Ministry of Education
Akhil Bhartiya Shiksha Samagam at Varanasi concludes with a resolve to work collectively to transform India into an equitable and vibrant knowledge society.
Universities shared best practices and ideas for taking forward various facets of the NEP2020 led education reforms
Shiksha Samagam is a step towards establishing India as a knowledge-based superpower and prepare students for the challenges of 21st century said Shri Dharmendra Pradhan
Shri Dharmendra Pradhan called for developing forward-looking, world-class institutions that work on the principle of Student First- Teacher Led learning
09 JUL 2022 7:16PM by PIB Delhi
The 3-day Akhil Bhartiya Shiksha Samagam (ABSS) at Varanasi concluded today with education leaders resolving to work collectively for transforming India into an equitable and vibrant knowledge society.
Addressing the valedictory session, Education Minister Shri Dharmendra Pradhan said that we need to develop forward looking, responsive, world class higher educational institutions to prepare 21st century-ready students. We have to work to ensure access, inclusivity, equitability, affordability and quality in higher education.
The Minister said that we must bring in a transformative education system rooted in Indian values, thoughts and sense of service. National Education Policy 2020 gives us the direction and path for decolonizing our education and achieving aspirations, creating pride in our languages, culture and knowledge, he added. He further said that the components of NEP such as Multi-modal education, Academic Bank of Credits, Multiple Entry-Exit, Skill Development will prove to be milestones in the direction of student first -teacher led learning.
Shri Pradhan said that seeing the enthusiasm of all the scholars, policy-makers and educationists in this three-day program, a new energy and new confidence has been awakened. This Shiksha Samagam is a step towards establishing India as a knowledge-based superpower, he added.
The Minister highlighted that our Higher Education should be for the student and by the Teacher. Our administration shall do everything to support the teachers in meeting aspirations of our youth.
Shri Pradhan thanked the Prime Minister for his continuous support and guidance of the Prime Minister on important topics related to the education sector. He reiterated the suggestions of the Prime Minister to develop India as a hub of Research & Innovation and work on solutions for climate change, technology creation for waste-to-wealth for promotion of circular economy.
The Minister expressed hope and confidence that Universities will play an important role in preparing entrepreneurial society and creating job-creators. They are the breeding ground of research for the welfare of society and mankind and for furthering ease of living. The Minister also said that by providing opportunities for education in Indian languages, we will be able to connect a large section of the education system and promote research and innovation.
Speaking on the occasion, Smt Anandiben Patel said that for the first time after independence such a large and intensive summit has taken place on higher education. Many institutions are adopting new and good practices. The issue of recruitment, construction, grading and assessment must be dealt with effectively and we should provide facilities to students in their proximity. She urged the academicians that they are the changemakers and have to lead the change. As teachers and academic leaders if we spend only one hour extra than our usual working hours to our institutions, believe me it will be a big move. She highlighted that Uttar Pradesh has done a lot of work during Covid19 pandemic to help and assist the affected people with the help of universities. Universities and Educational Institutions in UP are adopting anganwadis and providing them kits for basic facilities, she added.
Union Minister of State for Education Dr. Subhas Sarkar addressed the educationists and said that holistic education is the soul of National Education Policy 2020. He further added that during his visits to different institutions, he felt there is need for significant increase of macro and micro-actions in the realization of holistic education. He shared ideas to develop Foundational Curriculum of Indian Knowledge Systems having basic knowledge on the topic, and emphasised on the importance of building student-teacher connect.
Speaking at the occasion Union Minister of State for Education Smt Annapurna Devi said that the National Education Policy lays a lot of emphasis on ‘Education in Indian Languages'. However, there is no world class study material available in our own languages. We cannot achieve the objectives of NEP-2020 from any borrowed language, she added. She stressed that to bring Indian education at par with international standards and aligned to the needs of 21st century our universities and their academic leaders shall play a significant role.
Akhil Bhartiya Shiksha Samagam witnessed 11 sessions including 9 thematic session and two exclusive sessions on sharing success stories and Best Practices of NEP 2020 Implementation. The deliberations ranged from themes like holistic and multidisciplinary education, enhancing quality, inclusivity and access by use of technology, to the need for promoting an ecosystem for research and innovation, to promotion of Indian languages, Indian Knowledge Systems and sharing of best practices on NEP implementation.
The first thematic session was on Multidisciplinary and Holistic Education and was chaired by Dr. Prof. Rama Shanker Dubey Vice-Chancellor, Central University Gujarat, Gandhinagar. Dr. Rishikesha T. Krishnan Director, Indian Institute of Management, Bengaluru; Prof. Raj Singh Vice-Chancellor Jain University, Bangalore; Prof. Nitin Karmalkar Former Vice-Chancellor, Savitribai Phule Pune University, Pune and Prof. S. P. Bansal Vice-Chancellor, Central University of Himachal Pradesh were the panelist for the session. It was suggested that higher educational institutions impart holistic education to the students by becoming multidisciplinary in nature by floating baskets of multidisciplinary courses. To ensure holistic and multidisciplinary education with the flexibility and mobility envisioned in NEP-2020, we need to put in place multiple facilities such as:
● A broad framework of qualifications with consistency across programmes (National Higher Education Qualifications Framework (NHEQF)
● Academic Bank of credits,
● Guidelines for multidisciplinary education provisions for multiple entry and exit
● Provision to earn credits in a blended mode i.e. through different modes such as physical, ODL/ and online
● Creation of degree+ digital platform providing opportunities to have courses of choice other than their core disciplines.
● Providing colocation to the industry R & D units for promoting experiential learning through internship.
● Providing co-location of industries in campus by establishing research and development units through industry connect
● Flexibility in Education should be provided in which glimpse of everything is provided to the students in first year and they are given a chance to choose their own discipline subsequently.
The second thematic session was on Research, Innovation and Entrepreneurship and was chaired by Prof. G. Rangarajan, Director, IISc, Bangalore. Prof. V. K. Tiwari, Director, Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur; Prof. C. Muthamizh Chelvan Vice-Chancellor, SRM Institute of Science & Technology, Chennai; Dr. Shrinivas Balli Vice-Chancellor, Nrupathunga University, Bangalore and Prof. K. R. S. Sambasiva Rao, Vice-Chancellor, Central University of Mizoram were the panelist for the session. Following were discussed during the session:
● NEP-2020 aims at creating a conducive ecosystem to catalyse and energize research and innovation in HEIs. The special focus is on seeding and nurturing the culture of research and innovation at universities and colleges through funding support, guidelines/policies and establishing innovation and research centres.
● In-depth understanding of research and innovation methodologies and critical thinking abilities with emphasis on out-of-the-box thinking.
● Creating multidisciplinary interconnected centres of excellence as drivers of research, innovation, and entrepreneurship, with close links to the society and economy.
● An ecosystem to integrate all the stakeholders with diverse possibilities of research.
● Merit-based competitive funding with sustainable incentives and recognition of outstanding research.
The third thematic session was on Governance and Capacity Building of Teachers for Quality Education. Prof. M. K. Sridhar, Member, Drafting Committee of NEP staired the session. The panelist who deliberated on the theme were: Prof. Avinash C. Pandey, Director, IUAC, Delhi; Prof. (Dr.) Vijay Kumar Srivastava Vice-Chancellor, Maharaja Sayajirao University of Baroda, Vadodara, Gujarat; Prof. Dinesh Prasad Saklani Chairperson, NCTE and Prof. Sanjeev Jain, Vice-Chancellor, Central University of Jammu. Following were discussed during the session:
● The NEP-2020 stresses on the empowerment and capacity building of teachers which is critical for quality higher education.
● The entire structure of the teacher-education programmes needs to be revamped by making it an integral part of the broader higher education.
● The teachers should come up with new courses every year so that students have better choices in courses. The teacher should be provided an opportunity to work on a patent and if the product is sustainable in the market, then the university would also support for the startup and if required then the teacher can come back to the academic career.
The fourth thematic session was on Quality, Ranking and Accreditation. The panelists for the session were: Prof. G. Hemanth Kumar Vice-Chancellor, University of Mysore, Mysore; Dr. R. M. Kathiresan Vice-Chancellor, Annamalai University; Prof. Dr. S. Vaidhyasubramaniam, Vice-Chancellor, SASTRA, Thanjavur and Prof. R. P. Tiwari Vice-Chancellor, Central University of Punjab. The deliberation was held under the chairmanship of Prof. K. K. Aggarwal, Chairman, National Board Accreditation (NBA), New Delhi. Following were discussed during the session.
● Steps needed to attain higher ranks in the world-renowned rankings such as the Times Higher Education and QS World University Rankings.
● Margdarshak-Margdarshan Initiative- Mentor-mentee handholding among institutes.
● Colleges will be encouraged, mentored, supported, and incentivized to gradually attain the minimum benchmarks required for each level of accreditation.
● Discuss and review the parameters adopted by the accrediting agencies.
● Explore ways to bring the vast majority of non-accredited institutions under the ambit of the accreditation framework.
The fifth thematic session was on Digital Empowerment and Online Education. Prof. Kamakoti Veezhinathan, Director, Indian Institute of Technology, Madras; Prof. P. V. Vijayaraghavan Vice Chancellor, Sri Ramchandra Institute of Higher Education and Research,Chennai; Shri Rahul Kulkarni, Chief Technologist, Samagra &Co-Founder, DoNew ; Prof. Nageshwar Rao Vice-Chancellor, IGNOU were the panelist in the discussion. The deliberation was held under the chairmanship of Prof. Anil D. Sahasrabudhe Chairman, AICTE. Following were discussed during the session:
● Optimization of existing digital platforms and ongoing ICT-based educational initiatives to meet the current and future challenges in higher education.
● Creating better learning opportunities using digital resources for a wider audience, on affordable and equitable basis with lifelong learning orientation.
● Need to have nationwide mentoring centres with industry supported labs in various areas
The sixth thematic session was on Equitable and Inclusive Education. The session was chaired by Prof. Syed Ainul Hasan Vice-Chancellor, Maulana Azad National Urdu University, Hyderabad. The panelist for the session were Prof. T. V. Kattimani Vice-Chancellor, Central Tribal University, Andhra Pradesh, Vijayanagaram; Dr. Ujwala Chakradeo Vice-Chancellor, SNDT Women’s University, Mumbai; Prof. Santishree Dhulipudi Pandit Vice-Chancellor, Jawaharlal Nehru University, Delhi and Prof. Sushma Yadav Commission Member, UGC & Former Vice-Chancellor, Bhagat Phool Singh Mahila Vishwavidyalay. Following were discussed during the session:
● Equitable access to quality education for all students, with special emphasis on Socio-Economically Disadvantaged Groups (SEDGs) to promote equity and inclusion in higher education.
● Improving equitable access to Quality Education for the Socio-Economically Disadvantaged Groups (SEDGs) through Bridge Courses, Earn-While-Learn programmes and Outreach initiatives.
● Bringing in more opportunities for scholarships, fellowships, and research with an open spirit of participation and competition.
The seventh thematic session was held on the theme “Promotion of Indian Languages and Indian Knowledge Systems”. Prof. Chamu Krishna Shastri, Chairman, HPC for Promotion of Indian Languages staired the panel discussion. Prof Ganti Suryanarayan Murthy Coordinator, Indian Knowledge Systems (IKS); Swami Sarvottamananda Vice-Chancellor, Ramakrishna Mission Vivekananda Educational and Research Institute, Belur Math and Prof. Radhakant Thakur Vice-Chancellor, Rashtriya Sanskrit Vidyapeetha, Tirupati being the panelist, deliberated on the mentioned theme.
● Development of ways and means to preserve, strengthen, and promote the rich cultural heritage, art, and languages of India.
● Incorporating Indian Knowledge Systems (IKS) into curriculum at all levels.
● A multipronged approach will be needed to rejuvenate IKS . A strong focus on capacity building at the institutional, individual, research, and student level is needed. Authentic verified references, course materials, and textbooks essential for developing several courses that are discipline specific and are aligned with the interests and needs of the students.
● To establish IKS Centres in various institutions across the country to develop institutional capacity to support the research, education, mentoring, and outreach activities.
The first thematic session of day 3 and ninth in the series was held on the theme Skill Development and Employability. Dr. K. N. Satyanarayana Director, Indian Institute of Technology (IIT), Tirupati chaired the session and panel discussion was carried out by Dr. N. S. Kalsi Chairperson, NCVET; Prof. M.P. Poonia Vice Chairman, AICTE, New Delhi; Prof. Raj Nehru, Vice Chancellor, Vishwakarma Skill Development University, Haryana and Prof. Prem Kumar Kalra, Director, Dayalbagh University, Agra.
• Skilling plays a valuable role in improving the employability of students with curricular support.
• The integration of vocational education programmes into mainstream education in all education institutions, in a phased manner.
• Skilling is equally important in disciplines of general education and both teaching and research must focus on utility, modernity, and flexibility.
• More emphasis on meaningful links between the academia and industry.
• Creation of an "industry fit" skilled workforce for the country.
• Industry led, practice-oriented, and outcome based learning have to be the main focus area.
• Explore ways and means for establishing institute-industry connect
• Trace various models for integrating vocational education into higher education.
• Review the National Skills Qualifications Framework (NSQF) for aligning it with the International Standard Classification of Occupations (ISCO) to promote student mobility to capitalize international employment opportunities
The tenth thematic session was held on the theme “Internationalization of Education” and the panel discussion was staired by Prof Sudhir Jain, Vice Chancellor, BHU, Varanasi. The panellist for the session who deliberated on the theme were Prof. Vidya Yeravdekar Pro-Chancellor, Symbiosis, Pune; Prof. Anand Agrawal Vice-Chancellor, Chandigarh University, Ajitgarh, Punjab; Prof. (Dr.) C. Raj Kumar Vice-Chancellor, O. P. Jindal University, Sonipat and Dr. Archana Mantri Vice-Chancellor, Chitkara University, Punjab.
• Emphasis on the internationalization of the higher education system.
• Global awareness and inter-contentedness through the internationalization of higher education.
• Need to attain the goal of global quality standards.
• To attract greater numbers of international students, and achieve the goal of "internationalization at home".
• To create provisions for supernumerary seats for foreign students in universities so as to increase their enrolment.
• Academic and research collaboration through MOUs between HEIS,
• Provision for credit recognition and credit transfer, joint and dual degrees
• Allowing top Indian Universities to establish campuses in other countries, and similarly
• Top-ranked foreign HEIS to open campuses in India.
• Explore ways and measures to promote India as a preferred global study destination.
• Deliberate upon various models and platforms for academic collaboration between Indian and foreign HEIs
The Ministry of Education has organised Shiksha Samagam from 7th to 9th July in Varanasi. It provided a platform for eminent academicians, policymakers and academic leaders to deliberate and share their experiences and discuss the roadmap for effective implementation of the National Education Policy (NEP) 2020. The event was attended by more than 300 Academic, Administrative & Institutional Leaders from Universities (Central, State, Deemed, and Private), and Institutes of National Importance (IIT, IIM, NIT, IISER) from all over the country.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ভরানসিদা পাংথোকপা অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম্না ভারতপু মান্ননা কান্নবা ফংবা অমসুং মতিক লৈবা লৌশিংগী খুন্নাই অমদা ওন্থোক্নবগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবগী ৱারেপকা লোয়ননা লোইশিনখ্রে
এন.ই.পি. ২০২০না লমজিংবা এজুকেসনগী রিফোর্ম কয়াগী তোঙানবা থৌওংশিং মখা তানা চত্থনবগীদমক্তা য়ুনিভর্সিতীশিংনা খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমসুং ৱাখল্লোন লান্নখি
শিক্ষা সামাগম হায়বসি ভারতপু লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সুপরপাৱর ওইবগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিনা মহৈরোইশিংবু ২১শুবা চহি-চাগী শিংনবশিংগীদমক্তা শেম শাগনি হায়না শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না হায়খ্রে
স্তুদেন্ত ফর্স্ত-তিচরনা লমজিংবা লর্নিংগী ৱাখল্লোন ইনবা তুংগী মতমদা মিৎয়েং থম্বা, মালেমগী থাক্তা লৈবা ইন্সতিত্যুসন শেমসি হায়না শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না হায়খ্রে
09 JUL 2022 7:16PM by PIB Imphal
ভরানসিদা পাংথোকপা নুমিৎ হুম্নিগী অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম (এ.বি.এস.এস.)না ভারতপু মান্ননা কান্নবা ফংবা অমসুং মতিক লৈবা লৌশিংগী খুন্নাই অমদা ওন্থোক্নবগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবগী ৱারেপকা লোয়ননা লোইশিনখ্রে।
এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না থৌরম লোইশিনবদা ৱা ঙাঙবদা ২১শুবা চহি-চাগীদমক্তা শেম-শারবা মহৈরোই পুথোক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না তুংগী মতমদা মিৎয়েং থম্বা, রেস্পোন্সিব ওইবা অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈবা এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসন শেমগৎপগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখি। ঐখোয়না হাইয়র এজুকেসনবু লায়না তম্বা ফংবা, ইনক্লুজিবিতী , ইক্বিতী, এফোর্দেবিলিতী অমসুং ক্বিলিতী লৈহনগদবনি।
ভারতকী ভেল্যু, ৱাখল্লোন অমসুং সেবা তৌবগী থৌদাং খঙবগী মতৌদা মরা চেৎপা অহোংবা পুরকপা য়াবা এজুকেসনগী পথাপ অমা লৈহনগদবনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০না ঐখোয়গী এজুকেসনবু মীখা পোলহন্দনবা অমসুং অপাম্বা কয়া ফংবা ঙমহন্নবা মাইকৈ অমসুং লম্বী শেম্বীরি, ইশাগী লোল, চৎনবী অমসুং লৌশিংদা চাউথোকচহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মলতি মোদেল এজুকেসন, একাদমিক বেঙ্ক ওফ ক্রেদিত, মলতিপল এন্ত্রী-একজিৎ, স্কিল দিভেলপমেন্তকুম্বা এন.ই.পি. ২০২০গী কম্পোনেন্তশিংনা স্তুদেন্ত ফর্স্ত-তিচরনা লমজিংবা লর্নিং পুরকপগী মাইকৈদা অচৌবা মায় পাকপা অমা ওইগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নুমিৎ অসিদা শরুক য়ারিবা স্কোলর, পোলিসী শেম্বশিং অমসুং এজুকেস্নিস্তশিংগী থৱাই য়াওবগী মতৌ উবদা অনৌবা শক্তি অমসুং থাজবা লৈহল্লে হায়না শ্রী প্রধান্না হায়খি। মসিগী শিক্ষা সামাগম অসিদি ভারতপু লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সুপরপাৱর ওইবগী মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঐখোয়গী এজুকেসনগী পথাপ অসি ফোর দি স্তুদেন্ত অমসুং বাই দি তিচরগী মতৌ চেনগদবনি হায়বা ৱাফমদা মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। ঐখোয়গী লৈঙাক্লোইশিংনা নহারোলশিংগী অপাম্বা থুংহন্নবা ওজাশিংবু হীরম খুদিংদা শৌগৎকনি।
শ্রী প্রধান্না এজুকেসন সেক্তরগা মরী লৈনবা মরু ওইবা হীরমশিংদা লেপ্তনা শৌগৎপা অমসুং লমজিংবীবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎখি। ভারতপু রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনগী হব অমা ওইহনবা অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ, সর্ক্যুলর ইকোনোমীগী ৱেস্ত-তু-ৱেল্থ শেমগৎপগী তেক্নোলোজী পুক্নিং থৌগৎপা হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানবু মহাক্না নৌহৌননা নীংশিংখি।
ওন্তোপ্রিনরশিংগী খুন্নাই অমসুং থবক পীবা ঙম্বা মীওই শেমগৎপদা য়ুনিভর্সিতীশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি হায়বগী মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি। মখোয়দি খুন্নাই অমসুং মীওইবা জাতিগী য়াইফ য়ুম্বালগীগা লোয়ননা পুন্সি মহিং হেন্না নুংঙাইহনবগীদমক্তা পাংথোকপা রিসর্চকী হৌরকফম্নি। ভারতকী লোলশিংদা এজুকেসন চত্থবা য়াবগী খুদোংচাবা ফংহনবনা, ঐখোয়না এজুকেসন সীস্তেমগী চাউরবা শরুক অমা শম্নহনবা ঙমগনি অমসুং রিসর্চ অমদি ইন্নোভেসনবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা য়াগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেলনা থৌরমসিদা ৱা ঙাঙবদা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা হাইয়র এজুকেসনগী মতাংদা অসুক য়াম্না চাউবা অমসুং কুপ্না খন্ন-নৈনবা সমিত অমা অহানবা ওইনা পাংথোক্লি হায়খি। ইন্সতিত্যুসন কয়ানা অনৌবা অমসুং অফবা থৌওং কয়া পাংথোক্লি। খনগৎপা, শেমগৎপীবা, থাক খায়বা অমসুং য়েংশিনবগী থৌওংশিং নীংথিনা পাংথোক্কদবনি অমসুং মহৈরোইশিংগা নক্ননা মখোয়গী খুদোংচাবশিং ঐখোয়না পীগদবনি। মহাক্না একাদমিসিয়নশিংনা অহোংবা পুরক্কদবা মীওইশিংনি অমসুং থৌওংসিদা মখোয়না লমজিংগদবনি হায়খি। ওজা অমসুং একাদমিক্কী মকোক থোংবা ওইনা ঐখোয়না ইশাগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা পুং অমা হেন্না লৈথবা হায়বসি অচৌবা থৌওং অমা ওইগনি হায়না মহাক্না পনখি। উত্তর প্রদেশনা য়ুনিভর্সিতীগী তেংবাংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মসিনা শোকহল্লবা মীয়ামশিংগী তেংবাংনবা থবক কয়া অমা পাংথোকখি হায়না মহাক্না অখন্ননা পনখি। য়ু.পি.গী য়ুনিভর্সিতী অমসুং এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা আঙ্গনৱারীশিং শিজিন্নদুনা মখোয়দা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগী খুৎলায় পীরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
এজুকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ সুভাস সরকারনা এজুকেস্নিস্তশিংগী মফমদা ৱাফম থম্লদুনা হোলিস্তিক এজুকেসন্না এন.ই.পি. ২০২০গী থৱাইনি হায়খি। মহাক্না তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা চৎলুবা মতমদা, হোলিস্তিক এজুকেসনগী পান্দম ফংনবগীদমক্তা মাইক্রো অসুং মেক্রো এক্সন কয়া হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈবা থেংনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। হীরম অমগী তঙাই ফদবা লৌশিং লৈবা ভারতকী লৌশিংগী পথাপকী ফাউন্দেস্নেল করিকলম অমা শেমগৎপগী কান্নগদবা ৱাখল্লোন কয়া মহাক্না পুথোকপগা লোয়ননা স্তুদেন্ত-তিচর কন্নেক্ত শেমগৎপগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙখি।
এজুকেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবীনা থৌরমসিদা ৱা ঙাঙবদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ‘ভারতকী লোলদা মহৈ তম্বীবা’ হায়বা হীরমদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না ফোংদোকখি। অদুবু, ৱর্ল্দ ক্লাস স্তদী মেতরিএলশিংদি ইশাগী লোলদা ফংদে। ঐখোয়না অৱায়বা লোল শিজিন্নরগা এন.ই.পি. ২০২০গী পান্দম ফংবদি ওইথোক্লোই হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকী এজুকেসনবু মালেমগী থাক্তা পুরক্নবা অমসুং ২১শুবা চহি-চাগী তঙাই ফদবশিংগা মরী লৈনহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতী অমসুং মখোয়গী একাদমিক লীদরশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অখিল ভারতিয় শিক্ষা সামাগম্না থীমেতিক সেসন ৯ অমসুং এন.ই.পি. ২০২০ চৎনহনবগী মায় পাকপা থৌওং অমসুং ক্বহাইদগী ফবা থৌওংশিংদা মনুং হুৎনা পাংথোকপা সেসন অনি য়াওনা অপুনবা সেসন ১১ পাংথোকপা উখি। হোলিস্তিক অমসুং মলতি-দিসিপ্লিনরী এজুকেসন, ক্বালিতী ফগৎহনবা, ইনক্লুজিবিতী অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা এক্সেস ফংহনবগী হীরমদগী হৌরগা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনগী ইকোসীস্তেম পুক্নিং থৌগৎপা, ভারতকী লোলশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা, ভারতকী লৌশিংগী পথাপ অমসুং এন.ই.পি. চৎনহনবগী খ্বাইদগী ফবা থৌওং ফাওবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
অহানবা থীমেতিক সেসন্না মলতি-দিসিপ্লিনরী অমসুং হোলিস্তিক এজুকেসনগী মতাংদা ওইখি অসুং গুজরাতকী গান্ধীনগরদা লৈবা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ রাম শঙ্কর দুবেনা লুচিংখি। বেঙ্গালুরুগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মেনেজমেন্তকী দাইরেক্তর, দাঃ রিষীকেশ তি. কৃষ্ণন; বেঙ্গালোরগী জেন য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ রাজ সিংহ; পুনেগী পুনে য়ুনিভর্সিতীগী হান্নগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ নিতিন কর্মালকর; অমসুং হিমাচল প্রদেশকী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ এস.পি. বন্সলনা সেসন অসিগী পেনেলিস্ত ওইখি। মলতিদিসিপ্লিনরী কোর্স কয়া অমা পীদুনা মলতিদিসিপ্লিনরী ওইববু মহৌশাগী মতোউ ওইহন্দুনা হাইয়র ইন্সতিত্যুসনশিংনা মহৈরোইশিংদা হোলিস্তিক এজুকেসন পীগদবনি হায়বা ৱাফমদা পুম্নমক্না য়ানবা পুরকখি। এন.ই.পি. ২০২০দা য়াওরিবা ফ্লেক্সিবিলিতী অমসুং মোবিলিতীগা লোয়ননা হোলিস্তিক অমসুং মলতিদিসিপ্লিনরী এজুকেসন লৈহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না মখাদা পীরিবা তোঙান-তোঙানবা ফেসিলিতীশিং লৈহনবগী মথৌ তারিঃ
প্রোগ্রাম শিনবা থুংবদা মান্নবা মতৌগা লোয়নবা ক্বালিফিকেসনগী পাক চাউবা ফ্রেমৱর্ক (নেস্নেল হাইয়র এজুকেসন ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক – এন.ঐচ.ই.ক্যু.এফ.)
একাদমিক বেঙ্ক ওফ ক্রেদিত
মলতিপল এন্ত্রী অমসুং একজিতকী মলতিদিসিপ্লিনরী এজুকেসনগী খুদোংচাবশিংগী গাইদলাইন
ফিজিকেল, ও.দি.এল./ অমসুং ওনলাইনগুম্বা তোঙানবা পাম্বৈগী খুত্থাংদা অপুনবা থৌওংগী মওংদা ক্রেদিত তানবা য়াবা
কোর দিসিপ্লিন নত্তনা অপাম্বা কোর্স খনবা য়াবগী খুদোংচাবা পীবা দীগ্রী+ দিজিতেল প্লেতফোর্ম শেম্বা
ইন্তর্নশিপকী খুত্থাংদা এক্সপেরিএন্সেল লর্নিং পুক্নিং থৌগৎনবা ইন্দস্ত্রীগী আর. অমসুং দি. য়ুনিতকা পুনবা
বেঙ্গালোরগী আই.আই.এস.সি.গী দাইরেক্তর, প্রোফঃ জি. রঙ্গারাজন্না লুচিংবা রিসর্চ, ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপকী মতাংদা পাংথোকপা সেসন্না অনিশুবা থীমেতিক সেসন ওইখি। আই.আই.তি. খরগপুরগী দাইরেক্তর, প্রোফঃ ভি.কে. তিৱারী; চেন্নৈগী এস.আর.এম. ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ সি. মুথামির; বেঙ্গালোরগী রুপাতুঙ্গা য়ুনিভর্সিতী ভাইস চান্সেল্লর, দাঃ স্রিনিবাস বাল্লী অমসুং মিজোরমগী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ কে.আর.এস. সম্বাসিব রাওনা পেনেলিস্ত ওইখি অমসুং মখোয়না মখাগী হীরমশিংদা খন্ন-নৈনখিঃ
ঐচ.ই.আই.শিংদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনবু পুক্নিং থৌগৎনবা কন্দ্যুসিব ওইবা ইকোসীস্তেম শেম্বদা এন.ই.পি. ২০২০না পান্দম থম্লি। ফন্দিং সপ্পোর্ত, গাইদলাইন/পোলিসী অমসুং ইন্নোভেসন অমদি রিসর্চ সেন্তর লিংখৎপগী খুত্থাংদা য়ুনিভর্সিতী অমসুং কোলেজশিংদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনগী চৎনবীবু য়োকখৎপদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙলি।
রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন মেথোদোলোজী অমসুং আউত ওফ দি বোক্স থিঙ্কিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা ক্রিতিকেল থিঙ্কিং এবিলিতীবু মনুং হুৎনা খঙবা।
খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনগা নক্নবা মরী লৈদুনা রিসর্চ, ইন্নোভেসন অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপকী শাফু ওইনা মলতিদিসিপ্লিনরী অমসুং ইন্তর্কন্নেক্তেদ ওইবা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স শেমগৎপা।
রিসর্চকী ওইথোকপা য়াবা তোঙানবা খুদোংচাবশিংগা স্তেকহোলদর পুম্নমক্কা পুন্সিনবা ইকোসীস্তেম অমা।
তুং কোইনা ইন্সেন্তিব পীবা অমসুং মশক থোকপা রিসর্চপু শকখঙদুনা মেরিত্তা য়ুফম ওইবা কম্পিতিতিব ফন্দিং তৌবা।
অহুমশুবা থীমেতিক সেসন্না ক্বালিতী এজুকেসনগীদমক্তা ওজাশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবা অমসুং য়েংশিনবগী হীরমদা ওইখি। এন.ই.পি.গী দ্রাফতিং কম্মিতীগী মেম্বর প্রোফঃ এম.কে. স্রিধরনা সেসন অসিবু লুচিংখি। থীম অসিদা ৱা ঙাঙখিবা পেনেলিস্তশিংনা দিল্লীগী আই.য়ু.এ.সি.গী দাইরেক্তর, প্রোফঃ অভিনাশ সি. পান্দে; মহারাজা সায়াজিরাও য়ুনিভর্সিতী ওফ বরোদা, ভদোদারা, গুজরাতকী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ (দাঃ) বিজয় কুমার স্রিবাস্তব; এন.সি.তি.ই.গী চেয়রপর্সন, প্রোফঃ দীনেশ প্রসাদ সাক্লানি অমসুং জম্মুগী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ সঞ্জীব জেন্নি। মখাগী হীরমশিংবু সেসন অসিদা খন্ন-নৈনখিঃ
এন.ই.পি. ২০২০না হাইয়র এজুকেসনগী ক্বালিতীগীদমক্তা মরু ওইবা ওজাশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পা অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবদা মিৎয়েং চঙবা।
তিচর এজুকেসন প্রোগ্রামগী অপুনবা মওং-মতৌবু শেমদোক্তুনা পাক চাউবা হাইয়র এজুকেসনগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইহনবা।
মহৈরোইশিংনা অপাম্বা কোর্স খনবা য়ানবা ওজাশিংনা চহি খুদিংগী অনৌবা কোর্স পুরক্কদবনি। ওজাশিংবু পেতেন্ত অমগীদমক্তা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীগদবনি। করিগুম্বা মখোয়গী পোত্থোক অসিনা মার্কেত্তা সস্তেনেবল ওইরবদি, য়ুনিভর্সিতীনা স্তার্ত-অপ অসিবু শৌগৎকদবনি, অমসুং তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না ওজাশিংনা মখোয়গী একাদমিক কেরিয়রদা অমুক হল্লকপা য়াহনগদবনি।
ক্বালিতী, রেঙ্কিং অমসুং এক্রেদিতেসন্দা মরিশুবা থীমেতিক সেসন পাংথোকখি। মসিদা মৈসোরগী মৈসোর য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ জি. হেমন্ত কুমার; অন্নামলাই য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, দাঃ আর.এম. কথিরেসন; থঞ্জাবুরগী সাস্ত্রাগী ভাইস চান্সেল্লর, দাঃ এস. বাইদ্যসুব্রমনিয়ম অমসুং পঞ্জাব সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ আর.পি. তিৱারীনা পেনেলিস্ত ওইখি। সেসন অসিবু নই দিল্লীগী নেস্নেল বোর্দ ওফ এক্রেদিতেসন (এন.বি.এ.)গী চেয়রমেন, প্রোফঃ কে.কে. অগর্ৱালনা লুচিংখি অমসুং মখাগী হীরমশিং খন্নখিঃ
তাইমস হাইয়র এজুকেসন অমসুং ক্যু.এস. ৱর্ল্দ য়ুনিভর্সিতী রেঙ্কিংগুম্বা মালেম্না খঙনরবা রেঙ্কিংগী মনুংদা অৱাংবা রেঙ্ক ফংনবা পায়খৎকদবা তঙাই ফদবা খোঙথাং।
ইন্সতিত্যুসনশিংগী মনুংদা মার্গদর্শক-মার্গদর্শন ইনিসিএতিব – মেন্তর-মেন্তী হেন্দহোলদিং তৌবা।
এক্রেদিতেসনগী থাক অমমম ফংবদা তঙাই ফদবা খ্বাইদগী নেম্বা বেঞ্চমার্ক ফংনবগীদমক্তা কোলেজশিংবু পুক্নিং থৌগৎকদবনি, শেন্নগদবনি, শৌগৎকদবনি অমসুং ইন্সেন্তিব পীগদবনি।
এক্রেদিতেসন পীরিবা এজেন্সীশিংনা শিজিন্নরিবা পেরামীতরশিংবু খন্ন-নৈনদুনা হঙ্গৎনা য়েংশিনগদবনি।
এক্রেদিতেসন ফ্রেমৱর্ক্কী মনুংদা নন-এক্রেদিতেদ ইন্সতিত্যুসন কয়াবু পুশিল্লক্নবা পাম্বৈ কয়া য়েংথোক্কদবনি।
মঙাশুবা থীমেতিক সেসন্না দিজিতেল ইম্পাৱর্মেন্ত অমসুং ওনলাইন এজুকেসনগী মতাংদা ওইখি। আই.আই.তি. মদ্রাজকী দাইরেক্তর, প্রোফঃ কামাকোতী ভীজিনাথন; চেন্নৈগী শ্রী রামচন্দ্র ইন্সতিত্যুত ওফ হাইয়র এজুকেসন অমসুং রিসর্চকী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ পি.ভি. বিজয়রাঘবন; দু ন্যুগী সামাগ্রা অমসুং কো-ফাউন্দর, চীফ তেক্নোলোজিস্ত, শ্রী রাহুল কুলকরনী; ইগনৌগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ নাগেশ্বর রাওনা মসিগী পেনেলিস্ত ওইখি। সেসন অসিবু এ.আই.সি.তি.ই.গী চেয়রমেন, প্রোফঃ অনিল দি. সাহসরাবুধেনা লুচিংখি অমসুং মখাগী হীরমশিংদা নৈনখিঃ
হৌজিক লৈরিবা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমসুং হৌজিক চত্থরিবা আই.সি.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা এজুকেস্নেল ইনিসিএতিবশিংবু ওপ্তিমাইজ তৌদুনা হাইয়র এজুকেসনগী হৌজিক অমসুং তুংগী শিংনবশিং থেংনবা ঙম্নবা হোৎনবা।
পাক চাউবা ওদিএন্সকীদমক্তা লাইফলোং ওরিএন্তেসনগা লোয়ননা এফোর্দেবল অমসুং ইক্বিতেবল ওইবা মওংদা দিজিতেল রিসোর্স শিজিন্নদুনা লর্নিংগী হেন্না ফবা খুদোংচাবা লৈহনবা।
তোঙানবা মফমশিংদা ইন্দস্ত্রীনা শৌগৎপা লেবকা লোয়ননা নেসনৱাইদ মেন্তরিং সেন্তর লৈবগী তঙাই ফদবা লৈবা।
তরিকশুবা থীমেতিক সেসন অসিনা ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব এজুকেসনগী মতাংদা পাংথোকখি অমসুং হাইদ্রবাদকী মাউলানা অজাদ নেস্নেল উর্দু য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ সিয়েদ আইনুল হসন্না লুচিংখি। সেসন অসিগী পেনেলিস্তনা আন্ধ্র প্রদেশকী বিজয়ানগরমগী সেন্ত্রেল ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ তি.ভি. কত্তিমতী; মুম্বাইগী এস.এন.দি.তি. ৱিমেন্স য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, দাঃ উজ্বালা চক্রদেও; দিল্লীগী জৱাহর্লাল নেস্নেল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ সান্তিশ্রী ধুলিপুরী পন্দিত অমসুং ভগত ফুল সিংহ মহিলা বিশ্ববিদ্যালয়গী হান্নগী ভাইস চান্সেল্লর, য়ু.জি.সি.গী কম্মিসন মেম্বর, প্রোফঃ শুস্মা য়াদবনা ওইখি। মখাগী হীরমশিং সেসন অসিদা খন্ন-নৈনখিঃ
হাইয়র এজুকেসন্দা ইক্বিতী অমসুং ইনক্লুজন লৈহন্নবগীদমক্তা সোসিও ইকোনোমিকেল্লী দিসএদভান্তেজ গ্রুপ (এস.ই.দি.জি.)তা অখন্নবা মিৎয়েং চঙদুনা মহৈরোই খুদিংদা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহনবা।
ব্রিজ কোর্স, অর্ন ৱাইল লর্ন প্রোগ্রাম অমসুং আউতরিচ এক্তিবিতীগী খুত্থাংদা সোসিও ইকোনোমিকেল্লী দিসএদভান্তেজ গ্রুপ (এস.ই.দি.জি.)তা ক্বলিতী এজুকেসন মান্ননা ফংহনবগী থৌওং হেন্না ফগৎহনবা।
শরুক য়াবা অমসুং কম্পিতিসন তৌবগী ইথিলগা লোয়ননা স্কোলারশিপ, ফেলোশিপ অমসুং রিসর্চকী অহেনবা খুদোংচাবা ফংহনবা।
তরেৎশুবা থীমেতিক সেসন্না “ভারতকী লোল অমসুং ভারতকী লৌশিং পথাপ পুক্নিং থৌগৎপা” হায়বা হীরমদা পাংথোকখি অমসুং প্রোমোসন ওফ ইন্দিয়ান লেংগ্বেজকী ঐচ.পি.সি.গী চেয়রমেন, প্রোফঃ চামু কৃষ্ণ শাস্ত্রীনা পেনেল দিসকসন অসিবু লুচিংখি। ইন্দিয়ন নোলেজ সীস্তেম (আই.কে.এস.)কী কো-ওর্দিনেতর, প্রোফঃ গন্তী সুর্য়নরায়ন মুর্তী; রামাকৃষ্ণ মিসন বিবেকানন্দ এজুকেস্নেল অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত, বেলুর মথকী ভাইস চান্সেল্লর, স্বামী সর্বোত্তামানন্দ অমসুং তিরুপতীগী রাস্ত্রিয় সন্সকৃত বিদ্যাপীথকী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ রাধাকান্ত থাকুরনা পেনেল দিসকসন অসিগী পেনেলিস্ত ওইখি অমসুং মরী লৈনবা হীরমগী মতাংদা ৱা খন্নখি।
ভারতকী ইনাক খুল্লবা নাৎকী হেরিতেজ, আর্ত অমসুং লোলবু য়োকখৎপা, মপাঙ্গল লৈহনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহন্নবা তোঙানবা পাম্বৈ পুথোকপা।
থাক খুদিংগী করিকলমদা ইন্দিয়ন নোলেজ সীস্তেম (আই.কে.এস.) মনুং চলহনবা।
রিসর্চ, এজুকেসন, মেন্তরিং অমসুং আউতরিচ এক্তিবিতী কয়া শৌগৎনবা ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী শেমগৎনবগীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা আই.কে.এস. সেন্তর লৈহনবা।
হুম্নিশুবা নুমিৎকী অহানবা থীমেতিক সেসন অমসুং পরিং অসিগী ওইনা ৯শুবা সেসন্না স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইমপ্লোএবিলিতীগী মতাংদা পাংথোকখি। তিরুপতিগী আই.আই.তি. দাইরেক্তর, দাঃ কে.এন. সত্যনরায়ন্না দিসকসন অসিবু লুচিংখি অমসুং এন.সি.ভি.ই.তি.গী চেয়রপর্সন, দাঃ এন.এস. কালসী; নই দিল্লীগী এ.আই.সি.তি.ই.গী ভাইস চেয়রমেন, প্রোফঃ এম.পি. পুনিয়া; হরিয়ানাগী স্কিল দিভেলপমেন্ত য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ রাজ নেহরু অমসুং আগ্রাগী দয়ালবাঘগ য়ুনিভর্সিতীগী দাইরেক্তর, প্রোফঃ প্রেম কুমার কালরানা পেনেল দিস্কসন পাংথোকখি।
• স্কিলিংনা সর্ক্যুলর সপ্পোর্তকা লোয়ননা মহৈরোই অমগী ইমপ্লোয়েবিলিতী হেন্না ফগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং য়াই।
• এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন খুদিংগী মেন্সত্রীম এজুকেসন্দা ভোকেস্নেল এজুকেসন প্রোগ্রামশিংবু তাঙ্কক নায়না মনুং চলহনবা।
• একাদমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কান্নবা মরীদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা।
• লৈবাক্কীদমক্তা ইন্দস্ত্রী ফিত ৱর্কফোর্স শেম্বা।
• ইন্দস্ত্রীনা লমজিংদুনা প্রেক্তিস ওরিএন্তেদ অসুং আউতকমদা য়ুম্ফম ওইবা লর্নিংদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙবা হীরম ওইহনবা।
• ইন্সতিত্যুত-ইন্দস্ত্রী কন্নেক্ত লৈহন্নবা তোঙানবা পাম্বৈ খঙদোকপা।
• হাইয়র এজুকেসন্দা ভোকেস্নেল এজুকেসন পুন্সিনবগী তোঙানবা মোদেল খঙদোকপা।
• মালেমগী থাক্তা থবক ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা স্তুদেন্ত মোবিলতী পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক (এন.এস.ক্যু.এফ.)পু ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দ ক্লাসিফিকেসন ওফ ওক্যুপেসন (আই.এস.সি.ও.)গা চুনহনবা।
“এজুকেসনবু মালেমগী থাক্তা পুখৎপা” হায়বা হীরমদা তরাশুবা সেসন পাংথোকখি অমসুং ভরানসীগী বি.ঐচ.য়ু.গী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ সুধির জেন্না পেনেল দিস্কসন অসিবু লুচিংখি। থীম অসিদা ৱা ঙাঙখিবা সেসন অসিগী পেনেলিস্তশিংদি পুনেগী সিম্বাইওসীসকী প্রো-চান্সেল্লর, প্রোফঃ বিদ্যা য়েরাবদেকর; পঞ্জবাকী অজিৎগরগী চান্দিগর য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ অনন্দ অগর্ৱাল; সোনিপতকী ও.পি. জিন্দাল য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ (দাঃ) সি. রাজ কুমার অমসুং পঞ্জাবকী চিতকারা য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, দাঃ অর্চনা মন্ত্রীনি।
• হাইয়র এজুকেসন সীস্তেম্বু মালেমগী থাক্তা লৈহন্নবা হোৎনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা।
• হাইয়র এজুকেসন ইন্তর্নেলাইজেসন তৌবগী খুত্থাংদা গ্লোবেল এৱিয়র্নেস অমসুং ইন্তর-কন্তেন্তেদনেস লৈহনবা।
• মালেমগী থাক্কী মগুন লৈবগী থাক ফংবা হোৎনবগী তঙাই ফদবা লৈবা।
• ইন্তর্নেস্নেল মহৈরোই মশিং হেনবগী পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং “ইন্তর্নেস্নেলাইজেসন এত হোম”গী পান্দম ফংবা।
• ফোরেন মহৈরোইগী মিং চনবগী চাং হেনগৎহন্নবা য়ুনিভর্সিতীশিংদা সুপর-এন্যুমরী সীতকী খুদোংচাবা লৈহনবা।
• ঐচ.ই.আই.এস.কী মরক্তা এম.ও.য়ু. পীনদুনা একাদমিক অমসুং রিসর্চতা খুৎশম্নবা।
• ক্রেদিত রিকোগনিসন, ক্রেদিত ত্রান্সফর, জোইন্ত অমসুং দুএল দিগ্রী লৈহনবা।
• ভারতকী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতীশিংগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা কেম্পস লৈহনবা।
• মকোক থোংবা ঐচ.ই.আই.এস.শিংনা ভারত্তা কেম্পস হাংদোকহনবা।
• ভারতপু গ্লোবেল স্তদী দেস্তিনেসন ওইহন্নবা তোঙানবা পাম্বৈ থিদোকপা।
• ভারত অমসুং মীরমগী ঐচ.ই.আই.এস.শিংগী মরক্তা একাদমিক কোলাবোরেসন লৈহন্নবা তোঙানবা মোদেল অমসুং প্লেতফোর্মগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা।
এজুকেসন মন্ত্রালয়না জুলাই ৭তগী ৯দা ভরানসীদা শিক্ষা সামাগম শীন লাঙখিবনি। মসিনা শক্নাইরবা পোলিসী শেম্বা মীওই অমসুং একাদমিক লীদরশিংনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ নীংথিনা চতনহনবগী থৌরাং য়াৎলিবশিংগী মতাংদা থেংনবা মখোয়গী এক্সপেরিএন্স কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী প্লেতফোর্ম অমা পীরি। থৌরম অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী য়ুনিভর্সিতী (সেন্ত্রেল, স্তেত, দীম অমসুং প্রাইভেত), লৈবাক্কীদমক্তা মরু ওইবা ইন্সতিত্যুসন (আই.আই.তি., আই.আই.এম., এন.আই.তি., আই.আই.এস.ই.আর.) কয়াগী একাদমিক, এদমিনিস্ত্রেতিব অমসুং ইন্সতিত্যুসনগী মকোক থোংবা মীওই ৩০০ হেনবনা শরুক য়াখি।