প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পেলেষ্টাইন, ইউনাইটেড আৰৱ এমিৰেটছ আৰু ওমানলৈ ৰাওনা হোৱাৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিবৃতি
08 FEB 2018 10:30PM by PIB Guwahati
পেলেষ্টাইন, ইউনাইটেড আৰৱ এমিৰেটছ আৰু ওমানলৈ ৰাওনা হোৱাৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা বিবৃতিৰ লিখিত ৰূপ—
“৯ৰ পৰা ১২ ফেব্ৰুৱাৰীৰ ভিতৰত মই পেলেষ্টাইন, ইউনাইটেড আৰৱ এমিৰেটছ আৰু ওমান ভ্ৰমণৰ সুযোগ লাভ কৰিছো।
২০১৫ বৰ্ষৰ পিছত প্ৰথমবাৰলৈ উপ-সাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ দেশ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ পাই মই অতিশয় আনন্দ অনুভৱ কৰিছো৷ এই অঞ্চলসমূহ আমাৰ বৈদেশিক সম্পৰ্কৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্য অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। এই দেশসমূহৰ সৈতে আমি এক গতিশীল বহুমুখী সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো।
জৰ্দানত বিশ্ৰাম লোৱাৰ পাছত ১০ ফেব্ৰুৱাৰীত পেলেষ্টাইনৰপৰা মোৰ ভ্ৰমণসূচী আৰম্ভ হ’ব৷ জৰ্দানৰ সন্মানীয় ৰজা দ্বিতীয় আব্দুলাদেৱে বিশ্ৰামৰ সুবিধাখিনি আগবঢ়োৱা বাবে মই তেখেতৰ ওচৰত কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ৯ ফেব্ৰুৱাৰীত এম্মানত তেওঁক মই সাক্ষাৎ কৰিম৷
পেলেষ্টাইনলৈ ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এয়া প্ৰথমটো ভ্ৰমণ হ’ব৷ ৰাষ্ট্ৰপতি মাহমুদ আব্বাছৰ সৈতে আলোচনাৰ বাবে মই অত্যন্ত আগ্ৰহী আৰু পেলেষ্টাইনৰ জনসাধাৰণ আৰু দেশখনৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্থনক পুনৰ এবাৰ দোহাৰিব বিচাৰো৷
বিগত ২০১৫ বৰ্ষৰ আগষ্ট মাহৰ পিছত এইবছৰৰ ১০ আৰু ১১ ফেব্ৰুৱাৰীত মই পুনৰ ইউ.এ.ই ভ্ৰমণৰ সুযোগ পাইছো৷ ইউ.এ.ই হৈছে আমাৰ দেশৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কৌশলগত অংশীদাৰ যিয়ে আমাৰ দেশখনৰ অৰ্থনীতি, শক্তি, উন্নত প্ৰযুক্তিবিদ্যা, সুৰক্ষা আদিৰ দৰে মূখ্য বিষয়সমূহৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। উক্ত দিশসমূহত আমাৰ অগ্ৰগতি সন্দৰ্ভত মই ইউএইৰ সন্মানীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী তথা ডুবাইৰ শাসক শ্বেইখ মহম্মদ-বিন-ৰাছিদ-অল-মাকটম আৰু আবু-ধাবিৰ সন্মানীয় ৰাজকুমাৰ শ্বেইখ মহম্মদ-বিন-জায়েদ-এল-নাহয়ানৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হ’ম৷
ইউএইৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে মই ডুবাইত আয়োজিত ষষ্ঠ সংস্কৰণৰ ‘বিশ্ব চৰকাৰী সন্মিলন’ সম্বোধন কৰিম, য’ত ভাৰতে সন্মানীয় অতিথি দেশ হিচাপে অংশ ল’ব৷
উক্ত দিনাই ডুবাইত ইউএই আৰু আৰৱৰ বিভিন্ন কোম্পানী আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ মূৰব্বীসকলৰ সৈতে ভাৰতবৰ্ষৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ বাবে সহযোগিতাৰে কাম কৰাৰ বিষয়ক লৈ আলোচনা কৰিম।
ওমান হৈছে আমাৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সাগৰীয় প্ৰতিবেশী দেশ, যাৰ সৈতে আমি সুন্দৰ সম্পৰ্ক বজাই ৰাখিবলৈ সক্ষম হৈছো। মই ওমানৰ সন্মানীয় ৰজা চুলতান আৰু আন শীৰ্ষ নেতাসকলৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হ’ম। ভাৰতৰ সৈতে শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক আৰু ব্যৱসায়িক সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিবলৈ ওমানৰ আগশাৰীৰ ব্যৱসায়ীলোকসকলক মই আহ্বান জনাম৷
১১ ফেব্ৰুৱাৰীত সন্ধিয়া মই ওমানৰ মহামান্য চুলতানক সাক্ষাৎ কৰিম৷ মই মন্ত্ৰী-পৰিষদৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী এইছএইছ ছায়িদ ফাহদ বিন মহমুদ অল চেইদ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী এইছএইছ ছায়িদ আছাদ বিন তাৰিক অল চেইদ সাক্ষাৎ কৰিবলৈ গৈ আছো৷ দুয়োখন দেশৰ মাজত থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু পৰম্পৰাগত সু-সম্পৰ্ক অধিক সৱল কৰাৰ দিশসমূহ আমি পৰ্যালোচনা কৰিম।
ওমান আৰু ইউএই উভয়তেই মই বৃহৎ সংখ্যক প্ৰৱাসী ভাৰতীয়ক লগ পোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো। ৯ মিলিয়নতকৈও অধিক ভাৰতীয় উপ-সাগৰীয় দেশসমূহত কাম কৰাৰ লগতে জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰি আছে৷ ইয়াৰে এক তৃতীয়াংশ অকল ওমানতে থাকে৷ ইয়াত তেওঁলোকে এক বৃহৎ প্ৰৱাসী সমুদায় গঠন কৰি আছে।
প্ৰৱাসী ভাৰতীয়সকলে ভাৰত আৰু উপ-সাগৰীয় দেশসমূহৰ সৈতে বন্ধুত্বৰ এনাজৰী বৰ্তাই ৰাখিবলৈ সক্ষম হৈছে। লগতে তেওঁলোকে এই দেশৰ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধি বজাই ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰাও পৰিলক্ষিত হৈছে।
ভাৰতবৰ্ষৰ উন্নতি আৰু বিকাশত যাতে পশ্চিম এছিয়া আৰু উপ-সাগৰীয় এলেকাসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু এই দেশসমূহৰ লগত যাতে ভাৰতবৰ্ষৰ সম্পৰ্ক সু-দৃঢ় হয় তাৰেই প্ৰত্যাশা ৰাখিছো।

Prime Minister's Office
PM’s statement prior to his departure to Palestine, United Arab Emirates and Oman
08 FEB 2018 10:30PM by PIB Delhi
Following is the text of the Prime Minister, Shri Narendra Modi’s departure statement prior to his visit to Palestine, United Arab Emirates and Oman.
“I will be undertaking bilateral visits to Palestine, United Arab Emirates and Oman from 9-12 February.
I am happy to visit the Gulf and West Asian region for the fifth time since 2015. This region is a key priority in our external engagement. We enjoy vibrant multi-dimensional ties with the countries here.
The visit will begin from Palestine, on 10 February after transiting through Jordan. I am grateful to His Majesty King Abdullah II of Jordan for facilitating the transit. I look forward to meeting him in Amman on 9th February.
This will be the first ever Prime Ministerial visit to Palestine from India. I am looking forward to my discussions with President Mahmoud Abbas and reaffirming our support for the Palestinian people and the development of Palestine.
I will visit UAE on 10-11 February, where I am returning after my visit in August 2015. UAE is a valued strategic partner with whom we have fast-tracked cooperation in all major spheres including economy, energy, high technology and security. I will be discussing our progress in these areas and more in my meetings with His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, the Vice President and Prime Minister of UAE and Ruler of Dubai, and His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi.
At the invitation of the leadership of the UAE, I will be addressing the 6th edition of the World Government Summit in Dubai, where India is the Guest Country of Honour.
On the same day, I will also engage leading UAE and Arab CEOs in Dubai on the vast economic opportunities in India and what more can be done together to bolster business collaboration.
Oman is a close maritime neighbour with whom we enjoy excellent relations. I will hold talks with His Majesty the Sultan of Oman and other key leaders. I shall also interact with leading businesspersons of Oman on developing stronger economic and business links with India.
Oman is a close maritime neighbor with whom we enjoy excellent relations. I am delighted to undertake my first visit there as Prime Minister on 11-12 February. India and Oman have thriving links rooted in centuries old people-to-people exchanges.
On the evening of 11th February, I will be meeting His Majesty the Sultan of Oman. I will also meet Deputy Prime Minister for the Council of Ministers HH Sayyid Fahd bin Mahmoud Al Said and Deputy Prime Minister for International Relations and Cooperation Affairs HH Sayyid Asa'ad bin Tariq Al Said. We will review bilateral cooperation and steps to further enhance our traditionally strong links.
On 12th February, I will interact with leading businesspersons of Oman on developing stronger economic and business links with India.
In both Oman and the UAE, I will have the opportunity to meet the large Indian diasporas that have made those countries their home. More than 9 million Indians work and live in the Gulf region, of which about one third live in the UAE alone. In Oman, they constitute the largest expatriate community.
The Indian diaspora is a bridge of friendship between India and the Gulf states. They are also active participants in the prosperity and progress of their host countries.
I look forward to strengthening India’s growing and important ties with West Asia and the Gulf region through the visit”.