উচিত মূল্য পোৱাৰ পৰা বঞ্চিত হয়। প্ৰতিকূল বতৰৰ পৰিণতি ভূগীবলগীয়া হয় খেতিয়কসকলে। পিচে এতিয়া ইথানলে অন্ততঃ খেতিয়কসকললৈ এক বিকল্প আগবঢ়াইছে, কিয়নো গ্ৰাহকে কিনিবলৈ মন নকৰা, নিম্ন মানৰ, আকাৰত সৰু অথৱা ৰঙৰ তাৰতম্য থকা এনেবোৰ ফচল এতিয়া ইথানল উত্পাদনত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব। আমি যেতিয়া পদ্ধতিগত ভাৱে নীতি যুগুতাই উলিয়াম তেতিয়া আৰু কৃষকে উত্পাদন কৰা কোনো সামগ্ৰীয়েই নষ্ট নহব। ভাৱকচোন খেতিয়কসকলে তেতিয়া কিমান সকাহ পাব!
বন্ধুসকল, ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ অধীনত দেশত ৰূপায়ন কৰিবলৈ যুগুতাই উলিওৱা আঁচনিখনৰ জৰিয়তে কেৱল ঘৰুৱা পেলনীয়া দ্ৰব্যৰ ৰূপান্তৰেই নহয় আনকি ফাৰ্ম আৱৰ্জনাৰ লগতে জীৱ-জন্তুৰ গোবৰ আদিৰ সংসাধনকো সামৰি লোৱা হৈছে। আনকি অনাগত সময়ত ঘৰ কিম্বা কৃষি পামত কৰা কলগছৰ অৱশিষ্ট সমূহকো ইন্ধন প্ৰস্তুতিৰ বাবে ব্যৱহাৰৰ চিন্তা-চৰ্চা কৰা হৈছে। ইফালে ঘাঁহ আৰু বাঁহৰ পৰাও ইথানল প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ লগতে জনজাতি বসতি প্ৰধান অঞ্চলসমূহত বাঁহৰ পয়োভৰ আছে। এই কথাই বাঁহ উত্পাদকসকলৰ আয় বৃদ্ধিৰ এক সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল, ফচল কটা বা চিঙাৰ পিচত ৰৈ যোৱা শস্যৰ অৱশিষ্ট কিম্বা মূঢ়াবোৰে খেতিয়কসকলক বাৰুকৈয়ে সমস্যাত পেলায়। পিচে এয়া আচলতে আমাৰ বাবে মহা মূল্যবান সমলহে। ইয়াৰ মোল নুবুজাৰ বাবেহে আমি শস্যৰ অৱশিষ্ট কিম্বা মূঢ়াবোৰ পুৰি পেলাও। মাটিৰ পুষ্টি সাধনৰ বাবে এই অৱশিষ্টসমূহ উত্কৃষ্ট উপাদান যদিও এইবোৰ আমি নিজ হাতে নষ্ট কৰি পেলাও। হাৰিয়ানা আৰু পঞ্জাৱৰ খেতিয়কসকলৰ মাজত এই প্ৰৱণতা মই বহু দিন ধৰি লক্ষ্য কৰি আহিছো। এয়া এক বৃহত্ প্ৰত্যাহ্বান হিচাবেই চিহ্নিত হৈছে। শস্যৰ অৱশিষ্ট অংশ পুৰি পেলোৱা কথাই মাটিৰ উৰ্বৰা বিনষ্ট কৰাৰ লগতে ইয়াৰ ধোঁৱাই প্ৰদূষণৰ সৃষ্টি কৰি পৰিবেশো বিনষ্ট কৰি আহিছে বুলি কৃষক ভাই-ভনীসকলক মই সদায়ে কৈ আহিছো। সেয়ে শস্যৰ পেলনীয়া অংশৰে ইথানল উত্পাদনৰ কাম বিস্তৃত পৰিসৰত আগবাঢ়িছে। অৰ্থাত্ শস্যৰ মূঢ়াৰ পৰাও এতিয়া আয় কৰিব পৰা যাব। ইয়ে প্ৰদূষণৰ হাৰ অৱনমিত কৰাৰ লগতে খেতিয়কসকলৰ আয় বৃদ্ধিতো সহযোগিতা আগবঢ়াব।
বায়োমাছ অথবা জৈৱভাৰক জৈৱ ইন্ধনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে ইতিমধ্যে বৃহত্ পৰিমানৰ বিনিয়োগত মনোনিৱেশ কৰিছে। দহ হাজাৰ কোটি টকা পৰিমানৰ ধনৰ বিনিয়োগৰে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত মুঠ ১২টা শোধনাগাৰ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰিছে চৰকাৰে। এনে একোটা শোধনাগাৰে ১০০০-১৫০০ লোকৰ নিয়োগ সম্ভৱ কৰি তুলিব। অৰ্থাত্ শোধনাগাৰসমূহৰ যোগান-শৃংখলত ১.৫লাখ লোকৰ নিযুক্তি নিশ্চিত হব বুলি আশা কৰিব পাৰি। তদুপৰি গৰুৰ গোবৰৰ পৰা ইন্ধন প্ৰস্তুতিৰ পৰিকল্পনাও দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। আগৰখন বাজেটত আমি গোনৰ্ধন যোজনা শীৰ্ষক আঁচনি এখন ঘোষণা কৰাৰ কথা আপোনালোকে চাগৈ লক্ষ্য কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত একোটাকৈ জৈৱ গেছ প্ৰকল্প স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৭০০টা এনে প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে আৰু অদূৰ ভৱিষ্যতে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই কাৰ্যক্ৰমৰ সৈতে খেতিয়কসকলৰ লগতে বহু সংখ্যক স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনো জড়িত হৈ পৰিছে। গোৱৰ্ধন যোজনা, বন ধন অথৱা জন-ধনৰ দৰে কৰ্যক্ৰমৰ দ্বাৰা দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ লগতে কৃষক আৰু জনজাতীয়সকলৰ বাবে জীৱিকাৰ নতুন সম্বল সৃষ্টি হৈছে। আপোনালোকৰ শস্যৰ লগতে শস্যৰ অৱশিষ্ট, জন্তুৰ গোৱৰ কিম্বা ঘৰুৱা তথা ফাৰ্ম আৱৰ্জনাৰ উচিত ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। এইবোৰৰ উপৰিও জংঘলত উত্পন্ন হোৱা ঘাঁহ-বনৰ লগতে ফল-মূলেও আয় বৃদ্ধিৰ সুযোগ দান কৰিব পাৰে। ফাগুণ-চত মাহত গছ-বনৰ সৰা পাতে গোটেইখন একাঠু কৰি তোলে। গছ-বনৰ এই তল সৰা শুকান পাতো আয় আহৰণৰ মাধ্যম হৈ উঠিব পাৰে। এয়া হৈছে আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ শীৰ্ষক আঁচনি। এইখন আঁচনিয়ে আকৌ স্বচ্ছ ভাৰত আঁচনিখনক সহয়োগিতা আগবঢ়াব, কাৰণ আৱৰ্জনাইতো অস্বচ্ছতাৰ প্ৰধান হেতু।
এই অভিযানক সহজ-সৰল ভাবে আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বিজ্ঞানীসকলৰ লগতে আমাৰ ষ্টাৰ্ট আপ কৰ্যক্ৰমেৰে জড়িত হোৱা যুৱ প্ৰজন্ময়ো বিশেষ অৰিহণা আগবঢ়াইছে। সেয়ে আপোনালোক সকলোলৈকে মই পুনৰবাৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ন ন কাৰিকৰী কৌশলৰ সমাহাৰ ঘটাই আপোনালোকে ইয়াক সমৃদ্ধ কৰিছে যদিও এতিয়াও বহুখিনি কৰিবলৈ বাকী আছে বুলি কবই লাগিব। ধৰক, অধিক ফচল আৰু অধিক জৈৱ ইন্ধনৰ বাবে উন্নত মানৰ বীজৰে উন্নত পদ্ধতিৰে খেতি কৰাটো প্ৰয়োজন। কিন্তু এয়া সম্ভ হব তেতিয়াহে, যেতিয়া ষ্টাৰ্ট আপ উদ্যোগী আৰু নতুন প্ৰযুক্তিৰে সম্পৰ্কিত লোকসকল একত্ৰিত হব। মই ভাবো আমাৰ অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়, আই আই টি আৰু পলি টেকনিক মহাবিদ্যালয়সমূহৰ পাঠ্যক্ৰমত জৈৱ ইন্ধন সম্পৰ্কীয় পাঠ সংযোজনত প্ৰাথমিকতা কৰা উচিত বুলি মই অনুভৱ কৰিছো। তদুপৰি, জৈৱ ইন্ধন সন্দৰ্ভত কে ভি কে অৰ্থাত্ কৃষি বিকাশ কেন্দ্ৰৰ দৰে সংগঠনৰ জৰিয়তে কৃষক সমাজৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিটো গুৰুত্ব দিব লাগিব।
বন্ধুসকল, মহানগৰীসমূহৰ পৰিষ্কৰণৰ ক্ষেত্ৰত গোটা আৱৰ্জনাৰ প্ৰৱন্ধন প্ৰসংগই বিশেষ গুৰুত্ব বহণ কৰি আহিছে। আবাসিক অঞ্চলসমূহৰ লগতে ঔদ্যোগীক এলেকাৰ নলা-নৰ্দমাৰে নিষ্কাষিত পানীৰ সংসাধনৰে শক্তিৰ উন্নত উত্পাদন কৌশল উদ্ভাৱনৰ বাবে চৰকাৰে কাম কৰি আছে। চাহৰ সৈতে জড়িত যি কোনো কথাই মোক সদায়ে আকৰ্ষিত কৰি আহিছে। এবাৰ এটা প্ৰৱন্ধ পঢ়া কথা মনত পৰিছে। এখন সৰু চহৰৰ এজন চাহ দোকানীৰ কথা। চহৰখনৰ এটা সৰু নলাৰ কাষত দোকান পাতি তেওঁ চাহ বিক্ৰী কৰিছিল। আৱৰ্জনাৰে ভৰা নলাটোৰ পৰা এক ধৰণৰ গেছ ওলাইছিল আৰু সিয়ে সদায়ে এলেকাটোত দুৰগোন্ধ বিয়পাই আহিছিল। বহু দিন ধৰি কথাটো মন কৰি অহা দোকানীজনে এবাৰ এটা বুদ্ধি পাঙিলে। তেওঁ আৱৰ্জনা পূৰ্ণ নলাটোৰ পৰা ওলোৱা গেছ এডাল পাইপেৰে আনি তেওঁৰ চাহ গৰমোৱা ষ্টভটো জ্বলোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰি ললে। প্ৰযুক্তিৰ সৰল ব্যৱহাৰৰ ই এক সুন্দৰ নিদৰ্শন।
এবাৰ মই গুজৰাটলৈ যাওতে আমাৰ কনভয়ৰ আগে আগে এখন মটৰ চাইকেল গৈ থকা দেখিছিলো। মটৰ চাইকেলখন চলাই যোৱা মানুহজনে হাতত এটা ট্ৰেক্টৰৰ প্ৰকাণ্ড টিউব লৈ গৈছিল। টিউবটো সম্পূৰ্ণৰূপে বায়ুৰে পূৰ্ণ আছিল। কথাটো দেখি মই বাৰুকৈয়ে আচৰিত হৈছিলো, কাৰণ সাধাৰণতে মানুহে টিউব এটা কিনি নি ঘৰতহে পাম্প দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰেগৈ। সেয়ে মই মানুহজনক ৰখাবলৈ কলো। আমি সকলো গাড়ীৰ পৰা নামিলো মানুহজনো ৰল। মানুহজনেনো টিউবটো তেনেকৈ কিয় নিছে মই জানিব খুজিলো। তেওঁৰ যদি দুৰ্ঘটনা ঘটে! মানুহজনে কলে তেওঁ বোলে সদায়ে এনেকৈয়ে নিয়ে। কাৰণ তেওঁৰ ঘৰত বোলে জৈৱ গেছৰ এটা প্ৰকল্প আছে আৰু তাত উত্পন্ন হোৱা গেছ এইদৰে টিউবত ভৰাই তেওঁ খেতি পথাৰলৈ নিয়ে আৰু সেই গেছৰে তেওঁ তাত পানীৰ পাম্প চলাইগৈ। চাওঁকচোন আমাৰ দেশৰ খেতিয়ক তথা গাওঁবাসীসকলেও কেনেকৈ ন ন পৰীক্ষাৰে প্ৰযুক্তিৰ সন্ধান কৰিবলৈ লৈছে।
মই ষ্টাৰ্ট আপ উদ্যোগীসকলক এনেবোৰ কথাত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ আহ্বান জনাব বিচাৰিম। ডাঙৰ কলেজ ইউনিভৰ্চিটিতো শিকিব নোৱাৰা কিছুমান কথা গাঁৱৰ সৰু সৰু খেতিয়কৰ পৰাই শিকিব পৰা যায়। সেয়ে এনেবোৰ কথাকো আমি আগবঢ়াই লৈ যাব খুজিছো। শেহতীয়া ভাবে আমি বি-৩ কাৰ্যক্ৰমত মনোনিৱেশ কৰিছো। বি-৩ হল বায়মাছ অৰ্থাত্ জৈৱ সাৰ, বায়-ফুৱেল অৰ্থাত্ জৈৱ ইন্ধন আৰু বায়-এনাৰ্জী অৰ্থাত্ জৈৱ-শক্তি। ইথানলৰ লগতে জৈৱ আৱৰ্জনাৰ পৰা উত্পাদিত জৈৱ-চি-এন-জি উত্পাদনৰ বাবেও আমি বিস্তৃত কাৰ্যক্ৰম হাতত লৈছো। পেট্ৰোল-ডিজেলৰ প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণৰ লক্ষ্যৰে দেশৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থাত চি-এন-জিৰ বহুল ব্যৱহাৰৰ বাবে সজাগতা সৃষ্টিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আজিৰ তাৰিখত আমি বিদেশৰ পৰা চি-এন-জি আমদানী কৰিবলগীয়া হৈছে। পিছে আমি পৰনিৰ্ভৰশীলতা কমোৱাৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছো। এই পৰ্যন্ত দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তত ১৭৫টাৰো অধিক প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে। চি-এন-জি যান-বাহণৰ চলাচল কেৱল চহৰ-নগৰতে নহয় বৰং গাঁৱে-ভূঁয়ে সুলভ হোৱাৰ দিন সমাগত বুলি কব পাৰি।
বন্ধুসকল, আজিৰ তাৰিখত প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা, টিউব-টায়াৰ আদি উদ্বিগ্নতাৰ কাৰণ হৈ উঠিছে। শেহতীয়াভাবে এনেবোৰ পেলনীয়া সামগ্ৰী ৰাস্তা নিৰ্মাণৰ কামত ব্যৱহৃত কৰা হৈছে। সেইদৰে ঘৰুৱা আৱৰ্জনাও ৰাস্তা নিৰ্মাণৰ কামত ব্যৱহাৰৰ বাবে গৱেষণা অব্যাহত আছে। ছচিয়েল মিডিয়াত মই প্ৰায়েই আফ্ৰিকাৰ দুখীয়া লোকসকলে কৰা কাম-কাজসমূহত চকু ফুৰাও। তেওঁলোকে বাটে-ঘাটে পৰি থকা প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনাবোৰ বুটলি আনি সাগৰৰ পৰত একত্ৰিত কৰেহি। তাত সেইবোৰ পুৰি গলিত প্লাষ্টিকবোৰত সাগৰৰ বালি মিহলাই ব্লক প্ৰস্তুত কৰা হয়। ঘৰ বনোৱা কামত এই ব্লকৰ এতিয়া খুবেই চাহিদা বাঢ়িছে। এই কামত বিশেষকৈ মহিলা স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনসমূহ জড়িত হোৱা দেখিবলৈ পোৱা যায়। তেওঁলোকে কেৱল পাৰিপাৰ্শ্বিকতা পৰিচ্ছন্ন কৰাই নাই বৰং ইয়াৰ লগতে পেলনীয়া সামগ্ৰীৰ পৰা নতুন সামগ্ৰী উত্পাদন কৰি আয় আহৰণৰো উপায় উদ্ভাৱন কৰিছে।
চৰকাৰে পৰিবেশ সুৰক্ষা আৰু উন্নয়নৰ মাজত সমতুলতা স্থাপনৰ প্ৰয়াস কৰিছে। আজি আমি পৰম্পৰাগত শক্তি উত্স যেনে কয়লা, প্ৰাকৃতিক গেছ আদিৰ লগতে সৌৰ শক্তিকে ধৰি অন্যান্য অ-পৰম্পৰাগত শক্তি উত্সৰ পৰা শক্তি আহৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। সৌৰ শক্তিৰ প্ৰচলনৰ বাবে আমি কেৱল ভাৰততে নহয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৰ্চাৰে সংযুক্ত হৈ সমগ্ৰ পৃথিবীবাসীকে উত্সাহিত কৰি আহিছো। সম্প্ৰতি খেতি পথাৰ, উদ্যোগৰ পৰা কাৰ্যালয়লৈ সকলোতে অভূতপূৰ্ব হাৰত সৌৰ শক্তিৰ প্ৰয়োগ দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। তদুপৰি ঘৰে-কাৰ্যালয়ে এল-ই-ডি বাল্বৰ বহুল প্ৰচলনে লক্ষণীয় হাৰত বিদ্যুতৰ ৰাহি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। দেশৰ ৰেল ষ্টেশ্যনসমূহ এল-ই-ডি বাল্বৰে পোহৰোৱা কথাই মোক আনন্দিত কৰিছে। ৰেল বিভাগে ইতিমধ্যে এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰি তুলিছে।
আমাৰ স্বপ্নৰ অভিযানৰ অংশ হিচাবে ধোঁৱামুক্ত ৰান্ধনীশালকো সামৰি লোৱা হৈছে। ধোঁৱাৰ পৰা মুক্তি লাভ কৰা দেশৰ ৫কোটি মাতৃ-ভগ্নীক মই আজি অভিনন্দন জনাব খুজিছো। আশ্চৰ্যৰ কথা হলেও কিন্তু খুউব কম সময়ৰ ভিতৰতে এই কাম সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিল। আমাৰ দেশত ১২৫কোটি নাগৰিক থকাৰ বিপৰীতে ২৫-২৬কোটি পৰিয়াল আছে। এই ২৫-২৬কোটি পৰিয়ালৰ ৫কোটি পৰিয়ালে এই কম দিনৰ ভিতৰতে ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ লাভ কৰিছে
আজিৰ অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলক তেওঁলোকৰ নিজ নিজ অঞ্চলত জৈৱ ইন্ধনৰ বহুল ব্যৱহাৰৰ বাবে সজাগতা সৃষ্টিত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ মই আহ্বান জনালো। পৃথিৱীয়ে আজি বিশ্ব জৈৱ ইন্ধন দিৱস উদযাপন কৰিছে। ভাৰতেও এই ক্ষেত্ৰত বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ভয়াবহতাক প্ৰশমিত কৰিবলৈ সক্ষম হম।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of World Biofuel Day-2018
10 AUG 2018 7:51PM by PIB Delhi
Ladies and gentlemen from different sections of the society who have gathered here; friends,
The month of August brings purity and an environment of resolutions. This month is for commemorating revolution and the freedom fighters who had laid down their lives for the country. This month marks the celebration of not only Independence Day but also other festivals that enrich our social and cultural lives. My best wishes to you all for the upcoming festivals.
Protection of environment occupies a very high place in our traditions, culture and festivals. Today's programme is also associated with environment and modern traditions. My best wishes to you all on World Biofuel Day.
Friends,
The government has been making relentless efforts to improve the standard of living of the 125 crore Indians and formulating innumerable schemes for this. Strengthening the rural economy, doubling the farmers' income, providing alternatives to petrol, diesel and gas and making the environment safe are some of the priorities of the government. Biofuel will play a crucial role in accomplishing these goals. Biofuel has the power to create a balance between our environment and economic development.
Friends,
Biofuel is not just science but also a Mantra that will provide a new energy to not only India but also the entire world. Biofuel means the fuel that is produced from crops, crop-residue and garbage and left-overs. It is going to transform and improve the quality of life of the people in both rural and urban areas. An old saying was reinforced in the film that was shown today -'Aam ke aam aur guthali ke Daam' that means double utilization or complete utilization of a thing. It's a very old saying. It is a modern application in a way.
More and more use of biofuels will help increase the incomes of the farmers, open up new opportunity of employment, will save the country's wealth and will also prove to be a boon for the environment.
It is a part of our grand vision according to which our path to cleanliness, health and empowerment of the villages and poor farmers will be strengthened. Besides, it is also associated with our modern model of Urban Development. Biofuel among the plethora of green initiatives will immensely help in reducing the air pollution in cities.
Friends,
Today farmer brothers and sisters have gathered here in large numbers. The presence of the farmers in Vigyan Bhawan in itself is a strong message. Different parts of our country experience different rainfall patterns. Some regions are flooded with rainfall while others wait for rains. We are constantly watching that news. At one place we feel ecstatic due to sufficient rainfall, while we are also troubled with the same rainfall in yet another region.
This is all the more significant for my farmer brothers and sisters. I believe that paddy along with other kharif crops have already been sown in almost all parts of the country. You are already aware of the fact that the government has set the MSP of 14 kharif crops at 1.5 times of their cost. Whenever we talk of agriculture, we tend to refer to M.S Swaminathan ji. Two or three days back, Swaminathan ji had written an article in which he had extensively described about the transformation in the agricultural sector, the initiatives taken by the government, and the government policies. He is an authority. He has elaborately described and appreciated the plans, the schemes, the policies and the efforts of the government towards the farmers.
You too have seen for yourselves in the movie that an MSP has been set for sugarcane too along with the Kharif crops so that the farmer's get 80% more benefits on their cost of cultivation. In this season, the MSP on sugarcane has been increased by Rs.20 to Rs.275 per quintal. The farmers are going to highly benefit out of this increased value. Besides, the farmers are bound to benefit from the government's efforts towards helping to produce ethanol from sugarcane.
Friends,
This idea of producing ethanol from sugarcane had started during Atal Bihari Vajpayee ji's governance. However, the schemes languished just like the condition of the government that was in power in the previous decade. This effort was not taken seriously. When the Bharatiya Janta Party formed the government again with NDA in 2014, a proper roadmap was chalked out. The Ethanol blending programme was started. Today, these schemes are in smooth operation in 25 states and Union Territories. There has been a record production of ethanol in the last four years and the country is moving in the direction of producing about 450 crore litres of ethanol in the coming four years.
Friends,
Ethanol has not only helped the farmers but has also saved the country's wealth. Last year, ethanol blending of petrol has saved about Rs.4000 crores in foreign exchange that would have been spent on imports.
The target of the government is to increase this savings to Rs.12000 crores in the next four years. Moreover, in the next four years we can make Rs.20000 crores just by producing ethanol from sugarcane. With this saving and an alternative to sugarcane, the sugarcane farmers will be ensured of a permanent solution to their recurrent problems. Ethanol is saving money. Besides, it will also reduce the toxic gases that generate from petrol.
Friends,
Targets related to biofuel are being set. This means that it's not a wishful thinking. Robust policies, laws and strategies are being prepared, responsibility and accountability are being fixed and regular monitoring is being done to achieve the said target. The government has formulated a National Policy to develop all forms of biofuel including ethanol. The government is working towards developing the capacity of blending ethanol with petrol up to at least 10% by 2022 and at least 20% by 2030.
Biofuel will not only provide an alternative to the sugarcane farmers but also benefit the other farmers of the country. Often, our harvested crops like wheat, rice, maize, potatoes and vegetables perish due to bad weather or lack of storage facilities. Naturally the farmers would then have to dump those damaged crops. However, we have decided to use even that for producing ethanol.
There is another issue before the farmers. The farmers are unable to sell their crops because sometimes the crops are not up to the required standards with stains, shorter size, etc. as a result of the weather conditions. The consumers are not willing to purchase such crops. The shopkeepers don't purchase such crops. Thus, the farmers have to bear the brunt of unfavourable weather conditions. However, ethanol can be produced from such crops that are not up to the required standards for direct consumption like shorter than the optimum size, broken, discoloured etc. When we frame a systematic policy, trust me, not a single grain produced by the farmers will go waste. You can imagine the type of strength that the farmers will gain.
Friends,
Under the National Policy, a nationwide scheme is being formulated to transform not only the domestic waste but also the farm waste and dung of animals into fuel. Even the banana peels that are generated not only from every household but also from farms will be used as a potential fuel in the near future.
Besides, ethanol can be produced also from grass and bamboo. Bamboo is grown especially in the Northeast and tribal areas. In such a scenario, this will be a major step in shaping their economy that will benefit the bamboo growers.
Friends,
Crop residue or stubble is a major problem for the farmers. However, crop residue is a valuable natural resource but we burn this essential herb due to lack of awareness. This is a valuable herb that helps to nourish the land but we burn that in front of our eyes with our hands. I have been noticing that it is a regular phenomenon for the farmers of Punjab and Haryana. This is a serious challenge.
I time and again tell my farmer brothers that burning crop stubble leads to a decline in the fertility of soil and the smoke released causes air pollution degrading the quality of the environment. Therefore, the work on the possibility of producing ethanol from the crop stubble is going on at a massive scale. This means crop stubble will also be a medium of income. It will not only curtail air pollution but will also help in increasing the income levels of the farmers.
Friends,
The government is investing on a large scale to transform biomass into biofuel. There is a plan to set up 12 modern refineries across the country at the cost of Rs.10 thousand crores. One refinery will employ about 1000-1500 people. This means, 1.5 lakh people will get employed from the operation to the supply chain of the refineries. Besides, the scheme of generating fuel from cow dung is also progressing at a rapid pace.
You must have seen that we had launched a scheme called 'Gobardhan Yojana' in the previous budget. Under the Gobardhan Yojana, one biogas plant is being set up in every district across the country. Currently, 700 plants are being established but it will be further extended in the future. All the farmers and the Self Help Groups are being associated with it.
Friends,
Fresh possibilities of income for the poor, the farmers and the tribals are being generated with the help of schemes like Gobardhan, Van Dhan and Jan Dhan. We are working towards ensuring that there is a proper utilization of not only your crops but also of animal dung, crop residue, domestic waste and everything else.
Besides, you can have additional income from the plants and fruits grown in forests. During autumn season you must have noticed that leaves fall and pile up to a height of 1 or 2 feet. This can also be a medium of income. This is the 'waste to wealth' campaign. It is also giving impetus to the Swachh Bharat Mission because this waste is also the reason of filth.
Friends,
There is a significant contribution of our scientists and youngsters with start-ups to ease the techniques in this campaign. On this occasion I would like to offer my gratitude to you all. You are ceaselessly making efforts to improve this technique but there is still a lot of scope in this field. For example, it is important to look for crops with bumper production that can produce better quality and higher quantity of biofuels. For this to happen, the entrepreneurs with new startups and people with new technology need to tie up.
I believe that the course on biofuels should be prioritized in our engineering colleges, IITs and polytechnic colleges. Moreover, more and more knowledge regarding biofuels should reach the farmers through Krishi Vikas Kendras i.e. KVKs. Awareness should be created among the farmers by keeping the central theme of Biofuels in agricultural fairs across the country.
Friends,
One of the greatest issues related to cleanliness in cities is solid waste management. The government is working towards improving the technology of producing energy from myriad things like sewer water and Industrial waste water. Once I had read a news article about a tea-seller in a small town; he used to sell tea near a small drain. Usually my attention is easily drawn towards anything related to tea. So, he got an idea. Naturally, gas emanates from a polluted drain resulting in a foul smell. Therefore, he inserted a pipeline through a hole carved out in an inverted utensil. The gas that was emanating from the gutter was channeled to his tea-stall with the help of the pipeline. He used that gas for making tea. It is a simple technology.
Once I was in Gujarat and a scooter was moving in front of our convoy. The person on the scooter was carrying a huge tractor tube. It was completely filled with air. You can imagine that if a person carries such a huge tractor tube on a scooter, the vehicles coming from behind will be scared of collision and accident. Even I was astonished. Normally a person would carry an empty tube and fill it with air later. So I asked him to halt.
We got down from the car and asked the person on scooter that what he was doing and why was he carrying the tube like that. He could have been injured. He said that he was going to his field. I asked him the purpose. So he said that with the household waste and cattle dung of his animals he had set up a biogas plant in his house. He fills the tube with that gas and carries it to his field. That gas is used to run his water pump in his field. Just think about the capability of our country's farmers! Today even our farmers and villagers do innovative experiments.
I would like to urge the people with start-ups to tap this idea. Sometimes we don't find great ideas even in big colleges that we get from the country's farmers. We want to carry this forward by collating everything.
Today we are working on a massive scheme of B-3. B-3 means Biomass, Biofuel and Bioenergy. In addition to ethanol, work is underway at a rapid pace to produce bio-CNG from garbage. CNG is being promoted in the country's transport system so as to avoid pollution from petrol and Diesel. At present, we are importing CNG from abroad. We are trying to reduce our dependence on imports. Till date, more than 175 plants have been set up in the country. That day is not far when CNG vehicles will be a reality in not only all cities but also in villages.
Friends,
Today things like plastic waste, old rubber tyres etc. are the cause of concern. These things are now being used in construction of roads. Research is underway to find ways to use domestic waste in the construction of roads.
I just watched the work of poor people of one of the African countries on social media. They collect all the plastic waste from their village and carry them to the river bed. Then they burn and melt the plastic and mix that with the sand of the river bed. They make blocks out of it and sell at a large scale. Women Self Help Groups are engaged in this work. They are not only cleaning the garbage but also making new products out of it and selling in the market.
The government is working towards creating a balance between the environment and development. When we talk of balancing the environment with development, electricity plays a crucial role. The generation and utilization of electricity has a direct impact on the environment.
Today we are emphasizing upon a plethora of other sources of energy including solar energy along with the conventional sources of energy like coal and natural gas to generate electricity. We are promoting solar energy not only in India but in the entire world with the help of International Solar Alliance.
Today the use of solar energy is increasing at an unprecedented rate in the form of solar pumps in agriculture to industries and offices. Besides, the use of LED lights in households and offices is saving electricity. I am glad that the country's railway stations now glitter with LED lights. They have completed their work. Now the aim is to install LED bulbs in every building of the railway and railway quarters in future. We are promoting LED lights. Environmental concerns are associated with Swachh Bharat and Swasth Bharat Mission.
Smoke-free kitchens are also part of this broad vision. Today I congratulate the 5 crore poor families, the mothers and the sisters who have been liberated from smoke.
It is a wonder that such work has been completed in such a short span of time in India. We have 125 crore Indians and about 25-26 crore families in our country. Out of these 25-26 crore families, 5 crore families have received gas connections in such a short span of time. You can see for yourself when work is progressing at such a rapid pace, results are bound to show.
Friends,
Today the farmers, the technicians and the government officials together will be deleberating upon biofuel and its challenges throughout the day. You will be discussing about the daily practical problems of the farmers. I am sure that we will get many suggestions about the energy requirements of the 125 crore Indians and making agriculture profitable.
The revolutionary changes by biofuel can never be brought merely by the efforts of the government; but we need to create a mass movement through public participation by involving students, teachers, scientists and industrialists.
I wish to urge the representatives of the states who are present here, to make efforts at individual levels to deliver the benefits of biofuel in every village. The world is celebrating Biofuel Day today. India has taken several initiatives in the field of biofuel and is capable of assuring the world in addressing the concern of global warming. These steps taken by India are being appreciated all over the world today.
The world is closely watching India's plans and policies and today's efforts will instill new energy, will provide a new direction and will accelerate the progress. I congratulate you all from the bottom of my heart for this successful plan.
Thank you!