প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন কী বাতৰ অসমীয়া অনুবাদ (খণ্ড-৪১, ২৫ ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৮)
25 FEB 2018 11:40AM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, নমস্কাৰ৷
আজি আৰম্ভণিতে ‘মন কী বাত’ এটা ফোন কলৰ পৰাই আৰম্ভ কৰোঁ৷
(ফোন)
আপোনাৰ ফোন কলৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷ বিজ্ঞানক লৈ বহু প্ৰশ্ন মোৰ যুৱ বন্ধুসকলে মোক সোধে, কিবা নহয় কিবা লিখি থাকে৷ আমি দেখিছোঁ যে সাগৰৰ ৰং নীলা দেখি কিন্তু আমি নিজৰ দৈনিক জীৱনৰ অনুভৱৰ পৰা গম পাওঁ যে পানীৰ কোনো ৰং নাথাকে৷ কেতিয়াবা আমি ভাবিছোঁ নে যে নদীয়েই হওক বা সাগৰেই হওক, পানী ৰঙীণ কিয় হয়? এই প্ৰশ্ন ১৯২০ ৰ দশক এক যুৱকৰ মনলৈ আহিছিল৷ এই প্ৰশ্নই আধুনিক ভাৰতৰ এক মহান বৈজ্ঞানিকৰ জন্ম দিছিল৷ যেতিয়া আমি বিজ্ঞানৰ কথা কওঁ তেতিয়া সকলোতকৈ প্ৰথমে ভাৰত ৰত্ন চাৰ চি ভি ৰমণৰ নাম আমাৰ সন্মুখলৈ আহে৷ তেওঁক Light Scattering অৰ্থাৎ প্ৰকীৰ্ণনৰ উৎকৃষ্ট কাৰ্যৰ বাবে নোবেল বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ তেওঁৰ এই অন্বেষণ ‘Raman effect’ নামেৰে জনাজাত হয়৷ আমি প্ৰত্যেক বৰ্ষৰ ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীত ‘ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান দিৱস’ উদযাপন কৰোঁ কাৰণ কোৱা হয় যে সেই দিনটোতেই তেওঁ Light Scatteringৰ অন্বেষণ কৰিছিল৷ যাৰ বাবে তেওঁক নোবেল বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ এই দেশে বিজ্ঞান ক্ষেত্ৰত বহুতো মহান বৈজ্ঞানিকক জন্ম দিছে৷ এফালে মহান গণিতজ্ঞ বোধায়ন, ভাস্কৰ, ব্ৰহ্মগুপ্ত আৰু আৰ্যভট্টৰ পৰম্পৰা আছে যদি আনফালে চিকিৎসা ক্ষেত্ৰত সুশ্ৰুত আৰু চৰক আমাৰ গৌৰৱ হয়৷ চাৰ জগদীশ চন্দ্ৰ বসু আৰু হৰগোৱিন্দ খোৰানাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সত্যেন্দ্ৰ নাথ বসুৰ দৰে বৈজ্ঞানিকসকল ভাৰতৰ গৌৰৱ হয়৷ সত্যেন্দ্ৰ নাথ বসুৰ নামততো বিখ্যাত মৌল ‘Boson’ৰ নামাকৰণ কৰা হৈছিল৷ অলপতে মোৰ মুম্বাইৰ এক কাৰ্যক্ৰমত অংশগ্ৰহণ হোৱাৰ সৌভাগ্য হ’ল- Wadhwani Institute for Artificial Intelligenceৰ মুকলি অনুষ্ঠানৰ৷ বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত যি চমৎকাৰ হৈ আছে, সেইসমূহৰ বিষয়ে জানিবলৈ এয়া বৰ বঢ়িয়া সুযোগ আছিল৷ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতাৰ মাধ্যমত ৰবট, বট আৰু বিশেষ কাৰ্য কৰা যন্ত্ৰ নিৰ্মাণত সহায়ক হয়৷ আজিকালি যন্ত্ৰসমূহে স্ব-শিক্ষণ পদ্ধতিৰে নিজৰ বুদ্ধিমতাক আৰু অধিক উত্তৰণ কৰে৷ এই প্ৰযুক্তিৰ উপযোগিতা দাৰিদ্ৰ, বঞ্চিত অথবা আৱশ্যক অনুভৱ কৰা লোকসকলৰ জীৱন উন্নতৰ কৰাত সহায় হ’ব পাৰে৷ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতা সেই কাৰ্যক্ৰমত মই বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায়ক আহ্বান কৰিলোঁ যে দিব্যাংগ ভাতৃ তথা ভগ্নীসকলৰ জীৱন সুগম কৰাৰ বাবে কিদৰে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতা সহায়ক হ’ব পাৰে৷ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতাৰ সহায়ত আমি প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগসমূহৰ অধিক উন্নত ভাৱে অনুমান কৰিব পাৰোঁ নেকি? খেতিয়কসকলে শস্যসমূহৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত কিবা সহায় পাব পাৰে নেকি? কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতাই স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰাপ্তিক সহজ কৰি তুলিবলৈ তথা আধুনিক ধৰণে ৰোগৰ চিকিৎসা কৰাবলৈ সহায় কৰিব পাৰে নেকি?
কেইদিনমান পূৰ্বে ইজৰাইলৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে মই গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ‘I Create’ ৰ উদঘাটনৰ বাবে একেলগে যোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলোঁ৷ তাত এজন যুৱকে এনেকুৱা এটা digital instrument উত্তৰণ কৰিছিল য’ত কোনোবাই কথা ক’ব নোৱাৰি তাত লিখিলে সেয়া শব্দলৈ পৰিৱৰ্তিত হৈ যায় আৰু আপুনি কাৰোবাৰ সৈতে কথা পতা ধৰণে ইয়াৰ জৰিয়তে কথা পাতিব পাৰে৷ মই বুজি পাইছোঁ যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমতাৰ ব্যৱহাৰ এনেকুৱা বহুতো ব্যৱস্থাত কৰিব পাৰি৷
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ মূল্য নিৰপেক্ষ হয়৷ ইয়াৰ নিজা মূল্য নাথাকে৷ আমি বিচৰা ধৰণেই যিকোনো যন্ত্ৰই কাম কৰিব৷ কিন্তু এয়া আমাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে যে আমি যন্ত্ৰটোৰ দ্বাৰা কি কাম কৰিম৷ ইয়াত মানৱীয় উদ্দেশ্য মহত্বপূৰ্ণ হয়৷ বিজ্ঞান কেৱল মানৱৰ কল্যাণৰ বাবে কৰা প্ৰয়োগেই হ’ল মানৱ জীৱনৰ সৰ্বোচ্চ উচ্চতম পৰ্যায়ক স্পৰ্শ কৰাৰ প্ৰয়োগ৷
লাইট বাল্বৰ আৱিষ্কাৰ কৰা থমাছ আলভা এডিছনে বহুবাৰ অসফল হৈছিল৷ এবাৰ তেওঁক এই বিষয়ে সোধাত তেওঁ এইদৰে ক’লে, ‘‘মই লাইট বাল্ব নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰাৰ দহ হাজাৰটা প্ৰক্ৰিয়া সন্ধান কৰিছোঁ৷’’ অৰ্থাৎ এডিছনে নিজৰ অসফলতাকো নিজৰ শক্তি কৰি লৈছিল৷ সৌভাগ্যক্ৰমে মই আজি মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ কৰ্মভূমি ‘Auroville’ ত উপস্থি আছোঁ৷ এক ক্ৰান্তিকাৰী ৰূপত তেওঁ ব্ৰিটিছ শাসনক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল, তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ কৰিছিল, তেওঁলোকৰ শাসনৰ ওপৰত প্ৰশ্ন কৰিছিল৷ এইদৰেই তেওঁ এক মহান ঋষিৰ ৰূপত, জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰে প্ৰশ্ন কৰিছিল৷ ইয়াৰ উত্তৰ সন্ধান কৰি মানৱতাক তেওঁ পথ দেখুৱালে৷ সত্য উদঘাটনৰ বাবে বাৰে বাৰে প্ৰশ্ন কৰাৰ ভাৱনা মহত্বপূৰ্ণ হয়৷ বৈজ্ঞানিক সন্ধানৰ প্ৰেক্ষাপটত প্ৰকৃত প্ৰেৰণাতো এয়াই৷ তেতিয়ালৈ শান্তিৰে বহিব নালাগে যেতিয়ালৈ কিয়, কি আৰু কেনেকৈৰ দৰে প্ৰশ্নসমূহৰ উত্তৰ পোৱা নাযায়৷ ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান দিৱস উপলক্ষে আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকল, বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত সকলো লোককে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ৷ আমাৰ যুৱ প্ৰজন্ম সত্য আৰু জ্ঞানৰ অন্বেষণৰ বাবে প্ৰেৰিত হওক, বিজ্ঞানৰ সহায়ৰ জৰিয়তে সমাজৰ সেৱা কৰিবলৈ প্ৰেৰিত হওক, ইয়াৰ বাবে মই বহু শুভকামনা জনাইছোঁ৷
বন্ধুসকল, বিপদৰ সময়ত সুৰক্ষা, দুৰ্যোগ আদি বিষয় সন্দৰ্ভত মোলৈ বহু বাৰ্তা আহে, জনসাধাৰণে কিবা নহয় কিবা লিখিয়েই থাকে৷ পুণেৰ পৰা শ্ৰীমান ৰবীন্দ্ৰ সিঙে নৰেন্দ্ৰ মোদী ম’বাইল এপত নিজৰ মন্তব্যত occupational safety সন্দৰ্ভত লিখিছে৷ তেওঁ লিখিছে যে আমাৰ দেশৰ উদ্যোগ তথা নিৰ্মাণস্থলীত সুৰক্ষাৰ পৰিমাণ ইমান সঠিক নহয়৷ অহা ৪ মাৰ্চত ভাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা দিৱস, সেয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ ‘মন কী বাত’ৰ কাৰ্যক্ৰমত সুৰক্ষা সম্বন্ধে কিছু কথা কওক যাতে জনসাধাৰণে সুৰক্ষা সম্বন্ধে সজাগ হয়৷ যেতিয়া আমি ৰাজহুৱা সুৰক্ষাৰ কথা কওঁ তেতিয়া দুটা কথা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ হয়, pro-activeness আৰু preparedness৷ সুৰক্ষা দুই প্ৰকাৰৰ হয়, এটা যি বিপদৰ সময়ত প্ৰযোজনীয়, দুৰ্যোগৰ সময়ত সুৰক্ষা আৰু দ্বিতীয়টো যি দৈনন্দিন জীৱনত প্ৰয়োজন হয়, প্ৰতিদিনৰ সুৰক্ষা৷ যদি আমি দৈনিক জীৱনত সুৰক্ষা সম্বন্ধে সজান নহও, তাক প্ৰাপ্ত কৰিব পৰা নাই, তেন্তে বিপদৰ সময়ত ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰাটো অসম্ভৱ হৈ পৰে৷ আমি বহুবাৰ পথত লিখি থোৱা জাননীসমূহ পঢ়োঁ৷ তাত লিখা থাকে-
-‘‘সতৰ্কতা হেৰুৱালে দুৰ্ঘটনা ঘটে’’,
-‘‘এটা ভুলে কৰে লোকচান, সুখ আৰু হাঁহি কাঢ়ি লৈ যায়’’,
-‘‘ইমান সোনকালে পৃথিৱী নেৰিব, সুৰক্ষাৰ সৈতে এতিয়া সম্বন্ধ গঢ়ক’’
-‘‘সুৰক্ষাৰ সৈতে নকৰিব একো ধেমালি, নহ’লে জীৱন হ’ব সস্তীয়া’’
ইয়াৰ পিছত এই বাক্যসমূহৰ প্ৰয়োগ আমাৰ জীৱনত কেতিয়াও নহয়৷ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগসমূহৰ বাবে অধিকতৰ দুৰ্ঘটনাসমূহেই আমাৰ কিবা কাৰণত কৰা ভুলৰ পৰিণাম হয়৷ যদি আমি সতৰ্ক হওঁ, আৱশ্যকীয় নিয়মসমূহ পালন কৰোঁ, তেন্তে নিজৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাৰ লগতে ডাঙৰ দুৰ্ঘটনাৰ পৰাও সমাজক ৰক্ষা কৰিব পাৰোঁ৷ কেতিয়াবা আমি দেখোঁ যে কৰ্মস্থানত সুৰক্ষা সম্পৰ্কে বহু সূত্ৰ লিখা হৈছে কিন্তু সেয়া পালন কৰা দেখা নাযায়৷ মই বিচাৰোঁ যে মহানগৰপালিকা, নগৰপালিকা, যিসকলৰ ওচৰত অগ্নি নিৰ্বাপক ব্যৱস্থা আছে তেওঁলোকে সপ্তাহত অথবা মাহত এবাৰ বিভিন্ন বিদ্যালয়সমূহলৈ গৈ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সন্মুখত ম’ক ড্ৰিল কৰিব লাগে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা দুটা লাভ হ’ব- অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীয়েও সতৰ্ক হৈ থকাৰ অভ্যাস কৰিব আৰু নতুন প্ৰজন্মই ইয়াৰ শিক্ষা প্ৰাপ্ত কৰিব৷ ইয়াৰ বাবে কোনো অতিৰিক্ত খৰচো নহয় আৰু এইদৰে ই শিক্ষাৰ এটা পৰ্যায়লৈ ৰূপান্তৰিত হয়, মই সদায়েই ইয়াৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰোঁ৷ যিমান দূৰ পৰ্যন্ত বিপদৰ কথা কোৱা হয়, দুৰ্যোগৰ কথা কোৱা হয়, ভাৰত ভৌগোলিক আৰু জলবায়ুৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা বিবিধতাৰে পূৰ্ণ এখন দেশ হয়৷ এই দেশে বহুতো প্ৰাকৃতিক আৰু মানৱ সৃষ্ট দুৰ্যোগ যেনে ৰাসায়নিক তথা ঔদ্যোগিক দুৰ্ঘটনাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে৷ আজি National Disaster Management Authority অৰ্থাৎ NDMA য়ে দেশত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাত অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে৷ ভূমিকম্পই হওক, বানপানীয়েই হওক, ধুমুহাই হওক, ভূমিস্খলনৰ দৰে বিভিন্ন দুৰ্যোগত, উদ্ধাৰ কাৰ্যৰ বাবে এনডিএমএয়ে তৎকালীনভাৱে উপস্থিত হয়৷ তেওঁলোকে নিৰ্দেশনাও জাৰী কৰে, লগতে লগতে সামৰ্থ নিৰ্মাণৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰশিক্ষণৰ কামো কৰি থাকে৷ বানপানী, ধুমুহাৰ দ্বাৰা হোৱা ক্ষতিৰ বাবে জিলাত স্বেচ্ছাসেৱকসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবেও ‘দুৰ্যোগ বন্ধু’ নামৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ প্ৰশিক্ষণ তথা সজাগতা মহত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব হয়৷ আজিৰ পৰা দুই-তিনি বছৰ পূৰ্বে লুৰ উষ্ণ প্ৰৱাহৰ বাবে প্ৰতিবৰ্ষতে সহস্ৰাধিক লোকে নিজৰ জীৱন হেৰুৱাইছিল৷ ইয়াৰ পিছত এনডিএমএয়ে উষ্ণ প্ৰৱাহৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে কৰ্মশালাৰ আয়োজিত কৰিছে, জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে অভিযান আৰম্ভ কৰিছে৷ বতৰ বিভাগে সঠিক পুৰ্বানুমান কৰিছে৷ সকলোৰে অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰা এটা ভাল পৰিণাম প্ৰাপ্ত হৈছে৷ ২০১৭ত লু ৰ দ্বাৰা মৃত্যু হোৱা পৰিঘটনা অপ্ৰত্যাশিতভাৱে হ্ৰাস হৈ প্ৰায় ২২০ লৈ আহি গৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা এইটো গম পোৱা গৈছে যে যদি আমি সুৰক্ষাক প্ৰাধান্য দিওঁ, তেন্তে সুৰক্ষা প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰোঁ৷ সমাজত এইদৰে কাম কৰা অসংখ্য লোক হওক, সামাজিক সংগঠন হওক, সজাগ নাগৰিক হওক- মই তেওঁলোক সকলোকে প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰোঁ যি যিকোনো দুৰ্যোগত মিনিটৰ ভিতৰতে ৰক্ষাৰ বাবে সংবদ্ধ হৈ পৰে৷ আৰু এনেকুৱা স্বল্পখ্যাত নায়কৰ সংখ্যা কম নহয়৷ আমাৰ Fire and Rescue Services, National Disaster Response Forces, সশস্ত্ৰ সেনা, Paramilitary Forces, এওঁলোকেও সংকটৰ সময়ত উপস্থিত হোৱা বীৰ বাহাদুৰসকলে নিজৰ জীৱন বিপন্ন কৰিও লোকৰ সহায় কৰে৷ NCC, Scoutsৰ দৰে সংগঠনেও আজিকালি এই কামসমূহ কৰি আছে, প্ৰশিক্ষণো লৈ আছে৷ বিগত দিনসমূহত আমি এটা প্ৰয়াস আৰম্ভ কৰিছিলোঁ যে যিদৰে বিশ্বত যৌথ মিলিটাৰী অভ্যাস হয়, ঠিক সেইদৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবেও যৌথ প্ৰয়াস হ’ব লাগে৷ ভাৰতে ইয়াৰ নেতৃত্ব লৈছে- BIMSTEC, বাংলাদেশ, ভাৰত, ম্যানমাৰ, শ্ৰীলংকা, থাইলেণ্ড, ভুটান আৰু নেপাল, এই দেশসমূহৰ এক যৌথ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ অভ্যাস কৰোৱা হৈছে, ই নিজেই এক বৃহৎ মানৱীয় প্ৰয়োগ আছিল৷ আমি এক ক্ষতিশংকা সচেতন সমাজ হ’ব লাগিব৷ নিজৰ সংস্কৃতিত আমি মূল্যৰ ৰক্ষা, সুৰক্ষাৰ মূল্যৰ বিষয়েতো প্ৰায়েই কথা কওঁ, কিন্তু আমি সুৰক্ষাৰ মূল্যও বুজি পাব লাগিব৷ আমি তাক নিজৰ জীৱনৰ অংশ কৰিব লাগিব৷ আমাৰ নিজৰ জীৱনত দেখিছোঁ যে আমি হাজাৰ বাৰ উৰাজাহাজেৰে যাত্ৰা কৰোঁ আৰু উৰাজাহাজৰ ভিতৰত বিমান পৰিচাৰিকাই সুৰক্ষা সম্পৰ্কে সূচনা প্ৰদান কৰে৷ আমি বহুতে ইয়াক এশবাৰ পৰ্যন্ত শুনিছোঁ কিন্তু আজি যদি আমাক উৰাজাহাজৰ মাজত থিয় কৰাই সোধে, কোনটো কি বস্তু হয়? লাইফ জেকেট ক’ত থাকে? কিদৰে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে? মই জোৰ দি ক’ব পাৰোঁ যে আমাৰ মাজৰ পৰা কোনেও সেয়া ক’ব নোৱাৰিব? ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল যে সচেতন কৰাৰ কিবা ব্যৱস্থা আছিল নে? প্ৰত্যক্ষভাৱে সেইফালে চোৱাৰ সম্ভাৱনা আছিল? আছিল৷ কিন্তু আমি নকৰিলোঁ৷ কিয়? কাৰণ আমি স্বভাৱতেই সচেতন নহয় আৰু সেইবাবে আমাৰ কাণ, উৰাজাহাজত বহাৰ পিছত এই কথাসমূহতো শুনে কিন্তু ‘এয়া সূচনা মোৰ বাবে’ এনেকুৱা আমাৰ কাৰোৰে নালাগে৷ ঠিক সেয়াই জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আমাৰ অনুভৱ হয়৷ আমি এয়া ভাবিব নালাগে যে সুৰক্ষা অইন কাৰোবাৰ বাবেহে, যদি আমি নিজৰ সুৰক্ষাৰ বিষয়ে সজাগ হওঁ তেন্তে তাত সমাজৰ সুৰক্ষাৰ ভাবো তাতে অন্তৰ্নিহিত হৈ থাকে৷
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, এইবাৰ বাজেটত ‘স্বচ্ছ ভাৰত’ৰ অন্তৰ্গত গাওঁসমূহৰ বাবে বায়’গেছৰ মাধ্যমত waste to wealth আৰু waste to energy নিৰ্মাণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জোৰ দিয়া হৈছে৷ ইয়াৰ বাবে যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ নাম দিয়া হৈছে GOBAR-Dhan’ - Galvanizing Organic Bio-Agro Resources৷ এই ‘গোবৰ ধন’ যোজনাৰ উদ্দেশ্য হ’ল গাঁৱত স্বচ্ছতা নিৰ্মাণ কৰা আৰু পশুৰ গোবৰ তথা খেতিৰ অৱশিষ্ট পদাৰ্থসমূহ পচন কৰি বায়’গেছলৈ ৰূপান্তৰ কৰা, তাৰ পৰা ধন আৰু শক্তি উৎপন্ন কৰা৷ ভাৰতত পশুৰ আবাদী সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভিতৰতে অধিক৷ ভাৰতত পশুৰ আবাদী প্ৰায় ৩০ কোটি আৰু উৎপাদিত গোবৰ প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৩০ লাখ টন৷ কিছুমান ইউৰোপীয় দেশ আৰু চীনৰ পশুৰ গোবৰ তথা অন্য জৈৱিক অৱশিষ্টৰ প্ৰয়োগ শক্তিৰ উৎপাদনৰ বাবে কৰা হয় কিন্তু ভাৰতত ইয়াৰ পূৰ্ণ প্ৰয়োগ কৰা নহয়৷ ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান গ্ৰামীণ’ৰ অন্তৰ্গত এতিয়া এই দিশত আমি আগবাঢ়ি আছোঁ৷
পশুৰ গোবৰ, খেতিৰ পৰা নিষ্কাশিত জাবৰ, পাকঘৰ পৰা ওলোৱা জাবৰ, এই সকলোৰে পৰা বায়’গেছ আধাৰিত শক্তি উৎপাদনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত কৰা হৈছে৷ ‘গোবৰ ধন যোজনা’ৰ অন্তৰ্গত গ্ৰামীণ ভাৰতত কৃষক, ভগ্নী, ভাতৃসকলক উৎসাহিত কৰা হ’ব যে গোবৰ আৰু জাবৰ কেৱল বৰ্জ্য হিচাপে নহয়, উপাৰ্জনৰ স্ৰোত হিচাপেও লক্ষ্য কৰক৷ ‘গোবৰ ধন যোজনা’ৰ দ্বাৰা গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰসমূহ উপকৃত হ’ব৷ গাঁওসমূহক স্বচ্ছ কৰি ৰাখিবলৈ সহায় প্ৰাপ্ত হ’ব৷ পশু-আৰোগ্য উন্নত হ’ব আৰু উৎপাদন বৃদ্ধি হ’ব৷ বায়’গেছৰ দ্বাৰা খাদ্য ৰন্ধা তথা পোহৰৰ বাবে শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰতা বৃদ্ধি হ’ব৷ কৃষক আৰু পশুপালকসকলৰ আমদানি বৃদ্ধি হ’ব৷ বৰ্জ্য সংগ্ৰহ, পৰিবহণ, বায়’গেছৰ বিক্ৰী আদিৰ বাবে চাকৰিৰ সুবিধা বৃদ্ধি হ’ব৷ ‘গোবৰ ধন যোজনা’ৰ সু-ব্যৱস্থাৰ বাবে অনলাইন ট্ৰেডিং প্লেটফৰ্মো নিৰ্মাণ কৰা হ’ব যি কৃষকসকলক ক্ৰেতাৰ সৈতে সংযোগ কৰোৱা হ’ব যাতে কৃষকসকলে গোবৰ আৰু খেতিৰ অৱশিষ্টসমূহৰ উচিত দাম প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে৷ মই উদ্যমীসকলক, বিশেষকৈ গ্ৰামীণ ভাৰতত বসবাস কৰা ভগ্নীসকলক আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ৷ আত্ম সহায়ক গোট নিৰ্মাণ কৰি, সহকাৰী সমিতি নিৰ্মাণ কৰি এই সুবিধাসমূহৰ সম্পূৰ্ণ লাভ উঠাওক৷ মই আপোনালোকক clean energy and green jobs ৰ এই আন্দোলনৰ সমভাগী হ’বলৈ আমন্ত্ৰিত কৰিছোঁ৷ নিজৰ গাঁৱৰ জাবৰসমূহক সম্পত্তিলৈ পৰিবৰ্তন কৰি তথা গোবৰৰ পৰা গোবৰ ধন প্ৰস্তুত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ক৷
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, আজি পৰ্যন্ত আমি সংগীত উৎসৱ, খাদ্য উৎসৱ, চলচ্চিত্ৰ উৎসৱ আদি বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ উৎসৱ কথা শুনি আহিছোঁ৷ কিন্তু ছট্টিশগড়ৰ ৰায়পুৰত প্ৰথমবাৰলৈ ‘কছৰা মহোৎসৱ’ আয়োজন কৰা হৈছে৷ ৰায়পুৰ নগম নিগমৰ দ্বাৰা আয়োজিত এই মহোৎসৱৰ অন্তৰালত যি উদ্দেশ্য আছিল সেয়া হ’ল স্বচ্ছতা সন্দৰ্ভত সজাগতা প্ৰদান কৰা, চহৰৰ জাবৰসমূহৰ সৃজনীমূলক ব্যৱহাৰ তথা বৰ্জ্যসমূহক পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বিভিন্ন প্ৰকাৰ সন্দৰ্ভত সজাগতা প্ৰদান কৰা৷ এই মহোৎসৱৰ সময়ত বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কাৰ্যক্ৰমণিকাত ছাত্ৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জ্যেষ্ঠজনেও অংশগ্ৰহণ কৰিলে৷ জাবৰসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰি বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কলাকৃতি নিৰ্মাণ কৰা হ’ল৷ জাবৰ ব্যৱস্থাপনাৰ সকলো আঁচনি সম্পৰ্কে জনসাধাৰণক শিক্ষিত কৰাৰ বাবে কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা হ’ল৷ স্বচ্ছতাৰ থীমৰ ওপৰত সংগীত প্ৰদৰ্শন হ’ল৷ কলা কৰ্ম নিৰ্মাণ হ’ল৷ ৰায়পুৰৰ পৰা প্ৰেৰণা পাই অন্য জিলাসমূহতো বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ‘কছৰা মহোৎসৱ’ অনুষ্ঠিত হ’ল৷ প্ৰত্যেকে নিজৰ নিজৰ তৰফৰ পৰা স্বচ্ছতা সন্দৰ্ভত সৃজনীমূলক উপায়সমূহ বিনিময় কৰিলে, চৰ্চা কৰিলে, কবিতা পাঠ কৰিলে৷ স্বচ্ছতাক লৈ উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হ’ল৷ বিশেষকৈ বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে যি ধৰণে অংশগ্ৰহণ কৰিলে সেয়া অতুলনীয় আছিল৷ জাবৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু স্বচ্ছতাৰ মহত্ব যি অভিনৱ ধৰণে এই মহোৎসৱত প্ৰদৰ্শিত হ’ল, ইয়াৰ বাবে ৰায়পুৰ নগৰ নিগম, সমগ্ৰ ছট্টিশগড়ৰ জনতা আৰু তাৰ চৰকাৰ তথা প্ৰশাসনক মই অভিনন্দন জনাইছোঁ৷
প্ৰত্যেক বৰ্ষতে ৮ মাৰ্চৰ দিনা ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা দিৱস’ অনুষ্ঠিত কৰা হয়৷ দেশ আৰু বিশ্বত বহুধৰণৰ কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হয়৷ আজিকালি ‘নাৰী শক্তি পুৰস্কাৰ’ৰ জৰিয়তে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত অনুকৰণীয় কাৰ্য সমাপন কৰা মহিলাসকলক পুৰস্কৃতও কৰা হয়৷ আজি দেশত মহিলা বিকাশৰ পৰা আগবাঢ়ি মহিলা-নেতৃত্ব উত্তৰণৰ দিশে আগবাঢ়ি আছে৷ আজি আমি মহিলা বিকাশৰ পৰা আগবাঢ়ি মহিলাৰ নেতৃত্বৰ বিকাশ সম্পৰ্কে কথা কৈ আছোঁ৷ এই উপলক্ষে মোৰ স্বামী বিবেকানন্দৰ এয়াৰ বচন মনলৈ আহিছে৷ তেওঁ কৈছিল যে-‘the idea of perfect womanhood is perfect independence’৷ ডেৰশ বছৰ পূৰ্বে কোৱা স্বামীজীৰ এই উক্তি ভাৰতীয় সংস্কৃতিত নাৰী শক্তিৰ বিষয়ে কৰা চিন্তাক প্ৰতিফলিত কৰে৷ আজি সামাজিক, আৰ্থিক জীৱনৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ সমান সমান অংশীদাৰী সুনিশ্চিত কৰা আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য, এয়া আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব৷ আমি সেই পৰম্পৰাৰ অংশ য’ত পুৰুষৰ পৰিচয় নাৰীৰ দ্বাৰা হয়৷ যশোদা নন্দন, কৌশলা নন্দন, গান্ধাৰী-পুত্ৰ, এয়াই পৰিচয় আছিল পুত্ৰসকলৰ৷ আজি আমাৰ নাৰী শক্তিয়ে নিজৰ কাৰ্যৰ দ্বাৰা আত্মবল আৰু আত্মবিশ্বাসৰ পৰিচয় দিছে৷ নিজকে আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰিছে৷ তেওঁলোকে নিজক আগবঢ়াই লৈ যোৱাৰ উপৰিও দেশ আৰু সমাজকো আগবঢ়াই নি এক নতুন লক্ষ্যত উপনীত কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে৷ আমাৰ ‘নিউ ইণ্ডিয়া’ৰ সপোনতো এয়াই যে নাৰী সশক্ত হওক, সবল হওক, দেশৰ সমগ্ৰ বিকাশৰ সমানে অংশীদাৰ হওক৷ কিছুদিন পূৰ্বে কোনো এক মহাশয়ে মোক এটা সুন্দৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিলে৷ তেওঁ প্ৰস্তাৱ দিলে যে ৮ মাৰ্চ, ‘মহিলা দিৱস’ৰ পালন কৰাৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হয়৷ গাঁও আৰু চহৰত যিসকলে ১০০ বৰ্ষ পূৰ্ণ কৰিছে তেওঁলোকৰ সন্মানাৰ্থে কিবা কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰিব পাৰি নেকি? আৰু তাত দীৰ্ঘ জীৱনৰ কথা আলোচনা কৰিব পাৰি নেকি? মোৰ এই প্ৰস্তাৱটো ভাল লাগিল, সেয়ে আপোনালোকলৈও প্ৰদান কৰিলোঁ৷ নাৰী শক্তিয়ে কি কৰিব পাৰে এই সন্দৰ্ভত আপুনি বহু উদাহৰণ পাব৷ যদি আপুনি কাষৰে-পাজৰে লক্ষ্য কৰে তেনেহ’লে এনেকুৱা কিবা নহয় কিবা প্ৰেৰণাদায়ক পৰিঘটনা দেখা পাবই৷ অলপতে ঝাৰখণ্ডৰ পৰা মই এটা বাৰ্তা পালো৷ ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ অন্তৰ্গত ঝাৰখণ্ডত প্ৰায় ১৫ লাখ মহিলাই-এই সংখ্যা কম নহয়, ১৫ লাখ মহিলাই সংগঠিত হৈ এটা মাহত স্বচ্ছতা অভিযান পালন কৰিলে৷ ২৬ জানুৱাৰী ২০১৮ৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই অভিযানৰ অন্তৰ্গত মাত্ৰ ২০ দিনত এই মহিলাসকলে ৭০ হাজাৰ শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰি এক নতুন অভিলেখ ৰচনা কৰিলে৷ ইয়াত প্ৰায় ১ লাখ সখী মণ্ডলো অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷ ১৪ লাখ মহিলা, ২ হাজাৰ মহিলা পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধি, ২৯ হাজাৰ জল-সহী, ১০ হাজাৰ মহিলা সচ্ছগ্ৰহী তথা ৫০ হাজাৰ মহিলা ৰাজমিস্ত্ৰী৷ আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে এয়া কিমান ডাঙৰ এটা পৰিঘটনা! ঝাৰখণ্ডৰ এই মহিলাসকলে দেখুৱালে যে নাৰী শক্তি, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান এনেকুৱা এক শক্তি য’ত সাধাৰণ জীৱনত স্বচ্ছতা অভিযানক, স্বচ্ছতা সংস্কাৰক কাৰ্যকৰী ধৰণে জনসাধাৰণৰ স্বভাৱলৈ পৰিণত কৰিব পাৰি৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, দুদিন পূৰ্বে এক সংবাদত মই দেখিলো যে এলিফেণ্টা দ্বীপৰ তিনিখন গাঁৱত স্বাধীনতাৰ ৭০ বছৰৰ পিছত বিজুলী উপলব্ধ হ’ল আৰু ইয়াকে লৈ গাঁওখনত হৰ্ষোল্লাসৰ সৃষ্টি হ’ল৷ আপোনালোকে ভালদৰে জানে যে এলিফেণ্টা দ্বীপ মুম্বাইৰ সমুদ্ৰৰ পৰা ১০ কিলোমিটাৰ দূৰৈত অৱস্থিত৷ ই পৰ্যটনৰ বাবে আকৰ্ষণীয় স্থল৷ এলিফেণ্টাৰ গুহা ইউনেস্ক’ই বিশ্ব ঐতিহ্য ঘোষণা কৰিছে৷ তালৈ প্ৰতিদিনে দেশ-বিদেশৰ পৰা যথেষ্ট সংখ্যক পৰ্যটক যায়৷ ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যটনস্থলী৷ মই এই কথা গম পাই স্তম্ভিত হ’লো যে মুম্বাইৰ ইমান কাষত পৰ্যটনৰ এনেকুৱা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ থকা স্বত্বেও স্বাধীনতাৰ ইমান বৰ্ষৰ বিছতো বিজুলী নাছিল৷ ৭০ বছৰলৈ এলিফেণ্টা দ্বীপৰ তিনিখন গাঁও ৰাজবন্দৰ, মোৰবন্দৰ আৰু সেঁতবন্দৰ, তাৰ বাসিন্দাসকলৰ জীৱন যি অন্ধকাৰত ডুবি আছিল, এতিয়া সেই অন্ধকাৰ আঁতৰি গৈছে, তেওঁলোকৰ জীৱনলৈ প্ৰকাশ আহিছে৷ মই তাৰে প্ৰশাসন তথা জনতাক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ৷ মই সুখী যে এতিয়া এলিফেণ্টা গাঁও তথা এলিফেণ্টাৰ গুহাসমূহ বিজুলীৰ পোহৰৰ দ্বাৰা উদ্ভাসিত হৈ উঠিব৷ এয়া কেৱল বিজুলীয়েই নহয়, বিকাশৰ দৌৰৰ এক নতুন আৰম্ভণি৷ দেশবাসীৰ জীৱন প্ৰকাশিত হওক, তেওঁলোকৰ জীৱনত সুখ আহক, ইয়াতকৈ সন্তোষৰ কথা কি হ’ব পাৰে৷
মোৰ মৰমৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকল, অলপতে আমি শিৱৰাত্ৰী মহোৎসৱ পালন কৰিলো৷ এতিয়া মাৰ্চৰ মাহত লহপহীয়া শস্যৰ দ্বাৰা খেতিপথাৰ সজ্বিত হ’ব, ঘেঁহু তথা মন পুলকিত কৰা আমৰ শোভা- এয়াইতো এই মাহটোৰ বিশেষত্ব৷ কিন্তু এই মাহৰ ফাকুৱাৰ উৎসৱ আমাৰ সকলোৰে অত্যন্ত প্ৰিয়৷ দুই মাৰ্চত সমগ্ৰ দেশ হোলীৰ উৎসৱ হৰ্ষোল্লাসেৰে পালন কৰিব৷ হোলীত ৰঙৰ যিমান মহত্ব সিমানেই ‘হোলিকা দহন’ৰো মহত্ব আছে কাৰণ এই দিনটোতেই বেয়া শক্তিসমূহক অগ্নিত দহন কৰা হয়৷ হোলী সকলো বিদ্বেষ পাহৰি একলগ হৈ, পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ সুখ-আনন্দৰ সহভাগী হোৱাৰ দিন আৰু ই প্ৰেম, ঐক্য তথা ভাতৃত্ববোধৰ বাৰ্তা কঢ়িয়াই আনে৷ আপোনালোক সকলোকে হোলীৰ ৰংগোৎসৱৰ বহুত শুভকামনা, ৰঙীণ শুভকামনা যাছিলোঁ৷ এই পৰ্ব আমাৰ দেশবাসীৰ জীৱনৰ ৰং-বিৰঙী সুখীৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ থাকক-এয়াই শুভকামনা৷ মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, বহুত বহুত ধন্যবাদ, নমস্কাৰ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address in Mann Ki Baat Programme (Episode -41, 25 February 2018)
25 FEB 2018 11:40AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
Let us begin today’s Mann Ki Baat with a phone call.]
Phone Call...
Thank you very much for your phone call. My young friends have asked me many questions related to Science; they keep writing on quite a few points. All of us have seen that the sea appears blue, but we know from routine life experiences that water has no colour at all. Have we ever thought why water acquires colour in rivers and seas? The same thought occurred to a young man in the 1920s. The same question gave rise to a great scientist of modern India. When we talk about Science, the first name that strikes us is that of Bharat Ratna Sir C.V.Raman. He was awarded the Nobel Prize for his outstanding work on light scattering. One of his discoveries is famous as the Raman Effect.
We celebrate the 28th of February as National Science Day since on this very day, he is said to have discovered the phenomenon of light scattering, for which the Nobel Prize was conferred upon him. This land has given birth to many a great scientist. On the one hand, there has been a tradition of great Mathematicians like Bodhayan, Bhaskar, Brahmagupt and Aryabhatt; on the other, in the field of medicine, Sushrut & Charak have bestowed upon us a place of pride. Right from Sir Jagdish Chandra Bose and Hargobind Khurana to Satyendranath Bose have brought laurels to India. The famous particle BOSON has been named after Satyendranath Bose. Recently I got an opportunity to take part in a programme in Mumbai – the inauguration of the Wadhwani Institute for Artificial Intelligence. It was interesting to know about the ongoing miraculous accomplishments in the field of Science. Artificial Intelligence aids in making robots, Bots and other machines meant for specific tasks. Through self learning, machines today can enhance their intelligence to a smarter level. This technology can be harnessed to better the lives of the underprivileged, the marginalized and the needy. In that programme on Artificial Intelligence, I urged the scientific community to deliberate on how Artificial Intelligence could help us make life easier for our divyang brothers & sisters. Can we make better predictions of natural disasters using Artificial Intelligence? Can we use it to provide assistance to farmers on crop yield? Can Artificial Intelligence be used as tool to simplify the outreach of health services and modernize medical treatment?
A few days ago, I got an opportunity to accompany the Prime Minister of Israel to Ahmedabad, Gujarat for the inauguration of ‘I create’. There a young person referred to developing a digital instrument that converts the written word into voice. This is to aid those who are incapable of speech to converse normally like any other person. I feel we can harness Artificial Intelligence in many such fields.
Science and Technology are value neutral. They don’t possess any value in themselves. Any machine will work the way we want it to. It entirely depends on us what task we want it to perform. Here human objectives assume significance; the use of Science for the sole purpose of human welfare, with the endeavour to assist human lives touch the greatest heights.
Thomas Alva Edison, the inventor of the light bulb, failed many a time in his experiments. Once, on being asked about it, he quipped, “I have devised ten thousand ways of how NOT to make a light bulb”. What I mean to say is, Edison transformed even his failures into his own strength. Coincidentally, I am fortunate today to be in Auroville, the land, the karmabhoomi of Maharshi Arvind. As a revolutionary, he challenged British rule, fought against them and questioned subjugation. Thus, as a great sage, he questioned every facet of life. Extracting answers, he showed the right path to humanity. The relentless quest to ask questions for knowing the truth is very important. And this is the very essence, the real inspiration behind scientific inventions and discoveries. Never rest till every ‘why’, ‘what’ & ‘how’ are answered. I congratulate our scientists, and all those connected with Science on the occasion of National Science Day. May our young generation be inspired for the quest of truth & knowledge; may they be motivated to serve society through Science. I wish them the best.
Friends, safety in the times of crises, disasters are topics on which many messages keep coming in- people keep writing to me. In a comment posted on Narendra Modi Mobile App, Shriman Ravindra Singh from Pune has referred to occupational safety. He writes that in our country, safety standards at factories and construction sites are not upto the mark. Since the 4th of March is National Safety Day, the Prime Minister should include safety in the Mann Ki Baat programme in order to raise awareness on safety. When we refer to public safety, two aspects are very important- proactiveness and preparedness. Safety is of two kinds – one is safety during disasters and the other is safety in everyday life. If we are not aware of safety in daily life, if we are not able to attain a certain level, it will get extremely difficult during the time of disasters. We often read signboards on streets bearing lines such as – ‘सतर्कता हटीदुर्घटना घटी’ – ‘Lose alertness – invite mishaps’ or ‘एक भूल करे नुकसान, छीने खुशियां और मुस्कान’ – ‘One mistake can cost you dear- rob you of your joy & smile’ or इतनी जल्दी दुनिया छोड़ो, सुरक्षा से अब नाता जोड़ो – ‘Don’t be in a hurry to leave this world – embrace the culture of safety’ or सुरक्षा से करो कोई मस्ती वर्ना जिन्दगी होगी सस्ती – ‘Don’t play around with safety, your life will be treated cheap’. Beyond that, these sentences serve no purpose in our lives. Leave aside natural disasters; most of the mishaps are a consequence of some mistake or the other on our part. If we stay alert, abide by the prescribed rules & regulations, we shall not only be able to save our own lives but we can prevent catastrophes harming society. There are times when we come across many slogans on safety at the work place but none following their letter and spirit. I urge the fire brigade under corporations and municipalities to visit school children once a week or once a month and perform mock drills for them. This will have a dual benefit – the fire brigade will undergo an exercise in readiness and the new generation will get lessons in alertness. And all this at no added cost. In a way it will a natural part of the overall learning curve. India is a land of geographic and climatic diversities. As far as disasters are concerned, this country has borne the brunt of many a natural as well as man made disaster, such as chemical & industrial mishaps. Today, the National Disaster Management Authority, NDMA is the vanguard when it comes to dealing with disasters in the country. During earthquakes, floods, cyclones, landslides, NDMA reaches the area within no time. They have issued guidelines; simultaneously they keep imparting training on a regular basis for capacity building. In Districts prone to floods and cyclones, an initiative names ‘Aapada Mitra’ has been launched for training Volunteers. Training and awareness have a very important role to play. Two- three years ago, thousands of people would lose their lives every year due to heat-wave. After that, NDMA organized workshops on heat wave management as part of a campaign to raise awareness in people. Mass participation led to good results. In 2017, the death toll on account of heat wave remarkably came down to around 220 or so. This proves that if we accord priority to safety, we can actually attain safety. I laud the role played by innumerable individuals, citizens who immediately embark upon rescue and relief operations wherever a disaster strikes. And there are numerous such unnamed, unsung heroes. Our Fire & Rescue services, National Disaster Response Forces Armed Forces, Paramilitary Forces… these brave hearts go beyond the call of duty to help people in distress, often risking their own lives. Organisations like NCC and Scouts are also contributing in this task; they are getting trained too. Recently we have made an attempt to have joint exercise for disaster management between countries on the lines of joint military exercise involving different countries of the world. India has made a pioneering effort – BIMSTEC, Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan & Nepal – a joint disaster management exercise involving these countries was undertaken. It was a novel humanitarian experiment on a large scale. We’ll have to turn ourselves into a risk conscious society. In our culture, we often talk of safety of values; we now need to realize the values of safety. We’ll have to make it part of our life, our being. In day to day life, during air travel, we must have frequently come across air hostesses giving out a rather longish speech, safety instructions at the beginning of a flight. We must have heard it hundreds of times. But today if one of us is taken inside an aircraft and asked about the location of equipments, say life jackets, and how to use them, I can say for sure that none of us will be able to give the right answer. So, was there a provision for giving our information? Yes, there was. Was there a scope of direct visibility when the information was given? Of course there was. But we did not respond actively. WHY? Because by nature, we are not conscious. And that is why our ears hear when we sit in the aircraft, but no one realizes that ‘these instructions are for me’. We experience this in all walks of life. Let us not think that safety is only meant for someone else. If all of us become conscious and aware of our own safety, the essence of safety of society will be inbuilt.
My dear countrymen, in the current budget, emphasis has been laid on turning ‘waste to wealth’ and ‘waste to energy’ through Bio gas, under the Swachch Bharat Campaign. An effort was initiated which was named GOBAR-Dhan - Galvanizing Organic Bio Agro Resources. The aim of this GOBAR- DHAN scheme is ensuring cleanliness in villages and generating wealth and energy by converting cattle dung and solid agricultural waste into Compost and Bio Gas. India is home to the highest cattle population in the world, close to 300 million in number, with a daily output of 3 million tonnes of dung. Some European countries and China use animal dung and other Bio-waste to produce energy. But India was lacking full capacity utilization. Under the Swachch Bharat Mission (Rural), we are taking rapid strides in this direction.
A target has been set to use cattle dung, agricultural waste, kitchen waste to produce Bio gas based energy. Under the Gobardhan Scheme our farmer brothers & sisters in rural India will be encouraged to consider dung and other waste not just as a waste but as a source of income. Under the aegis of 'GobarDhanYojana', many benefits will accrue to rural areas. It will be easier to keep the village clean and sanitized, livestock health will improve and farm yields will increase. Biogas generation will increase self-reliance in energy utilized for cooking and lighting. Farmers and cattle herders will be helped in augmenting their income. There will be novel opportunities for newer jobs linked to waste collection, transportation, biogas sales etc. An online trading platform will be created for better implementation of 'Gobar Dhan Yojana', it will connect farmers to buyers so that farmers can get the right price for dung and agricultural waste. I urge entrepreneurs, especially our sisters residing in rural India, to step forward, and through creation of self-help groups and cooperative societies extract full advantage from this opportunity. I invite you to become part of the movement comprising clean energy and green jobs, to become a part of the initiative to convert waste in your village to wealth and by converting dung into ‘Gobar dhan.’
My dear countrymen, till date, we have been hearing about the myriad types of festivals - be it music festivals, food festivals, film festivals and many other kinds of festivals. But in a unique endeavor in Raipur, Chhattisgarh, the state's first 'Trash Mahotsav' was organized. The objective behind this festival sponsored by Raipur Municipal Corporation was to generate awareness about cleanliness and the methods using which city's waste can be creatively used and inculcate awareness about various ways to recycle the garbage. A plethora of activities were organized during this festival, which found full participation of students and adults. Different types of artifacts were made utilizing garbage. Many Workshops were organized to inform people on the entire aspects of waste management. Music performances linked to the theme of hygiene were held and art works were created. Raipur inspired various types of such garbage or trash festivals in other districts too. Many individuals taking initiative on their own behalf shared innovative ideas, held discussions, conducted poetry recitals. A festive atmosphere regarding cleanliness got geared up. The way the school children took part in the entire endeavor was amazing. For the innovative manner in which importance of waste management and cleanliness were displayed in this festival, I congratulate the people of Raipur Municipal Corporation, the entire populace of Chhattisgarh, its government and administration.
Every year on March 8, 'International Women's Day' is celebrated. There are many programs that are held in our country and the world. On this day, women are also felicitated with 'Nari Shakti Puraskar' who have performed exemplary tasks in different sectors in the past. Today the country is moving forward from the path of Women development to women-led development. On this occasion, I remember the words of Swami Vivekananda. He’d said 'The idea of ​​perfect womanhood is perfect independence' - This idea of ​​Swami ji about one hundred and twenty five years ago expresses the contemplation of woman power in Indian culture. Today, it is our duty to ensure the participation of women in every field of life, be it social or economic life, it is our fundamental duty. We are part of a tradition where men were identified due to women-Yashoda-Nandan, Kaushalya-Nandan, Gandhari-Putra, these were identities of a son. Today our woman power has shown inner fortitude and self-confidence, has made herself self-reliant. Not only has she advanced herself but has carried forward the country and society to newer heights.
After all, our dream of 'New India' is the one where women are strong and empowered and are equal partners in the development of the country. A few days ago, a gentleman had given me a very sound proposition. He had suggested that on 8th March myriad events herald 'Women's Day' Why cannot we felicitate mothers and sisters who have completed 100 years in every Indian village or city,? Can a program of paying respect for such centenarians be held and cannot we reflect upon a life lived long? I liked the idea and I’m bouncing it with you will find many examples of what woman power can achieve, If you look around near yourself many such inspiring stories will appear. I just received news from Jharkhand wherein under the 'Swachh Bharat Abhiyan', about 1.5 million women in Jharkhand – and this figure is not a small one organized a hygiene campaign for an entire month! Under the auspices of this campaign starting from January 26, 2018, these women constructed 1 lakh 70 thousand toilets in just 20 days and made a record of sorts. There were about one lakh ‘Sakhi Mandals,’ 14 lakh women, 2 thousand women Panchayat representatives, 29 thousand water carriers, 10 thousand female cleaners and 50 thousand women masons were involved in this campaign. You can imagine what a mammoth undertaking it was! These women of Jharkhand have shown that women power is an integral component of ‘Swachh Bharat Abhiyan’, which will change the course of the campaign of cleanliness in general life, the effective role of hygiene in the nature of the people ingeneral.
My dear Brothers and sisters, I was just watching the TV news two days ago that electricity has reached three villages of the Elephanta island after 70 years of independence, and this has led to much joy and enthusiasm among the people there. You all know very well, that Elephanta is located 10 kms by the sea from Mumbai. It is a very important tourist destination. The caves of Elephanta are marked as the World Heritage sites by UNESCO and draw tourists from all over the country and abroad. I was surprised to know that despite being such a prominent center of tourism its close proximity from Mumbai, electricity hadn’t reached Elephanta after so many years of independence. For 70 years, the lives of the denizens of three villages of the Elephanta Island, Rajbunder, Morbandar and Centabandar, were engulfed by darkness, which has got dispelled now and there is brightness in their lives. I congratulate the administration and the populace there. I am glad that now the villages of Elephanta and the caves of Elephanta will be lighted due to electrification. This is not just electricity, but a new beginning of a period of development. There is no greater contentment and joy than the fact that the lives of the countrymen be full of shine and there be happiness in their lives.
My dear brothers and sisters, we just celebrated the festival of Shivaratri. And now the month of March beckons us with ripe crops in the fields, playful golden earrings of wheat and the captivating blossom of mango pleasing to the mind are the highlights of this month. But this month is also very special to all of us because of the festival of Holi. On 2nd March the entire country immersed in joy will celebrate the festival of Holi. In The festival of Holi, the importance of colors is as important as the ceremony of 'HolikaDahan' because it is the day when we burn our inherent vices in the fire. Holi makes us forget our rancours and gives us an opportunity to be a part of each other's happiness and glad tidings, and it conveys the message of love, unity and brotherhood. I wish a very joyous festival of Holi to all my countrymen, I further wish you colour laden felicitations. I wish and hope that this festival forever remains a festival of colourful cheer in the lives of all the countrymen- this is my wish. My dear countrymen, thank you very much