Ministry of Chemicals and Fertilizers
Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadi Pariyojana
16 MAR 2022 7:42PM by PIB Delhi
With an objective of making quality generic medicines available at affordable prices to all, Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) was launched by the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals & Fertilizers, Government of India. Under the scheme, dedicated outlets known as Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendra (PMBJKs) are opened to provide generic medicines at cheaper rates to the citizens of the country.
As on 28.02.2022, about 8689 PMBJKs have been opened up in the country covering all districts of the country. State/Union Territory-wise list of PMBJKs is enclosed as Annexure.
The Government has set a target to have about 10,500 PMBJKs by March 2025 across the country. The target for the year 2022-23 is to have about 9,300 PMBJKs across the country.
The details of the funds allocated and utilized under the Scheme for the financial years 2020-21 and 2021-22 is as under:
Sl. No.
Financial Year
Funds Allocated
(Rs. in Cr.)
Funds Utilized
(Rs. in Cr.)
1.
2020-21
65.00
65.00
2.
2021-22
(as on 28.02.2022)
64.65
60.08
There is no State/UT-wise specific budget allocated under the Scheme.
Annexure
State/UT-wise list of PMBJKs opened across the country till 28.02.2022
Sl. No.
Name of the State/UT
Number of PMBJK functional
1
Andaman & Nicobar
9
2
Andhra Pradesh
168
3
Arunachal Pradesh
28
4
Assam
89
5
Bihar
286
6
Chandigarh
7
7
Chhattisgarh
241
8
Delhi
383
9
Goa
10
10
Gujarat
522
11
Haryana
239
12
Himachal Pradesh
64
13
Jammu And Kashmir
126
14
Jharkhand
78
15
Karnataka
967
16
Kerala
986
17
Ladakh
2
18
Lakshadeep *
0
19
Madhya Pradesh
244
20
Maharashtra
630
21
Manipur
35
22
Meghalaya
15
23
Mizoram
22
24
Nagaland
16
25
Odisha
354
26
Puducherry
19
27
Punjab
306
28
Rajasthan
143
29
Sikkim
3
30
Tamil Nadu
869
31
Telangana
163
32
DNH & D&D
37
33
Tripura
24
34
Uttar Pradesh
1193
35
Uttarakhand
217
36
West Bengal
194
Grand Total
8,689
* Medicines are directly supplied to the administration of UT of Lakshadweep.
The information was given by the Union Minister of Chemicals and Fertilizers, Shri Mansukh Mandaviya in a written reply in the Rajya Sabha on 15/03/2022.

কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনঔশদি পরিয়োজনা
16 MAR 2022 7:42PM by PIB Imphal
ক্বালিতী লৈবা জেনেরিক হিদাক-লাংথকশিং শেমদুনা ময়াম পুম্নমক্তা অহোংবা মমলদা ফংহন্নবগী পান্দম অমদা, ভারত সরকারগী কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর্স মন্ত্রালয়গী ফার্মক্যুতিকেল্স দিপার্তমেন্তনা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনোশাদি পরিয়োজনা (পি.এম.বি.জে.পি.) হৌদোকখি৷ স্কিম অসিগী মখাদা, জেনেরিক হিদাক-লাংথকশিংবু লৈবাক অসিগী প্রজাশিংদা অহোংবা মমলশিংদা ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রী ভারতিয়া জনোশাদি কেন্দ্র (পি.এম.বি.জে.কে.শিং) হায়না খঙনবা দেদিকেতেদ আউতলেতশিং হাংদোক্লি৷
২৮.০২.২০২২ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা পুম্নমক কবর তৌদুনা পি.এম.বি.জে.কে. ৮৬৮৯রোম হাংদোকখ্রে৷ পি.এম.বি.জে.কে.শিংগী রাজ্য-রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী-য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী ওইবা লিস্ত এনেক্সচরদা হাপ্লি৷
লৈবাক অসিদা মার্চ থা ফাওবগী মমাংদা সরকার অসিনা পি.এম.বি.জে.কে. ১০,৫০০রোম লৈহন্নবা তার্গেৎ অমা থমখ্রে৷ লৈবাক অসিদা পি.এম.বি.জে.কে. ৯,৩০০রোম থম্বা হায়বসিনা ২০২২-২৩ চহিগী ওইবা তার্গেৎনি৷
শেনবা চহি ২০২০-২১ অমদি ২০২১-২২গীদমক স্কিম অসিগী মখাদা কাইথখিবা অমদি শিজিন্নখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা লৈরে:
সিরিএল নম্বর
শেনবা চহি
কাইথখিবা ফন্দশিং
(লুপা কোতিদা)
শিজিন্নখিবা ফন্দশিং
(লুপা কোতিদা)
১.
২০২০-২১
৬৫.০০
৬৫.০০
২.
২০২১-২২
(২৮.০২.২০২২ ফাওবদা)
৬৪.৬৫
৬০.০৮
স্কিম অসিগী মখাদা কাইথখিবা রাজ্য-রাজ্য/য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইবা অখন্নবা বজেৎ অমতা লৈতে৷
এনেক্সচর
২৮.০২.২০২২ ফাওবদা লৈবাক অসিদা হাংদোকখিবা পি.এম.বি.কে.জে.শিংগী রাজ্য-রাজ্যগী /য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইবা লিস্ত
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি. মমিং
মথৌ তৌরিবা পি.এম.বি.জে.কে. মশিং
১
অন্দামন অমসুং নিকোবর
৯
২
আন্ধ্র প্রদেশ
১৬৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২৮
৪
অসাম
৮৯
৫
বিহার
২৮৬
৬
চান্দিগর
৭
৭
ছত্তিশগর
২৪১
৮
দিল্লি
৩৮৩
৯
গোৱা
১০
১০
গুজরাত
৫২২
১১
হরিয়ানা
২৩৯
১২
হিমাচল প্রদেশ
৬৪
১৩
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১২৬
১৪
ঝর্খন্দ
৭৮
১৫
কর্নাতকা
৯৬৭
১৬
কেরলা
৯৮৬
১৭
লদাখ
২
১৮
লক্ষদ্বীপ *
০
১৯
মধ্য প্রদেশ
২৪৪
২০
মহারাস্ত্র
৬৩০
২১
মনিপুর
৩৫
২২
মেঘালয়
১৫
২৩
মিগোরাম
২২
২৪
নাগালেন্দ
১৬
২৫
ওরিশা
৩৫৪
২৬
পুদুচেরী
১৯
২৭
পঞ্জাব
৩০৬
২৮
রাজস্থান
১৪৩
২৯
সিক্কিম
৩
৩০
তামিল নাদু
৮৬৯
৩১
তেলঙ্গনা
১৬৩
৩২
দি.এন.ঐচ. অমসুং দি. অমদি দি.
৩৭
৩৩
ত্রিপুরা
২৪
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১১৯৩
৩৫
উত্তরখন্দ
২১৭
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৯৪
অপুনবা
৮,৬৮৯
* লক্ষদ্বীপ য়ু.তি.গী সাসনদা হকথেংননা হিদাক-লাংথকশিং সপ্লাই তৌরি৷
ৱারোল অসি কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মন্সুখ মন্দাবিয়ানা ১৫/০৩/২০২২দা রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি৷