ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ପକ୍ଷରୁ ବାଲ ସାହିତ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର 2019 ଘୋଷଣା
• ଓଡ଼ିଆ ଶିଶୁ ସାହିତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମଗ୍ରୀକ ଯୋଗଦାନ ନିମନ୍ତେ ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ସାମନ୍ତରାୟ ପାଇବେ ବାଲ ସାହିତ୍ୟ ପୁରସ୍କାର
• ସାହିତ୍ୟ ସମାଲୋଚନା ପୁସ୍ତକ ‘ବିମୁଗ୍ଧ ଉଚ୍ଚାରଣ’ ପାଇଁ ଶିଶିର ବେହେରାଙ୍କୁ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର
14 JUN 2019 8:46PM by PIB Bhubaneshwar
2019 ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ପକ୍ଷରୁ ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ବାଲ ପୁରସ୍କାର ନିମନ୍ତେ 22 ଜଣ ଏବଂ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର ଲାଗି 23 ଜଣ ଲେଖକଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଓଡ଼ିଆ ଶିଶୁ ସାହିତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମଗ୍ରୀକ ଯୋଗଦାନ ନିମନ୍ତେ ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ସାମନ୍ତରାୟଙ୍କ ନାମ ବାଲ ସାହିତ୍ୟ ପୁରସ୍କାର-2019 ନିମନ୍ତେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଓଡ଼ିଆ ସାହିତ୍ୟ ସମାଲୋଚନାଧର୍ମୀ ପୁସ୍ତକ ବିମୁଗ୍ଧ ଉଚ୍ଚାରଣପାଇଁ ଶିଶିର ବେହେରା ଚଳିତଥର ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର ପାଇବା ନିମନ୍ତେ ମନୋନିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଅଗରତାଲାଠାରେ ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ପରିଷଦ ବୈଠକ ସଭାପତି ଡ. ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର କମ୍ବରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ନାମକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂ ପଟେଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି । ପୁରସ୍କାର ଚୟନ ପାଇଁ ଏକାଡେମୀର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ ଏବଂ ପଦ୍ଧତି ରହିଛି । ତଦନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ତିନି ଜଣ ଲେଖାଏଁ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନେଇ ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ନାମ ଚୟନ କରିଥିଲେ । ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପଦ୍ଧତି ଅନୁଯାୟୀ, ବିଚାରକମାନଙ୍କ ସର୍ବସମ୍ମତି/ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠ ମତ ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ପରିଷଦ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । କେବଳ ମୈଥିଳୀ ଭାଷାରେ ପୁରସ୍କାର ଘୋଷଣା ପରବର୍ତ୍ତୀ ତାରିଖରେ କରାଯିବ ।
ବାଲ ସାହିତ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ, ପୁରସ୍କାର ବର୍ଷର ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ 5 ବର୍ଷ (1ଜାନୁଆରୀ 2013ରୁ 31 ଡିସେମ୍ବର 2017 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକାଶିତ ପୁସ୍ତକକୁ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । ତେବେ ଶିଶୁ ସାହିତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମଗ୍ରୀକ ଯୋଗଦାନ ନିମନ୍ତେ ପୁରସ୍କାର ପାଉଥିବା ବର୍ଷର ପୂର୍ବ 10 ବର୍ଷ (2010ରୁ 2019) ମଧ୍ୟରେ ଲେଖକଙ୍କ କୃତ୍ତିକୁ ଦେଖି ମଧ୍ୟ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଇଥାଏ ।
ଚଳିତ ଥର 11ଟି କବିତା ପୁସ୍ତକ, 6ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଗଳ୍ପ, 5ଟି ଉପନ୍ୟାସ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ସାହିତ୍ୟ ସମାଲୋଚନା ପୁସ୍ତକ ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର-2019 ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ପୁରସ୍କାର ବର୍ଷର ଜାନୁଆରୀ ପହିଲା ପୂର୍ବରୁ 35 ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତାଠାରୁ କମ ବୟସର ଲେଖକମାନଙ୍କର ପୁସ୍ତକ ପାଇଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ସାହିତ୍ୟ ଏକାଡେମୀ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖରେ ଆୟୋଜିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପୁରସ୍କାର ସ୍ୱରୂପ ଏକ ତାମ୍ର ଫଳକ ଏବଂ 50 ହଜାର ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।

Ministry of Culture
Sahitya Akademi announces Bal Sahitya Puraskar and Yuva Puraskar 2019
14 JUN 2019 6:28PM by PIB Delhi
Sahitya Akademi has selected 22 writers for the Sahitya Akademi Bal Sahitya Puraskar 2019 and 23 writers for Yuva Puraskar 2019. The Executive Board of the Akademi that met in Agartala today, under the Chairmanship of its President, Dr. Chandrashekhar Kambar approved the selection of awardees. The Union Minister for Tourism and Culture (Independent Charge), Shri Prahlad Singh Patel congratulated the award winners. The awardees have been selected on the basis of recommendations made by the Jury comprising of three members each in the concerned language, in accordance with the rules and procedure laid down for the purpose. According to the procedure, the Executive Board declared the Awards on the basis of unanimous/majority vote by the Jury. Award in Maithili will be declared on a later date.
For the Bal Sahitya Puraskar, the Awards relate to books first published during the five years immediately preceding the year of Award (i.e. between 1 January 2013 and 31 December 2017). However, during the initial ten years i.e. from 2010 to 2019, the award may also be given to an author based on his/her total contribution to Children Literature.
Meanwhile, eleven books of poetry, six of short story, five of novel and one literary criticism have won the Sahitya Akademi Yuva Puraskar 2019. The Award relates to books published by an author of the age of 35 and below as on 1st January of the year of the award.
The Award in the form of a casket containing an engraved copper-plaque and a cheque of Rs.50,000/- will be presented to the awardees at a special function to be held at a later date.
Click here to see the List of Award-winners