Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects at Solapur, Maharashtra
19 JAN 2024 3:18PM by PIB Delhi
The Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bains ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis ji and Ajit Dada Pawar ji, other ministers of the Maharashtra government, representatives of the people, Shri Narasayya Adam ji, and brothers and sisters of Solapur, Namaskar!
I bow to Lord Vitthal of Pandharpur and Siddheshwar Maharaj. This period is filled with devotion for all of us. A historic moment is approaching on January 22 when our Lord Ram is going to manifest in his magnificent temple. The decades-old pain of having a glimpse of our revered deity in a tent is now coming to an end.
I am diligently following the guidance of some saints in my conduct and adhering strictly to my vows ahead of the consecration ceremony in the Ram Temple. I hope to successfully undertake this spiritual practice over these 11 days with your blessings, so that I do not fall short in any aspect. The opportunity to participate in this sacred endeavour is a testimony to your blessings, and I will go there with a sense of deep gratitude.
Friends,
It is also a coincidence that the commencement of my observance began from the land of Panchavati in Nashik, Maharashtra. In this atmosphere filled with devotion to Lord Ram, today, more than one lakh families in Maharashtra are entering their homes. Now, tell me, will my joy increase manifold or not? Will your joys also increase or not? I am very pleased that these more than one lakh impoverished families in Maharashtra will also light the Ram Jyoti (lamp) in their homes on January 22nd. Will everyone light the Ram Jyoti in the evening? Will you do it across Bharat?
Now, turn on the flashlight of your mobile phones in the name of Lord Ram and take a pledge to light the Ram Jyoti. Turn on the flashlight of all your mobile phones... everyone. Those who have a mobile phone in their hands... even those who are far away. I hadn't thought about such a large number of people. Since the flashlight is on, the crowd has become so visible. Raise your hands and tell me that you will illuminate the Ram Jyoti on the evening of the 22nd. Well done!
Today, the inauguration of seven Amrit projects worth 2000 crore rupees has also taken place for various cities in Maharashtra. I extend heartfelt congratulations to the residents of Solapur and my brothers and sisters in Maharashtra. I was just listening to the Hon’ble Chief Minister, and he mentioned that the pride of Maharashtra is increasing significantly due to Prime Minister Modi. Shri Shinde, it feels good to hear this, and politicians particularly appreciate such statements. However, the truth is that the name of Maharashtra is shining because of the hard work of the people of Maharashtra and the progressive government like yours. Therefore, the entire Maharashtra deserves congratulations.
Friends,
Lord Ram has always taught us to uphold the principles of our promises. I am pleased that the commitment we made for thousands of poor people in Solapur, for thousands of fellow workers, is now coming to fruition. Today, the inauguration of the country's largest society built under the PM Awas Yojana has taken place. After seeing it, I also felt, "If only I had the opportunity to live in such a house in my childhood." Seeing these things brings so much satisfaction to the heart. When the dreams of thousands of families materialize, their blessings are my greatest asset. When I came to lay the foundation stone for this project, I assured you that I would personally come to give the keys to your homes. Today, Modi has fulfilled this guarantee. You know, Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment. In other words, Modi's guarantee means a complete guarantee of fulfilment.
Now, these houses worth lakhs of rupees are your property. I know the countless hardships endured by the generations of homeless families who have received these homes today. I believe that with these homes, the cycle of hardships will be broken, and your children won't have to witness the struggles you've endured. The Ram Jyoti you will light on January 22nd will inspire the removal of darkness of poverty from all your lives. I pray to Lord Ram that your life remains filled with happiness.
And I just heard the splendid speech by Ram ji and I am very happy. When I met you in 2019, you were quite lean. Look at you now, having enjoyed the fruits of success have added significant weight. And this too is a result of Modi's guarantee. My dear brothers and sisters, as you are receiving these houses and starting a new phase of life, May your lives be filled with joy and that is my wish to Lord Ram.
My family members,
Our government has been striving from the first day to establish good governance in the country and a rule of honesty following the ideals of Lord Ram. This is the Ram Rajya which is the inspiration behind 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. Saint Tulsidas ji says in the Ramcharitmanas:
जेहि विधि सुखी होहिं पुर लोगा। करहिं कृपानिधि सोई संजोगा ।।
Meaning, Lord Ram worked in a way that made the people happy. What greater inspiration can there be for serving the people? Therefore, when our government came to power in 2014, I said my government is dedicated to the welfare of the poor. Hence, we implemented schemes one after another to reduce the difficulties of the poor and make their lives easier.
Friends,
Due to the lack of homes and toilets, the poor used to face humiliation at every step. This was especially a serious punishment for our mothers, sisters, and daughters. Therefore, our first focus was on the construction of homes and toilets for the poor. We have built more than 10 crore toilets and provided them to the poor. These are not just toilets; these are ‘ijjat ghars’ and we have given a guarantee of respect, especially to my mothers and sisters.
We have provided more than 4 crore pucca houses to the poor. You can imagine... ask those who have received homes here, how much satisfaction there is in life. These are thirty thousand people; we have provided homes to more than four crore people... how much satisfaction there must be in their life. There are two types of thoughts. One - keep instigating people for direct political gains. Our approach is the dignity of labour, our approach is self-reliant workers and our approach is the welfare of the poor. And I want to tell those who are going to live in new homes, dream big, don't dream small. And this is Modi's guarantee that your dreams will be my resolve.
In the past, slums were made in the cities, but today we are working to provide pucca houses to those living in slums. The government is trying to ensure that people coming from villages for livelihood do not have to live in rented slums in cities. Today, colonies are being developed in cities where suitable accommodation can be provided to such companions at reasonable rent. We are running a massive campaign. Our endeavour is that there should be housing arrangements around the areas where people work.
My family members,
For a long time in our country, ‘Garibi Hatao’ (eradicate poverty) slogans were raised, but despite these slogans, poverty did not diminish. Such narratives persisted, like "we will eat half a roti." Why, brother? "We will eat half a roti and give you our vote" is what people used to say. Why eat half a roti? Modi will ensure you have a full meal. This is the dream of the people, this is the resolve... this is the difference.
And friends,
Like Solapur is a city of labourers, it is the same with Ahmedabad. That too is a city of labourers, specifically textile workers. There is such a close connection between Ahmedabad and Solapur. And for me, the connection with Solapur is even closer. In Ahmedabad, families from here, particularly Padmashalis, reside. I was fortunate that Padmashali families would provide me with meals three to four times a month in my early life. They lived in small accommodation, where there wasn't enough space for three people to sit, but they never let me sleep hungry. I was amazed that one day, a noble person from Solapur, whose name I can't recall after so many years—sent me a wonderful picture. It was a skilled woven and beautifully crafted picture, sent by Laxman Rao Inamdar, known as ‘Vakil Saheb’ from Satara, Maharashtra, who played a significant role in shaping my life. He had artistically depicted it with his talent and sent me this amazing picture. Even today, Solapur holds a special place in my heart.
My family members,
In our country, the slogan of "Garibi Hatao" (Eradicate Poverty) has been chanted for a long time, but despite these slogans, poverty did not diminish. The main reason for this was that while schemes were created in the name of the poor, the actual beneficiaries did not receive the benefits. In previous governments, the money meant for the rights of the poor would often get embezzled in the middle. In other words, the intentions, policies, and dedication of earlier governments were questionable. Our intentions are clear, and our policy is to empower the poor. Our dedication is towards the country. Our commitment is towards developing ‘Viksit Bharat’.
That's why Modi has guaranteed that government benefits will now directly reach the beneficiaries without any middlemen. We have worked to remove the middlemen in the way of beneficiaries. The reason why some people shout today is that their source of illicit gains has been cut off. In the last 10 years, we have transferred more than 30 lakh crore rupees directly to the bank accounts of poor, farmers, women, and youth beneficiaries. By creating Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile security, we have eliminated nearly 10 crore fake beneficiaries who did not even exist but were using the funds meant for your welfare. Those who did not have a daughter were shown as widows, and money was taken from the government. People who were not born were shown as sick, and money was siphoned off.
Friends,
When our government prioritized the welfare of the poor and initiated various schemes for their well-being, the results are evident. In the nine years of our government, 25 crore people have been lifted out of poverty. This is not a small figure; it is the result of ten years of dedication. It is the outcome of the determination to improve the lives of the poor. When you work with true intent, dedication, and integrity, the results are visible right before your eyes. This has instilled confidence in our fellow citizens that they too can defeat poverty.
Friends,
The success of 25 crore people in overcoming poverty is a tremendous achievement for the people of this country. I have always said that if the poor are provided with resources and means, they have the strength to overcome poverty. That's why we have given facilities, provided resources, and made an honest effort to alleviate every concern of the country's poor. There was a time when the biggest worry for the poor was having two square meals a day. Today, our government has relieved the country's poor from many worries by providing free ration, ensuring that no one has to chant slogans of having only half a meal.
The scheme initiated during the time of the coronavirus has now been extended for the next five years. I assure the citizens of the country. I am satisfied that 25 crore people have come out of poverty. I also know that those who have come out of poverty will need to be given support for the next five years so that, for any reason, they do not return to poverty and do not get stuck in difficulties again. Therefore, the benefits of the existing schemes will continue to reach them. Actually, I feel like giving them more today because they have become my companions to fulfil my resolution with courage. Fifty crore arms are now my companions.
And friends,
We not only arranged the provision of free rations but also addressed the issues related to the ration card. Previously, a ration card created in one place was not valid in another state. If someone went to another state for work, they faced many difficulties in obtaining rations there. We implemented a "One Nation, One Ration Card" system. This means that one ration card works across the entire country. If a person from Solapur goes to Chennai for work and earns a livelihood, there is no need to obtain a new ration card. With the same ration card, they will continue to receive food in Chennai, and this is Modi's guarantee.
Friends,
Every poor person has always been concerned about how they would afford medical treatment if they fell ill. If illness strikes once in a poor family, all efforts to escape poverty are shattered; they get trapped in poverty again due to the expenses incurred in treating the illness. The entire family finds itself in crisis. Recognizing this problem, our government initiated the Ayushman Bharat Yojana, providing free medical treatment up to Rs. 5 lakhs. Today, this scheme has saved the poor from incurring expenses of up to one lakh crore rupees.
You can imagine that if I were to announce a plan worth one lakh crore rupees, it might dominate headlines in newspapers and on television for six to seven days. But the strength of Modi's guarantee is different. This scheme has saved one lakh crore rupees in your pocket besides it has saved so many lives. Today, the government is providing medicines at an 80% discount at PM Jan Aushadhi Centers. This has also saved 30 thousand crore rupees for the poor. Dirty water is a significant cause of illness in poor families. Therefore, our government is currently implementing the Jal Jeevan Mission, connecting every home with a water connection.
Friends,
The largest number of beneficiaries of these schemes is among the backward and tribal communities. To provide a poor person with a pucca house, a toilet, electricity connection in their home, water supply, and all such amenities, these are the true embodiments of social justice in Modi's guarantee. The dream of this social justice was envisioned by Saint Ravidas. The idea of an opportunity without discrimination was spoken by Kabir Das. The path of this social justice was shown by Jyotiba Phule, Savitribai Phule, and Babasaheb Ambedkar.
My family members,
Even the poorest of the poor get the shield of financial security; this is also Modi's guarantee. Until 10 years ago, a poor family couldn't even think about life insurance. Today, they have coverage for accidents and life insurance up to 2 lakh rupees. After the implementation of this insurance scheme, the figure of 16,000 crores will also please you. This amount in the form of insurance has been transferred to the accounts of those poor families who faced crisis.
Friends,
Today, Modi's guarantee is making the most difference for those who had nothing to offer as a guarantee to the banks. Even in this gathering, there are many companions who didn't have a bank account until 2014. When there was no bank account, how could they get a loan from the banks? By implementing the Jan Dhan Yojana, our government connected 50 crore poor people to the country's banking system. Today, 10,000 beneficiaries of the PM-SVANidhi scheme have also been assisted by the banks... and I have the opportunity to present some tokens here.
People working on carts and footpaths across the country, selling vegetables, milk, newspapers in housing societies, those selling toys, flowers on roads … no one had cared about lakhs of such people before. Modi has honoured those who were never cared about. Today, for the first time, Modi has taken care of them, has come forward to help them. Previously, these companions had to take loans from the market at high-interest rates because they didn't have a guarantee to give to the banks. Modi took their guarantee... I told the banks, this is my guarantee, give them money, these poor people will repay... I trust the poor. And today, these street vendors are getting loans from the banks without any guarantee. Such companions have been helped with thousands of crores of rupees so far.
My family members,
Solapur is an industrial city, a city of hardworking labourer brothers and sisters. Many companions here are involved in construction work, small and cottage industries. Solapur is known for its textile industry in the country and the world. Who doesn't know about the Solapuri Chaddar? The largest cluster of MSMEs manufacturing uniforms in the country is in Solapur. I have been told that a significant number of uniform orders come from abroad as well.
Friends,
The work of sewing clothes has been going on for many generations here. Generations have changed, fashion has changed, but has anyone ever thought about the companions who sew clothes? I consider them my Vishwakarma companion. We have created the PM Vishwakarma Yojana to change the lives of these craftsmen. Sometimes you see my jackets. Some of those jackets are made by a companion from Solapur, and he keeps sending them to me even when I refuse. Once, I scolded him over the phone, "Brother, don't send me anymore." He replied, "No, sir, I have found success because of you. In fact, I am bringing it to you."
Friends,
Under the Vishwakarma Yojana, these companions are being provided with training, and modern equipment is being given to them. To further their work, they are also receiving loans of lakhs of rupees from banks without any guarantee. Therefore, I would like to tell all the Vishwakarma companions in Solapur to join this scheme quickly. Nowadays, the Viksit Bharat Sankalp Yatra is reaching every village and neighbourhood. Modi's guaranteed vehicle is also accompanying this yatra. Through this, you can connect with every government scheme, including PM Vishwakarma.
My family members,
Developing a self-reliant Bharat is essential for the ‘Viksit Bharat’. The active participation of our small, medium, and cottage industries is crucial for ‘AatmaNirbhar Bharat’. Therefore, the central government is consistently promoting and supporting MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). During the challenging times of the COVID-19 pandemic, when MSMEs faced a crisis, the government provided them with assistance amounting to lakhs of crores. This helped prevent a large-scale loss of employment in small-scale industries.
Today, the government is implementing the 'One District One Product' scheme in every district of the country. The 'Vocal for Local' campaign is also raising awareness for our small industries. Given the way Bharat’s influence is growing globally, there are increasing possibilities for 'Made in India' products. The people of Solapur are benefiting from all these campaigns by the central government, and it is positively impacting the local industries here.
My family members,
Bharat is poised to become one of the top three economies globally in the third term of our central government. I have assured the citizens that during my upcoming term, I will work towards positioning Bharat among the top three nations in the world. This guarantee has been given by Modi, and I trust that with your support, my guarantee will be fulfilled. Your blessings are the strength behind this. Cities like Solapur in Maharashtra have a significant role in the expansion of the economy.
The double engine government is continuously working to improve facilities such as water and sewage in these cities. Efforts are underway to connect cities through better roads, railways, and air routes at a rapid pace. Whether it's the Sant Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg or Sant Tukaram Palkhi Marg, development work is progressing rapidly on these routes. The construction of the four-lane highway between Ratnagiri, Kolhapur, and Solapur will also be completed soon. All of you, my family members, have blessed us for such development endeavours.
May the blessings continue in this way, and with this belief, I extend congratulations to those companions who have now received their own pucca houses. Say it with me, with both hands raised:
"Bharat Mata Ki Jai" – This chant should reach throughout Maharashtra.
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Your cheers have the power to instil new confidence in every poor person in the country.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ চোলাপুৰত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অনুবাদ
19 JAN 2024 3:18PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বেইন্সজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দেজী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফডনভিচজী আৰু অজিত দাদা পাৱাৰজী, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ আন মন্ত্ৰীসকল, জনসাধাৰণৰ প্ৰতিনিধি শ্ৰী নৰছায়্যা আদমজী আৰু চোলাপুৰৰ ভাই-ভনীসকল, নমস্কাৰ!
মই পন্ধৰপুৰৰ ভগৱান ৱিত্থল আৰু সিদ্ধেশ্বৰ মহাৰাজক প্ৰণাম জনাইছো। এই সময়ছোৱা আমাৰ সকলোৰে প্ৰতি ভক্তিৰে পৰিপূৰ্ণ। ২২ জানুৱাৰীত এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত আহি আছে যেতিয়া আমাৰ ভগৱান ৰাম তেওঁৰ ঐশ্বৰ্যশালী মন্দিৰত প্ৰকট হ'বলৈ গৈ আছে। একেখন তম্বুৰ তলতে পৰি ৰোৱা আমাৰ পূজনীয় দেৱতাৰ এক আভাস পোৱাৰ কেইবা দশক পুৰণি বেদনা এতিয়া অন্ত পৰিছে।
মই মোৰ আচৰণত কিছুমান সাধুৰ নিৰ্দেশনা কঠোৰভাৱে অনুসৰণ কৰি আছো আৰু ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেক অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে মোৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কঠোৰভাৱে পালন কৰি আছো। মই আশা কৰো যে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত এই ১১ দিনৰ ভিতৰত এই আধ্যাত্মিক আচৰণ সফলতাৰে পালন কৰিম, যাতে কোনো দিশতে মোৰ অভাৱ নহয়। এই পবিত্ৰ প্ৰচেষ্টাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ প্ৰমাণ, আৰু মই গভীৰ কৃতজ্ঞতাৰ ভাৱনাৰে তালৈ যাম।
বন্ধুসকল,
এইটোও এক কাকতালীয় ঘটনা যে মোৰ ব্ৰত পালনৰ আৰম্ভণি মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাছিকৰ পঞ্চৱতী ভূমিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল। ভগৱান ৰামৰ প্ৰতি ভক্তিৰে ভৰা এই পৰিৱেশত আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ এক লাখৰো অধিক পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। এতিয়া, মোক কওক, মোৰ আনন্দ বহুগুণে বৃদ্ধি হ"ব নে নহ"ব? আপোনালোকৰ আনন্দও বৃদ্ধি হ"ব নে নহয়? মই অতি আনন্দিত যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ এই এক লাখতকৈও অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালেও ২২ জানুৱাৰীত তেওঁলোকৰ ঘৰত ৰাম জ্যোতি (প্ৰদীপ) জ্বলাব। সন্ধিয়া সকলোৱে ৰাম জ্যোতি জ্বলাব নে? আপোনালোকে এইটো সমগ্ৰ ভাৰততে কৰিব নেকি?
এতিয়া, ভগৱান ৰামৰ নামত আপোনালোকৰ মোবাইল ফোনৰ টর্চলাইট অন কৰক আৰু ৰাম জ্যোতি জ্বলোৱাৰ প্ৰতিজ্ঞা কৰক। আপোনাৰ সকলো মোবাইল ফোনৰ টর্চলাইট অন কৰক.......... সকলোৰে। যিসকলৰ হাতত মোবাইল ফোন আছে, আনকি দূৰৈত থকা সকলৰো। মই ইমান বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ কথা ভবা নাছিলো। টর্চলাইটটো অন হোৱাৰ পৰাই ভিৰ ইমান দৃশ্যমান হৈ পৰিছে। হাত ওপৰলৈ তোলক আৰু মোক কওক যে ২২ তাৰিখে সন্ধিয়া আপোনালোকে ৰাম জ্যোতি আলোকিত কৰিব। ভাল কৰিছে!
আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিভিন্ন চহৰৰ বাবে ২০০০ কোটি টকাৰ সাতটা অমৃত প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে। মই চোলাপুৰৰ বাসিন্দাসকলক আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। মই মাত্ৰ মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীৰ কথা শুনি আছিলো, আৰু তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বাবেই মহাৰাষ্ট্ৰৰ গৌৰৱ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী সিন্দে, এইটো শুনি ভাল লাগিছে, আৰু ৰাজনীতিবিদসকলে বিশেষভাৱে এনে বক্তব্যৰ প্ৰশংসা কৰে। কিন্তু সঁচা কথাটো হ'ল মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু আপোনালোকৰ দৰে প্ৰগতিশীল চৰকাৰৰ বাবেই মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাম উজ্জ্বল হৈ আছে। সেয়েহে, সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰই অভিনন্দনৰ যোগ্য।
বন্ধুসকল,
ভগৱান ৰামে সদায় আমাক আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ নীতিবোৰ সমৰ্থন কৰিবলৈ শিকাইছে। মই আনন্দিত যে আমি চোলাপুৰৰ হাজাৰ হাজাৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে, হাজাৰ হাজাৰ সহকৰ্মীৰ বাবে দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি এতিয়া ফলপ্ৰসূ হৈছে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মিত দেশৰ সৰ্ববৃহৎ সমাজখন উদ্বোধন কৰা হৈছে। এইটো দেখাৰ পিছত মই অনুভৱ কৰিছো, "যদি মোৰ শৈশৱত এনেকুৱা এটা ঘৰত বাস কৰাৰ সুযোগ পালোঁহেতেন।" এই বস্তুবোৰ দেখি মনলৈ বহুত সন্তুষ্টি আহে। যেতিয়া হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালৰ সপোন বাস্তৱায়িত হয়, তেতিয়া তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সম্পদ হয়। যেতিয়া মই এই প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলৈ আহিছিলো, মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছিলো যে মই ব্যক্তিগতভাৱে আপোনালোকৰ ঘৰৰ চাবি দিবলৈ আহিম। আজি মোদীয়ে এই নিশ্চয়তা পূৰণ কৰিছে। আপোনালোকে জানে, মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ হৈছে পূৰণৰ গেৰাণ্টি। অন্য অৰ্থত ক"বলৈ গ"লে, মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ হৈছে পূৰণৰ সম্পূৰ্ণ গেৰাণ্টি।
এতিয়া, লাখ লাখ টকা মূল্যৰ এই ঘৰবোৰ আপোনালোকৰ সম্পত্তি। আজি এই ঘৰবোৰ লাভ কৰা গৃহহীন পৰিয়ালবোৰৰ প্ৰজন্মই সন্মুখীন হোৱা অগণন কষ্টৰ কথা মই জানো। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই ঘৰবোৰৰ সৈতে, কষ্টৰ চক্ৰটো ভংগ হ'ব, আৰু আপোনালোকৰ সন্তানসকলে আপুনি সহ্য কৰা সংগ্ৰামবোৰৰ সাক্ষী হ' ব নালাগে। ২২ জানুৱাৰীত আপোনালোকে জ্বলোৱা ৰাম জ্যোতিয়ে আপোনালোকৰ গোটেই জীৱনৰ পৰা দৰিদ্ৰতাৰ অন্ধকাৰ আঁতৰাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। মই ভগৱান ৰামৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা জনাইছো যে আপোনালোকৰ জীৱন সুখেৰে ভৰি থাকক।
আৰু মই এইমাত্ৰ ৰামজীৰ সুন্দৰ ভাষণ শুনিছো আৰু মই বহুত সুখী। ২০১৯ চনত যেতিয়া মই আপোনালোকক লগ পাইছিলো, তেতিয়া আপোনালোক যথেষ্ট দুৰ্বল আছিল। এতিয়া আপোনালোকে নিজৰ ফালে চাওক, সফলতাৰ ফল উপভোগ কৰাৰ ফলত যথেষ্ট সন্তুষ্টি বৃদ্ধি পাইছে। আৰু এইটোও মোদীৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ফল। মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, যেতিয়া আপোনালোকে এই ঘৰবোৰ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু জীৱনৰ এক নতুন পৰ্যায় আৰম্ভ কৰিছে, আপোনালোকৰ জীৱন আনন্দৰে ভৰি থাকক আৰু ভগৱান ৰামৰ প্ৰতিও মোৰ এয়াই কামনা।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ চৰকাৰে প্ৰথম দিনৰ পৰাই দেশত সুশাসন আৰু ভগৱান ৰামৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰি সততাৰ শাসন প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে চেষ্টা চলাই আহিছে। এয়াই হৈছে ৰাম ৰাজ্য, যিটো 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস"ৰ আঁৰৰ অনুপ্ৰেৰণা। সন্ত তুলসীদাসজীয়ে ৰামচৰিত মানসত কৈছেঃ
যি ধৰণে নগৰবাসী সুখী হৈ উঠে, কৃপনিধিয়ে সেয়া ৰক্ষা কৰিব।
অৰ্থাৎ, ভগৱান ৰামে এনে ধৰণে কাম কৰিছিল যিয়ে মানুহক সুখী কৰিছিল। জনসাধাৰণক সেৱা কৰাৰ বাবে ইয়াতকৈ ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা কি হ"ব পাৰে? সেয়েহে, যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ আহিছিল, মই কৈছিলো যে মোৰ চৰকাৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত। হয়, আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ অসুবিধা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ এখনৰ পিছত এখন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰো।
বন্ধুসকল,
ঘৰ আৰু শৌচাগাৰৰ অভাৱৰ বাবে দৰিদ্ৰ লোকসকলে প্ৰতিটো খোজতে অপমানৰ সন্মুখীন হৈছিল। এইটো বিশেষকৈ আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাৰ বাবে এক গুৰুতৰ শাস্তি আছিল। সেয়েহে, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ঘৰ আৰু শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰাত আমাৰ প্ৰথম গুৰুত্ব আছিল। আমি ১০ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰি দৰিদ্ৰ লোকসকলক প্ৰদান কৰিছো। এইবোৰ কেৱল শৌচাগাৰ নহয়; এইবোৰ 'ইজ্জত ঘৰ" আৰু বিশেষকৈ মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক আমি সন্মানৰ নিশ্চয়তা দিছো।
আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৪ কোটিৰো অধিক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰিছো। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে.... যিসকলে ইয়াত ঘৰ লাভ কৰিছে তেওঁলোকক প্ৰশ্ন কৰক যে জীৱনত কিমান সন্তুষ্টি পাইছে। এয়া ত্ৰিশ হাজাৰ লোক; আমি চাৰি কোটিৰো অধিক লোকক ঘৰ প্ৰদান কৰিছো, তেওঁলোকৰ জীৱনত কিমান সন্তুষ্টি আহিব পাৰে। তাত দুই ধৰণৰ চিন্তাধাৰা আছে। এক- প্ৰত্যক্ষ ৰাজনৈতিক লাভৰ বাবে মানুহক উত্তেজিত কৰা। আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে শ্ৰমৰ মৰ্যাদা, আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীল শ্ৰমিক আৰু আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণ। আৰু যিসকলে নতুন ঘৰত বাস কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকক মই ক"ব বিচাৰো, ডাঙৰ সপোন দেখক, সৰু সপোন নেদেখিব। আৰু এইটো মোদীৰ নিশ্চয়তা যে আপোনালোকৰ সপোন মোৰ সংকল্প হ'ব।
পূৰ্বতে চহৰসমূহত বস্তি নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি আমি বস্তি অঞ্চলত বাস কৰা লোকসকলক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছো। চৰকাৰে এইটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে যে জীৱিকাৰ বাবে গাঁৱৰ পৰা অহা লোকসকলে চহৰৰ ভাড়াতীয়া বস্তিসমূহত বাস কৰিব নালাগে। আজি চহৰসমূহত কলনীসমূহ গঢ়ি তোলা হৈছে য"ত এনে সঙ্গীসকলক যুক্তিসঙ্গত ভাড়াত উপযুক্ত বাসস্থান প্ৰদান কৰিব পাৰি। আমি এক বৃহৎ প্ৰচাৰ অভিযান চলাই আছো। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে মানুহে কাম কৰা অঞ্চলবোৰৰ চাৰিওফালে আৱাসৰ ব্যৱস্থা থাকিব লাগে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ দেশত দীৰ্ঘদিন ধৰি 'গৰীবী হটাও"(দৰিদ্ৰতা দূৰীকৰণ) শ্লোগান আওৰোৱা হৈছিল, কিন্তু এই শ্লোগানৰ পিছতো দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস পোৱা নাছিল। এনেধৰণৰ বৰ্ণনা অব্যাহত আছিল, যেনে- "আমি আধা ৰুটি খাম।" কিয়, ভাই? "আমি আধা ৰুটি খাম আৰু আপোনালোকক আমাৰ ভোট দিম" বুলি মানুহে কোৱাত অভ্যস্ত হৈছিল। আধা ৰুটি কিয় খাব লাগে? মোদীয়ে নিশ্চিত কৰিব যে আপুনি সম্পূৰ্ণ আহাৰ খাব। এয়া জনসাধাৰণৰ সপোন, এইটোৱেই সংকল্প.......... এইটোৱেই পাৰ্থক্য।
আৰু বন্ধুসকল,
চোলাপুৰ শ্ৰমিকৰ চহৰ হোৱাৰ দৰে আহমেদাবাদৰ ক্ষেত্ৰতো একেই। সেয়াও শ্ৰমিকসকলৰে, বিশেষকৈ বস্ত্ৰ শ্ৰমিকসকলৰ চহৰ। আহমেদাবাদ আৰু চোলাপুৰৰ মাজত এনে এক ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আছে। আৰু মোৰ বাবে চোলাপুৰৰ সৈতে সম্পৰ্ক আৰু অধিক ঘনিষ্ঠ। আহমেদাবাদত ইয়াৰ পৰিয়ালসমূহ, বিশেষকৈ পদ্মশালীসকল বাস কৰে। মই ভাগ্যৱান যে পদ্মশালী পৰিয়ালে মোৰ প্ৰাৰম্ভিক জীৱনত মাহত তিনিৰ পৰা চাৰিবাৰ খাদ্য প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁলোকে সৰু আৱাসগৃহত বাস কৰিছিল, য"ত তিনিজন লোক বহিবৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ঠাই নাছিল, কিন্তু তেওঁলোকে মোক কেতিয়াও ভোকত শুবলৈ দিয়া নাছিল।
মই আচৰিত হৈছিলো যে এদিন চোলাপুৰৰ এজন সম্ভ্ৰান্ত ব্যক্তি, যাৰ নাম মই ইমান বছৰৰ পিছত মনত পেলাব নোৱাৰোঁ- মোলৈ এখন সুন্দৰ ছবি পঠিয়াইছিল। মহাৰাষ্ট্ৰৰ সাতাৰাৰ 'ৱকীল চাহেব" নামেৰে পৰিচিত লক্ষ্মণ ৰাও ইনামদাৰে প্ৰেৰণ কৰা এইখন এখন দক্ষভাৱে বোৱা আৰু সুন্দৰকৈ ৰচনা কৰা ছবি আছিল, যিয়ে মোৰ জীৱন গঢ়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ নিজৰ প্ৰতিভাৰে ইয়াক কলাত্মকভাৱে চিত্ৰিত কৰিছিল আৰু মোলৈ এই বিস্ময়কৰ ছবিখন পঠিয়াইছিল। আজিও চোলাপুৰে মোৰ হৃদয়ত এক বিশেষ স্থান দখল কৰি আছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ দেশত দীৰ্ঘদিন ধৰি "গৰীবী হটাও" (দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰক) শ্লোগানটো প্ৰচাৰ কৰি অহা হৈছে, কিন্তু এই শ্লোগানবোৰৰ পিছতো দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস হোৱা নাই। ইয়াৰ মূল কাৰণ আছিল যে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ নামত আঁচনিসমূহ সৃষ্টি কৰা হৈছিল যদিও প্ৰকৃত দৰিদ্ৰসকলে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰা নাছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহত, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ অধিকাৰৰ বাবে থকা ধন প্ৰায়ে মাজতে আত্মসাৎ কৰা হৈছিল। অন্য অৰ্থত ক"বলৈ গ"লে, পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ অভিপ্ৰায়, নীতি আৰু নিষ্ঠা সন্দেহজনক আছিল। আমাৰ উদ্দেশ্য স্পষ্ট, আৰু আমাৰ নীতি হৈছে দৰিদ্ৰ লোকসকলক শক্তিশালী কৰা। দেশৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্পিত মনোভাব। আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হৈছে 'বিকশিত ভাৰত"ৰ উন্নয়নৰ প্ৰতিশ্ৰুতি।
সেয়েহে মোদীয়ে আশ্বাস দিছে যে চৰকাৰী সুবিধাসমূহ এতিয়া কোনো মধ্যস্থতাকাৰী অবিহনে প্ৰত্যক্ষভাৱে হিতাধিকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ যাব। আমি হিতাধিকাৰীসকলৰ বাটত মধ্যস্থতাকাৰীসকলক আঁতৰাবলৈ কাম কৰিছো। আজি কিছুমান লোকে চিঞৰি থকাৰ কাৰণ হ"ল তেওঁলোকৰ অবৈধ আয়ৰ উৎস বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত আমি দৰিদ্ৰ, কৃষক, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষভাৱে ৩০ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক ধন হস্তান্তৰ কৰিছো। জন ধন, আধাৰ আৰু মোবাইল সুৰক্ষা সৃষ্টি কৰি, আমি প্ৰায় ১০ কোটি ভুৱা একাউণ্টধাৰী আঁতৰ কৰিছো যিসকলৰ অস্তিত্বই নাছিল কিন্তু আপোনালোকৰ কল্যাণৰ বাবে থকা পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰি আছিল। যিসকলৰ কন্যা নাছিল তেওঁলোকক বিধৱা হিচাপে দেখুওৱা হৈছিল, আৰু চৰকাৰৰ পৰা ধন লোৱা হৈছিল। যিসকল লোকৰ জন্মই হোৱা নাছিল তেওঁলোকক অসুস্থ বুলি দেখুওৱা হৈছিল আৰু ধনৰ অপব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল।
Friends,
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে বিভিন্ন আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল, তেতিয়া ইয়াৰ ফলাফল স্পষ্ট হৈ পৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ ন বছৰত ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। এয়া কোনো সৰু সংখ্যা নহয়; এয়া হৈছে দহ বছৰৰ নিষ্ঠাৰ ফলাফল। এয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ সংকল্পৰ ফলাফল। যেতিয়া আপুনি প্ৰকৃত অভিপ্ৰায়, সততা আৰু নিষ্ঠাৰে কাম কৰে, তেতিয়া ফলাফলবোৰ আপোনালোকৰ চকুৰ সন্মুখত দৃশ্যমান হয়। ইয়াৰ ফলত আমাৰ সতীৰ্থ নাগৰিকসকলৰ মাজত আস্থাৰ সঞ্চাৰ হৈছে যে তেওঁলোকেও দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰতা অতিক্ৰম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ২৫ কোটি লোকৰ সফলতা এই দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এক বৃহৎ সাফল্য। মই সদায়ে কৈ আহিছোঁ যে যদি দৰিদ্ৰ লোকসকলক সম্পদ আৰু উপায় প্ৰদান কৰা হয়, তেন্তে তেওঁলোকৰ দৰিদ্ৰতা অতিক্ৰম কৰাৰ শক্তি আছে। সেয়েহে আমি সুবিধা প্ৰদান কৰিছো, সম্পদ প্ৰদান কৰিছো আৰু দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ প্ৰতিটো চিন্তা দূৰ কৰাৰ বাবে এক সৎ প্ৰয়াস কৰিছো। এটা সময় আছিল যেতিয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তা আছিল দিনটোত দুবাৰকৈ খাদ্য গ্ৰহণ কৰাটো। আজি, আমাৰ চৰকাৰে বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰি দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক বহুতো চিন্তাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে, যাতে কোনেও কেৱল আৰ্ধহাৰে থকাৰ শ্লোগান দিব নালাগে।
ক"ৰ"না ভাইৰাছৰ সময়ত আৰম্ভ কৰা আঁচনিখন এতিয়া পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। মই দেশৰ নাগৰিকসকলক আশ্বাস দিছো। মই সন্তুষ্ট যে ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। মই এইটোও জানো যে দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহা লোকসকলক অহা পাঁচ বছৰৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱাৰ প্ৰয়োজন হ'ব যাতে কোনো কাৰণতে তেওঁলোক আকৌ দৰিদ্ৰতালৈ ঘূৰি নাযায় আৰু পুনৰ অসুবিধাত নপৰে। সেয়েহে, বৰ্তমানৰ আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ গৈ থাকিব। দৰাচলতে, মই আজি তেওঁলোকক বহুখিনি দিবলৈ বিচাৰো, কাৰণ তেওঁলোক মোৰ সংকল্প সাহসৰে পূৰণ কৰিবলৈ মোৰ সঙ্গী হৈ পৰিছে। পঞ্চাশ কোটি অস্ত্ৰ এতিয়া মোৰ সঙ্গী।
আৰু বন্ধুসকল,
আমি কেৱল বিনামূলীয়া ৰেচনৰ ব্যৱস্থা কৰাই নহয়, ৰেচন কাৰ্ড সম্পৰ্কীয় সমস্যাবোৰো সমাধান কৰিছিলো। পূৰ্বতে, এখন ঠাইত সৃষ্টি কৰা ৰেচন কাৰ্ড আন এখন ৰাজ্যত বৈধ নাছিল। যদি কোনোবাই কামৰ বাবে আন ৰাজ্যলৈ যায়, তেওঁলোকে তাত ৰেচন পোৱাত বহু অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল। আমি "এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ৰেচন কাৰ্ড" ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছিলো। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে এখন ৰেচন কাৰ্ডে সমগ্ৰ দেশতে কাম কৰে। যদি চোলাপুৰৰ এজন ব্যক্তিয়ে কামৰ বাবে চেন্নাইলৈ যায় আৰু জীৱিকা উপাৰ্জন কৰে, তেন্তে নতুন ৰেচন কাৰ্ড লোৱাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই। একেখন ৰেচন কাৰ্ডৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে চেন্নাইত খাদ্য লাভ কৰি থাকিব, আৰু এয়া হৈছে মোদীৰ নিশ্চয়তা।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকে সদায় চিন্তিত হৈ আহিছে যে যদি তেওঁলোক অসুস্থ হৈ পৰে তেন্তে তেওঁলোকে কেনেদৰে চিকিৎসা ব্যয় বহন কৰিব। যদি এটা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালত এবাৰ ৰোগ হয়, দৰিদ্ৰতাৰ পৰা পৰিত্ৰাণৰ সকলো প্ৰচেষ্টা বিফল হয়; ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে হোৱা খৰচৰ বাবে তেওঁলোক পুনৰ দৰিদ্ৰতাত আবদ্ধ হৈ পৰে। সমগ্ৰ পৰিয়ালটোৱে সংকটত পৰে। এই সমস্যাটো স্বীকাৰ কৰি, আমাৰ চৰকাৰে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা আৰম্ভ কৰিছিল, য"ত ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছিল। আজি এই আঁচনিখনে দৰিদ্ৰ লোকসকলক এক লাখ কোটি টকা পৰ্যন্ত ব্যয়ৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে।
আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে যদি মই এক লাখ কোটি টকাৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰো, তেন্তে ই ছয়ৰ পৰা সাত দিন ধৰি বাতৰি কাকত আৰু টেলিভিছনৰ শীৰ্ষ বাতৰিত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিব পাৰে। কিন্তু মোদীৰ নিশ্চয়তাৰ শক্তি বেলেগ। এই আঁচনিখনে আপোনালোকৰ পকেটত এক লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰাৰ উপৰি বহুতো জীৱন ৰক্ষা কৰিছে। আজি চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহত ৮০ শতাংশ ৰেহাই মূল্যত ঔষধ প্ৰদান কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৩০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। লেতেৰা পানী দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ৰোগৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক। সেয়েহে, আমাৰ চৰকাৰে বৰ্তমান জল জীৱন মিছন ৰূপায়ণ কৰি আছে, প্ৰতিখন ঘৰক পানীৰ সংযোগৰ সৈতে সংলগ্ন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই আঁচনিসমূহৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক হিতাধিকাৰী হৈছে পিছপৰা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ। এজন দৰিদ্ৰ লোকক এটা পকী ঘৰ, শৌচাগাৰ, ঘৰত বিদ্যুৎ সংযোগ, পানী যোগান আৰু এনে সকলো সুবিধা প্ৰদান কৰাটোৱেই হৈছে মোদীৰ নিশ্চয়তাত সামাজিক ন্যায়ৰ প্ৰকৃত মূৰ্তি। এই সামাজিক ন্যায়ৰ সপোনটো সন্ত ৰবিদাসে কল্পনা কৰিছিল। বৈষম্যবিহীন সুযোগৰ ধাৰণাটো কবীৰ দাসে কৈছিল। জ্যোতিবা ফুলে, সাবিত্ৰীবাই ফুলে আৰু বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে এই সামাজিক ন্যায়ৰ পথ দেখুৱাইছিল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আনকি দৰিদ্ৰতমসকলেও আৰ্থিক সুৰক্ষাৰ ঢাল লাভ কৰে; এয়াও মোদীৰ নিশ্চয়তা। ১০ বছৰ আগলৈকে এটা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে জীৱন বীমাৰ কথাও ভাবিব পৰা নাছিল। বৰ্তমান তেওঁলোকৰ ২ লাখ টকালৈকে দুৰ্ঘটনা আৰু জীৱন বীমা আছে। এই বীমা আঁচনিখন কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত ১৬০০০ কোটি টকাৰ সংখ্যাটোৱেও আপোনালোকক সন্তুষ্ট কৰিব। বীমাৰ ৰূপত এই পৰিমাণ সংকটৰ সন্মুখীন হোৱা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহৰ একাউণ্টলৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি মোদীৰ নিশ্চয়তাই বেংকসমূহক গেৰাণ্টি হিচাপে দিবলৈ একো নথকা লোকসকলৰ বাবে আটাইতকৈ বেছি পাৰ্থক্য কঢ়িয়াই আনিছে। আনকি এই সমাৱেশতো এনে বহু সঙ্গী আছে যাৰ ২০১৪ চনলৈকে বেংক একাউণ্ট নাছিল। যেতিয়া বেংক একাউণ্ট নাছিল, তেতিয়া তেওঁলোকে কেনেকৈ বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিব পাৰিছিল? জন ধন যোজনা ৰূপায়ণ কৰি আমাৰ চৰকাৰে ৫০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক দেশৰ বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। আজি, পিএম-স্বনিধি আঁচনিৰ ১০০০০ জন হিতাধিকাৰীক বেংকৰ দ্বাৰাও সহায় কৰা হৈছে আৰু মই ইয়াত কিছুমান টোকেন উপস্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছো।
সমগ্ৰ দেশতে গাড়ী আৰু পদপথত কাম কৰা লোক, গৃহ নিৰ্মাণ সমিতিত শাক-পাচলি, গাখীৰ, বাতৰি কাকত বিক্ৰী কৰা লোক, ৰাস্তাত পুতলা, ফুল বিক্ৰী কৰা লোক... এনেকুৱা লাখ লাখ লোকক আগতে কোনেও গুৰুত্ব দিয়া নাছিল। যিসকলক কেতিয়াও গুৰুত্ব দিয়া নাছিল তেওঁলোকক মোদীয়ে সন্মান কৰিছে। আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোদীয়ে তেওঁলোকৰ যত্ন লৈছে, তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে। পূৰ্বতে, এই অংশীদাৰসকলে উচ্চ সুতৰ হাৰত বজাৰৰ পৰা ঋণ ল"ব লগা হৈছিল কাৰণ তেওঁলোকৰ বেংকসমূহক দিবলৈ কোনো গেৰাণ্টি নাছিল। মোদীয়ে তেওঁলোকৰ গেৰাণ্টি লৈছিল.......... মই বেংকসমূহক কৈছিলো, এইটো মোৰ গেৰাণ্টি, তেওঁলোকক ধন দিয়ক, এই দৰিদ্ৰ লোকসকলে ধন পৰিশোধ কৰিব.......... মই দৰিদ্ৰসকলক বিশ্বাস কৰোঁ। আৰু আজি এই পথৰ বিক্ৰেতাসকলে কোনো গেৰাণ্টি অবিহনে বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিছে। এনে সঙ্গীসকলক এতিয়ালৈকে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
চোলাপুৰ এখন ঔদ্যোগিক চহৰ, কঠোৰ পৰিশ্ৰমী শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ চহৰ। ইয়াত বহুতো সহযোগী নিৰ্মাণ কাৰ্য, ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। দেশ আৰু বিশ্বত চোলাপুৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ বাবে জনাজাত। চোলাপুৰী চাদৰৰ বিষয়ে কোনে নাজানে? দেশত ইউনিফৰ্ম নিৰ্মাণ কৰা এমএছএমইৰ সৰ্ববৃহৎ গোটটো চোলাপুৰত আছে। মোক কোৱা হৈছে যে বিদেশৰ পৰাও যথেষ্ট সংখ্যক ইউনিফৰ্মৰ অৰ্ডাৰ আহিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত বহু প্ৰজন্মৰ পৰা কাপোৰ চিলাইৰ কাম চলি আহিছে। প্ৰজন্মবোৰ সলনি হৈছে, ফেশ্বন সলনি হৈছে, কিন্তু কোনোবাই কেতিয়াবা কাপোৰ চিলাই কৰা সঙ্গীসকলৰ বিষয়ে ভাবিছে নেকি? মই তেওঁলোকক মোৰ বিশ্বকৰ্মা সঙ্গী বুলি বিবেচনা কৰোঁ। আমি এই শিল্পীসকলৰ জীৱন সলনি কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা প্ৰস্তুত কৰিছো। কেতিয়াবা আপোনালেকে মোৰ জেকেটবোৰ চাব। ইয়াৰে কিছুমান জেকেট চোলাপুৰৰ এজন সঙ্গীয়ে তৈয়াৰ কৰে, আৰু মই অস্বীকাৰ কৰিলেও তেওঁ সেইবোৰ মোৰ ওচৰলৈ পঠিয়াই থাকে। এবাৰ, মই তেওঁক ফোনত গালি দিছিলো, "ভাই, মোক আৰু নপঠিয়াবা।" তেওঁ উত্তৰ দিছিল, "নহয়, মহাশয়, আপোনাৰ বাবেই মই সফলতা পাইছো। আচলতে, মই এইটো আপোনাৰ ওচৰলৈ লৈ আহিছোঁ।"
বন্ধুসকল,
বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ অধীনত, এই সহযোগীসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে, আৰু তেওঁলোকক আধুনিক সঁজুলি প্ৰদান কৰা হৈছে। নিজৰ কাম আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে তেওঁলোকে কোনো গেৰাণ্টি অবিহনে বেংকৰ পৰা লাখ লাখ টকাৰ ঋণো লাভ কৰিছে। সেয়েহে, মই চোলাপুৰৰ সকলো বিশ্বকৰ্মা সঙ্গীক এই আঁচনিখনত সোনকালে যোগদান কৰিবলৈ ক"ব বিচাৰো। আজিকালি, বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা প্ৰতিখন গাঁও আৰু চুবুৰীত উপনীত হৈছে। এই যাত্ৰাৰ লগত মোদীৰ নিশ্চয়তাৰ বাহনখনো আছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আপুনি প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাকে ধৰি প্ৰতিখন চৰকাৰী আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
'বিকাশিত ভাৰত"ৰ বাবে এখন আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ বিকাশ কৰাটো অপৰিহাৰ্য। আমাৰ ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু ঘৰুৱা উদ্যোগসমূহৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত"ৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে এমএছএমই (অতিক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ)ৰ প্ৰচাৰ আৰু সমৰ্থন কৰি আহিছে। ক"ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত, যেতিয়া এমএছএমইসমূহে সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল, চৰকাৰে তেওঁলোকক লাখ লাখ কোটি টকাৰ সহায় আগবঢ়াইছিল। ই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহত বৃহৎ পৰিমাণৰ নিযুক্তিৰ ক্ষতি প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰিছিল।
আজি চৰকাৰে দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে 'এক জিলা এক সামগ্ৰী" আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আছে। 'ভোকেল ফৰ লোকেল" অভিযানেও আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধি কৰিছে। বিশ্বজুৰি ভাৰতৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে 'মেড ইন ইণ্ডিয়া" সামগ্ৰীৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এই সকলো অভিযানৰ পৰা চোলাপুৰৰ জনসাধাৰণে লাভান্বিত হৈছে, আৰু ইয়াৰ ফলত ইয়াৰ স্থানীয় উদ্যোগসমূহত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিটা অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত এখন হ'বলৈ সাজু। মই নাগৰিকসকলক আশ্বাস দিছো যে মোৰ আগন্তুক কাৰ্যকালত, মই ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিটা ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত স্থান দিয়াৰ দিশত কাম কৰিম। এই নিশ্চয়তা মোদীয়ে দিছে, আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনাৰ সমৰ্থনত মোৰ নিশ্চয়তা পূৰণ হ'ব। আপোনাৰ আশীৰ্বাদ ইয়াৰ আঁৰৰ শক্তি। মহাৰাষ্ট্ৰৰ চোলাপুৰৰ দৰে চহৰসমূহৰ অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে এই চহৰসমূহত পানী আৰু নৰ্দমাৰ দৰে সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে। উন্নত পথ, ৰেলপথ আৰু বিমান পথৰ জৰিয়তে চহৰসমূহক দ্ৰুত গতিত সংযোগ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। সন্ত জ্ঞানেশ্বৰ মহাৰাজ পালখী মাৰ্গ হওক বা সন্ত তুকাৰাম পালখী মাৰ্গ, এই পথসমূহত উন্নয়নমূলক কাম দ্ৰুতগতিত চলি আছে। ৰত্নগিৰি, কোলহাপুৰ আৰু চোলাপুৰৰ মাজত চাৰি লেনৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ কামও অতি সোনকালেই সম্পূৰ্ণ হ"ব। আপোনালোক সকলোৱে, মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে, এনে উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আমাক আশীৰ্বাদ দিছে।
আশীৰ্বাদ এনেদৰে অব্যাহত থাকক, আৰু এই বিশ্বাসৰ সৈতে, মই সেই সতীৰ্থসকলক অভিনন্দন জনাইছো যিসকলে এতিয়া তেওঁলোকৰ নিজৰ পকী ঘৰ লাভ কৰিছে। দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তুলি মোৰ সৈতে কওকঃ
"ভাৰত মাতা কী জয়"- এই শ্লোগান সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰত বিয়পি পৰা উচিত।
ভাৰত মাতা কী-- জয়
ভাৰত মাতা কী-- জয়
ভাৰত মাতা কী-- জয়
দেশৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকৰ মাজত নতুন আত্মবিশ্বাস জাগ্ৰত কৰাৰ শক্তি আপোনালোৰ উল্লাসত আছে।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
স্পষ্টীকৰণ ঃ এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ভাবানুবাদ। মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।