Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of greenfield airport ‘Donyi Polo’ & other development projects in Arunachal Pradesh
19 NOV 2022 2:47PM by PIB Delhi
Jai Hind!
Jai Hind!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Arunachal Pradesh Shri BD Mishra ji, the young and popular Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu ji, my cabinet colleague Shri Kiren Rijiju ji, Deputy Chief Minister Shri Chowna Mein ji, respected MPs, MLAs, mayor, all other dignitaries and my dear brothers and sisters of Arunachal Pradesh!
I have visited Arunachal several times. Whenever I come, I leave with a fresh energy and a new zeal. I have lost count of the number of times I visited Arunachal. But this is the first time that I am witnessing such a grand event at 9.30 in the morning. The people gathering here from the mountains of Arunachal shows the importance of development work in your lives. That is why you all have come here in such large numbers to shower your blessings.
Brothers and Sisters,
I must stress upon the warmth and affection of the people of Arunachal. The people of Arunachal always have big smiles on their faces. They never show any pessimism or despair. And they are known for their discipline. They set the perfect example of what discipline means on the borders. It is visible in every house, in every family and in every person's life in Arunachal.
This double engine government's hard work and commitment for development under the leadership of our Chief Minister Pema ji is taking Arunachal to this new height today. I congratulate Pema ji and his entire team. You might remember; even Pema ji has mentioned that the foundation stone of this airport was laid in February 2019 and I was fortunate to have laid the foundation stone. And as you are aware that in our work culture, we inaugurate every project whose foundation stone is laid by us. The period of keeping the projects in limbo is gone. But let me mention one more thing. I laid its foundation stone in February 2019. The elections were scheduled for May 2019. All these political spokespersons and commentators, with an old mindset had started shouting and writing that the airport would never come up. Elections are round the corner and that's why Modi has come here to lay the foundation stone. They see elections as the reason behind everything. It has become fashionable to paint every good work in the colours of elections.
The inauguration of this airport today is a befitting reply to all these people, a slap on their faces. And I request these political commentators to change their old way of thinking. This country is moving forward with a new zeal and enthusiasm. So, stop weighing it with the scales of politics. The people who used to call it an election gimmick are seeing our airport taking shape in this grand and modern form within three years. And I am fortunate that in the presence of lakhs of people we are inaugurating it. Today the entire Arunachal is connected with us online. This is also a matter of great pride.
There is no election round the corner. Yet the inauguration is happening because this government's priority is the development of the country and the development of the people of the country. 365 days a year and 24 hours a day, we work only for the development of the country. And you see, right now I am in Arunachal where the sun rises first while in the evening I will be in Daman where the sun sets. I will also visit Kashi in between. We are working wholeheartedly with only one dream – my country should move forward. We never work keeping the elections in mind. Our dream is only and only Maa Bharti, India and 130 crore citizens.
Today, along with this airport, the 600 MW Kameng Hydro Project has also been inaugurated. This is also a great achievement in itself. This combination of the 'flight' of development and the 'energy' for development will take Arunachal to new heights at a new pace. For this achievement, I congratulate my dear brothers and sisters of Arunachal Pradesh and all the Northeastern states. I extend my best wishes to all.
After independence, the Northeast has witnessed a completely different era. For decades, this area has been a victim of neglect and apathy. At that time, the people who formulated policies in Delhi only aimed at winning the elections here. You are well aware that this situation continued for several decades. When Atal ji's government was formed, for the first time an attempt was made to change the situation. It was the first government to create a separate ministry for the development of the Northeast.
But the government after him did not take that momentum forward. A new phase of change had begun after 2014, when you gave me the opportunity to serve. The previous governments used to believe that Arunachal Pradesh was a remote place. The places on the far-flung border areas were earlier considered to be the last villages. But our government has marked these places as not the last villages, rather the first villages of the country. As a result, the development of the Northeast became the priority of the country.
Now be it culture or agriculture, commerce or connectivity – Northeast gets top priority, not the last. Be it trade or tourism, telecom or textiles – the Northeast gets the top priority. From drone technology to Krishi Udan, from airports to ports connectivity – the Northeast is now the priority of the country.
Be it India's longest bridge or the longest railroad bridge, laying a rail line or building a highway at a record speed – the Northeast comes first for the country. As a result, today a new era of hope and opportunities has begun in the Northeast.
Today's event is a great example of this approach of New India. Donyi-Polo Airport is the fourth operational airport in Arunachal Pradesh. Throughout the seven decades since independence, there were only 9 airports in the entire Northeast. But our government has built seven new airports in just eight years. There are many such areas here, which are now connected with air connectivity after 75 years of independence. Consequently, now the number of flights to and from the Northeast has more than doubled.
Friends,
This Donyi-Polo airport of Itanagar is also a symbol of Arunachal Pradesh's history and culture. And Pema ji was telling me that Donyi means the Sun and Polo means the Moon. And I see the ‘Donyi-Polo culture of Arunachal' as a lesson for our development journey as well. Light is the same, but the rays of the sun and the coolness of the moon both have their own importance and power. Similarly, when we talk about development, whether it is a major development project or a public welfare scheme for the poor, both are important aspects of development.
Today, equal importance is given to the major infrastructure projects like the airport as well as to the facilities for the poor. If an airport is built today, work is also done on the 'UDAN' scheme to ensure that the common man gets its benefit. After the flight services begin, we also work on subjects like: how the number of tourists can be increased or how small traders, shopkeepers and taxi drivers can get the benefits from it.
Friends,
Today in Arunachal Pradesh, roads and highways are being built in not only the border areas but also at the most difficult terrains. The central government is going to spend about Rs 50 thousand crore more for the construction of roads. With such well-developed infrastructure, a large number of tourists will also throng this place. Nature has beautified every corner of Arunachal. There are immense possibilities of tourism expansion in every village. The income of every family can increase through homestays and local products. For that, there should be arrangements to reach every village. That is why, today roads have been built in more than 85 percent villages of Arunachal Pradesh under the Pradhan Mantri Gram Sadak scheme.
Friends,
After the construction of the airport and better infrastructure facilities, a huge potential for cargo facilities will be developed in Arunachal. With this, the farmers here will be able to easily sell their produce in big markets outside Arunachal. They will make several times more money than at present. The farmers of Arunachal are also getting a lot of benefits under the PM Kisan Samman Nidhi.
Friends,
Bamboo cultivation is also an example of how our government is working for the Northeast. Bamboo is an important part of the lifestyle here. Today bamboo products are becoming popular all over the country and the world. But since the time of British rule, there were such legal restrictions on cutting bamboo that it had become a hindrance in the lives of our tribal brothers and sisters, and the people of our Northeastern region. So, we changed that law. Now you can grow bamboo, cut bamboo, sell bamboo, add value to bamboo, and conduct business in the open market. Just as we grow crops, we can also grow bamboo.
Brothers & Sisters,
As soon as the poor are freed from the basic concerns of life, they start creating new dimensions of development for themselves as well as for the country. Today the priority of the country is to ensure that the poorest of the poor people come out of neglect and misery and get a dignified life. Earlier it was said that education and healthcare are always a problem in the mountains. But now, besides good healthcare facilities, arrangements have also been made for free treatment up to Rs 5 lakh each under the Ayushman Bharat scheme. Every poor is being given a pucca house under the Pradhan Mantri Awas Yojana. In tribal areas, the central government is opening Eklavya Model Schools by spending Rs 500 crore, so that no tribal child is left behind in education.
Efforts are being made to bring those youngsters who have deviated to the path of violence due to some reason, back into the mainstream through a separate policy. A separate fund has been created for them. To connect with the power of Startup India, Arunachal Pradesh is also walking hand-in-hand through Arunachal Startup Policy. That is, our eternal stream of development is reaching the villages, the poor, the youth as well as the women and becoming their strength today.
Friends,
After 2014, the country started a campaign to provide electricity to every village. The villages of Arunachal Pradesh have also benefited a lot from this campaign. There were many such villages here, where electricity had reached for the first time after independence. Thereafter, the central government started a campaign to connect every household with electricity under the Saubhagya scheme. Here in Arunachal too, thousands of households were given free electricity connections. And when electricity reached the houses here, it illuminated not only the houses but also the lives of the people here.
Brothers & Sisters,
We are working on the mission of taking the journey of development to every village and every household of Arunachal Pradesh. It is our endeavour to empower the border villages by giving them the status of ‘Vibrant Border Village’. When new doors of possibilities open up in every village adjacent to the border, prosperity will automatically begin.
Under the Vibrant Border Village Programme, work is going on at a rapid pace to stop migration from border villages and promote tourism there. A special campaign has been started by the government to connect the youth of border areas with NCC. We are trying to ensure that there is maximum participation of the youth from the villages situated along the border in the NCC. The children of these villages joining NCC will get training from army officers. This will not only pave the way for a bright future for the youth, but will also inculcate in them a spirit of service towards the country.
Friends,
Following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, the double engine government is committed to the development of Arunachal Pradesh and ‘Ease of Living’ for the people. I hope that this 'Arun' or 'sun' of development continues to spread its light here like this.
I once again congratulate Pema ji and his entire government for their active cooperation in taking forward all these central Government schemes. And I congratulate our friends as well as our mothers and sisters from the entire Northeast.
I wish you the very best! Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অরুনাচল প্রদেশতা গ্রীনফীল্দ এয়রপোর্ত ‘দোনয়ি পোলো’ অমসুং অতৈ চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
19 NOV 2022 2:47PM by PIB Imphal
জয় হিন্দ‍।
জয় হিন্দ‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
ভারত ইমানা য়াইফরে‍।
অরুনাচল প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী বি.দি. মিস্রা জী, মফমসিগী মীয়াম্না য়াবা নহা ওইরিবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দু জী, কেবিনেৎকী ঐগী মরূপ কিরন রিজিজু জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান চৌনা মীন জী, ইকায়খুম্নরবা এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, মেয়র, অতৈ অথোইবা মীওইশিং অমদি অরুনাচল প্রদেশকী ঐগী নুংশিজরবা ইচিল ইনাও অমদি ইচে ইচলশিং !
ঐ অরুনাচলদা কয়ারক হন্না লাকখ্রে‍। হেক লাকপা খুদিং অনৌবা ইনর্জী, অনৌবা মঙলান, অনৌবা থৌনা পুদুনা হল্লি‍। অদুবু ঐনা হায়জনিংবদি ঐ অরুনাচলদা কয়ামুক য়াম্না লাকখ্রবগে হায়ববু মশিং থিবদা চিত্থ নান্থবা য়াওরগনি‍। অদুবু অসুক চাউবা থৌরমদি হন্দক্না অহানবা উবনি মদুসু অয়ুক পুং ৯:৩০দা‍। অরুনাচলদা চীঙশিংদগী মীয়াম লাকপা হায়বসি চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংবু অদোমগী পুন্সিদা কয়ামুক য়াম্না মরু ওইনা লৌবগে হায়বা উৎলি অদুগা মসিগীদমক য়াম্লবা ময়াম্না থৌজাল পীনবিনবগীদমক লেঙবিরক্লি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
অরুনাচলগী মীয়ামবু, অরুনাচল মীয়ামগী মীওক মীচান, য়েংলু য়েংলুবা খুদিংদা মখোয়গী মায়থোঙ মোমোন মীনোক্না লৈতেংদুনা লৈ‍। অরুনাচল প্রদেশকী মীয়ামগী মায়থোঙদা নুংশুক নুংজানবা, নীংহন্নবগী মমি তাবা উদে‍। অদুগা লমচৎ শাজৎকী লমদসু, ঐনা মতম পুম্নমক্তা ঙমখৈদা লৈরিবশিং অসিগী লমচৎ শাজৎ অরুনচল প্রদেশকী য়ুমথোঙ খুদিংদা, মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা মমি তাবা উই‍।
ঐখোয়গী মুখ্যমন্ত্রী পেমা জীগী মীৎয়েঙ মখাদা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্না হোৎনদুনা চাওখৎ থৌরাং কয়া পায়খৎখিবা অদুনা ঙসি অরুনাচলবু অসিগুম্বা পন্দোল অসিদা পুখৎলক্লিবনি‍। ঐনা পেমা জীবু অমদি মহাক্কী কাঙবু পুম্বগী মফমদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
অদোম নীংশিংবিরমগনি, অদুগা পেমা জীনসু শন্দোক্না তাকপিখ্রে মদুদি ফেব্রুৱারী ২০১৯দা এয়রপোর্ত অসিগী উরেপ উয়ুং তমখিবনি অমদি মদুগী খুদোংচাবা ঐনা ফংজখি‍। অদোমদি খঙবিরিবদুনি, উরেপ উয়ুংসু ঐখোয়না তম্লগা শঙ্গাবসু ঐখোয়না শঙ্গাবগী থবক খুৎশু অমা ঐখোয়না পুরক্লি‍। পন্থবা, থিন্থবা, ককঙাওনদুনা লৈবগী মতমদু হৌখ্রে‍। অদুবু ঐ ৱাফম অমগা থমজগে, ২০১৯ ফেব্রুৱারীদা ঐনা মসিগী উরেপ উয়ুং তমখিবনি‍। মতমদুদা ২০১৯গী মে থাদা মীখল পাঙথোক্কদবনি‍। মতমদুদা পোলিতিকেল কমেন্তেতর পুম্নমক্না মখোয়গী মীৎয়েঙদা মমাঙগী অনোক উপ্তুনা লৈরম্মী, মখোয়না লাউ খোংবা হৌরকখি, ইবা হৌরকখি, ৱাফম কয়া ফোঙদোকপা হৌরকখি, এয়রপোর্ত করিসু শাবা ওইথোক্লোই, মসিদি মীখল লৈবগী মোদীনা মফমসিদা উরেপ উয়ুং তম্বনি হায়খি‍। হীরম খুদিংদা মখোয়দা মীখলখক্তমক উদুনা লৈ‍। হীরম খুদিংদা, অফবা থবক খুদিংদা মখোয়না মীখলগী মচু শঙজিনবগী চৎনবী অমা লৈখি‍।
মখোয় পুম্নমক্কী মফমদা ঙসি এয়রপোর্ত শঙ্গারিবা অসি মতিক চাবা পাউখুম্নি, মখোয়গী মমায়দা খুপাক্না থাবগুম্বনি‍। অদুগা পোলিতিকেল কমেন্তেতরশিং অসিদা ঐনা থমজনিংবদি, অরিবা অনোক লৌথোকপিরোল লৈবাক অসি অনৌবা মঙলান, অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা চঙশিল্লক্লিবনি, রাজনিতীগী খলদা থাঙ্গত্তুনা ওনবা তোকপিরো‍। মসিবু মীখলগীদমক লাউথোকপনি হায়খিবা কমেন্তেতরশিং ঙসি চহি অহুমগী মনুংদা মতমগা চুনরবা ঐখোয়গী এয়রপোর্ত অসি মমিৎমক্না উবা ফংলবনি‍। ময়াম মরকসিদা, মীওই লাখ কয়াগী মমাঙদা, অরুনাচল পুম্বা ঙসি ওন্লাইন্দগী য়াওররিবা অসি ঐগীদমক্তদি লাইবক ফবনি‍। মসিমকসু য়াম্না চাউথোকচনিংঙাইগী ৱাফম অমনি‍।
ঙসি মফমসিদা মীখলসু লৈতে, মীখল অমত্তসু লাক্কদবা লৈতে‍। মদু ওইদুনসু থবক অসি পায়খৎলি, মরমদি ঙসি লৈবাকসিদা লৈরিবা লৈঙাক অসিনা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লিবা অসি লৈবাকসিনা চাওখৎপনি, লৈবাক মীয়াম চাওখৎহনবদুনি‍। চহিদা নুমিৎ ৩৬৫, পুং কুনমরি, ঐখোয়না লৈবাক্কী চাওখৎনবগীদমক থবক তৌরি‍। অদোমসু য়েংবিয়ু, হৌজিক ঐনা নুমিৎ থোরকপা মফম ওইরিবা অরুনাচলদা লৈরি অমদি নুমিদাংৱাইরমদা নুমিৎ তারিবা দামন্দা চৎকনি অদুগা মরক্তা কাসীদসু চৎকনি‍। হোৎনরিবা পুম্নমকসি মঙলান অমখক্না লমজিংলগা চৎলিবনি, পুক্নিং লুপ্লিবনি – ঐগী লৈবাক্না মাঙদা চঙশিন্নবা‍। ঐখোয়না মীখলগী অমাঙ অতোং য়েংলগা থবক তৌদে, মীখলগী কান্ননবগীদমক অপীক অপীকপা পান্দম থম্লগা থবক তৌবা মীওইশিংসু নত্তে‍। ঐখোয়গী মঙলান্দি ইমা ভারতনি, হিন্দুস্তান্নি, মীওই করোর ১৩০ অসিনি‍।
ঙসি এয়রপোর্ত অসিগা লোয়ননা মেগাৱাত ৬০০কী কামেং হায়দ্রো প্রোজেক্তসু মীয়ামদা কত্থোক্লি‍। মসিসু অচৌবা পন্দোল অমনি‍। চাওখৎ থৌরাংগী অমদি চাওখৎপগী অনৌবা ইনোৎকী অপুনবা শক্তম্না অরুনাচলবু অনৌবা খোঙজেলগা লোয়ননা অনৌবা পন্দোল তম্না পুদুনা চৎলি‍। অসিগুম্লবা পন্দোল অসিগীদমক ঐনা অরুনাচলগী ঐগী নুংশিরবা ইচি ইনাও, ইচে ইচলশিং, অৱাং নোংপোক স্তেত পুম্নমক্কী ইচিল ইনাও, ইচে ইচলশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
নীংতম্লবা মতুংদা অৱাং নোংপোক লমদম তোপ তোপ্পা খোঙজেল অমদা চৎখি‍। চহি কয়া লমদম অসি মীৎয়েঙ চঙবিদবা, মীরায়বিবগী অৱাবা তাদুনা লৈরবনি‍। মতমদুদা দিল্লীদা ফমদুনা খুজিল থৌরাং য়াৎলিবশিংগী মফমদদি মফমসিদা মীখল মায় পাকপখক্তনি মখোয়না মীৎয়েঙ চঙলিবা‍। ফীভম অসি চহি কয়া লৈদুনা লাকখিবা অদোম খঙলিবনি‍। অতল জীগী লৈঙাক লাক্লবা মতুং অহানবা ওইনা ফীভম অসিবু হোংদোক্নবা হোৎনখিবনি‍। অৱাং নোংপোক চাওখৎনবগীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় শেমখিবা অহানবা লৈঙাক ওইখিবনি‍।
অদুবু মদুগী মতুংদা লাকখিবা লৈঙাক্না খোঙজেল অদুবু মাঙদা পুখৎলমখিদে‍। তুংদা অওনবগী খোঙজেল অমা ২০১৪গী মতুংদা, অদোম্না ঐবু ময়ামগী থৌগল তৌনবা তাঞ্জা পীরক্লবা মতুংদা হৌরকখি‍। মমাঙগী লৈঙাকশিংনা অরুনাচল প্রদেশতি য়াম্না লাপ্না লৈবনি, অৱাং নোংপোক য়াম্না লাপ্না লৈবনি খল্লম্মী‍। অরাপ্পা ঙমখৈদা লৈবা মীওইশিংবু মমাঙদা চিদাইগী খুল ওইনা লৌবিরম্মী‍। অদুবু ঐখোয়গী লৈঙাকনা চিদাইগী খুল, চিদাইগী তোর্বান ওইনা লৌবগী মহুৎ, লৈবাক্কী অহানবা খুল ওইনা লৌদুনা থবক পায়খৎখি‍। মদুগী মহৈনা অৱাং নোংপোক চাওখৎহনবদা লৈবাক্কী মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি‍।
হৌজিক্তি কলচর নৎত্রগা এগ্রিকলচর ওইরবসু, কম্মর্স নৎত্রগা কন্নেক্তিভিতী ওইরবসু অৱাং-নোংপোক লমদম মমৈদা নত্তবা মমাঙ থাবা মীৎয়েঙ ফংলে‍। ত্রেদ নৎত্রগা তুরিজমগী ওইরবসু, তেলিকোমগী নৎত্রগা তেক্সতাইল্সকী ওইরবসু অৱাং নোংপোক্না অহানবা মীৎয়েঙ ফংলি‍। দ্রোন তেক্নোলোজীদগী হৌরগা কৃসি উরান ফাওবদা, এয়রপোর্ত্তগী হৌরগা হিথাংফমগা লৈবা কন্নেক্তিভিতী ফাওবদা অৱাং নোংপোক্তা অহানবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা থোং নৎত্রগা খ্বাইদগী শাংবা রেলরোদ থোং ওইরবসু, রেল লম্বী তিংবা নৎত্রগা রেকোর্দ ওইবা খোঙজেলদা হায়ৱে শেমগৎপা ওইরবসু অৱাং নোংপোক লমদম্না মাঙজিল থারি‍। মসিগী মহৈনা ঙসি অৱাং নোংপোক্তা মতিং অমদি খুদোংচাবগী অনৌবা খোঙজেল অমা হৌরক্লি, অনৌবা পন্দুপ অমা হৌরক্লি‍।
ঙসিগী শঙ্গাবগী থৌরম অসি অনৌবা ভারতকী খোঙজঙ অসিগী ময়েক লারবা খুদম্নি‍। দোনী পোলো এয়রপোর্ত, অরুনাচলগী মরিশুবা মথৌ তৌরিবা এয়রপোর্ত ওইরে‍। নীংতম্লবা মতুংদা চহি ৭০ চুপ্না অৱাং নোংপোক্তা শুপ্নতগী এয়রপোর্ত ৯ লৈরম্মী‍। অদুগা ঐখোয়গী লৈঙাক্না শুপ্নতগী চহি নিপান্দা অনৌবা এয়রপোর্ত তরেৎ শাগৎখি‍। মফমসিদা নীংতমবগী চহি ৭৫ শুরবা মতুংদা নোংথক্কী কন্নেক্তিভিতী নৌনা ফংলবা মফম কয়া লৈরি‍। মরম অসিনা অৱাং নোংপোক্তা পাইরকপা প্লেনগী মশিংসু শরুক অনি হেন্না হেনগৎলে‍।
মরূপশিং,
ইতানগরগী দোনী-পোলো এয়রপোর্ত অসি, অরুনাচল প্রদেশকী মাঙলমচৎ অমদি নাৎকী খুদম অমসু ওইরে‍। ঐঙোন্দা পাউদম্লকপদা, পেমা জীনা হায়রকপদা দোনী হায়বদি নুমিৎ অদুগা পোলো হায়বসিনা থা হায়বনি হায়রি‍। অসুম্না অরুনাচল প্রদেশকী দোনী-পোলোগী নাৎ অসিনা ঐঙোন্দা চাওখৎপগী পারা অমসু তম্বিরি‍। মঙাল হায়বসি অমত্তনি, অদুবু নুমিৎকী মঙাল অমসুং থাগী মেঙলবা মঙাল অনিমক্কী মশা মশাগী ওইবা মরুওইবা, মচৎ লৈজরি‍। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না চাওখৎপগী ৱাফম খন্নবদা, অচৌ-অচৌবা প্রোজেক্ত ওইরবসু নৎত্রগা লায়রবশিংদা য়ৌহন্নবা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংশিং ওইরবসু, অনিমক চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক মরুওই‍।
ঙসি এয়রপোর্তনচিংবা অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরুওইবা য়াম্না লৈবগুম, লায়রবশিংগী থৌগল, মখোয়গী মঙলান মঙফাওনহন্নবগী থৌরাংগী মরুওইবসু লৈ‍। ঙসি করিগুম্বা এয়রপোর্ত শারবসু মদুগী কান্নবা মীয়ামদা কমদৌনা ফংহনগনি হায়বসিদা উরান য়োজনানা থবক পায়খৎলি‍। ফ্লাইত সর্ভিস হৌরবা মতুংদা, লম কোয়বা মীশিং কমদৌনা হেনগৎহনগনি, মদুগী কান্নবা অপীকপা করবারৱালাশিংদা ফংহনগনি, দুকান ফম্লিবশিংদা ফংহনগনি, তেক্সী দ্রাইভরশিংদা ফংহনগনি হায়বসিদা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
অরুনাচল প্রদেশতা ঙসি য়ৌশিনবা ঙমদবা মফমশিং, ঙমখৈগী মফমশিংদা লম্বী অমদি হায়ৱেশিং শেমগৎলি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না লম্বী শেমগৎনবগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৫০ অমগসু থাদগদৌরি‍। অসুম্না য়াম্লবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরবা মতমদা, লম কোয়বা মীশিংসু হেনগৎলক্কনি‍। অরুনাচলগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা মহৌশাগী ফজখ্রবা মফমশিংনা লৈতেংলি‍। খুঙ্গং খুদিংদা অকোয়বগী ফীভম ঙাক শেনবগী ৱাখল্লোন লৈ‍। হোম স্তে অমদি লমদমসিগী ইন্দস্ত্রীশিংগী খুত্থাঙদা য়ুমথোঙ খুদিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা য়াই‍। মদুগীদমক খুঙ্গং খুদিংদা চৎপা য়াননবা ফীভম শেমগৎপা মথৌ তাই‍। মসিগীদমক, ঙসি অরুনাচলগী খুঙ্গং চাদা ৮৫ হেনবদা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক শেমগৎলি‍।
মরূপশিং,
এয়রপোর্ত অমদি হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলবা মতুংদা অরুনাচলদা কার্গোগী খুদোংচাবা হেনগৎলক্লি‍। মসিনা মফমসিগী লৌমীশিংনা মখোয়গী পোক্নফম অরুনাচলগী ৱাংমদা লৈবা কৈথেলশিংদা লায়না মখোয়গী পোত্থোক য়োনবা ফংলগনি, মখোয়দা ঙসিগা চাংদম্নবদা শেন্দোং হেন্না ফংহল্লগনি‍। অরুনাচলগী লৌমীশিংনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী কান্নবসু ফংলি‍।
মরূপশিং,
অৱাং নোংপোক্কীদমক ঐখোয়গী লৈঙাক্না কমদৌনা থবক পায়খৎলিবগে হায়বগী খুদম অমা হায়রগদি বান্সকী লৌফমশিং অসিসুনি‍। ৱা মফমসিগী পুন্সি মহিংগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরিবনি‍। ঙসি ৱাগী পোত্থোক লৈবাক পুম্বদা মীয়াম্না পাম্নরি‍। অদুবু অঙ্গ্রেজকী মতমদগী হৌনা ৱা য়ানবদা অথিংবা থম্লমদুনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংবু, ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক লমদমগী মীয়ামগী পুন্সিদা অপনবা ওইহল্লম্মী‍। মরম অসিনা ঐখোয়না আইন অদুদা অহোংবা পুরকখি, অমদি হৌজিক্তি অদোম্না ৱা থাবা য়ারে, ৱা য়ানবা য়ারে, ৱা য়োনবা য়ারে, ৱাদা ভেল্যু এদিসন তৌদুনা ওপন কৈথেলদা পুদুনা অদোম্না লল্লোন ইতিক তৌবা য়ারে‍। মহৈ মরোং লোকপগুম, ৱাসু থাদুনা লোকপা য়ারে‍।
ইচিল ইনাওশিং,
লায়রবশিংনা পুন্সিগী পোৎলুমদগী ৱাংমা লাল্লকপা মতমদা মখোয়না মখোয়গা লোয়ননা লৈবাক্কী চাওখৎপগী অনৌবা মরু হুনবা হৌরকই‍। মরম অসিনা, ঙসি লায়রবা মীওইশিং নীংবা কায়বা অমদি পাঙ্গল শোন্থবগী ফীভমদগী মপান থোরকহনবা, মখোয়বু চাউথোকচনা হিংহনবা হায়বসিদা লৈবাক্কী মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মমাঙদদি চীংদা মহৈ মশিং অমদি অনা লায়েংগী মরমদা খুদোংচাদবা ফীভম মায়োক্নদুনা লৈরম্মী‍। অদুবু হৌজিক্তি অফবা হকশেলগী থৌরাংগা লোয়ননা অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী খুত্থাঙদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবসু ফংহল্লে‍। লায়রবশিংদা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা পক্কাগী য়ুম ফংহল্লি‍। মরুওইনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা, ত্রাইবেলগী অঙাংশিং মহৈ মশিং তম্বদা শোত্থহৌদনবগীদমক কেন্দ্র লৈঙাক্না লুপা করোর ৫০০ থাদদুনা একলব্য মোদেল স্কুল হাংদোক্লি‍।
মরম অমা নৎত্রগা অমদগী হিংসাগী লম্বীদা চৎলুরবা নহাশিংবু তোঙানবা কাঙলোন অমগী মখাদা মীয়াম মরক্তা অমুক হঞ্জিলহন্নবগী থৌরাং পায়খৎলি‍। মদুগীদমক তোঙানবা ফন্দ শেম্লি‍। স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী থৌনাগা মরী শম্নহন্নগীদমক অরুনাচল স্তার্তঅপ পোলিসীগী খুত্থাঙদা অরুনাচল প্রদেশতসু পুন্না থবক পায়খৎমিন্নরি‍। মসিনা তাকপদি, চাওখৎপগী শিবা নাইদ্রবা ঈচেল অসি, মথক্তগী হৌরগা, ঙসি খুঙ্গংদা, লায়রবশিংদা, নহাশিংদা, নুপীশিংদা য়ৌহন্দুনা পাঙ্গল হাপ্লরি‍।
মরূপশিং,
লৈবাকসিনা ২০১৪গী মতুংদা খুঙ্গংশিংদা মৈ ফংহন্নবগীদমক থৌরাং পায়খৎপা হৌখি‍। থৌরাং অসিগী অচৌবা কান্নবা অরুনাচল প্রদেশকী খুঙ্গংশিংসু ফংখি‍। মফমসিগী য়াম্লবা খুঙ্গংশিংদা, নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা মৈ ফংহনখি‍। মতুংদা কেন্দ্র লৈঙাক্না সৌভাগ্য স্কীম শেমদুনা য়ুমথোঙ খুদিংদা মৈ কন্নেক্সন পীননবা থৌরাং পায়খৎখি‍। অরুনাচলদসু য়ুম লিশিং কয়াদা লেম্না মৈগী কন্নেক্সন পীখি‍। অদুগা হৌজিক মফমসদিগী য়ুমশিংদা মৈ য়ৌরক্লবা মতমসিদা য়ুমশিং অসিদা মৈঙাল ফংবদা নত্তনা মফমসিগী মীয়ামগী পুন্সিবুসু ঙান্থোকহল্লে‍।
ইচিল ইনাওশিং,
অরুনাচল প্রদেশতা চাওখৎপগী খোঙজেল অমা লাক্লিবসিনা খুঙ্গং খুদিংদা, য়ুমথোঙ খুদিংদা য়ৌহন্নবগী মিসন পায়খত্তুনা থবক তৌরি‍। ঙমখৈগা তাইনবা খুঙ্গংশিংদা মচু মমেন্না থল্লবা ঙমখৈগী খুলগী থাক্তা থাঙ্গত্তুনা মখোয়বু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি‍। ঙমখৈগা তাইনবা খুঙ্গং খুদিংদা ওইথোকপা য়াবা কয়াগী থোঙ হাংদোরক্লবা মতমদা, মফমদুদা নুংঙাই য়াইফবসু হৌরক্কদৌরিবনি‍।
ভাইব্রেন্ত বোর্দর ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা ঙমখৈগী খুলশিংদগী য়ুম হোংলকপা লেপহন্নবা অমদি মফমদুদা অওনবা পুরক্নবগী থৌরাং খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি‍। লৈঙাক্কী খুত্থাঙদা ঙমখৈগী লমদমগী নহাশিংবু এন.সি.সি.দা য়াওহন্নবগীদমক অখন্নবা থৌরাং অমা পায়খৎলি‍। ঙমখৈদা তারিবা খুলশিং, মফমদুগী নহাশিংবু এন.সি.সি.দা মশিং য়াম্না শরুক য়াহন্নবগী থৌরাংনি‍। এন.সি.সি.দা য়াওরবা খুলশিং অসিগী নহাশিংনা লান্মীগী ওফিসরশিংদগী ত্রেনিং ফংগনি‍। মসিনা নহাশিংগী অরংবা মরাইবক অমগী লম্বী শেম্বিগনি, লোয়ননা মখোয়দা লৈবাক্কী থৌগলগী ইহুলসু হেন্না পোকহনগনি‍।
মরূপশিং,
সবকা সাথ-সবকা বিকাস হায়রিবা লাইৱা অসিদা চত্তুনা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্না অরুনাচল চাওখৎহন্নবগীদমক, মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা কোমহন্নবগীদমক থবক পায়খৎলি‍। চাওখৎপগী মঙাল মশেক অসি মতৌ অসুম্না মঙাল য়েন্দুনা লৈবা ওইসনু হায়না ঐনা থৌনিজরি‍।
ঐনা অমুক্কা হন্না পেমা জী অমদি মহাক্কী লৈঙাকপু ভারত লৈঙাক্কী স্কীমশিংবু মাঙদা পুখৎপদা মতেং পাংলিবসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। অদুগা ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক লমদমগী মরূপশিং, ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংগী মফমদসু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
ময়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি, হন্না হন্না থাগৎচরি‍!