ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
2017-18ରେ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ 20,339 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁଧ ସବସିଡି ମଞ୍ଜୁର
29 JAN 2018 4:41PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅବଧିର ଫସଲ ଋଣ ତଥା ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଫସଲ ମହଜୁଦ କରିବା ଲାଗି ଦିଆଯାଉଥିବା ଋଣ ଉପରେ ଇନପୁଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ସରକାର 2017-18 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 20,339 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୁଧ ସବସିଡି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ସବୁଠୁ ଅଧିକ ଋଣ ନେଉଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅରୁଣ ଜେଟଲୀ ସଂସଦରେ 2017-18 ବର୍ଷର ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଅବସରରେ ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟରେ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସଂସ୍ଥାଗତ କ୍ରେଡିଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କ୍ରେଡିଟର ଅଣ-ସଂସ୍ଥାଗତ ସ୍ରୋତର ପୃଥକ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ । ଏଠାରେ ସାଧାରଣତଃ କୃଷକମାନେ ଉଚ୍ଚ ଦରରେ ଋଣ ନେବା ଲାଗି ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥାନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଫସଲ ବୀମା, ଫସଲର ଋଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ତେଣୁ କୃଷକ ଫସଲ ଋଣର ଲାଭ ଉଠାଇ ସରକାରଙ୍କ ଦୁଇଟି କୃଷକ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ମୁତାବକ, କୃଷକ ଯେପରି ବଜାରରେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦନର ଲାଭଜନକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ ଜାତୀୟ କୃଷି ବଜାର (ଇ-ନାମ) ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏପ୍ରିଲ 2016ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଅବ୍ୟବସ୍ଥିତ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ଏପିଏମସିଗୁଡ଼ିକୁ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକତ୍ରୀକରଣ କରିବା । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି । କୃଷକମାନେ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ଫସଲ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ଫସଲ ଅମଳ ପରେ ଋଣର ଲାଭ ଉଠାଇବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିସାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ 6 ମାସ ଅବଧି ଏବଂ 2 ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ହାରରେ ଏହି ଋଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବଜାରରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସମୟରେ ନିଜ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିବାରେ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ସମୟରେ ବିକ୍ରିରୁ ଓହରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ । ତେଣୁ ଛୋଟ ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜ କିସାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡକୁ ସଚଳ ରଖିବା ଜରୁରୀ ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସରକାର 2022 ବେଳକୁ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଦୁଇଗୁଣା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ବିହନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସଂସ୍ଥାଗତ ଉତ୍ସରୁ କ୍ରେଡିଟ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ଯୋଜନା ଯେପରିକି ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ, ଇନପୁଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଂଚାଇ ଯୋଜନା ଆଦିର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Finance
Rs.20,339 Crore Approved for Interest Subvention in 2017-18: Economic Survey
29 JAN 2018 5:47PM by PIB Ahmedabad
Rs.20,339 crore has been approved by the Government in 2017-18 to meet various obligations arising from interest subvention being provided to the farmers on short term crop loans, as also loans on post-harvest storages meets an important input requirement of the farmers in the country, specially small and marginal farmers who are the major borrowers. This was stated in the Economic Survey 2017-18 tabled by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Shri Arun Jaitley in the Parliament today.The Survey further adds that this institutional credit will help in delinking the farmers from non-institutional sources of credit, where they are compelled to borrow at usurious rates of interest. Since the crop insurance under Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) is linked to availing of crop loans, the farmers would stand to benefit from both farmer oriented initiatives of the Government, by accessing the crop loans.
The Survey says that the Government has been undertaking market reforms with a view to ensuring that the farmers benefit from remunerative prices for their produce in the market. The electronic National Agriculture Market (e-NAM) that was launched by Government on April, 2016 aims at integrating the dispersed APMCs through an electronic platform and enable price discovery in a competitive manner, to the advantage of the farmers. While the farmers are advised to undertaken on-line trade, it is also important that they avail themselves of post-harvest loans by storing their produce in the accredited warehouses. The loans are available to Kisan Credit Card (KCC) holding small and marginal farmers at interest subvention of 2% on such storages for a period of upto 6 months. This will help the farmers to sell when they find the market is buoyant, and avoid distress sale. It is, therefore, needful for the small and marginal farmers to keep their KCCs alive, the Survey adds.
Economic Surveys says, that the Government is keen to double the income of the farmers by 2022, for which it has launched several new initiatives that encompass activities from seed to marketing. The credit from institutional sources will complement all such government initiatives like Soil Health Card, Input Management, Per Drop More Crop in Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY), PMFBY, e-Nam, etc.