Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of greenfield airport ‘Donyi Polo’ & other development projects in Arunachal Pradesh
19 NOV 2022 2:47PM by PIB Delhi
Jai Hind!
Jai Hind!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Arunachal Pradesh Shri BD Mishra ji, the young and popular Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu ji, my cabinet colleague Shri Kiren Rijiju ji, Deputy Chief Minister Shri Chowna Mein ji, respected MPs, MLAs, mayor, all other dignitaries and my dear brothers and sisters of Arunachal Pradesh!
I have visited Arunachal several times. Whenever I come, I leave with a fresh energy and a new zeal. I have lost count of the number of times I visited Arunachal. But this is the first time that I am witnessing such a grand event at 9.30 in the morning. The people gathering here from the mountains of Arunachal shows the importance of development work in your lives. That is why you all have come here in such large numbers to shower your blessings.
Brothers and Sisters,
I must stress upon the warmth and affection of the people of Arunachal. The people of Arunachal always have big smiles on their faces. They never show any pessimism or despair. And they are known for their discipline. They set the perfect example of what discipline means on the borders. It is visible in every house, in every family and in every person's life in Arunachal.
This double engine government's hard work and commitment for development under the leadership of our Chief Minister Pema ji is taking Arunachal to this new height today. I congratulate Pema ji and his entire team. You might remember; even Pema ji has mentioned that the foundation stone of this airport was laid in February 2019 and I was fortunate to have laid the foundation stone. And as you are aware that in our work culture, we inaugurate every project whose foundation stone is laid by us. The period of keeping the projects in limbo is gone. But let me mention one more thing. I laid its foundation stone in February 2019. The elections were scheduled for May 2019. All these political spokespersons and commentators, with an old mindset had started shouting and writing that the airport would never come up. Elections are round the corner and that's why Modi has come here to lay the foundation stone. They see elections as the reason behind everything. It has become fashionable to paint every good work in the colours of elections.
The inauguration of this airport today is a befitting reply to all these people, a slap on their faces. And I request these political commentators to change their old way of thinking. This country is moving forward with a new zeal and enthusiasm. So, stop weighing it with the scales of politics. The people who used to call it an election gimmick are seeing our airport taking shape in this grand and modern form within three years. And I am fortunate that in the presence of lakhs of people we are inaugurating it. Today the entire Arunachal is connected with us online. This is also a matter of great pride.
There is no election round the corner. Yet the inauguration is happening because this government's priority is the development of the country and the development of the people of the country. 365 days a year and 24 hours a day, we work only for the development of the country. And you see, right now I am in Arunachal where the sun rises first while in the evening I will be in Daman where the sun sets. I will also visit Kashi in between. We are working wholeheartedly with only one dream – my country should move forward. We never work keeping the elections in mind. Our dream is only and only Maa Bharti, India and 130 crore citizens.
Today, along with this airport, the 600 MW Kameng Hydro Project has also been inaugurated. This is also a great achievement in itself. This combination of the 'flight' of development and the 'energy' for development will take Arunachal to new heights at a new pace. For this achievement, I congratulate my dear brothers and sisters of Arunachal Pradesh and all the Northeastern states. I extend my best wishes to all.
After independence, the Northeast has witnessed a completely different era. For decades, this area has been a victim of neglect and apathy. At that time, the people who formulated policies in Delhi only aimed at winning the elections here. You are well aware that this situation continued for several decades. When Atal ji's government was formed, for the first time an attempt was made to change the situation. It was the first government to create a separate ministry for the development of the Northeast.
But the government after him did not take that momentum forward. A new phase of change had begun after 2014, when you gave me the opportunity to serve. The previous governments used to believe that Arunachal Pradesh was a remote place. The places on the far-flung border areas were earlier considered to be the last villages. But our government has marked these places as not the last villages, rather the first villages of the country. As a result, the development of the Northeast became the priority of the country.
Now be it culture or agriculture, commerce or connectivity – Northeast gets top priority, not the last. Be it trade or tourism, telecom or textiles – the Northeast gets the top priority. From drone technology to Krishi Udan, from airports to ports connectivity – the Northeast is now the priority of the country.
Be it India's longest bridge or the longest railroad bridge, laying a rail line or building a highway at a record speed – the Northeast comes first for the country. As a result, today a new era of hope and opportunities has begun in the Northeast.
Today's event is a great example of this approach of New India. Donyi-Polo Airport is the fourth operational airport in Arunachal Pradesh. Throughout the seven decades since independence, there were only 9 airports in the entire Northeast. But our government has built seven new airports in just eight years. There are many such areas here, which are now connected with air connectivity after 75 years of independence. Consequently, now the number of flights to and from the Northeast has more than doubled.
Friends,
This Donyi-Polo airport of Itanagar is also a symbol of Arunachal Pradesh's history and culture. And Pema ji was telling me that Donyi means the Sun and Polo means the Moon. And I see the ‘Donyi-Polo culture of Arunachal' as a lesson for our development journey as well. Light is the same, but the rays of the sun and the coolness of the moon both have their own importance and power. Similarly, when we talk about development, whether it is a major development project or a public welfare scheme for the poor, both are important aspects of development.
Today, equal importance is given to the major infrastructure projects like the airport as well as to the facilities for the poor. If an airport is built today, work is also done on the 'UDAN' scheme to ensure that the common man gets its benefit. After the flight services begin, we also work on subjects like: how the number of tourists can be increased or how small traders, shopkeepers and taxi drivers can get the benefits from it.
Friends,
Today in Arunachal Pradesh, roads and highways are being built in not only the border areas but also at the most difficult terrains. The central government is going to spend about Rs 50 thousand crore more for the construction of roads. With such well-developed infrastructure, a large number of tourists will also throng this place. Nature has beautified every corner of Arunachal. There are immense possibilities of tourism expansion in every village. The income of every family can increase through homestays and local products. For that, there should be arrangements to reach every village. That is why, today roads have been built in more than 85 percent villages of Arunachal Pradesh under the Pradhan Mantri Gram Sadak scheme.
Friends,
After the construction of the airport and better infrastructure facilities, a huge potential for cargo facilities will be developed in Arunachal. With this, the farmers here will be able to easily sell their produce in big markets outside Arunachal. They will make several times more money than at present. The farmers of Arunachal are also getting a lot of benefits under the PM Kisan Samman Nidhi.
Friends,
Bamboo cultivation is also an example of how our government is working for the Northeast. Bamboo is an important part of the lifestyle here. Today bamboo products are becoming popular all over the country and the world. But since the time of British rule, there were such legal restrictions on cutting bamboo that it had become a hindrance in the lives of our tribal brothers and sisters, and the people of our Northeastern region. So, we changed that law. Now you can grow bamboo, cut bamboo, sell bamboo, add value to bamboo, and conduct business in the open market. Just as we grow crops, we can also grow bamboo.
Brothers & Sisters,
As soon as the poor are freed from the basic concerns of life, they start creating new dimensions of development for themselves as well as for the country. Today the priority of the country is to ensure that the poorest of the poor people come out of neglect and misery and get a dignified life. Earlier it was said that education and healthcare are always a problem in the mountains. But now, besides good healthcare facilities, arrangements have also been made for free treatment up to Rs 5 lakh each under the Ayushman Bharat scheme. Every poor is being given a pucca house under the Pradhan Mantri Awas Yojana. In tribal areas, the central government is opening Eklavya Model Schools by spending Rs 500 crore, so that no tribal child is left behind in education.
Efforts are being made to bring those youngsters who have deviated to the path of violence due to some reason, back into the mainstream through a separate policy. A separate fund has been created for them. To connect with the power of Startup India, Arunachal Pradesh is also walking hand-in-hand through Arunachal Startup Policy. That is, our eternal stream of development is reaching the villages, the poor, the youth as well as the women and becoming their strength today.
Friends,
After 2014, the country started a campaign to provide electricity to every village. The villages of Arunachal Pradesh have also benefited a lot from this campaign. There were many such villages here, where electricity had reached for the first time after independence. Thereafter, the central government started a campaign to connect every household with electricity under the Saubhagya scheme. Here in Arunachal too, thousands of households were given free electricity connections. And when electricity reached the houses here, it illuminated not only the houses but also the lives of the people here.
Brothers & Sisters,
We are working on the mission of taking the journey of development to every village and every household of Arunachal Pradesh. It is our endeavour to empower the border villages by giving them the status of ‘Vibrant Border Village’. When new doors of possibilities open up in every village adjacent to the border, prosperity will automatically begin.
Under the Vibrant Border Village Programme, work is going on at a rapid pace to stop migration from border villages and promote tourism there. A special campaign has been started by the government to connect the youth of border areas with NCC. We are trying to ensure that there is maximum participation of the youth from the villages situated along the border in the NCC. The children of these villages joining NCC will get training from army officers. This will not only pave the way for a bright future for the youth, but will also inculcate in them a spirit of service towards the country.
Friends,
Following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, the double engine government is committed to the development of Arunachal Pradesh and ‘Ease of Living’ for the people. I hope that this 'Arun' or 'sun' of development continues to spread its light here like this.
I once again congratulate Pema ji and his entire government for their active cooperation in taking forward all these central Government schemes. And I congratulate our friends as well as our mothers and sisters from the entire Northeast.
I wish you the very best! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অৰুণাচল প্ৰদেশত গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ 'ডনি পোলো' আৰু অন্যান্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
19 NOV 2022 2:47PM by PIB Guwahati
জয় হিন্দ।
জয় হিন্দ।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বি ডি মিশ্ৰজী, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ জনপ্ৰিয় যুৱ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডুজী, মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী, কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰীযুত চোনা মীন জী, সন্মানীয় সাংসদ, বিধায়ক, মেয়ৰ, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
অৰুণাচললৈ অহাটো মোৰ লগত বহুবাৰ ঘটিছে। যেতিয়াই মই আহো, মই এক নতুন শক্তি, নতুন উৎসাহ, নতুন উৎসাহ বহন কৰোঁ। কিন্তু মই ক'ব লাগিব যে মই বহুবাৰ অৰুণাচললৈ আহিছোঁ, হয়তো মই গণনা কৰিলেও, কিবা ভুল হ'ব, মই বহুবাৰ আহিছোঁ। কিন্তু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইমান ডাঙৰ কাৰ্যসূচী দেখিছিল আৰু সেইটোও পুৱা ৯.৩০ বজাত। অৰুণাচলৰ পৰ্বতৰ পৰা মানুহৰ আগমনৰ অৰ্থ হৈছে যে ই আপোনাৰ জীৱনত উন্নয়নমূলক কামৰ গুৰুত্ব প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু সেয়েহে আপুনি ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আশীৰ্বাদ কৰিবলৈ আহিছে।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
অৰুণাচলৰ মানুহ, অৰুণাচলৰ মানুহৰ অন্তৰংগতা, অৰুণাচলৰ মানুহবোৰলৈ চাওঁতে, তেওঁলোকে হাঁহি থাকে, মুখখন হাঁহি থাকে। উদাসীনতা, হতাশা ই অৰুণাচলৰ মানুহৰ মুখত কেতিয়াও প্ৰতিফলিত নহয়। আৰু অনুশাসন, মই ভাবো সীমান্তত কি অনুশাসন আছে, ইয়াক মোৰ অৰুণাচলৰ প্ৰতিটো ঘৰত, প্ৰতিটো পৰিয়ালত, প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ জীৱনত দেখা যায়।
আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী পেমাজীৰ নেতৃত্বত, এই দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, উন্নয়নৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতি, ই অৰুণাচলক আজি এই নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। মই পেমাজী আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
আপোনালোকৰ মনত নিশ্চয় আছে, আৰু এতিয়া পেমাজীয়ে লগতে উল্লেখ কৰিছে যে এই বিমানবন্দৰৰ আধাৰশিলা ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু মই এই সুযোগ পাইছিলো। আৰু আপুনি জানেনে, আমি এক কৰ্ম সংস্কৃতি আনিছো, যাৰ আধাৰশিলা আমি স্থাপন কৰিছো, আমিও উদ্বোধন কৰিছো। লাগি থকা, ওলমি থকা, ভ্ৰমণ কৰা, সেই সময় নাইকিয়া হৈছে। কিন্তু মই অধিক কথা পাতিব বিচাৰো। ফেব্ৰুৱাৰী ২০১৯ত, মই আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলো। তেতিয়া নিৰ্বাচন ২০১৯ চনৰ মে’ মাহত হোৱাৰ প্ৰস্তুতি চলি আছিল। এই সকলো ৰাজনৈতিক ভাষ্যকাৰ, যাৰ চকুত পুৰণি ধৰণৰ চশমা ওলমি আছে, এই লোকসকলে চিঞৰিবলৈ ধৰিলে, লিখিবলৈ ধৰিলে, ক'বলৈ ধৰিলে যে ইয়াতবিমানবন্দৰ-গুদাম একো হ'ব নোৱাৰে, এইবোৰ নিৰ্বাচনৰ বাবেহে মোডীয়ে ইয়াত শিলান্যাস কৰিবলৈ আহিছে। সকলোতে নিৰ্বাচনৰ ৰঙেৰে যিকোনো ভাল কাম ৰং কৰাটো এতিয়া ফেশ্বনেবল হৈ পৰিছে।
আজি এই বিমানবন্দৰৰ উদ্বোধন এই সকলো লোকৰ বাবে এক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ, তেওঁলোকৰ মুখত এটা চৰ। আৰু মই এই ৰাজনৈতিক ভাষ্যকাৰসকলক অনুৰোধ জনাইছো, মই প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ যে এতিয়া পুৰণি চশমাবোৰ খুলি দিয়ক, এই দেশখননতুন উৎসাহ আৰু উৎসাহেৰে আৰম্ভ হৈছে, ৰাজনীতিৰ মাপকাঠিৰ সৈতে ওজন কৰা বন্ধ কৰক। যিসকল ভাষ্যকাৰে ইয়াক নিৰ্বাচনী ঘোষণা বুলি অভিহিত কৰিছিল, কিন্তু, আজি তিনি বছৰৰ ভিতৰত, তেওঁলোকে আমাৰ বিমানবন্দৰটো এই আধুনিক বিশাল ৰূপৰ দ্বাৰা আকাৰ দিয়া দেখিছে। আৰু এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে আপোনাৰ উপস্থিতিত, লাখ লাখ লোকৰ সমূখত, সমগ্ৰ অৰুণাচল আজি অনলাইনযোগে সংযোজিত হৈ আছে, সমগ্ৰ অৰুণাচল সংযুক্ত হৈ আছে। এইটোও এটা গৌৰৱৰ বিষয়।
আজি, ইয়াত কোনো নিৰ্বাচন নাই, কোনো নিৰ্বাচন আহিব নোৱাৰে। তথাপিও, এইটো ঘটি আছে কিয়নো আজি দেশত চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে দেশৰ উন্নয়ন, দেশৰ জনসাধাৰণৰ উন্নয়ন। বছৰত 365 দিন, চব্বিশ ঘণ্টা, আমি দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে কাম কৰোঁ। আৰু আপুনি দেখিছে, এই মুহূৰ্তত মই অৰুণাচলত আছোঁ য'ত সূৰ্য উদয় হয় আৰু সন্ধিয়া য'ত সূৰ্য অস্ত যায়, মই গৈ দমনজীত অৱতৰণ কৰিম আৰু মাজতে কাশীলৈ যাম। এই কঠোৰ পৰিশ্ৰম একেটা সপোনৰে চলি আছে, আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছো - মোৰ দেশআগবাঢ়ি যোৱা উচিত। আমি নিৰ্বাচনৰ সুবিধা আৰু অসুবিধাৰ সৈতে কাম নকৰোঁ, বা নিৰ্বাচনৰ লাভালাভ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে সৰু উদ্দেশ্যৰে কাম কৰা লোক নাই। আমাৰ সপোন হৈছে কেৱল ভাৰত মাতৃ, ভাৰত, ১৩০ কোটি নাগৰিক।
আজি এই বিমানবন্দৰৰ লগতে ৬০০ মেগাৱাটৰ কামেং হাইড্ৰ' প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে। এইটোও নিজেই এটা ডাঙৰ সাফল্য। উন্নয়নৰ এই উৰণ আৰু উন্নয়নৰ বাবে শক্তিৰ এই মিত্ৰতাই অৰুণাচলক এক নতুন গতিত নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। এই সাফল্যৰ বাবে মই অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকলক, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰাজ্যৰ সকলো ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছো।
স্বাধীনতাৰ পিছত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল সম্পূৰ্ণ বেলেগ সময়ৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। কেইবা দশক ধৰি, অঞ্চলটো অৱহেলা আৰু উদাসীনতাৰ বলি হৈ আহিছে। তেতিয়া দিল্লীত বহি থকা নীতি নিৰ্মাতাসকল কেৱল চিন্তিত আছিল যে ইয়াত কোনোমতে নিৰ্বাচনজিকিব। আপুনি জানে যে এই পৰিস্থিতি টো বহু দশক ধৰি চলিছিল। যেতিয়া অটলজীৰ চৰকাৰ গঠন কৰা হৈছিল, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইয়াক সলনি কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে পৃথক মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰা এইখন প্ৰথম চৰকাৰ আছিল।
কিন্তু তেওঁক অনুসৰণ কৰা চৰকাৰে সেই গতি অনুসৰণ কৰা নাছিল। তাৰ পিছত পৰিৱৰ্তনৰ নতুন যুগ ২০১৪চনৰ পিছত আৰম্ভ হৈছিল, যেতিয়া আপুনি মোক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল। আগতে চৰকাৰে ভাবিছিল যে অৰুণাচল প্ৰদেশ ইমান দূৰত, উত্তৰ ইমান দূৰত আছে। দূৰৱৰ্তী সীমান্তত বসতি স্থাপন কৰা লোকসকলক আগতে অন্তিম খন গাওঁ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক অন্তিম খন গাওঁ বুলি গণ্য কৰা নাই, শেষ প্ৰান্ত নহয়, কিন্তু দেশৰ প্ৰথম খন গাওঁ বুলি গণ্য কৰা নাই। ফলস্বৰূপে, উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়ন দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ পৰিছিল।
এতিয়া সংস্কৃতি হওঁক বা কৃষি, বাণিজ্য হওঁক বা সংযোগ – উত্তৰ-পূৱে সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ লাভ কৰে, অন্তিমটো নহয়। বাণিজ্য হওঁক বা পৰ্যটন হওঁক, টেলিকম হওঁক বা বস্ত্ৰ – উত্তৰ-পূবে সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ লাভ কৰে, অন্তিমটো নহয়। ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ পৰা কৃষিজাত বিমানলৈকে, বিমানবন্দৰৰ পৰা বন্দৰলৈ সংযোগলৈকে – উত্তৰ-পূৱ এতিয়া দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল দলং হওঁক বা আটাইতকৈ দীঘল ৰেলপথ দলং হওঁক, ৰে'ল লাইন স্থাপন কৰা হওঁক বা অভিলেখ গতিত ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰক – উত্তৰ-পূব হৈছে দেশৰ বাবে প্ৰথম। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এক নতুন প্ৰত্যাশা আৰু সুযোগৰ যুগ আৰম্ভ হৈছে, এক নতুন যুগআৰম্ভ হৈছে।
আজিৰ অনুষ্ঠানটো নতুন ভাৰতৰ এই দৃষ্টিভংগীৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। ডনি-পোলো বিমানবন্দৰ হৈছে অৰুণাচলৰ চতুৰ্থ কাৰ্যক্ষম বিমানবন্দৰ। স্বাধীনতাৰ পিছৰ সাত টা দশকত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত মাত্ৰ নটা বিমানবন্দৰ আছিল। আনহাতে আমাৰ চৰকাৰে মাত্ৰ আঠ বছৰত সাতটা নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। ইয়াত এনে বহুতো ক্ষেত্ৰ আছে, যিবোৰ এতিয়া স্বাধীনতাৰ 75 বছৰৰ পিছত বিমান সংযোগৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। ইয়াৰ ফলত, এতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ অহা-যোৱা কৰা বিমানৰ সংখ্যাও দুগুণতকৈও অধিক হৈছে।
বন্ধুসকল,,
ইটানগৰৰ এই ডনি-পোলো বিমানবন্দৰত অৰুণাচল প্ৰদেশৰ অতীত আৰু সংস্কৃতিও দেখা গৈছে। আৰু মোক কোৱা হৈছিল, পেমাজীয়ে কৈআছিল যে ডনি অৰ্থাৎ সূৰ্য আৰু পোলোক চন্দ্ৰ বুলি কোৱা হয়। আৰু মই অৰুণাচলৰ ডনি-পোলো সংস্কৃতিৰ বিকাশৰ বাবে এটা পাঠো দেখিছোঁ। পোহৰ একে, কিন্তু সূৰ্যৰ পোহৰ আৰু চন্দ্ৰৰ পাতল শীতলতা দুয়োৰে নিজা গুৰুত্ব আছে, তেওঁলোকৰ নিজা শক্তি আছে। একেদৰে, যেতিয়া আমি উন্নয়নৰ কথা কওঁ, সেয়া ডাঙৰ প্ৰকল্প হওঁক, বা দৰিদ্ৰলোকৰ ওচৰলৈ যোৱা ৰাজহুৱা কল্যাণমূলক আঁচনি হওঁক, দুয়োটা উন্নয়নৰ অপৰিহাৰ্য মাত্ৰা।
আজি, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সেৱাক যিমান গুৰুত্ব দিয়া হয়, ইয়াৰ সপোনবোৰক বিমানবন্দৰৰ দৰে ডাঙৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবেও সিমান গুৰুত্ব দিয়া হয়। আজি, যদি বিমানবন্দৰটো নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে সাধাৰণ মানুহে কেনেদৰে ইয়াৰ লাভালাভ লাভ কৰে তাৰ বাবে বিমান পৰিকল্পনাৰ ওপৰতো কাম কৰা হয়। বিমান সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত, পৰ্যটকৰ সংখ্যা কেনেদৰে বৃদ্ধি পাইছিল, ইয়াৰ সুবিধা ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, দোকানী, টেক্সি চালকসকলক কেনেদৰে দিব লাগে, আমি ইয়াৰ বাবে কাম কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
অৰুণাচল প্ৰদেশত, আজি আটাইতকৈ দুৰ্গম উচ্চতাত সীমান্ত অঞ্চলত পথ আৰু ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাস্তা নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা অধিক ব্যয় কৰিবলৈ গৈ আছে। যেতিয়া ইমান আন্তঃগাঁথনি থাকে, বহু সংখ্যক পৰ্যটকও আহিব। অৰুণাচলৰ প্ৰতিটো কোণতে প্ৰকৃতিয়ে ইমান সৌন্দৰ্য প্ৰদান কৰিছে। প্ৰতিখন গাঁৱতে পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। ঘৰুৱা থকা আৰু স্থানীয় সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি হ'ব পাৰে। তাৰ বাবে, গাওঁৰ পৰা গাওঁলৈ যোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা প্ৰয়োজন। সেয়েহে, আজি অৰুণাচলৰ ৮৫ শতাংশতকৈও অধিক গাওঁক প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম সড়ক কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ পিছত, অৰুণাচলত কাৰ্গো সুবিধাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ সৈতে, ইয়াত কৃষকসকলে অৰুণাচলৰ বাহিৰৰ ডাঙৰ বজাৰত তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী সহজে বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব, তেওঁলোকে আজিৰ তুলনাত বহুগুণে অধিক ধন লাভ কৰিব। অৰুণাচলৰ কৃষকসকলেও প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ এটা ডাঙৰ লাভালাভ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে উত্তৰ-পূবৰ ওপৰত কেনেদৰে কাম কৰি আছে তাৰ এক উদাহৰণ হৈছে বাঁহ খেতি। বাঁহ ইয়াত জীৱনশৈলীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। আজি সমগ্ৰ দেশ আৰু বিশ্বতে বাঁহৰ সামগ্ৰী জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। কিন্তু ব্ৰিটিছ যুগৰ পৰাই বাঁহ কাটিবলৈ এনে ধৰণৰ আইনী প্ৰতিবন্ধকতা আছিল যে ই আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী, আমাৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ লোকসকলৰ জীৱনত বাধা হৈ পৰিছিল। গতিকে আমি সেই নিয়ম সলনি কৰিলোঁ, আৰু এতিয়া আপুনি বাঁহ খেতি কৰিব পাৰে, বাঁহ কাটিব পাৰে, বাঁহ বিক্ৰী কৰিব পাৰে, বাঁহৰ মূল্য যোগ দিব পাৰে, আৰু আপুনি মুকলি বজাৰলৈ গৈ ব্যৱসায় কৰিব পাৰে। আপুনি শস্য খেতি কৰাৰ দৰে, আপুনি বাঁহো খেতি কৰিব পাৰে।
ভাই-ভনীসকল,
দৰিদ্ৰ লোকসকল জীৱনৰ মৌলিক চিন্তাৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ লগে লগে, তেওঁ নিজৰ লগতে দেশৰ উন্নয়নৰ নতুন মাত্ৰা সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। সেয়েহে, আজি দৰিদ্ৰতম দৰিদ্ৰলোক অৱহেলা আৰু দুখৰ পৰা ওলাই আহিব লাগে, তেওঁলোকে এক সন্মানীয় জীৱন লাভ কৰিব লাগে, এয়াই দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আগতে কোৱা হৈছিল যে পৰ্বতবোৰত শিক্ষা আৰু আৰোগ্য সদায় এক সংকট। কিন্তু এতিয়া সুস্বাস্থ্য সুবিধাৰ লগতে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ জৰিয়তে ৫ লাখ টকাৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। প্ৰতিজন দৰিদ্ৰলোকক প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত এটা পকী ঘৰ দিয়া হৈছে। বিশেষকৈ জনজাতীয় অঞ্চলত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৫০০কোটি টকা ব্যয় কৰি একলব্যয় মডেল স্কুল খুলিছে, যাতে কোনো জনজাতীয় শিশু অধ্যয়নত পিছ পৰি নাথাকে।
কিবা কাৰণত হিংসাৰ পথত যোৱা যুৱক-যুৱতীসকলক এক পৃথক নীতিৰ জৰিয়তে মূলসুঁতিলৈ অনাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ বাবে এটা পৃথক পুঁজি সৃষ্টি কৰা হৈছে। অৰুণাচল প্ৰদেশেও ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াৰ শক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ অৰুণাচল ষ্টাৰ্টআপ নীতিৰ জৰিয়তে পদক্ষেপমিলাই আছে। অৰ্থাৎ ওপৰৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা আমাৰ উন্নয়নৰ অমৰ ধাৰাএতিয়া গাওঁৰ দৰিদ্ৰ, যুৱ-মহিলাসকলৰ ওচৰলৈ গৈ তেওঁলোকৰ শক্তি হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশখনে ২০১৪ চনৰ পিছত প্ৰতিখন গাওঁলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিবলৈ এটা অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ গাওঁসমূহেও এই অভিযানৰ দ্বাৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। বহুতো গাওঁ আছিল য'ত স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদ্যুত উপস্থিত হৈছিল। ইয়াৰ পিছত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সৌভাগ্য আঁচনি এখন প্ৰস্তুত কৰি প্ৰতিটো পৰিয়ালক বিদ্যুৎ সংযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াত অৰুণাচলতো, হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়াল বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ সংযোগৰ সৈতে সংযুক্ত আছিল। আৰু যেতিয়া ইয়াত থকা ঘৰবোৰত বিদ্যুত উপস্থিত হৈছিল, কেৱল ঘৰবোৰত পোহৰবিয়পি পৰাই নহয়, ইয়াত থকা লোকসকলৰ জীৱনো আলোকিত হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আমি অৰুণাচল প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰা, যি গতি লাভ কৰিছে, প্ৰতিখন গাওঁলৈ, প্ৰতিটো পৰিয়াললৈ লৈ যোৱাৰ বাবে এক অভিযানত কাম কৰি আছো। আমাৰ প্ৰয়াস হৈছে সীমান্তৰ গাওঁবোৰক ভাইব্ৰেণ্ট বৰ্ডাৰ ভিলেজৰ মৰ্যাদা দি শক্তিশালী কৰা। যেতিয়া সীমান্তৰ কাষৰ প্ৰতিখন গাঁৱত সম্ভাৱনাৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হ'ব, তাৰ পৰা সমৃদ্ধি আৰম্ভ হ'ব।
ভাইব্ৰেণ্ট বৰ্ডাৰ ভিলেজ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত, সীমান্তৱৰ্তী গাওঁবোৰৰ পৰা প্ৰব্ৰজন বন্ধ কৰা আৰু তাত পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ এক পৰিকল্পনা দ্ৰুত গতিত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। সীমান্ত অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এনচিচিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চৰকাৰৰ দ্বাৰা এটা বিশেষ অভিযান চলি আছে। প্ৰচেষ্টা টো হ'ল যে সীমান্তৰ গাওঁসমূহ, তাত থকা যুৱক-যুৱতীসকলে এনচিচিত সৰ্বাধিক অংশগ্ৰহণ কৰিব লাগে। এনচিচিত যোগদান কৰা এই গাওঁবোৰৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে সেনা বিষয়াৰ পৰা প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিব। ই কেৱল যুৱসকলৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত নকৰে, লগতে তেওঁলোকৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ প্ৰতি সেৱাৰ মনোভাৱ সৃষ্টি কৰিব আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ'ৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি, দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ অৰুণাচলৰ উন্নয়ন, জনসাধাৰণৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। মই আশা কৰোঁ যে উন্নয়নৰ এই অৰুণে ইয়াত এনেদৰে তেওঁৰ পোহৰ বিয়পাই থাকিব।
ভাৰত চৰকাৰৰ এই সকলো আঁচনি আগবঢ়াই নিয়াত তেওঁলোকৰ সক্ৰিয় সমৰ্থনৰ বাবে মই পেমাজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ চৰকাৰক আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। আৰু সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলকো মই অভিনন্দন জনাইছো।
আপোনাক মোৰ শুভেচ্ছা, আপোনাক বহুত ধন্যবাদ!