প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধানমন্ত্রী ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা তনেল জাতিদা কৎথোকপা
30 MAR 2017 7:07AM by প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এপ্রি
ল ২, ২০১৭তা ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা তনেল – কিলোমিতর ৯ শাংবা ‘ চেনানী – নশরী তনেল ’ জাতিদা কৎথোক্কনি ।
এনঐচ – ৪৪দা শাবা তনেল অসি জম্মুগা শ্রীনগরগা শম্নহল্লি অমসুং মসিনা শহর অনি অসিগী মরক্তা চৎথোক চৎসিন তৌবা মতমদা পুং অনি তেনশিলহল্লগনি । মসি উন কুপ্পা চিংদোলশিং বাইপাস তৌই মসিদগী শহর অনিগী মরক্তা লাপ্নবা কিলোমিতর ৩১ হন্থহল্লি । মসিদগী নুংতিগী লুপা লাখ ২৭কী ওইবা থাউ কনবা ঙম্লগনি ।
উমং অমসুং উপান-ৱাপান মশিং য়াম্না য়ানথৎপদগী কনবদা নত্তনা তনেল অসিনা জম্মু অমসুং উধমপুরদগী রামবন, বনিহাল অমসুং শ্রীনগর চৎপা মীওইশিংদা ঙাকশেল অমসুং হৱা-নুংশিৎকী ফিভম পুম্নমক্তা চৎপা য়াবা লম্বী ফংহনগনি ।
তনেল অসি মালেমগী থাক্তা ঙাকশেলগী থৌরাংগা লোইননা শেম শারি মসিনা জম্মু-কশ্মীর রাজ্যদা তুরিজম অমসুং শেনমিৎলোন্দা হেনগৎলকপগী থাজবা লৈ ।
তনেল অসিগী মরু ওইবা শক্তমশিং মখাদা পীরিঃ
• মসি সিঙ্গল-ত্যুব ওইবা বাই-দাইরেক্সনেল তনেলনি মসিদা মিতর ৯.৩৫ মিতরগী কেরিজৱে অমসুং মিতর ৫গী ভর্তিকেল ক্লিয়ারেন্স ওই ।
• মসি মিতর ৩০০গী অরাপ্পদা তনেল মকোক অদুগা শম্নবা ‘ক্রোস পাসেজ’গা লোইননা পেরেল্লেল ওইবা স্কেপ তনেলসু লৈ ।
• মসিদা ইন্তিগ্রেতেদ ত্রাফিক কন্ত্রোল সিস্তেম, সর্ভিলেন্স, ভেন্তিলেসন অমসুং ব্রোদকাস্ত সিস্তেম, অমসুং মিতর ১৫০গী অরাপ্পা খুদিংগী এসওএস কোল-বোক্সশিংগী সমার্ত ফিচরশিংসু লৈরি ।
প্রোজেক্ত অসি লুপা কোতি ২,৫০০গী শেনফম্না পাইখৎপনি ।

Prime Minister's Office
PM to dedicate India’s longest road tunnel to the nation
30 MAR 2017 2:14PM by PIB Chennai
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, will dedicate to the nation, India’s longest road tunnel – the 9 kilometre long “Chenani – Nashri Tunnel” – on April 2nd, 2017.
The tunnel on NH-44 which connects Jammu with Srinagar, will reduce travel time between the two cities by upto two hours. It achieves a distance-reduction of 31 kilometres, bypassing snow-bound upper reaches. The estimated daily fuel savings are to the tune of Rs. 27 lakhs.
Besides avoiding large scale deforestation and tree-cutting, the tunnel will provide a safe, all-weather route to commuters travelling from Jammu and Udhampur, to Ramban, Banihal and Srinagar.
The tunnel is equipped with world-class security systems, and is expected to boost tourism and economic activities in the State of Jammu and Kashmir.
Key Features of the tunnel
• It is a single-tube bi-directional tunnel, with a 9.35 metre carriageway, and a vertical clearance of 5 metres.
• There is also a parallel escape tunnel, with “Cross Passages” connecting to the main tunnel at intervals of 300 metres.
• It also has smart features such as an Integrated Traffic Control System; Surveillance, Ventilation and Broadcast Systems; Fire Fighting System; and SOS call-boxes at every 150 metres.
• The project has been completed at a cost of over Rs. 2500 crore