Prime Minister's Office
PM addresses ‘Chintan Shivir’ of Ministers of Youth Affairs & Sports of States/UTs in Imphal, Manipur
“Northeast and Manipur have significantly contributed to taking forward the sports tradition of the country”
“Northeast adds new colours to the country's cultural diversity and provides new dimensions to the country's sports diversity”
“Any Chintan Shivir begins with contemplation, proceeds with rumination and ends with implementation”
“You have to focus on sports infrastructure, and sports training according to each tournament. You also have to decide short-term, medium-term and long-term goals”
“Projects worth more than 400 crores related to sports infrastructure are giving a new direction to the development of the Northeast today”
24 APR 2023 10:38AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Chintan Shivir’ of Ministers of Youth Affairs & Sports of States/UTs in Imphal, Manipur today via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed delight that ‘Chintan Shivir’ is taking place in Manipur this year and many sportspersons from the Northeast have raised the glory of the Tricolour by winning medals for the country. The Prime Minister highlighted the indigenous games of the region such as Sagol Kangjai, Thang-ta, Yubi Lakpi, Mukna and Hiang Tannaba, and said that they are very attractive in their own right. “Northeast and Manipur have significantly contributed to taking forward the sports tradition of the country”, Shri Modi added. Further explaining the indigenous games, the Prime Minister mentioned Oo-Lawabi of Manipur which resembles Kabaddi, Hiyang Tannaba reminds one of Kerala's boat race. He also noted Manipur’s historical association with polo and said that the Northeast adds new colours to the country's cultural diversity and provides new dimensions to the country's sports diversity. The Prime Minister expressed confidence that Sports Ministers from all over the country will have a learning experience at the end of the ‘Chintan Shivir’.
“Any Chintan Shivir begins with contemplation, proceeds with rumination and ends with implementation”, the Prime Minister remarked, throwing light on the Chintan Shivir and underlined the need to discuss future goals and also review the previous conferences. Recalling the previous meeting in Kevadiya in 2022, the Prime Minister pointed out that many important issues were discussed and an agreement was reached to make a road map for an ecosystem for the betterment of sports. The Prime Minister touched upon increasing the participation between the center and the states in the sports sector and highlighted the strides that have been made possible. He further added that this review should not be carried out at the level of policies and programs but on infrastructure development and sports achievements of the previous year.
Highlighting the performance of Indian athletes and sportspersons in the last year, the Prime Minister lauded their phenomenal efforts, especially in international sports events. He stressed on further extending help to the players while celebrating these achievements. The Prime Minister pointed out that the preparations of the Sports Ministry and its departments will be tested in events like Squash World Cup, Hockey Asian Champions Trophy, and Asian Youth & Junior Weightlifting Championship in the times to come and stressed that while players are preparing themselves, it is now time for the ministries to work with a different approach regarding sports tournaments. Drawing the analogy of man-to-man marking in sports like football and hockey, the Prime Minister emphasized the need to carry out different strategies for each tournament and follow the approach of match-to-match marking. “You have to focus on sports infrastructure, and sports training according to each tournament. You also have to decide short-term, medium-term and long-term goals”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that fitness could be achieved by a player alone but it is the continuity that makes way for great performance. He underlined the need to play more competitions and sports tournaments at the local level so that players get to learn a lot from this. Shri Modi asked the Sports Ministers to ensure no sporting talent is overlooked.
The Prime Minister underlined that it is the responsibility of the government to provide quality sports infrastructure to every talented player in the country and emphasized the need for the central and state governments to work together. Touching upon Khelo India Scheme, the Prime Minister noted that it has definitely improved sports infrastructure at the district level and urged to take the improvements to the block level. He also stated that the participation of all the stakeholders including the private sector is important. The Prime Minister also suggested that National Youth Festival be rethought to make it more effective and said that such programs which are held in the states should not become just a formality. “India will be able to establish itself as a leading sports country only when such efforts are made all-round”, the Prime Minister said.
Highlighting the sporting developments carried out in the Northeast, the Prime Minister said that the region is a huge inspiration for the nation. He informed that projects worth more than 400 crores related to sports infrastructure are giving a new direction to the development of the Northeast today. The Prime Minister gave examples of the National Sports University of Imphal which will provide new opportunities to the youth of the country in the coming times, and efforts like Khelo India Scheme and TOPS that have played a big role in this. Informing that at least 2 Khelo India Centers in every district of the Northeast, and Khelo India State Center of Excellence in every State are being set up, the Prime Minister said that these efforts would become the foundation of a new India in the sports world and will give a new identity to the country. Concluding the address, Shri Modi urged the stakeholder to speed up such works in the respective states and expressed confidence that the Chintan Shivir will play an important role in this direction.
Background
More than 100 invitees from various States, Union Territories and the Ministry of Youth Affairs are expected to attend the unique two-day Chintan Shivir and put forward their views and ideas on making the nation fitter and making India into one of the biggest sporting powers in the world. Also, discussions will be held for working towards the objectives of personality-building and nation-building, that is, developing the personality of youth by involving them in various nation-building activities.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିପୁରର ଇମ୍ଫାଲରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ‘ଚିନ୍ତନ ଶିବିର’ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
‘‘ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ମଣିପୁର ଯଥେଷ୍ଟ ଅବଦାନ ରଖିଛି ”
“ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାରେ ନୂତନ ରଙ୍ଗ ଯୋଗ କରିବା ସହିତ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ବିବିଧତାକୁ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ”
“ଯେ କୌଣସି ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ମନନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼େ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହୁଏ”
“ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ତାଲିମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମିଆଦି, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ମିଆଦି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡିବ ”
‘‘କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଜଡିତ 400 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି’’
24 APR 2023 6:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ମଣିପୁରର ଇମ୍ଫାଲରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଜ୍ୟ / ୟୁଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ‘ଚିନ୍ତନ ଶିବିର’ ଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଣିପୁରରେ ‘ଚିନ୍ତନ ଶିବିର’ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବହୁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଦେଶ ପାଇଁ ପଦକ ଜିତି ତିରଙ୍ଗାର ଗୌରବ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଗୋଲ କାଙ୍ଗଜାଇ, ଥାଙ୍ଗ-ତା, ୟୁବି ଲକ୍‌ପି, ମୁକନା ଏବଂ ହିଆଙ୍ଗ ତନ୍ନାବା ଭଳି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱଦେଶୀ ଖେଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅଟେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, “ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ମଣିପୁର ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଆଦିବାସୀ ଖେଳଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ବୁଝାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିପୁରର ଓଓ-ଲାୱାବି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା କବାଡି ସଦୃଶ, ହିଆଙ୍ଗ ତନ୍ନାବା କେରଳର ଏକ ବୋଟ୍ ରେସକୁ ମନେ ପକାଇଥାଏ । ସେ ପୋଲୋ ସହିତ ମଣିପୁରର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ଏହା ନୂତନ ରଙ୍ଗ ଯୋଗ କରିଥାଏ ଏବଂ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ବିବିଧତାକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ‘ଚିନ୍ତନ ଶିବିର’ଶେଷରେ ଏକ ଶିକ୍ଷଣ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇବେ।
ଯେ କୌଣସି ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ମନନ ସହିତ ଅଗ୍ରଗତି କରେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସହିତ ଶେଷ ହୁଏ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚିନ୍ତନ ଶିବିରଙ୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଭବିଷ୍ୟତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ପୂର୍ବ ସମ୍ମିଳନୀଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। 2022 ମସିହାରେ କେଭାଡିଆରେ ହୋଇଥିବା ପୂର୍ବ ବୈଠକକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ହୋଇଥିଲା। କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ତରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଏବଂ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର କ୍ରୀଡା ସଫଳତା ଉପରେ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଗତ ବର୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟ୍ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଉଦ୍ୟମକୁ ବିଶେଷ କରି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରୁଥିବାବେଳେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏହାର ବିଭାଗଗୁଡିକ ସ୍କ୍ୱାସ୍ ବିଶ୍ୱକପ୍, ହକି ଏସୀୟ ଚାମ୍ପିଅନ୍ସ ଟ୍ରଫି ଏବଂ ଏସୀୟ ଯୁବ ଏବଂ ଜୁନିୟର ଭାରୋତ୍ତୋଳନ ଚାମ୍ପିଅନସିପ୍ ଭଳି ଇଭେଣ୍ଟରେ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ ଏବଂ ଖେଳାଳିମାନେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବାବେଳେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ଆସିଛି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡିକ କ୍ରୀଡା ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ | ଫୁଟବଲ ଏବଂ ହକି ଭଳି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ମ୍ୟାନ୍-ଟୁ-ମ୍ୟାନ୍ ମାର୍କିଂର ଅନୁରୂପ ଚିତ୍ର ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରଣନୀତି ଆପଣେଇବା ଏବଂ ମ୍ୟାଚ୍-ଟୁ-ମ୍ୟାଚ୍ ମାର୍କିଂ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। “ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କ୍ରୀଡା ତାଲିମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମିଆଦି, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ମିଆଦି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ଜଣେ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଫିଟନେସ୍ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ କିନ୍ତୁ ଏହା ନିରନ୍ତରତା ହିଁ ମହାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ। ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଟୁର୍ନାମେଣ୍ଟ ଖେଳିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ବାରା ଖେଳାଳିମାନେ ଏଥିରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବେ। କୌଣସି ଖେଳ ପ୍ରତିଭାକୁ ଅଣଦେଖା ନକରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଭାବାନ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇବା ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି ଏବଂ ଉନ୍ନତିଗୁଡିକୁ ବ୍ଲକ ସ୍ତରକୁ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବକୁ ପୁନର୍ବିଚାର କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଏକ ଔପଚାରିକତା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ କ୍ରୀଡା ଦେଶ ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଚାଲିଥିବା କ୍ରୀଡା ବିକାଶ ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଜଡିତ 400 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇମ୍ଫାଲର ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍କିମ୍ ଏବଂ ଟିଓପିଏସ୍ ପରି ପ୍ରୟାସ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମରେ 2 ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେଟ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଥିବା ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ହେବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବ। ସମ୍ବୋଧନ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର 100 ରୁ ଅଧିକ ଅତିଥି ଦୁଇ ଦିନିଆ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଚିନ୍ତନ ଶିବରରେ ଯୋଗଦେବେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବୃହତ କ୍ରୀଡା ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମତ ଏବଂ ଧାରଣା ଦେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଦେଶ ନିର୍ମାଣର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରାଯିବ; ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ୍ କରି ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ।