Ministry of Social Justice & Empowerment
REVISION OF POST-MATRIC AND PRE-MATRIC SCHOLARSHIP AMOUNT FOR SCHEDULED CASTES STUDENTS
Post-Matric Scholarship Scheme for SC students (PMS-SC) and Pre-Matric Scholarship Schemes for Scheduled Castes & Others are open-ended schemes
26 JUL 2023 4:17PM by PIB Delhi
As per the latest UDISE 2021-22 report published by the Department of School Education and Literacy, the dropout rate of Scheduled Castes students at various levels of school education compared to the average rate of dropout is provided at Annexure.
Post-Matric Scholarship Scheme for SC students (PMS-SC) and Pre-Matric Scholarship Schemes for Scheduled Castes & Others are open-ended schemes wherein the eligible applicants as per the scheme guidelines and which have been finally verified by the States/UTs are provided the scholarship. Upto 2020-21 in PMS-SC and 2021-22 in Pre-Matric SC Scheme, Central assistance was released to the States/UTs wherein, State Governments/UTs being the implementing agency verified the applications as per the eligibility criteria and disbursed the complete scholarship amount. The number of beneficiaries awarded scholarship, as reported by the State Governments for the years 2020-21 under PMS-SC and 2020-21 & 2021-22 under Pre-Matric Scheme is attached as Annexure. From 2021-22 under PMS-SC Scheme and 2022-23 in Pre-Matric SC Scheme, Central assistance is being released directly into the accounts of the beneficiaries through DBT after the State share is paid to the verified beneficiaries and the verified data is sent to the Central Portal. The details of number of beneficiaries awarded the scholarship during these years are attached at Annexure.
The rates of scholarship have been recently revised under Post-Matric Scholarship Scheme for SC students in FY 2020-21 and under Pre-Matric Scholarships Scheme for SC & Others in FY 2021-22.
Annexure
Dropout rate of Scheduled Castes students at various levels of school education (As per UDISE 2021-22 Report)
Category
Primary (I-V)
Upper Primary (VI-VIII)
Secondary (IX-X)
Scheduled Castes
1.46
3.56
12.55
Average
1.45
3.02
12.61
Beneficiaries covered under Post Matric Scholarship Scheme for SC Students (PMS-SC) during the financial years 2020-21 to 2022-23
Sl No.
State/UT
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andhra Pradesh
409678
243823
238915
2
Assam
7942
0
11140
3
Bihar
78181
0
136340
4
Chandigarh
1128
899
876
5
Chhattisgarh
101987
87464
96267
6
D&D and DNH
142
0
98
7
Delhi
0
0
7531
8
Goa
66
0
1
9
Gujarat
141000
97697
113531
10
Haryana
68183
0
87913
11
Himachal Pradesh
16445
0
21502
12
Jammu & Kashmir
9856
100
10097
13
Jharkhand
29782
7805
33922
14
Karnataka
318389
131448
458548
15
Kerala
125898
90866
42521
16
Madhya Pradesh
475993
48270
445319
17
Maharashtra
391778
68576
148573
18
Manipur
6096
0
8988
19
Odisha
173264
75530
299369
20
Puducherry
4303
0
3904
21
Punjab
176482
152157
40708
22
Rajasthan
207382
217176
303252
23
Sikkim
351
0
448
24
Tamil Nadu
654131
441672
543772
25
Telangana
223613
0
0
26
Tripura
14721
0
22278
27
Uttar Pradesh
802648
868554
1269634
28
Uttarakhand
30530
0
27735
29
West Bengal
361943
493099
273953
Total
4831912
3025136
4647135
Number of beneficiaries under Pre-Matric Scholarship Scheme for SC students during the financial years 2020-21 to 2022-23
S.No
State/ UT
2020-21
2021-22
2022-23*
1
Andhra Pradesh
236337
231340
0
2
Assam
912
418
0
3
Bihar
531536
473106
132127
4
Chandigarh
1000
1634
1304
5
Chhattisgarh
0
0
0
6
D&D and DNH
46
51
14
7
Delhi
16500
3771
501
8
Goa
200
29
6
9
Gujarat
56684
61128
21103
10
Haryana
0
0
0
11
Himachal Pradesh
15458
16759
0
12
Jammu &Kashmir
891
13359
0
13
Jharkhand
38015
57745
0
14
Karnataka
323332
271576
200119
15
Kerala
59312
60926
42003
16
Madhya Pradesh
318631
355000
0
17
Maharashtra
0
0
0
18
Manipur
485
571
0
19
Odisha
153073
92023
29047
20
Puducherry
4000
1349
0
21
Punjab
217729
196843
92604
22
Rajasthan
203083
240500
0
23
Sikkim
118
54
0
24
Tamilnadu
278838
306132
104324
25
Telangana
9051
26175
0
26
Tripura
4592
10211
4075
27
Uttar Pradesh
362511
320390
373692
28
Uttrakhand
26990
17363
0
29
West Bengal
209552
222783
77336
Total
3068876
2981236
1078255
This information was given by Minister of State for Ministry of Social Justice and Empowerment
Shri. A. Narayanaswamy in a written reply in Rajya Sabha today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক অমসুং প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপকী শেনফম হন্না য়েংশিনবা
সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক অমসুং প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপকী শেনফম হন্না য়েংশিনবা
26 JUL 2023 4:17PM by PIB Imphal
স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্তনা ফোঙবা খ্বাইদগী নৌবা য়ুদাইজ ২০২১-২২গী মতুংইন্না, স্কুল ইজুকেসনগী তোঙান-তোঙানবা ক্লাসশিংদা সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিং লাইরিক তম্বা তোকপগী চাংগা চাংচত্তা লাইরিক তম্বা তোকপগী চাংগা চাংদম্নবা অদু এন্নেক্সরদা য়াওরে।
সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিম অমসুং সেদুল কাস্ত অমসুং অতোপ্পশিংগী প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমশিং ওপন-ইন্দেদ স্কিমশিংনি লোয়ননা স্কিমগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং অরোইবা ওইনা ভেরিফাইদ তৌরবা মহৈরোয়শিংদা স্কোলারশিপ পীরি। সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমগী ওইনা ২০২০-২১ ফাওবা অমসুং প্রি-মেত্রিক্কী ওইনা ২০২১-২২দা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা কেন্দ্রগী শেনফমশিং পীখ্রে অমসুং রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তিশিংগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সিশিংনা এপ্লিকেসনশিং থিদোক্লবা মতুংদা ফংবা য়ারবা মহৈরোয়শিংদা স্কোলারশিপগী শেনফমশিং মপুংফানা য়েন্থোকখ্রে।
সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমগী ২০২০-২১ অমসুং সেদুল কাস্ত অমসুং অতোপ্পশিংগী প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমশিংগী ২০২১-২২ অমসুং ২০২০-২১গী ওইনা স্কোলারশিপ ফংলবা মহৈরোয়শিংগী মশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে। সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমগী মখাদা ২০২১-২২দগী অমসুং সেদুল কাস্তকী প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিমগী ওইনা ২০২২-২৩দা মহৈরোয়শিংদা রাজ্যগী চাকথুং পীরবা মতুংদা অমসুং দেতা অদু সেন্ত্রেল পোর্তেলদা থারক্লবা মতুংদা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা মহৈরোয়শিংগী একাউন্তশিংদা কেন্দ্রগী শেনফম অদু হকথেংননা পীরে। হায়রিবা চহিশিং অসিদা স্কোলারশিপ ফংলবা মহৈরোয়শিং মশিং এন্নেক্সরদা য়াওরে।
শেনবা চহি ২০২০-২১দা সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক অমসুং প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপকী শেনফম হন্না য়েংশিল্লে।
এন্নেক্সর
স্কুল ইজুকেসনগী তোঙান-তোঙানবা ক্লাসশিংদা সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিং লাইরিক তম্বা তোকপগী চাং(য়ুদাইজ ২০২১-২২ রিপোর্ত মতুংইন্না)
কাংলুপ
প্রাইমারি(I-V)
অপ্পর প্রাইমারি(VI-VIII)
সেকেন্দরি (IX-X)
সেদুল কাস্তশিং
1.46
3.56
12.55
চাংচত্তা
1.45
3.02
12.61
শেনবা চহি ২০২০-২১ দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী পোস্ত-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিম্না কোনশিনখিবা বেনিফিসরিশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2020-21
2021-22
2022-23
1
অন্ধ্র প্রদেস
409678
243823
238915
2
অসাম
7942
0
11140
3
বিহার
78181
0
136340
4
চান্দিগর
1128
899
876
5
ছতিসগর
101987
87464
96267
6
দামন অমসুং দিয়ু অমসুং দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
142
0
98
7
দিল্লি
0
0
7531
8
গৱা
66
0
1
9
গুজরাত
141000
97697
113531
10
হরিয়ানা
68183
0
87913
11
হিমাচল প্রদেস
16445
0
21502
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
9856
100
10097
13
ঝারখন্দ
29782
7805
33922
14
কর্নাতকা
318389
131448
458548
15
কেরলা
125898
90866
42521
16
মধ্য প্রদেস
475993
48270
445319
17
মহারাস্ত্রা
391778
68576
148573
18
মনিপুর
6096
0
8988
19
ওরিসা
173264
75530
299369
20
পুদুচেরি
4303
0
3904
21
পঞ্জাব
176482
152157
40708
22
রাজস্থান
207382
217176
303252
23
সিক্কিম
351
0
448
24
তামিল নাদু
654131
441672
543772
25
তেলঙ্গানা
223613
0
0
26
ত্রিপুরা
14721
0
22278
27
উত্তর প্রদেস
802648
868554
1269634
28
উত্তরখন্দ
30530
0
27735
29
নোংচুপ বেঙ্গল
361943
493099
273953
অপুনবা
4831912
3025136
4647135
শেনবা চহি ২০২০-২১দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা সেদুল কাস্ত মহৈরোয়শিংগী প্রি-মেত্রিক স্কোলারশিপ স্কিম্না কোনশিনখিবা বেনিফিসরিশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2020-21
2021-22
2022-23*
1
অন্ধ্র প্রদেস
236337
231340
0
2
অসাম
912
418
0
3
বিহার
531536
473106
132127
4
চান্দিগর
1000
1634
1304
5
ছতিসগর
0
0
0
6
দামন অমসুং দিয়ু অমসুং দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
46
51
14
7
দিল্লি
16500
3771
501
8
গৱা
200
29
6
9
গুজরাত
56684
61128
21103
10
হরিয়ানা
0
0
0
11
হিমাচল প্রদেস
15458
16759
0
12
জম্মু অমসুং কাস্মির
891
13359
0
13
ঝারখন্দ
38015
57745
0
14
কর্নাতকা
323332
271576
200119
15
কেরলা
59312
60926
42003
16
মধ্য প্রদেস
318631
355000
0
17
মহারাস্ত্রা
0
0
0
18
মনিপুর
485
571
0
19
ওরিসা
153073
92023
29047
20
পুদুচেরি
4000
1349
0
21
পঞ্জাব
217729
196843
92604
22
রাজস্থান
203083
240500
0
23
সিক্কিম
118
54
0
24
তামিল নাদু
278838
306132
104324
25
তেলঙ্গানা
9051
26175
0
26
ত্রিপুরা
4592
10211
4075
27
উত্তর প্রদেস
362511
320390
373692
28
উত্তরখন্দ
26990
17363
0
29
নোংচুপ বেঙ্গল
209552
222783
77336
অপুনবা
3068876
2981236
1078255
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা সোসিএল জর্জতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এ.নরয়ানশ্বামীনা ফোঙদোকখিবনি।