Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects at Solapur, Maharashtra
19 JAN 2024 3:18PM by PIB Delhi
The Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bains ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis ji and Ajit Dada Pawar ji, other ministers of the Maharashtra government, representatives of the people, Shri Narasayya Adam ji, and brothers and sisters of Solapur, Namaskar!
I bow to Lord Vitthal of Pandharpur and Siddheshwar Maharaj. This period is filled with devotion for all of us. A historic moment is approaching on January 22 when our Lord Ram is going to manifest in his magnificent temple. The decades-old pain of having a glimpse of our revered deity in a tent is now coming to an end.
I am diligently following the guidance of some saints in my conduct and adhering strictly to my vows ahead of the consecration ceremony in the Ram Temple. I hope to successfully undertake this spiritual practice over these 11 days with your blessings, so that I do not fall short in any aspect. The opportunity to participate in this sacred endeavour is a testimony to your blessings, and I will go there with a sense of deep gratitude.
Friends,
It is also a coincidence that the commencement of my observance began from the land of Panchavati in Nashik, Maharashtra. In this atmosphere filled with devotion to Lord Ram, today, more than one lakh families in Maharashtra are entering their homes. Now, tell me, will my joy increase manifold or not? Will your joys also increase or not? I am very pleased that these more than one lakh impoverished families in Maharashtra will also light the Ram Jyoti (lamp) in their homes on January 22nd. Will everyone light the Ram Jyoti in the evening? Will you do it across Bharat?
Now, turn on the flashlight of your mobile phones in the name of Lord Ram and take a pledge to light the Ram Jyoti. Turn on the flashlight of all your mobile phones... everyone. Those who have a mobile phone in their hands... even those who are far away. I hadn't thought about such a large number of people. Since the flashlight is on, the crowd has become so visible. Raise your hands and tell me that you will illuminate the Ram Jyoti on the evening of the 22nd. Well done!
Today, the inauguration of seven Amrit projects worth 2000 crore rupees has also taken place for various cities in Maharashtra. I extend heartfelt congratulations to the residents of Solapur and my brothers and sisters in Maharashtra. I was just listening to the Hon’ble Chief Minister, and he mentioned that the pride of Maharashtra is increasing significantly due to Prime Minister Modi. Shri Shinde, it feels good to hear this, and politicians particularly appreciate such statements. However, the truth is that the name of Maharashtra is shining because of the hard work of the people of Maharashtra and the progressive government like yours. Therefore, the entire Maharashtra deserves congratulations.
Friends,
Lord Ram has always taught us to uphold the principles of our promises. I am pleased that the commitment we made for thousands of poor people in Solapur, for thousands of fellow workers, is now coming to fruition. Today, the inauguration of the country's largest society built under the PM Awas Yojana has taken place. After seeing it, I also felt, "If only I had the opportunity to live in such a house in my childhood." Seeing these things brings so much satisfaction to the heart. When the dreams of thousands of families materialize, their blessings are my greatest asset. When I came to lay the foundation stone for this project, I assured you that I would personally come to give the keys to your homes. Today, Modi has fulfilled this guarantee. You know, Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment. In other words, Modi's guarantee means a complete guarantee of fulfilment.
Now, these houses worth lakhs of rupees are your property. I know the countless hardships endured by the generations of homeless families who have received these homes today. I believe that with these homes, the cycle of hardships will be broken, and your children won't have to witness the struggles you've endured. The Ram Jyoti you will light on January 22nd will inspire the removal of darkness of poverty from all your lives. I pray to Lord Ram that your life remains filled with happiness.
And I just heard the splendid speech by Ram ji and I am very happy. When I met you in 2019, you were quite lean. Look at you now, having enjoyed the fruits of success have added significant weight. And this too is a result of Modi's guarantee. My dear brothers and sisters, as you are receiving these houses and starting a new phase of life, May your lives be filled with joy and that is my wish to Lord Ram.
My family members,
Our government has been striving from the first day to establish good governance in the country and a rule of honesty following the ideals of Lord Ram. This is the Ram Rajya which is the inspiration behind 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. Saint Tulsidas ji says in the Ramcharitmanas:
जेहि विधि सुखी होहिं पुर लोगा। करहिं कृपानिधि सोई संजोगा ।।
Meaning, Lord Ram worked in a way that made the people happy. What greater inspiration can there be for serving the people? Therefore, when our government came to power in 2014, I said my government is dedicated to the welfare of the poor. Hence, we implemented schemes one after another to reduce the difficulties of the poor and make their lives easier.
Friends,
Due to the lack of homes and toilets, the poor used to face humiliation at every step. This was especially a serious punishment for our mothers, sisters, and daughters. Therefore, our first focus was on the construction of homes and toilets for the poor. We have built more than 10 crore toilets and provided them to the poor. These are not just toilets; these are ‘ijjat ghars’ and we have given a guarantee of respect, especially to my mothers and sisters.
We have provided more than 4 crore pucca houses to the poor. You can imagine... ask those who have received homes here, how much satisfaction there is in life. These are thirty thousand people; we have provided homes to more than four crore people... how much satisfaction there must be in their life. There are two types of thoughts. One - keep instigating people for direct political gains. Our approach is the dignity of labour, our approach is self-reliant workers and our approach is the welfare of the poor. And I want to tell those who are going to live in new homes, dream big, don't dream small. And this is Modi's guarantee that your dreams will be my resolve.
In the past, slums were made in the cities, but today we are working to provide pucca houses to those living in slums. The government is trying to ensure that people coming from villages for livelihood do not have to live in rented slums in cities. Today, colonies are being developed in cities where suitable accommodation can be provided to such companions at reasonable rent. We are running a massive campaign. Our endeavour is that there should be housing arrangements around the areas where people work.
My family members,
For a long time in our country, ‘Garibi Hatao’ (eradicate poverty) slogans were raised, but despite these slogans, poverty did not diminish. Such narratives persisted, like "we will eat half a roti." Why, brother? "We will eat half a roti and give you our vote" is what people used to say. Why eat half a roti? Modi will ensure you have a full meal. This is the dream of the people, this is the resolve... this is the difference.
And friends,
Like Solapur is a city of labourers, it is the same with Ahmedabad. That too is a city of labourers, specifically textile workers. There is such a close connection between Ahmedabad and Solapur. And for me, the connection with Solapur is even closer. In Ahmedabad, families from here, particularly Padmashalis, reside. I was fortunate that Padmashali families would provide me with meals three to four times a month in my early life. They lived in small accommodation, where there wasn't enough space for three people to sit, but they never let me sleep hungry. I was amazed that one day, a noble person from Solapur, whose name I can't recall after so many years—sent me a wonderful picture. It was a skilled woven and beautifully crafted picture, sent by Laxman Rao Inamdar, known as ‘Vakil Saheb’ from Satara, Maharashtra, who played a significant role in shaping my life. He had artistically depicted it with his talent and sent me this amazing picture. Even today, Solapur holds a special place in my heart.
My family members,
In our country, the slogan of "Garibi Hatao" (Eradicate Poverty) has been chanted for a long time, but despite these slogans, poverty did not diminish. The main reason for this was that while schemes were created in the name of the poor, the actual beneficiaries did not receive the benefits. In previous governments, the money meant for the rights of the poor would often get embezzled in the middle. In other words, the intentions, policies, and dedication of earlier governments were questionable. Our intentions are clear, and our policy is to empower the poor. Our dedication is towards the country. Our commitment is towards developing ‘Viksit Bharat’.
That's why Modi has guaranteed that government benefits will now directly reach the beneficiaries without any middlemen. We have worked to remove the middlemen in the way of beneficiaries. The reason why some people shout today is that their source of illicit gains has been cut off. In the last 10 years, we have transferred more than 30 lakh crore rupees directly to the bank accounts of poor, farmers, women, and youth beneficiaries. By creating Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile security, we have eliminated nearly 10 crore fake beneficiaries who did not even exist but were using the funds meant for your welfare. Those who did not have a daughter were shown as widows, and money was taken from the government. People who were not born were shown as sick, and money was siphoned off.
Friends,
When our government prioritized the welfare of the poor and initiated various schemes for their well-being, the results are evident. In the nine years of our government, 25 crore people have been lifted out of poverty. This is not a small figure; it is the result of ten years of dedication. It is the outcome of the determination to improve the lives of the poor. When you work with true intent, dedication, and integrity, the results are visible right before your eyes. This has instilled confidence in our fellow citizens that they too can defeat poverty.
Friends,
The success of 25 crore people in overcoming poverty is a tremendous achievement for the people of this country. I have always said that if the poor are provided with resources and means, they have the strength to overcome poverty. That's why we have given facilities, provided resources, and made an honest effort to alleviate every concern of the country's poor. There was a time when the biggest worry for the poor was having two square meals a day. Today, our government has relieved the country's poor from many worries by providing free ration, ensuring that no one has to chant slogans of having only half a meal.
The scheme initiated during the time of the coronavirus has now been extended for the next five years. I assure the citizens of the country. I am satisfied that 25 crore people have come out of poverty. I also know that those who have come out of poverty will need to be given support for the next five years so that, for any reason, they do not return to poverty and do not get stuck in difficulties again. Therefore, the benefits of the existing schemes will continue to reach them. Actually, I feel like giving them more today because they have become my companions to fulfil my resolution with courage. Fifty crore arms are now my companions.
And friends,
We not only arranged the provision of free rations but also addressed the issues related to the ration card. Previously, a ration card created in one place was not valid in another state. If someone went to another state for work, they faced many difficulties in obtaining rations there. We implemented a "One Nation, One Ration Card" system. This means that one ration card works across the entire country. If a person from Solapur goes to Chennai for work and earns a livelihood, there is no need to obtain a new ration card. With the same ration card, they will continue to receive food in Chennai, and this is Modi's guarantee.
Friends,
Every poor person has always been concerned about how they would afford medical treatment if they fell ill. If illness strikes once in a poor family, all efforts to escape poverty are shattered; they get trapped in poverty again due to the expenses incurred in treating the illness. The entire family finds itself in crisis. Recognizing this problem, our government initiated the Ayushman Bharat Yojana, providing free medical treatment up to Rs. 5 lakhs. Today, this scheme has saved the poor from incurring expenses of up to one lakh crore rupees.
You can imagine that if I were to announce a plan worth one lakh crore rupees, it might dominate headlines in newspapers and on television for six to seven days. But the strength of Modi's guarantee is different. This scheme has saved one lakh crore rupees in your pocket besides it has saved so many lives. Today, the government is providing medicines at an 80% discount at PM Jan Aushadhi Centers. This has also saved 30 thousand crore rupees for the poor. Dirty water is a significant cause of illness in poor families. Therefore, our government is currently implementing the Jal Jeevan Mission, connecting every home with a water connection.
Friends,
The largest number of beneficiaries of these schemes is among the backward and tribal communities. To provide a poor person with a pucca house, a toilet, electricity connection in their home, water supply, and all such amenities, these are the true embodiments of social justice in Modi's guarantee. The dream of this social justice was envisioned by Saint Ravidas. The idea of an opportunity without discrimination was spoken by Kabir Das. The path of this social justice was shown by Jyotiba Phule, Savitribai Phule, and Babasaheb Ambedkar.
My family members,
Even the poorest of the poor get the shield of financial security; this is also Modi's guarantee. Until 10 years ago, a poor family couldn't even think about life insurance. Today, they have coverage for accidents and life insurance up to 2 lakh rupees. After the implementation of this insurance scheme, the figure of 16,000 crores will also please you. This amount in the form of insurance has been transferred to the accounts of those poor families who faced crisis.
Friends,
Today, Modi's guarantee is making the most difference for those who had nothing to offer as a guarantee to the banks. Even in this gathering, there are many companions who didn't have a bank account until 2014. When there was no bank account, how could they get a loan from the banks? By implementing the Jan Dhan Yojana, our government connected 50 crore poor people to the country's banking system. Today, 10,000 beneficiaries of the PM-SVANidhi scheme have also been assisted by the banks... and I have the opportunity to present some tokens here.
People working on carts and footpaths across the country, selling vegetables, milk, newspapers in housing societies, those selling toys, flowers on roads … no one had cared about lakhs of such people before. Modi has honoured those who were never cared about. Today, for the first time, Modi has taken care of them, has come forward to help them. Previously, these companions had to take loans from the market at high-interest rates because they didn't have a guarantee to give to the banks. Modi took their guarantee... I told the banks, this is my guarantee, give them money, these poor people will repay... I trust the poor. And today, these street vendors are getting loans from the banks without any guarantee. Such companions have been helped with thousands of crores of rupees so far.
My family members,
Solapur is an industrial city, a city of hardworking labourer brothers and sisters. Many companions here are involved in construction work, small and cottage industries. Solapur is known for its textile industry in the country and the world. Who doesn't know about the Solapuri Chaddar? The largest cluster of MSMEs manufacturing uniforms in the country is in Solapur. I have been told that a significant number of uniform orders come from abroad as well.
Friends,
The work of sewing clothes has been going on for many generations here. Generations have changed, fashion has changed, but has anyone ever thought about the companions who sew clothes? I consider them my Vishwakarma companion. We have created the PM Vishwakarma Yojana to change the lives of these craftsmen. Sometimes you see my jackets. Some of those jackets are made by a companion from Solapur, and he keeps sending them to me even when I refuse. Once, I scolded him over the phone, "Brother, don't send me anymore." He replied, "No, sir, I have found success because of you. In fact, I am bringing it to you."
Friends,
Under the Vishwakarma Yojana, these companions are being provided with training, and modern equipment is being given to them. To further their work, they are also receiving loans of lakhs of rupees from banks without any guarantee. Therefore, I would like to tell all the Vishwakarma companions in Solapur to join this scheme quickly. Nowadays, the Viksit Bharat Sankalp Yatra is reaching every village and neighbourhood. Modi's guaranteed vehicle is also accompanying this yatra. Through this, you can connect with every government scheme, including PM Vishwakarma.
My family members,
Developing a self-reliant Bharat is essential for the ‘Viksit Bharat’. The active participation of our small, medium, and cottage industries is crucial for ‘AatmaNirbhar Bharat’. Therefore, the central government is consistently promoting and supporting MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). During the challenging times of the COVID-19 pandemic, when MSMEs faced a crisis, the government provided them with assistance amounting to lakhs of crores. This helped prevent a large-scale loss of employment in small-scale industries.
Today, the government is implementing the 'One District One Product' scheme in every district of the country. The 'Vocal for Local' campaign is also raising awareness for our small industries. Given the way Bharat’s influence is growing globally, there are increasing possibilities for 'Made in India' products. The people of Solapur are benefiting from all these campaigns by the central government, and it is positively impacting the local industries here.
My family members,
Bharat is poised to become one of the top three economies globally in the third term of our central government. I have assured the citizens that during my upcoming term, I will work towards positioning Bharat among the top three nations in the world. This guarantee has been given by Modi, and I trust that with your support, my guarantee will be fulfilled. Your blessings are the strength behind this. Cities like Solapur in Maharashtra have a significant role in the expansion of the economy.
The double engine government is continuously working to improve facilities such as water and sewage in these cities. Efforts are underway to connect cities through better roads, railways, and air routes at a rapid pace. Whether it's the Sant Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg or Sant Tukaram Palkhi Marg, development work is progressing rapidly on these routes. The construction of the four-lane highway between Ratnagiri, Kolhapur, and Solapur will also be completed soon. All of you, my family members, have blessed us for such development endeavours.
May the blessings continue in this way, and with this belief, I extend congratulations to those companions who have now received their own pucca houses. Say it with me, with both hands raised:
"Bharat Mata Ki Jai" – This chant should reach throughout Maharashtra.
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Your cheers have the power to instil new confidence in every poor person in the country.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রাগী সোলাপুরদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
19 JAN 2024 3:18PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী রমেস বাইন্স জি, চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে জি, দিপুতি চীফ মিনিস্তর দেবেন্দ্র ফদনাবিস জি, অজিত দাদা পাৱার জি, মহারাস্ত্রা সরকারগী অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, শ্রী নরসাইয়া অদাম জি অমসুং মহারাস্ত্রাগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, খুরুমজরি।
ঐনা পন্ধারপুর্চা বিথাল অমসুং সিদ্ধেশ্বর মহারাজ ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মতম অসি হৌজিক ঐখোয় খুদিংমক কৎথোকপা মতমনি। জনুৱারি ২২ দা ঐখোয়গী ভাগবান রাম মহাক্কী অচৌবা লাইশঙদা লেংশিনবা মতম অসি পুৱারি ওইরবা তাঞ্জানি। চহি কয়া ঐখোয়গী ঈশ্বরশিং দম্বুরদা লৈবা উবগী নুংঙাইতবা অদু হৌজিক কোক্লগনি।
রাম মন্দিরদা কৎথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা, সাধু খরগী লমজিং মখাদা ঐগী য়ামা নিয়ামসগা লোয়ননা ঐ থবক য়াম্না চিনখি অমসুং ঐনা মখোয় চেকশিন্না পাংথোকখি। মীয়ামগী থৌজালদগী, হায়রিবা নুমিৎ ১১দা ঐনা সাধনা পাংথোকপা ঙমখি অমসুং ঐগী অৱাৎপা অমতা লৈখিদে। মসিগী শেংলবা থবক অসি পাংথোক্নবা ঐনা খুদোংচাবা ফংবদা, অদোমগী থৌজালগা লোয়ননা ঐ মফম অদুদা চৎকনি।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রাগী নাসিক্কী পঞ্চবতিগী লমদমদগী ঐগী লাইনিং-লাইশোনগী থবক হৌরে। ঙসি রামদা কৎথোকপগী তাঞ্জা অসিদা, মহারাস্ত্রাগী ইমুং লাখ ১ হেনবগী য়ুম শঙ্গাবগী থৌরম পাংথোক্লে। ঐগী নুংঙাইবা শরুক কয়া হেনগৎকদরা নত্ত্রগা হেনগৎলোইদ্রা হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বীয়ু? অদোমগী নুংঙাইবসু হেনগৎকদরা নত্ত্রগা হেনগৎলোইদরা ? জনুৱারি ২২দা মহারাস্ত্রাগী লায়রবা ইমুং লাখ ১ হেনবনা মখোয়না পাক্কাগী য়ুমশিংদা রাম জয়তি থানগদবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই। মসি ঐখোয়না পাংথোক্কনি… মীওই খুদিংমক রাম জয়তি থানগদরা? মসি অদোম্না নুমিংদাংৱাইরমদা পাংথোক্কদরা? মসি অদোম্না ভারত শীনবা থুংনা পাংথোক্কদরা ?
হৌজিক রামগী মিংদা অদোমগী মোবাইলগী ফ্লাস অদু থারো অমসুং রাম জয়তিগী ৱাশক লৌরসি। মীওই খুদিংমক্কী মোবাইল ফ্লাস থারো। মহাক্কী খুৎতা মোবাইল পায়রিবা কনাগুম্বা অমা। অরাপ্পা মীওই কয়া লৈরি। ফ্লাস লাইত থারবা মতুংদা, মীয়াম মরক্তা মঙাল অদু উবা ফংগনি। অদোমগী খুৎশিং থাংগৎপীয়ু… জনুৱারি ২২গী নুমিদাংৱাইরমদা রাম জয়তি থানগদরা ? য়াম্না ফরে।
ঙসি, মহারাস্ত্রাগী তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা লুপা করোর ২০০০ রোমগী অমরুত প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। ঐনা সোলাপুরগী মীয়াম অমসুং মহারাস্ত্রাগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হৌজিক ইকায়খুম্নরবা চীফ মিনিস্তরনা ফোঙদোকখিবা অদু ঐ তারে, মোদীজিনা মরম ওইদুনা মহারাস্ত্রাগী চাউথোকচবা হেনগৎলে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। সিন্দে জি,মসি তাবদা য়াম্না নুংঙাই অমসুং রাজনিতিৱালানা হেন্না নুংঙাই। অদুবু অশেংবদি মহারাস্ত্রাগী মীয়াম্না থবক শুবা নোম্বা কনবা অমসুং অদোমগুম্বা অফবা সরকার অমা লৈবদগী মহারাস্ত্রা মমিং চৎপনি। মরম অদুনা মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ৱাহৈশিংগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা ভাগবান রামনা মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়দা তাকপীখি। লায়রবা মীওই লিশিং কয়া অমসুং সোলাপুরগী শিন্মী লিশিং কয়াগী ঐখোয়না ৱাশকখিবা অদু ঙসি থবক ওইনা পাংথোকপদা ঐ হরাওই। ঙসি পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা শাবা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা সোসাইতি শঙ্গারে। ঐনা অঙাং ওইরিঙৈদা অসিগুম্বা য়ুম অমদা লৈবা ফংলবদি হায়না ঐনা খনখি। ঐনা য়ুমশিং অসি উবদা ঐঙোন্দা অপেনবা ফাওরে। ইমুং লিশিং কয়াগী মঙলানশিং মঙফাওনবা মতমদা, মখোয়গী থৌজালশিং অদু ঐগী খ্বাইদগী য়াম্বা লন-থুম্নি। ঐনা প্রোজেক অসিগী উরেপ-উয়ুং তম্বা লাকপদা মতমদা, অদোমগী য়ুমশিংগী শোশিং খুৎশিন্ননবা ঐ ইশামক লাক্কনি হায়না ঐনা থাজবা অমা পীরমখি। ঙসি মোদীনা মসিগী থাজবা অসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। অদোম্না খঙলে, মোদীগী থাজবা হায়বসি থবক ওইনা পাংথোকপগী গরেন্তিনি। মোদী কি গরেন্তি হায়বসি গরেন্তি মপুংফানা পাংথোকপনি।
লুপা লাখ কয়াগী য়ুমশিং অসি হৌজিক অদোমগী ওইরে। য়ুমশিং ফংলবা ইমুংশিংগী মীরোল কয়া য়ুম লৈতনা হিংলিঙৈদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখিবা অদু ঐ খঙই। হায়রিবা য়ুমশিং অসি ফংবদগী, অৱাবশিং কোক্লগনি অমসুং অদোম্না উখিবা অদু অদোমগী অঙাংশিংনা উররোই হায়না ঐনা থাজৈ। জনুৱারি ২২ দা অদোম্না থানগদৌরিবা রাম জয়তিনা অদোমগী পুন্সিশিংদা লায়রবগী অমম্বা লৌথোক্নবা ইথিল অমা পীরগনি। অদোমগী পুন্সি হরাওবনা থনবা ওইরসনু, মসি ঐনা ভাগবান রামদা নিজবনি।
ঐনা ২০১৯দা রামজি উনবদা হরাওখি, মতম অদুদা মহাক মশা য়াম্না পাখি। ঙসিদি, উহৈ-ৱাহৈশিং চারবা মতুংদা, মাইপাকপগী ফল অমা ওইনা ঐগী হকচাংগী অরুম্বা হেনগৎলে। মসিসু মোদীগী গরেন্তিগী ফলনি। ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, অদোম্না য়ুমশিং ফংবা মতমদা, অদোমগী পুন্সি হৌরকপদা, ঐনা খল্লিবদি- “অপ্লে জিবন সুখানে ভারত রহো, হিচ রাম প্রভুজি ইচছা আহে” ।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
শ্রী রামগী অচুম্বা ফিদমশিং ইন্দুনা অমসুং লৈবাক অসিদা পুকচেল শেংবা লৈহন্দুনা অফবা লৈঙাক লৈহন্নবা অহানবা নুমিত্তগী ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনদুনা লাক্লি। রামরাজ্যনা মীওই খুদিংমক্কী মতেং, মীওই খুদিংমক চাউখৎপা, মীওই খুদিংমক থাজবা অমসুং মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবগী ইথিল পীরে। সাধু তুলসিদাস জিনা মানাসতা হায়খি মদুদি- মীওইবা লৈরবমখৈ, মখোয় হরাওগনি। করহিন কৃপানিধিনা অদোমগী তুম্বা নুংঙাইহনগনি।
মসিনা তাক্লিবদি, শ্রী রামচন্দ্র জিগী থৌজালগা লোয়ননা, মীয়াম হরাওনবা মহাক্না থবক তৌখি। মীয়ামগী সেবা তৌনবা মসিগী হেন্না চাউবা করি ইথিল লৈরবগে? মরম অদুনা ২০১৪ দা সরকার হেক শেমখিবগা ঐনা হায়খি.. ঐগী সরকার অসি লায়রবশিংদা কৎথোক্লবা সরকার অমনি। মরম অদুনা ঐখোয়না অতোপ্পা স্কিম অমগী মথংদা অতোপ্পা অমা পায়খৎলে, মসিনা লায়রবশিংগী অৱাবা হন্থহল্লে অমসুং মখোয়গী পুন্সিশিং হিংবদা লাইহল্লে।
মরুপশিং,
য়ুম অমা অমসুং তোইলেত অমদা লৈতবদগী, খোঙথাং খুদিং লায়রবশিং ইকায়বা নংলি। মসি মরুওইনা ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগীদমক অচৌবা চৈরাক অমনি। মরম অদুনা অহানবদা ঐখোয়না লায়রবশিংগী য়ুমশিং অমসুং তোইলেতশিং শানবা মীৎয়েং চঙখি। ঐখোয়না লায়রবশিংগী তোইলেত করোর ১০ হেন্না শাখ্রে। মখোয় শুপ্নগী তোইলেতশিং খক নত্তে… ঐখোয়না ইজৎঘর অমা পীরে, ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী ইকায়খুম্নবা পীরে।
ঐখোয়না লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে। মফম অসিদা য়ুম অমা ফংলবা মীওই অমগী পুন্সি কয়া য়াম্না অপেনবা পোক্লমগনি হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ। মসি শুপ্নগী লিশিং ৩০ খক্তনি, ঐখোয়না হান্না করোর ৪ পীখ্রে… মসিদা কয়া য়াম্না হরাওরমগনি। ৱাখল মখল অনি লৈরি। অহানবদা, মীয়াম শাওহনবা, রাজনিতিগী অরানবশিং পাংথোক্নবা মীয়াম শাওহনবনি। ঐখোয়গী লম্বীদি থবক শুবগী ইকায়খুম্নবা লৈহনবনি, ঐখোয়গী লম্বীদি শিন্মীশিং মশা মরোমদোম হিংজবা ঙমহনবনি, ঐখোয়গী লম্বীদি লায়রবশিং নুংঙাইহনবনি। অনৌবা য়ুমশিংদা লৈগদৌরিবা মীওইশিং, অদোমগী মঙলান অচৌবা ওইগদবনি, অপীকপা মঙলান মঙলোইদবনি। মসি অদোমগী মঙলানশিংগী মোদীগী থাজবনি.. মসি ঐগী ৱারেপনি।
ঙসি ঐখোয়না সহরশিংদা লৈরিবা স্লমশিংদা লৈরিবা মীওইশিং য়ুম ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে। খুঙ্গংশিংদগী লাকপা মীওইশিং হিংনবগীদমক স্লমশিংদা লৈতনবা সরকারনা হোৎনরি। ঙসিদি অসিগুম্বা কোলোনিশিং সহরশিংদা শেমগৎলে, খুঙ্গংশিংগী মীওইশিংনা অহোংবা ভারাদা য়ুমশিং ফংলগনি। ঐখোয়না অচৌবা কেম্পেন অমা চৎথরি। মীয়াম্না থবক শুরিবা মফমগা নক্না য়ুম ফংহন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চহি কয়াগী মমাঙদগী ঐখোয়গী লৈবাক্তা লায়রবা মুৎথৎনবা খোল্লাউ লাউদুনা লাক্লি। অদুবু খোল্লাউশিং লাউরবসু লায়রবা মুৎথৎপা ঙমদে।
মরুপশিং,
সোলাপুর অসি শিন্মীশিংগী সহর অমা ওইবগুম, ঐগী থবক মফম অসি অহমেদবাদনি। মসিশু তেক্সতাইল শিন্মীশিংগী সহর অমনি। অহমেদবাদ অমসুং সোলাপুর নক্নবা মরী লৈনরি। ঐগা সোলাপুরগা নক্নবা মরী অমা লৈনরি। মফম অসিদগী লাকপা ইমুং কয়া অহমেদবাদতা লৈরি। ঐগী পাদমশালি ইমুংনা থা অমগী মনুংদা ঐঙোন্দা ৩-৪ রক পীজখি। মীওই অহুম ফাওবা লৈনবা মফম লৈতবা অপীকপা কা অমদা, মখোয়না ঐ চারা হেনহনখিদে। নোংমা, সোলাপুরগী পুকচেল চাওরবা মীওই অমনা, ঐঙোন্দা ফজরবা লাই অমা থারকখি। মহারাস্ত্রাগী সাতারাদগী মমিং লৈরবা উকিল অমা, লক্সমন রাওনা ঐগী পুন্সি শেম্লকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ঙসি ফাওবা ঐগী থম্মোয়দা সোলাপুরনা মফম অমা কন্দুনা লৈরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চহি কয়াগী মমাঙদগী ঐখোয়গী লৈবাক্তা লায়রবা কোকহন্নবা খোল্লাউশিং লাউদুনা লাক্লবসু, হায়রিবা খোল্লাউশিং অসিনা লায়রবা কোকহনবা ঙমদ্রি। মসিগী অচৌবা মরমদি লায়রবগী মিংদা শেমখিবা স্কিমশিংগী কান্নবশিং অশেংবা বেনিফিসরিশিংনা ফংদবদগীনি। মমাঙগী সরকারশিংদা, লায়রবশিংগী শেন মিদলমেন্না মৎখি। মসিনা তাকপদি, মমাঙগী সরকারশিংগী ৱাখল্লোনশিং, থৌশিলশিং শোইরে হায়বনি। ঐখোয়গী ৱাখল্লোনদি নাখৈ শেংলে অমসুং ঐখোয়গী থৌশিলদা লায়রবশিংদা শক্তি পীবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবনি।
সরকারগী কান্নবশিং বেনিফিসরিশিংদা হকথেংননা য়ৌহনবা, মিদলমেন য়াওহন্দবা হায়বদি মোদীগী গরেন্তিনি। ঐখোয়না বেনিফিসরিশিংগী মরক্তা মিদলমেন লৌথোক্নবা থবক পায়খৎলে। মরম অসিদগী মীওই খর ক্রিম চাবা ফংদবগী লাউরকপনি। হৌখিবা চহি ১০দা লায়রবশিং, লৌমীশিং, নুপীশিং অমসুং নহারোল বেনিফিসরিশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ৩০ হকথেংননা হাপচিল্লে। জন ধন, আধার অমসুং মোবাইল কভচ শেমদুনা হৌজিক ফাওবা পোক্ত্রিবা অমসুং অদোমগী য়াইফ-থৌরাংগী শেনফম চাথোক্লিবা শাশিন্নবা বেনিফিসরি করোর ১০ রোম ঐখোয়না লৌথোক্লে। পোক্ত্রিবা নুপীমচা অমা লুখ্রাবী ওইগনি অমসুং সরকারদগী শেন লৌথোক্কনি। হৌজিক ফাওবা পোক্ত্রিবা মীওই অমা মহাক অনাবা ওইহন্দুনা শেন লৌথোক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংগী য়াইফনবা স্কিম কয়া পায়খৎলে অমসুং মসিগী মহৈ চাবা হৌরে। হৌখিবা চহি ৯দা ঐখোয়গী সরকারনা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহল্লে। মসি য়ামদবা মশিং নত্তে, মসি চহি ১০ কন্না হোৎনরকপগী ফলনি। মসি লায়রবশিংগী পুন্সি কৎথোক্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমগী ফলনি। করিগুম্বা ঐখোয়না অচুম্বা , কৎথোকপা অমসুং পুকচেল শেংনা থবক তৌরবদি, অফবা ফলশিং ঐখোয়গী মাংদা উবা ফংগনি। মরম অসিনা, মখোয়শু লায়রবা মাইথিবা পীবা ঙমগনি হায়না অতোপ্পা মরুপশিংশু থাজবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহনখিবা অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অচৌবা মাইপাকপা অমনি। ঐনা মতম পুম্নমক্তা হায়খি মদুদি করিগুম্বা লায়রবা অমনা খুদোংচাবশিং ফংলবদি, মহাক শক্তি য়াম্না লৈদুনা মহাক্না লায়রবা মাইথিবা পীবা ঙমগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লায়রবশিংদা খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পুকচেল শেংনবা হোৎনরে। লায়রবশিংদা নোংমদা চারা অনি পীজনবগী মতাংদা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা মতম অমদা লৈরমখি। ঙসিদা ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংদা লেম্না চেঙ পীদুনা লায়রবশিংগী অৱাবা কোকহল্লে। কোরোনা মনুংদা হৌদোকখিবা স্কিম অসি হৌজিক চহি ৫ শাংদোক্লে। মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকপা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই। লাক্লিবা চহি ৫দা, লায়রবা কোক্লবা মীওইশিং মরম কয়াদগী অমুক হন্না লায়রদনবা অমসুং অমুক হন্না অৱাবা তাদনবা ঐখোয়না মখোয়দা থৌনা পীগনি। মরম অদুনা, মখোয়না স্কিমশিংগী কান্নবশিং মখা তানা ফংগনি। মীওই করোর ২৫, খুৎ করোর ৫০ ঙসি ঐগী মরুপ ওইরকপদা ঐ অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না লেম্না চেঙ পীনবা থৌরাং তৌবতা নত্তনা রেসন কার্দকা মরী লৈনবা অৱাবশিংশু কোকহল্লে। মমাঙদা, মফম অমদা শেমখিবা রেসন কার্দ অতোপ্পা রাজ্য অমদা চৎনদে। করিগুম্বা মরুপ অমা অতোপ্পা রাজ্য অমদা থবক শুবা চৎপা মতমদা, মফম অদুদা চেঙ ফংবদা মহাক খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নগনি। ঐখোয়না লৈবাক অমা, রেসন কার্দ অমা চৎনহল্লে। মসিগা লোয়ননা রেসন কার্দ অমনা লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনরে। করিগুম্বা সোলাপুরগী মীওই অমা চেন্নাইদা চৎলবা, মফম অদুদা ললোন-ইতিক তৌদুনা শেন তান্দুনা লৈবা মতমদা, মহাক্কী অনৌবা রেসন কার্দ অমা পীরোই। চেন্নাইদশু, মহাক্কী হান্নগী রেসন কার্দ অদুনা চেঙ ফংগনি, মসি মোদীগী গরেন্তিনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা মহাক নারক্লবদি মহাক কমদৌনা লায়য়েংগনি হায়না মতম পুম্নমক্তা লায়রবা মীওই খুদিংমক পুক্নিং ৱাদুনা হিংলি। করিগুম্বা লায়রবা ইমুং অমদা লায়না অমা মায়োক্নবা মতমদা, থবক কন্না শুরগা লায়বা কোকহন্নবা ইমুং অমগী থৌরাংশিং কাইরে, লায়ননা মরম ওইদুনা অমুক হন্না লায়রবা ওইহল্লে.. ইমুং পুম্নমক অমুক হন্না অৱাবা তারে। মসি খঙবদগী, ঐখোয়গী সরকারনা লেম্না লুপা লাখ ৫ ফাওবা লায়য়েংনবা অয়ুস্মান স্কিম হৌদোক্লে। ঙসিদি স্কিম অসিনা লায়রবশিংনা চাদিং তৌগদবা লুপা করোর লাখ ১ কনবা ঙম্লে।
অদোম খন্দুনা য়েংউ, করিগুম্বা ঐনা লুপা করোর লাখ ১গী স্কিম অমা লাউথোকপা মতমদা, পাউ-চেশিংদা নত্ত্রগা তি.ভি ফাওদবা নুমিৎ তরুক্নি হেদলাইনশিংদা য়াওগনি। মসি মোদীগী গরেন্তিগী শক্তিনি.. স্কিম অসিনা অদোমগী ফুরিৎখাউগী লুপা করোর লাখ ১ কনবা ঙম্লে অমসুং পুন্সি কয়া কল্লে অমসুং ঙসি সরকার অসিনা পি.এম জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা হিদাক-লাংথকশিং মমল চাদা ৮০ তানা পীরে। মসিনা মরম ওইদুনা, লায়রবশিংনা চাদিং তৌগদবা লুপা করোর লিশিং ৩০ কনবা ঙম্লে। ঈশিং অমোৎপা থকপনা লায়রশিং লায়না নাহনবগী অচৌবা মরম অমনি। মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকারনা জল জিবন মিসন পায়খৎতুনা য়ুমথোং খুদিং তোতি ঈশিং ফংহল্লে।
মরুপশিং,
স্কিমশিং অসিগী মশিং য়াম্লবা বেনিফিসরিশিং লায়রবা অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপকী মীওইশিংনি। লায়রবশিং য়ুম অমসুং তোইলেত লৈগদবনি, মৈ শমগদবনি, ঈশিং ফংগদবনি, অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা মোদীগী গরেন্তিনি। অসিগুম্বা খুন্নাইগী অচুম্বগী মঙলান অসি সাইন্ত রবিদাস জিনা উখ্রে। মীচং-মীখাই নাইদনা খুদোংচাবা পীবগী মতাংদা কবিরদাস জিনা হায়রমখি। মসিগী খুন্নাইগী অচুম্বগী লম্বী অসি জয়তিবা ফুলে-সাবিত্রি বাই ফুলে অমসুং বাবা সাহেব অম্বেদকারনা তাক্লম্লে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবশিং শেন-থুমগী ঙাক্লৌ পীবা হায়বসি মোদীগী থাজবনি। চহি ১০ গী মমাঙদা, লায়রবশিং লাইফ ইন্সুরেসনগী মরমদা খনখিদে। ঙসিদি লায়রবা মীওই অমা লুপা লাখ ২ ফাওবা এক্সিদেন্ত অমসুং লাইফ ইন্সুরেন্সকী খুদোংচাবা ফংলে। মসিগী ইন্সুরেন্সকী খুদোংচাবা অসি ফংলবা মতুংদা, মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং অৱাবা নংলবা লায়রবা ইমুংশিং লুপা করোর লিশিং ১৬ ফংখ্রে অমসুং শেনফমশিং অসি ইন্সুরেন্সকী মওংদা মখোয়গী একাউন্তশিংদা হাপচিনখিবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, বেঙ্কতা গরেন্তি পীনবা লৈতবা মীওইশিং মোদীগী গরেন্তিগী কান্নবা ফংলে। ২০১৪ ফাওবদা বেঙ্ক একাউন্ত অমা ফাওবা লৈতবা মরুপ কয়া লৈরমখি। মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈত্রবদি, কমদৌনা মখোয় বেঙ্কশিংদগী লোন ফংগনি। জন ধন য়োজনা পায়খৎতুনা, ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা মীওই করোর ৫০ লৈবাক অসিগী বেঙ্কশিংগা শম্নহল্লে। ঙসি পি.এম শ্বানিধিগী বেনিফিসরি লিশিং ১০ বেঙ্কশিংদগী মতেং ফংলে অমসুং মফম অসিদা তোকন খর পীনবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে।
লৈবাক শীনবা থুংনা লম্বীগী মতাইদা মনা-মশিং য়োল্লিবশিং, শঙ্গোম য়োল্লিবা মীওইশিং, পাউ-চে য়োল্লিবশিং, শান্নপোৎশিং য়োল্লিবশিং, লৈ য়োল্লিবা মীওইশিং.. কনাগুম্বনা অসিগুম্বা মরুপ লাখ কয়াগী মরমদা মমাঙদা হংখিদ্রি অমসুং কনা অমতা মখোয়গী মতেং পাংনবা থোরকখিদ্রি। কনা অমতনা হংবীদ্রবা মীওইশিং মোদীনা মখোয় লাৎলি। ঙসিদা অহানবা ওইনা মোদীনা মখোয়গী মরমদা হংলে আমসুং মখোয়গী মতেং পাংনবা থোরক্লে। হান্না হায়রিবা মরুপশিং অসি বেঙ্কতা মখোয়গী গরেন্তি পীনবা লৈতবদগী শেন্দোয় য়াম্না চাউনা কৈথেলদগী লোনশিং লৌখি। মোদীনা মখোয়গী গরেন্তি ওইখি, মসি ঐগী গরেন্তিনি, মখোয়দা লোন পীনবা ঐনা বেঙ্কশিংদা হায়খি, হায়রিবা লায়রবা মীওইশিং অসিনা লোন শিংলক্কনি, ঐনা লায়রবদা থাজবা লৈরি। ঙসিদি লম্বী মতাইদা পোৎফম ফম্লিবশিং গরেন্তি য়াওদনা বেঙ্কশিংদগী লোনশিং ফংলে। অসিগুম্বা মরুপশিংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেনফমশিং পীখ্রে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
সোলাপুর উদোগশিংগী সহর অমনি, থবক শুবা নোম্বা কনবা শিন্মী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী সহর অমনি। মফম অসিদা মীওই কয়া য়ুম-কৈ শাবা অমসুং অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা উদোগশিংদা থবক তৌরি। সোলাপুরগী তেক্সতাইল উদোগ অসি লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা মমিং চৎলি। সোলাপুর চাদার মশক খঙদবা কনা লৈরিবগে? লৈবাক অসিদা য়ুনিফোর্ম তুবা এম.এস.এম.ইশিংগী খ্বাইদগী চাউবা ক্লস্তর সোলাপুরদা লৈরি। মপান লৈবাকশিংদগী ফাওবা মফম অসিদা য়ুনিফোর্মশিংগী মশিং য়াম্লবা ওর্দরশিং লাকই হায়বা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
ফি তুবগী থবকশিং মীরোল কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লি। মীরোল কয়া হোঙখ্রে, ফেসন হোঙলে, অদুবু ফি তুরিবা মীওইশিংগী মরমদা কনাগুম্বা অমনা খনবীরিবগে? মখোয় ঐগী বিশ্বকর্মা মরুপনি হায়না ঐনা খল্লি। অসিগুম্বা বিশ্বকর্মা মরুপশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না বিশ্বকর্মা য়োজনা শেম্লে। করিগুম্বা মতমদা অদোমনা ঐগী ফুরিৎ উরমলগনি, সোলাপুরগী মরুপশিংগী মনুংদা অমনা হায়রিবা ফুরিৎশিং অদু তুবনি অমসুং মখোয়না ঐঙোন্দা থারকপনি। ঐনা লৌররোই হায়রবা ফাওবদা মহাক ফুরিৎ থারকখি। নোংমা ঐনা মহাক্কা ৱারি শানখি অমসুং ইনাও, ঐঙোন্দা ফুরিৎ থারক্কনু হায়খি। সার থারক্কনি হায়খি, ঐনা লৈবগী মহুত্তা ঙসি ফাওবা ঐনা ফুরিৎ ফংলি।
মরুপশি,
বিশ্বকর্মা য়োজনাগী মখাদা হায়রিবা মরুপশিংদা ত্রেনিং পীরে অমসুং অনৌবা খুৎলায়শিং পীরে। মখা তানা মখোয়গী থবক চাউখৎনবা গরেন্তি য়াওদনা বেঙ্কশিংদগী লুপা লাখ কয়াগী লোনশিং পীরে। মরম অদুনা, সোলাপুরগী বিশ্বকর্মা মরুপশিং অথুবদা স্কিম অসি শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি। হৌজিক বিকাস ভারত সংকল্প যাত্রা খুঙ্গং খুদিং অমসুং লৈকায় খুদিং য়ৌরে। মসি মোদীগী গরেন্তি য়াওরবা গারি অমনি। মসিদগী বিশ্বকর্মা য়োজনা য়াওনা সরকারগী স্কিম খুদিংমক অদোম্না ফংবা ঙমগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা, মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ভারত অমা ওইবা দরকার ওই। মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎপদা ঐখোয়গী স্মোল, মাইক্রো অমসুং কোতেচ ইন্দস্ত্রিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মরম অদুনা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা এম.এস.এম.ইশিং অমসুং অপীকপা উদোগশিং শৌগৎলি। কোরোনা মনুংদা এম.এস.এম.ইশিং অৱাবা থেংনবা মতমদা, সরকারনা মখোয়দা লুপা করোর কয়াগী মতেং পীখ্রে। মসিনা অপীকপা উদোগশিং মশিং য়াম্লবা থবক মাঙবদগী কনবা ঙমখি।
ঙসি সরকার অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক স্কিমশু চৎনরে। ঐখোয়গী অপীকপা উদোগশিংগী মরমদা খঙহন্নবা ভোকেল ফোর লোকেলগী কেম্পেনশু পাংথোক্লি। ঙসিদা মালেমদা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎলে অমসুং মেদ ইন ইন্দিয়া পোৎথোকশিংগী থাজবশু হেনগৎলে। কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা কেম্পেনশিং অসিগী কান্নবশিং সোলাপুরগী মীয়াম অমসুং মফম অসিগী উদোগশিং কান্নবা ফংলে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী কেন্দ্র সরকারগী অহুমশুবা তার্মদা, ভারত মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমদা য়াওরগনি। লাক্লিবা ঐগী তার্মদা ঐনা ভারত মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুং চনহল্লগনি হাবনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা থাজবা পীরি, মোদীনা মসিগী থাজবা পীরি। অদোমগী থাজবগা লোয়ননা মসিগী ঐগী থাজবা অসি থবক ওইনা পাংথোক্কনি হায়না ঐনা খল্লি। অদোমগী বরশিংগী শক্তি অমা লৈরি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা মহারাস্ত্রাগী সোলাপুরগুম্বা ঐখোয়গী সহর কয়াগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি।
দবল ইঞ্জিন সরকারনা হায়রিবা সহরশিং অসিদা মখা তানা ঈশিং অমসুং সিৱেজগুম্বগী খুদোংচাবশিং ফগৎহল্লে। সহরশিং অফবা লম্বীশিং, রেলৱেশিং অমসুং এয়রৱেজশিংনা শম্নহনবগী থবক য়াংনা পায়খৎলি। সান্ত দ্যানেশ্বর মহারাজ পালখি মার্গ নত্ত্রগা সান্ত তুকারাম পালখি মার্গ ওইগেরা, হায়রিবা সহরশিংদা থবক য়াংনা পায়খৎলি। রত্নগিরি, কোলহাপুর অমসুং সোলাপুরগী মরক্তা লেন মরিগী হায়ৱে শেমগৎপগী থবক অথুবা মতমদা লোইশিল্লগনি। অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওই খুদিংমক্না অসিগুম্বা থবক্কী ঐখোয়দা বর পীরে।
অসিগুম্বা থৌজালশিং অসিগা লোয়ননা, মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঙসি লেংদ্রবা য়ুমশিং ফংলবা মরুপশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি, অদোমগী খুৎ অনিমক থাগৎসি অমসুং হায়সি-
ভারত ইমানা য়াইফরে- খোঞ্জেল অসি মহারাস্ত্রা শীনবা থুংনা তাহনগদবনি-
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
অদোম্না জয়কারা লাউবা মতমদা, মসিগী জয়কারা অসিনা লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই খুদিংমক্তা অনৌবা থাজবা অমা লৈনবা শক্তি পীরে।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি।