Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Impact assessment study of forest cover
10 AUG 2023 3:40PM by PIB Delhi
Forest Survey of India (FSI), Dehradun carries out the assessment of forest cover biennially, since 1987 by using remote sensing techniques. The State/UTs wise and year wise details of forest cover are given in Annexure-I.
The gain in forest cover or improvement in forest canopy density may be attributed to better conservation measures, protection, afforestation activities, tree plantation drives and promotion of agroforestry. While, the decrease in forest cover in few states may be attributed to natural calamities, anthropogenic pressure and developmental activities.
The Ministry provides technical and financial assistance to States/UTs under various Centrally Sponsored Schemes namely Green India Mission (GIM), Forest Fire Prevention and Management Scheme, CAMPA, Nagar Van Yojana and other schemes of line ministries to increase the forest and tree cover of the country as per the mandate of National Forest Policy, 1988.
The Forest Survey of India, Dehradun detects forest fire occurring in the country on a daily basis through advanced remote sensing technologies and disseminates forest fire alerts to all States and UTs on a near-real time basis. The details of forest fire alerts generated since 2018 is given at Annexure-II.
The Ministry has not conducted any specific study to assess the impacts of increase or decrease of forest cover in the last 10 years.
Annexure I
State/UTs wise details of Forest Cover from ISFR 2017 to ISFR 2021
(Area in square kilometre)
State/UT
Geographical area
ISFR 2017
ISFR 2019
ISFR 2021
Andhra Pradesh*
1,62,968
28,147
29,137
29,784
Arunachal Pradesh
83,743
66,964
66,688
66,431
Assam
78,438
28,105
28,327
28,312
Bihar
94,163
7,299
7,306
7,381
Chhattisgarh
1,35,192
55,547
55,611
55,717
Delhi
1,483
192.41
195.44
195
Goa
3,702
2,229
2,237
2,244
Gujarat
1,96,244
14,757
14,857
14,926
Haryana
44,212
1,588
1,602
1,603
Himachal Pradesh
55,673
15,100
15,434
15,443
Jharkhand
79,716
23,553
23,611
23,721
Karnataka
1,91,791
37,550
38,575
38,730
Kerala
38,852
20,321
21,144
21,253
Madhya Pradesh
3,08,252
77,414
77,482
77,493
Maharashtra
3,07,713
50,682
50,778
50,798
Manipur
22,327
17,346
16,847
16,598
Meghalaya
22,429
17,146
17,119
17,046
Mizoram
21,081
18,186
18,006
17,820
Nagaland
16,579
12,489
12,486
12,251
Odisha
1,55,707
51,345
51,619
52,156
Punjab
50,362
1,837
1,849
1,847
Rajasthan
3,42,239
16,572
16,630
16,655
Sikkim
7,096
3,344
3,342
3,341
Tamil Nadu
1,30,060
26,281
26,364
26,419
Telangana
1,12,077
20,419
20,582
21,214
Tripura
10,486
7,726
7,726
7,722
Uttar Pradesh
2,40,928
14,679
14,806
14,818
Uttarakhand
53,483
24,295
24,303
24,305
West Bengal
88,752
16,847
16,902
16,832
A&N Islands
8,249
6,742
6,743
6,744
Chandigarh
114
21.56
22.03
22.88
Dadra & Nagar Haveli
602
227.49
227.49
227.75
Daman & Diu
Jammu & Kashmir
2,22,236
23,241
21,358
21,387
Ladakh
0
2,254
2,272
Lakshadweep
30
27.10
27.10
27.10
Puducherry
490
53.67
52.41
53.30
Grand Total
32,87,469
7,08,273
7,12,249
7,13,789
Annexure II
State/UT-wise number of forest fire detected by Forest Survey of India using MODIS sensors since 2018. (This includes large, continuous and repeated forest fires)
S.No.
State/UT
Jan 2018 to June 2018
Nov 2018 to June 2019
Nov 2019 to June 2020
Nov 2020 to June 2021
Nov 2021 to June 2022
Nov 2022
to June 2023
1
Andaman & Nicobar Islands
3
6
15
2
3
10
2
Andhra Pradesh
1785
1748
1080
2888
1716
2526
3
Arunachal Pradesh
491
926
660
1109
1116
659
4
Assam
1660
1940
3000
3387
2305
2741
5
Bihar
223
203
50
537
222
390
6
Chandigarh
0
0
0
0
0
0
7
Chhattisgarh
3331
1608
416
3112
1942
1581
8
Dadra & Nagar Haveli
0
0
1
3
1
1
9
Daman & Diu
0
0
0
0
0
0
10
Delhi
4
2
3
5
5
0
11
Goa
9
11
4
10
5
7
12
Gujarat
572
224
202
422
236
260
13
Haryana
43
24
39
25
37
34
14
Himachal Pradesh
748
142
80
533
601
97
15
Jammu & Kashmir*
742
62
62
131
524
19
16
Jharkhand
666
363
101
1563
630
753
17
Karnataka
1068
1228
538
932
800
1935
18
Kerala
128
192
142
51
61
231
19
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
20
Madhya Pradesh
4929
2723
1383
7103
3908
1887
21
Maharashtra
3919
2516
1102
4297
2309
1485
22
Manipur
1606
1752
2475
3252
1638
2295
23
Meghalaya
1664
1545
1826
2052
1431
1378
24
Mizoram
2339
2795
2816
4345
2105
2635
25
Nagaland
935
1057
1248
1726
1309
1030
26
Odisha
3735
2123
1326
5307
2086
4024
27
Puducherry
4
0
1
1
0
0
28
Punjab
487
77
52
171
128
59
29
Rajasthan
292
386
420
447
238
232
30
Sikkim
1
11
5
17
11
17
31
Tamil Nadu
221
752
187
202
151
359
32
Telangana
1918
1246
1042
2566
1372
1457
33
Tripura
861
1195
1467
1664
310
1220
34
Uttar Pradesh
1165
855
396
1667
905
568
35
Uttarakhand
1385
1578
167
2710
1337
576
36
West Bengal
125
257
141
548
233
679
Total
37059
29547
22447
52785
29675
31145
*Jammu & Kashmir includes Ladakh
This information was given by Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply in the Rajya Sabha.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ফোরেস্ত কবরগী ইম্পেক্ত য়েংশিনবগী স্তদী
10 AUG 2023 3:40PM by PIB Imphal
ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (FSI), দেহরাদুন্না ইং 1987দগী হৌদুনা রিমোত সেন্সিং তেক্নিক শিজিন্নদুনা ফোরেস্ত কবর য়েংশিনবগী থৌওংশিং চহিদা অনিরক পাংথোকই। রাজ্য/UT অমসুং চহিগী ওইবা ফোরেস্ত কবরগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-I দা পীরি।
ফোরেস্ত কবর হেনগৎলকপা নত্ত্রগা ফোরেস্ত কেনোপী দেন্সিতীগী ফিভম ফগৎলকপা অসি কঞ্জর্বেসন তৌবগী থৌওংদা হেন্না ফগৎলকপা, ঙাক শেনবা হেনবা, উ থাবগী থৌওং হেনগৎপা, এগ্রোফোরেস্তরী খুমাং চাউশিলহনবনা ওইগনি। অদুগা, ফোরেস্ত কবর হন্থরক্লিবা অসিনা মহৌশাগী অমাঙ-অতা, এন্থ্রোপোজেনিক প্রেসর অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী থৌওংশিংনা থোকহনবা ওইগনি।
নেস্নেল ফোরেস্ত পোলিসী, 1988কী কাঙলোনগী মখা পোন্না লৈবাক্কী ফোরেস্ত অমসুং ত্রী কবর হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মন্ত্রালয়না কেন্দ্রনা শেন্থং পীথবা স্কিম কয়া, মিং ওইনা পল্লবদা, গ্রীন ইন্দিয়া মিসন (GIM), ফোরেস্ত ফাইয়র প্রিভেন্সন অমসুং মেনেজমেন্ত স্কিম, CAMPA, নগর ভান য়োজনা অমসুং মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিংগী অতোপ্পা স্কিম কয়াগী মখাদা রাজ্য/UTশিংদা তেক্নিকেল অমসুং শেলগী মতেং পীদুনা লাক্লি।
ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, দেহরাদুন্না লৈবাক অসিদা থোক্লিবা লাম্মৈ চাকপগী থৌদোকশিংবু এদভান্দ রিমোত সেন্সিং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা নুমিৎ খুদিংগী খঙবা ঙম্মি অমসুং রাজ্য/UT খুদিংদা নিয়র-রিএল তাইম বেসিস্তা ফোরেস্ত ফাইয়র এলর্ত তৌই। ইং 2018দগী হৌদুনা, ফোরেস্ত ফাইয়র এলর্ত তৌখিবগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-II দা পীরি।
মন্ত্রালয় অসিনা ফোরেস্ত কবর হেনগৎপা নত্ত্রগা হন্থবগী চৈথেং নত্ত্রগা শাফু য়েংশিন্নবা অখন্নবা স্তদী অমত্তা মমাংগী চহি 10দগী পাংথোক্তনা লাক্লি।
এনেক্সর I
ISFR 2017 দগী ISFR 2021 ফাওবগী রাজ্য/UTশিংগী ফোরেস্ত কবরগী অকুপ্পা মরোল
(লমগী পাক চাউবা অসি স্ক্বার কিলোমীতরদা পীরি)
রাজ্য/UT
লমগী পাক চাউবা
ISFR 2017
ISFR 2019
ISFR 2021
অন্ধ্র প্রদেশ*
1,62,968
28,147
29,137
29,784
অরুনাচল প্রদেশ
83,743
66,964
66,688
66,431
অসম
78,438
28,105
28,327
28,312
বিহার
94,163
7,299
7,306
7,381
ছত্তিশগর
1,35,192
55,547
55,611
55,717
দিল্লী
1,483
192.41
195.44
195
গোৱা
3,702
2,229
2,237
2,244
গুজরাত
1,96,244
14,757
14,857
14,926
হরিয়ানা
44,212
1,588
1,602
1,603
হিমাচল প্রদেশ
55,673
15,100
15,434
15,443
ঝারখণ্ড
79,716
23,553
23,611
23,721
করনাতকা
1,91,791
37,550
38,575
38,730
কেরালা
38,852
20,321
21,144
21,253
মধ্য প্রদেশ
3,08,252
77,414
77,482
77,493
মহারাস্ত্র
3,07,713
50,682
50,778
50,798
মনিপুর
22,327
17,346
16,847
16,598
মেঘালয়
22,429
17,146
17,119
17,046
মিজোরাম
21,081
18,186
18,006
17,820
নাগালেন্দ
16,579
12,489
12,486
12,251
ওড়িশা
1,55,707
51,345
51,619
52,156
পাঞ্জাব
50,362
1,837
1,849
1,847
রাজস্থান
3,42,239
16,572
16,630
16,655
সিকিম
7,096
3,344
3,342
3,341
তামিলনাদু
1,30,060
26,281
26,364
26,419
তেলেঙ্গানা
1,12,077
20,419
20,582
21,214
ত্রিপুরা
10,486
7,726
7,726
7,722
উত্তর প্রদেশ
2,40,928
14,679
14,806
14,818
উত্তরাখণ্ড
53,483
24,295
24,303
24,305
নোংচুপ বেঙ্গল
88,752
16,847
16,902
16,832
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
8,249
6,742
6,743
6,744
চণ্ডীগর
114
21.56
22.03
22.88
দাদরা অমসুং নগর হাভেলি
602
227.49
227.49
227.75
দমন অমসুং দিউ
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
2,22,236
23,241
21,358
21,387
লাদাখ
0
2,254
2,272
লাক্ষাদ্বীপ
30
27.10
27.10
27.10
পুদুচেরি
490
53.67
52.41
53.30
মপুং ওইবা অপুনবা
32,87,469
7,08,273
7,12,249
7,13,789
এনেক্সর II
ইং 2018দগী হৌদুনা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা MODIS শিজিন্নদুনা রাজ্য/UTশিংদা থোক্লে খঙবা ঙমখিবা উমং মৈ চাকপগী থৌদোক মশিং। (মসিদা চাউনা চাকপা, লেপ্তনা চাকপা অমসুং হঞ্জিন-হঞ্জিইনা চাকপগী থৌদোকশিং মনুং চল্লি)
মথং মনাও
রাজ্য/UT
জনুৱারী 2018 দগী জুন 2018 ফাওবা
নবেম্বর 2018 দগী জুন 2019 ফাওবা
নবেম্বর 2019 দগী জুন 2020 ফাওবা
নবেম্বর 2020 দগী জুন 2021 ফাওবা
নবেম্বর 2021 দগী জুন 2022 ফাওবা
নবেম্বর 2022
দগী জুন 2023 ফাওবা
1
আন্দামান অমসুং নিকোবর ইথৎ
3
6
15
2
3
10
2
অন্ধ্র প্রদেশ
1785
1748
1080
2888
1716
2526
3
অরুনাচল প্রদেশ
491
926
660
1109
1116
659
4
অসম
1660
1940
3000
3387
2305
2741
5
বিহার
223
203
50
537
222
390
6
চণ্ডীগর
0
0
0
0
0
0
7
ছত্তিশগর
3331
1608
416
3112
1942
1581
8
দাদরা অমসুং নগর হাভেলি
0
0
1
3
1
1
9
দমন অমসুং দিউ
0
0
0
0
0
0
10
দিল্লী
4
2
3
5
5
0
11
গোৱা
9
11
4
10
5
7
12
গুজরাত
572
224
202
422
236
260
13
হরিয়ানা
43
24
39
25
37
34
14
হিমাচল প্রদেশ
748
142
80
533
601
97
15
জম্মু অমসুং কাশ্মীর*
742
62
62
131
524
19
16
ঝারখণ্ড
666
363
101
1563
630
753
17
করনাতকা
1068
1228
538
932
800
1935
18
কেরালা
128
192
142
51
61
231
19
লাক্ষাদ্বীপ
0
0
0
0
0
0
20
মধ্য প্রদেশ
4929
2723
1383
7103
3908
1887
21
মহারাস্ত্র
3919
2516
1102
4297
2309
1485
22
মনিপুর
1606
1752
2475
3252
1638
2295
23
মেঘালয়
1664
1545
1826
2052
1431
1378
24
মিজোরাম
2339
2795
2816
4345
2105
2635
25
নাগালেন্দ
935
1057
1248
1726
1309
1030
26
ওড়িশা
3735
2123
1326
5307
2086
4024
27
পুদুচেরি
4
0
1
1
0
0
28
পাঞ্জাব
487
77
52
171
128
59
29
রাজস্থান
292
386
420
447
238
232
30
সিকিম
1
11
5
17
11
17
31
তামিলনাদু
221
752
187
202
151
359
32
তেলেঙ্গানা
1918
1246
1042
2566
1372
1457
33
ত্রিপুরা
861
1195
1467
1664
310
1220
34
উত্তর প্রদেশ
1165
855
396
1667
905
568
35
উত্তরাখণ্ড
1385
1578
167
2710
1337
576
36
নোংচুপ বেঙ্গল
125
257
141
548
233
679
অপুনবা
37059
29547
22447
52785
29675
31145
*জম্মু অমসুং কশ্মীরদা লদাখসু য়াওরি
ৱাফম অসি ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনী কুমার চৌবেনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।