Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the Inauguration of the New Building of Archaeological Survey of India
12 JUL 2018 6:53PM by PIB Delhi
First of all I congratulate you all for this magnificent and modern building. This organization is 150 years old. This institute itself is a subject of archaeology. Over the last 150 years it must have grown and spread in its unique way. It must have achieved great accolades. The period of 150 years is really a long time for an institute like yours.
I do not know whether ASI has a record of its 150 year old history or not. In case it doesn't have a record, it would be a great idea to get it done. Over the years, several people must have undertaken the work here. There would have been an idea based on which this institution was envisaged. There would be several other aspects like the process of its expansion, the usage and changes in technology used, its present impact on the society, and its way of attracting the people in this field across the world. Even today, the archeological artefacts of our country provide insights into reconstructing the past realities to the world. With the development of science and space technology, the complex struggle of dualities related to the human life that existed before were now demolished. The belief that the river Saraswati did not exist ever was one of the viewpoints. However, space technology confirmed that this viewpoint was erroneous. The river was not mythical. There is another debate regarding the origin of Aryans. Some people are holding on to their favourite topics. This is an enormous segment. Technology has aided in the field of archaeology immensely due to which new discussions and debates have come up.
I believe that these rock inscriptions and old artefacts and stones are not inanimate objects. Every stone in this world has something to say. Every paper related to archaeology has its own story. Every object derived from archaeology depicts the hard work and dreams of man. Therefore, the people associated with archaeology start their work on such a deserted land that doesn't attract attention of the world for several years. Just like a scientist remains completely immersed in his research work related to the future in the laboratory, an archaeologist remains oblivious to the rest of the world while engaged in his research work among the deserted forests and hills. They don't even realize that 10-20 years pass in the process. Then one day they come up with their thesis on some new topic that draws the world's attention. There is a hillock close to Chandigarh. Some people from France, some experts in life sciences, archaeologists from both abroad and within the country started their research work on this hillock. They came up with their findings that the remains of the world's oldest living organism were found on this hillock. It was lakhs of years old. The French President wanted to visit that place where people from his country had also contributed. I took him there. In short, these things are sometimes beyond beliefs. A person working in this field makes a great difference in order to provide new ways of thinking.
Sometimes the power to challenge history is born out of that stone. It is often not accepted in the beginning. However, we are sometimes so much familiar and habituated to these things that we fail to give the much needed importance to them.
Those who don't have anything always try to keep things safe. I clearly remember that once I had gone with a delegation on the invitation of the American government. They had asked me for an itinerary as to where I would like to visit and what all did I wish to see and learn. So, I had told them that I wished to know about the hospitals and schools in their small villages. I also asked them to take me to their most historic place over which they take pride. I think they took me to the state of Pennsylvania. They showed me a massive historic monument and were proudly telling me that it was 400 years old. For them it was something historic and a matter of pride. We have a wonderful history of about 2000 and 5000 year old. This cut-off has done a lot of damage to us.
After independence we should have come out of this mentality but unfortunately it had gripped the nation like anything. They consider our historical pride to be a slave. I believe that unless we feel proud of our heritage and culture, we will not feel the urge to preserve it. We have this urge of renovating something only if we are proud of it. Otherwise that is just a piece of rock. I am fortunate that the village where I was born has a living history. The facilities for humans have developed over the years and Hiuen Tsang had also written that there used to be a university for the Buddhist monks. So, all those things are still there. There was a teacher in our school who used to tell us that if we visited any place and found some stones with some engravings, we must collect those and drop them in one corner of the school. All of us were habituated to collect such stones with engravings and gather in one corner of our school. Although I don't know its status now, but at that time students were habituated to it. However, I had understood back then that whenever we find any stone on the road, it definitely has a lot of value. This was the awareness of a teacher who provided us with this knowledge. Since that time, these things have always remained at the back of my mind.
I clearly remember that Dr. Hari Bhai Godhani used to live in Ahmedabad. He was a medical practitioner. He was well known for collecting things. So I had gone to meet him. He had told me that his 20 Fiat cars had already been damaged. At that time Fiat was the only popular car. The modern cars did not exist at that time. He used to visit the forests, hillocks and Rocky areas on Saturdays and Sundays in his Fiat. His car didn't last for more than a year as he used to travel on such unpaved roads. I believe that probably no individual other than him would possess such an enormous collection of artefacts. At that time he had a vast collection of artefacts. He was from the medical field. He showed me some slides. I was young but extremely curious. He showed me a rock carving in those slides which depicted a pregnant woman. He told me that the engraving was about 800 years old. In the engravings, the woman's stomach was shown as if a surgery had been done; it was cut open from one side. The different layers of the skin were also intricately carved on that stone. How the baby sleeps inside the mother's womb was also intricately carved out.
I was told that it was discovered by medical science just a few centuries ago. The thing that was carved out about 800 years ago by our Craftsmen was authenticated by the medical science much later, i.e. the different layers of the skin and the way the baby sleeps inside the mother's womb. You can imagine how the knowledge must have percolated here. This was shown by these slides.
We have this wonderful heritage. It means they had immense knowledge. Otherwise, how would have they known about the number of layers of skin and carved that out on those stones. This means our science is age-old. It is such a powerful creation which we should be proud of.
There is one good thing about the people who are interested in this subject. There is a lot of public participation in this sector. If you visit any monument in the world, you will find retired people coming forward in uniforms working as tour guides and showing around the places. The society carries this responsibility. We have to create an environment where we can form a club of senior citizens to promote this. We will be able to conserve our heritage with the help of public participation. If government servants come forward in this field, it can be done. The modus operandi is the same. Even the best of the guards cannot protect a garden unless every visitor to the garden decides that he/she will not allow a single plant to be crushed. Then no one can even touch that garden for years. Therefore, public participation has immense strength. So, if we institutionalize these things in our public life and invite the people who provide these services to the public, it will prove to be a great task!
We can seek help from the corporate sector. We can ask their workers that if at all they are interested in providing these services for 10 or 15 hours per month in order to preserve the monuments they are most welcome. Gradually, these things gain importance.
I feel that there is a need to ponder over another issue. This responsibility need not necessarily be with just the ASI. The tourism department, the culture department and other departments of the central government as well as the related departments of the state governments can also join.
Suppose we choose 100 cities that are valuable in terms of heritage and tourism with good tourist destinations, the students of that city should be taught the archaeology and history of that city. The chronology of every generation must be taught. If the students of Agra are taught about the history of Taj Mahal, there will not be any chance of delusion or diversion. They will be prepared about every generation.
Secondly,
We can also start a certificate course on their city. The successful candidates will know the intricacies of their cities and will become the best tour guides.
Once I had talked to the media when I was not Prime Minister. I had told them that you have talent hunt shows on television for music and dance where the children perform. Television showcases the brilliant talent of these children. Why can't we have a similar talent hunt for the best guides? They can show the city on screen for which that guide wants to work. The potential guides can wear stunning costumes, learn new languages and show around the places. There can be a competition like this. This will gradually promote India's tourism sector and professional guides will come up. It is extremely difficult to run these things without a guide.
However, there is an attachment to a thing once we know at the back of our minds that it has a history behind it. Suppose there is a person in a closed room and a small hole is carved out for letting out that person's hand. Now people outside the room who are completely unaware about who the person is and are asked to shake hands with that person’s hanging hand; it will be like shaking hands with a dead person. However, if the people outside are informed that the hand belongs to Sachin Tendulkar, they might not even want to leave that hand. This means that information has a lot of strength. It is imperative to have knowledge about our culture.
Once I wanted to develop the desert in Kutch area. Developing tourism in a desert is a serious challenge. So I began with training the children into guides. They were taught as to how to manufacture salt. They were in turn supposed to teach people about salt making. You will be surprised to know that students of class 8th and 9th were able to lucidly explain the tourists about the area and salt making and processing. First visitors were the English tourists. They explained really well and people started developing interest in that. The children too got jobs. I am surprised that the technology has now changed. Please forgive me as I want to share something. Please don't mind. Today the way the world is working; with the help of space technology you can even get the photograph of a number plate of a scooter parked in a narrow lane of Delhi from thousands of miles above the city. However, a board in front of the monuments read 'Photography is prohibited'. Today, times have changed and technology has advanced.
While the Sardar Sarovar dam was being built, people wanted to visit it. Sometimes the water used to overflow. People wished to see that. However, huge boards with 'Photography is prohibited' written on them were put up everywhere. I was the Chief Minister at that time. So I did exactly the opposite. I told the people that whoever would click the best photograph would be rewarded on the condition that they had to upload the snaps on the website. You will be surprised to know about the level of public participation. The people started taking the snaps and uploading on the website. Thereafter, a ticket fee was imposed on the visitors of the dam. Ticket was for getting registered. Then I said that these visitors would be digitally registered and the 5th lakh visitor would be rewarded and honoured. Surprisingly, the 5th lakh visitor was a couple from Kashmir's Baramullah. Then it's strength was realized. That couple was honoured. Thereafter, some students of class 8th and 10th were trained to work as guides. They were supposed to inform everything about the dam, its inception, grant of permission, the amount of cement and iron used and the volume of water that will be stored. They were tribal children and worked exceptionally well. I feel that a similar activity can be promoted in at least 100 cities of our country. The new generation can be prepared so that they come forward to be guides. Once the history is on their finger tips, you will see that gradually India's grand heritage and thousand year old history will turn out to be a wonder! We don't have to offer anything else to the world. We just need to showcase the legacy left behind by our ancestors. Nothing can hinder the growth of India's tourism industry. Moreover, we are not those children who tend to forget the hard work and contribution made by our ancestors. It is our responsibility to carry forward the legacy of our ancestors, to present it before the world with great pride and to worship it. We must move ahead with that self-confidence. With one expectation of brightening up the building with this very idea, I offer my best wishes to you all.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ বিভাগ নতুন ভৱন উদ্বোধন উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 JUL 2018 6:53PM by PIB Guwahati
সৰ্বপ্ৰথমে মই এই সুন্দৰ আৰু আধূনিক ভৱনটোৰ বাবে সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। যিটো সংস্থাৰ ১৫০ বছৰ হৈ গল, অৰ্থাৎ নিজেই পুৰাতত্ত্বৰ বিষয় হৈ পৰিলসময়বোৰ কেতিয়া, কেনেকৈ পাৰ হল, কি পালে, কি দিলে ইত্যাদি বহু কথা। কিন্তু এটা সংস্থাৰ বাবে ১৫০ বছৰ বহুত সময়।
মই নাজানো যে এএছআইৰ হাতত নিজৰ ১৫০ বছৰীয়া কাৰ্যকালৰ ইতিহাস আছেনে নাই। যদি নাই, তেন্তে ইও এক প্ৰত্নতাত্ত্বিক কামৰ দৰে হব, আছে যদি ভাল কথা বহুব্যক্তিয়ে ইয়াৰ দায়িত্ব পালন কৰিছিল। কি কল্পনাৰে ইয়াক আৰম্ভ কৰিছিল, কেনেদৰে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল, ইয়াৰ প্ৰযুক্তি কিদৰে ব্যৱহাৰ আৰম্ভ হৈছিল-এনেধৰণৰ বহু কথাই মনলৈ আহে। এএছআইৰ দ্বাৰা সম্পাদিত এই কামে সমাজত তৎকালীনভাৱে কি প্ৰভাৱ পেলাইছিল। সেইবোৰে বিশ্বক এই ক্ষেত্ৰৰ লোকসকলক কিদৰে আকৰ্ষিত কৰিছিল। আজিও বিশ্বত আমাৰ দেশৰ এই প্ৰত্নতাত্ত্বিক সামগ্ৰীবোৰ আছে, সেইবোৰৰ প্ৰতি বিশ্বৰ যি অনুমান হৈছে, তাৰ জৰিয়তে প্ৰকৃত সত্য জনাত বৃহৎ সম্বল হৈ পৰিছে। আমি জানো যে বিজ্ঞানৰ প্ৰগতিৰ সমান্তৰালভাৱে মহাকাশ প্ৰযুক্তি আহিল। মানৱ জীৱনৰ সৈতে জড়িত যিবোৰ প্ৰাচীন মান্যতা আছিল আৰু যিবোৰক লৈ অতি কঠিনভাৱে সংঘৰ্ষ চলি আছিল, সমাজৰ ইতিহাস জগতত চলি থকা দুই ধাৰাক নিঃশেষ কৰি দিয়াৰ কাম প্ৰযুক্তিয়ে কৰি আছে। সৰস্বতীৰ অস্তিত্ব স্বীকাৰ নকৰাও এটা শ্ৰেণী আছিল। কিন্তু মহাকাশ প্ৰযুক্তিয়ে পথ দেখুৱালে যে এনে নহয়। এয়া কাল্পনিক নহয়। আৰ্যসকল বাহিৰৰ পৰ আহিছিল, সেই লৈ সমগ্ৰ বিশ্বতে বিবাদ হৈছিল। একাংশ লোকে এই বিষয়বোৰক লৈ বহি আছে যে এইটো বৃহৎ শ্ৰেণী, কিন্তু প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত প্ৰত্নতাত্ত্বিক ক্ষেত্ৰত কাম হল, তেতিয়া এক বহুক ডাঙৰ শ্ৰেণী সৃষ্টি হল, যি এক নতুন চৰ্চা লৈ আহিল।
মই বুজি পাওঁ যে এই পুৰণি শিলালিপি অথবা প্ৰাচীন সামগ্ৰী, শিলাখণ্ড, এইবোৰ নিৰ্জীৱ পৃথিৱী নহয়, ইয়াৰ প্ৰতিটো শিলে কথা কয়। প্ৰত্নতত্ত্বৰে জড়িত প্ৰতি টুকুৰা কাগজৰ নিজা এক কাহিনী আছে। প্ৰত্নতাত্ত্বিক ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিটো সামগ্ৰীতে মানুহৰ পুৰুষাৰ্থ, পৰাক্ৰম আৰু সপোনৰ এক বিৰাট শিলালিপি অন্তৰ্নিহিত হৈ থাকে আৰু সেইবাৰে প্ৰত্নতাত্ত্বিক ক্ষেত্ৰত কাম কৰা লোকসকলে এনেকুৱা মৰুভূমিতো কাম আৰম্ভ কৰে। কেইবাবছৰলৈকে বিশ্বই ইয়াৰ প্ৰতি ধ্যান নিদিয়ে। যেনেকৈ এগৰাকী বিজ্ঞানীয়ে কোনো এটা বিষয় লৈ গৱেষণাগাৰত নিমজ্জিত হৈ থাকে। যেতিয়া বিশ্বৰ সন্মুখলৈ আহে, তেতিয়া চমৎকাৰ ৰূপত পৰিলক্ষিত হয়। প্ৰত্নতাত্ত্বিক ক্ষেত্ৰত কাম কৰা লোকসকলে নিজকে ঘন জংঘল, পাহাৰ, শিলৰ মাজত নিজক হেৰুৱাই দিয়ে, ১০-২০ বছৰলৈকে ইয়াৰ সৈতে লাগি থাকে, কোনো ঠিকনা নাথাকে আৰু কেতিয়াবা হঠাৎ নতুন বিষয়ক লৈ গৱেষণা পত্ৰ লৈ আহে, তেতিয়াহে সকলোৰে দৃষ্টি পৰে। চণ্ডীগড়ৰ সমীপত এটা সৰু টিলা আছিল, সকলোৰে বাবে সেইটো টিলা আছিল, কিন্তু ফ্ৰান্সৰ একাংশ লোক আৰু ইয়াৰ একাংশ লোকৰ সৈতে জীৱ বিজ্ঞান জনা পুৰাতত্ত্বৰ লোক গ, তেওঁলোকে অনুসন্ধান কৰি বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি, লাখ লাখ বছৰ পুৰণি জীৱ জীৱাশ্ম খান্দি উলিয়ালে।ফ্রান্সৰ ৰাষ্ট্রপতি ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আহি মোক অনুৰোধ কৰে যে তেওঁলোকৰ দেশৰ বিজ্ঞানীসকলে তাত কেনেকুৱা কাম কৰিছে, তা তেওঁ গৈ চাব বিচাৰেমই তেওঁক তালৈ লৈ গলো।
প্রত্নতত্ত্ববিদসকলে আমাৰ বহু প্রচলিত ধাৰণা সলনি কৰিব পাৰে। ইতিহাসক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ সামর্থ্য তেওঁলোকে শিলৰ পৰা বিচাৰি পায়আৰম্ভণিতে হয়তো বহুতে মানি লব নিবিচাৰে, আৰু আমাৰ দেশততো এনেধৰণৰ একাংশ লোক আছে, যি সদায় এনে তথ্য মানি নোলোৱাৰ অভ্যাস আছেই! কিন্তু তেওঁলোকে যেতিয়া মানি লবলৈ বাধ্য হয়, তেতিয়ালৈ ইয়াৰ মূল্য বহু পৰিমাণে কমি যায়।
বিশ্বত যিসকলৰ ওচৰত একো নাই, তেওঁলোকে যি আছে, তাকে সাৱত মাৰি ধৰি ৰাখিব বিচাৰেমই এবাৰ আমেৰিকাত চৰকাৰী আমন্ত্রণক্ৰমে দেশৰ প্রতিনিধি দলৰ সদস্য হিচাপে গৈছিলো, ভ্ৰমণসূচী ঠিক কৰাৰ আগতে মই এখন প্ৰপত্ৰ ভর্তি কৰিছিলো, তাত সুধিছিল যে কলৈ কলৈ যাব বিচাৰে, কি জানিব বিচাৰে, কি চাব বিচাৰে? মই লিখিছিলো যে এখন সৰু গাঁৱৰ হাস্পিটেল আৰু এখন বিদ্যালয় চাব বিচাৰোলগতে লিখিছিলো, আপোনালোকৰ দেশৰ আটাইতকৈ পুৰণি সামগ্ৰী, যাক লৈ আপোনালোকে গৌৰৱ কৰে, সেইবোৰ চাব বিচাৰোহাস্পিটেল আৰু বিদ্যালয় চোৱাৰ পাছত তেওঁলোকে আমাক সম্ভৱত পেনছিলভেনিয়ালৈ লৈ গৈছিল। তাত এটি ডাঙৰ শিলাখণ্ড দেখি তেওঁলোকে অতি গৌৰৱেৰে কৈছিল যে এইটো ৪০০ বছৰ আগৰতেওঁলোকৰ বাবে এটা অতি পুৰণি আৰু গৌৰৱৰ বিষয়। কিন্তু আমাৰ দেশত ২-৫ হাজাৰ বছৰ পুৰণি প্রত্নতাত্ত্বিক নিদর্শন আছে। ইমানেই বেছি আছে যে এইবোৰে কোনো গুৰুত্ব পোৱা নাই
দেশ স্বাধীন হোৱাৰ পাছত এই ধৰণৰ মনোভাৱ পৰা বাহিৰলৈ অহা উচিৎ আছিল, কিন্তু দুর্ভাগ্যজনকভাবে এই ধৰণৰ দাসত্বসুলভ ভাৱনাই ভাৰতক পীষ্ট কৰি আহিছেিমান দিনলৈকে আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ নহয়, তেতিয়ালৈকে ইয়াৰ সাক্ষ্যসমূহ চম্ভালি ৰখা আৰু সজাই ৰখাৰ মানসিকতা গঢ়ি নুঠেৌৰৱ কৰিয়েই মানুহে কিছুমান বস্তু সজাই-পৰাই ৰাখে। আমাৰ সৌভাগ্য যি গাঁৱত জন্মগ্রহণ কৰিছো তাৰ এটা ইতিহাস আছে। মানৱ সভ্যতা শতিকাৰ পাছত শতিকা জুৰি নিৰন্তৰ বিকশিত হৈ আহিছে। প্রখ্যাত চীনা পর্যটক হিউ এন ছাঙৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ বর্ণনা অনুযায়ী আমাৰ গাঁৱত বৌদ্ধসকলৰ এখন ডাঙৰ বিশ্ববিদ্যালয় আছিল। আমাৰ গাঁৱৰ স্কুলত এজন শিক্ষক আছিল, তেওঁ আমাক কৈছিল যে তোমালোকে যতেই কোনো পাথৰত কোনোধৰণৰ খোদিত কৰাৰ কাম হৈছে, সেই পাথৰৰ টুকৰাসমূহ বিদ্যালয়লৈ লৈ আহিবাআমাৰো অভ্যাস হৈ গৈছিল যে কোনো পাথৰত এটি বা দুটি আখৰ যেতিয়া খোদিত কৰা দেখো, তেতিয়া সেই টুকৰাটি আনি বিদ্যালয়ৰ এক নির্দিষ্ট স্থানত ৰাখিছিলোেতিয়া আমি বুজিব পৰা নাছিলো যে এই শিক্ষকে আমাৰ মনত কিমান সুন্দৰ সংস্কাৰ প্রোথিত কৰিছে, কিদৰে আমাক সচেতন কৰি তুলিছিলপথৰ দাঁতিত পৰি থকা যিকোনো পাথৰৰ কিমান মূল্য হব পাৰে! পাছতহে এইবোৰ বুজি পাইছো
মোৰ স্পষ্টকৈ মনত আছে যে আমেদাবাদত ডঃ হৰিভাই গোধানি নামৰ এগৰাকী চিকিৎসক আছিলকিন্তু বিভিন্ন কাৰণত মই তেওঁক লগ কৰিবলৈ গৈছিলোমই শুনিছিলো যে তেওঁ এগৰাকী ছৌখিন প্রত্নতাত্ত্বিক। পাহাৰত আৰু অৰণ্যত প্রত্বতাত্ত্বিক নিদর্শন সংগ্রহ কৰিবলৈ তেওঁ ২০খন ফিয়েট গাড়ী নষ্ট কৰিলেেতিয়া তেওঁৰ ওচৰলৈ গৈ শুনিলো যে প্রত্যেক শনি আৰু ৰবিবাৰে তেওঁ জংঘলৰ মাজত এটি শিলাময় এলাকালৈ যায়সেই বন্ধুৰ পথত চলিবলৈ গৈ এবছৰৰ ভিতৰত তেওঁৰ গাড়ী নষ্ট হৈ যায়। এগৰাকী সাধাৰণ মানুহৰ কিমান ডাঙৰ নিছা ভাৱকছোন! আৰু তেওঁৰ প্রত্নতাত্ত্বিক সংগ্রহো আছিল অসাধাৰণ। তেওঁ আমাক কেইবাখনো স্লাইড দেখুৱালেমোৰ বয়স কম আছিল, কিন্তু অনুসন্ধিৎসু সীমাহীন আছিলতেওঁ মোক এটি খোদিত কৰা পাথৰ দেখুৱালে, যত এৰগাকী গর্ভৱতী মহিলাৰ শাৰীৰিক আকৃতি খোদিত কৰা আছিল। তেওঁ কৈছিল যে সেই পুৰাকীর্তিটো অতি কমেও ৮০০ বছৰৰ পুৰণিইয়াত এগৰাকী গর্ভৱতী মহিলাক শল্য চিকিৎসাৰ সুবিধাৰ বাবে এফালৰ পৰা পেটৰ ভিতৰৰ দৃশ্যও খোদিত কৰা আছিল। এনেকুৱা চামড়াৰ কেইবাটাও স্তৰ থাকে, সেয়াও পুংখানুপুংখভাবে খোদিত কৰা আছিল। গর্ভত শিশুটি কিদৰে শুই থাকে, তাৰো সুন্দৰভাৱে খোদিত কৰা আছিল।
মোক কোনোবাই কৈছিল যে আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞান মাত্র কেইটামান বছৰৰ পুৰণিতেতিয়াহলে আমাৰ ভাস্কৰ্য শিল্পীসকলে ৮০০ বছৰ পুৰণি শিল্পকৃতীত ইমান পুংখানুপুংখ ভাস্কৰ্য কি কাৰণে কৰিছিল। আধুনিক চিকিৎসা শাস্ত্রৰ জ্ঞানৰ লগতে সেই খোদিত পুৰাকীর্তিৰ বিৱৰণ প্রায় হুবহু সাদৃশ্য পৰিলক্ষিত হয়।
অর্থাৎ আমাৰ ঐতিহ্য কিমান পুৰণি, আমাৰ বিজ্ঞান কিমান প্রাচীন, তাৰ সাক্ষ্য বহন কৰে সেই পুৰাকীর্তিসমূহেযিসকল এই বিষয়ত আগ্রহী, তেওঁলোকে হয়তো এইটো অনুভৱ কৰে। সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ পুৰাতাত্ত্বিক নিদর্শনসমূহ জনতাৰ অংশীদাৰিত্বৰ মাধ্যমেহে সংৰক্ষিত হয়। বিশ্বৰ যে কোনো সৌধ চালে দেখিব যে অৱসৰপ্রাপ্ত কর্মচাৰীসকলে তাত স্বেচ্ছাসেৱক হৈ ইউনিফর্ম পিন্ধি গাইডৰ কাম কৰিছেআমাৰ দেশৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলৰ ক্লাবসমূহে এই ধৰণৰ দায়িত্ব গ্রহণ কৰিব পাৰেআপনালোকে সেইভাৱ লৈ এই ধৰণৰ কাম কৰিলেহে ভৱিষ্যৎ প্রজন্মক নিজৰ ঐতিহ্য লগতে ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণ সম্পর্কে সচেতন কৰিব পাৰিবচৰকাৰী কর্মচাৰীসকলেতো তেওঁলোকৰ দায়িত্ব পালন কৰিছে। কোনো এজন লোক যিমানেই ভাল চকীদাৰক নহওঁক লাগিলে তেওঁ অকলে বাগিছাখন ভালকৈ ৰাখিব নোৱাৰে। কিন্তু তালৈ অহা দর্শনার্থীসকলে যদি সিদ্ধান্ত লয় যে আমি বাগিছাখনৰ এটাই গছৰ পাত সৰিবলৈ নিদিও, তেতিয়া বাগিছাখনৰ শতিকাৰ শতিকাজুৰি অক্ষত অৱস্থাত থাকিব। গণ অংশীদাৰিত্বৰ শক্তি এয়াই। সেইবাবে আমাৰ সমাজ জীৱনত এই স্বভাৱসমূহ গঢ়ি তোলা আৰু এই ধৰণৰ সেৱা প্রদানৰ বাবে সকলোকে আমন্ত্রণ জনাই, তেতিয়ালে বহুত ডাঙৰ কাম হব।
আমাৰ দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিষয়াসকলকো অনুৰোধ জনাও যে মাহত ১০-১৫ ঘন্টা স্বেচ্ছাসেৱকৰ কাম কৰকলাহে লাহে মূল্যবোধৰ সমাজ জীৱন অতিবাহিত হৈ যাবএই ৰক্ষণাবেক্ষণৰ কামত পর্যটন বিভাগ আৰু সংস্কৃতি বিভাগকো জড়িত কৰিব পাৰে, কেন্দ্র আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ অন্যান্য বিভাগো জড়িত হব পাৰে
ধৰি লওঁক, দেশৰ ১০০খন চহৰ ঐতিহ্যৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা অতি মূল্যবান। সেইবোৰ পর্যটকৰো আকর্ষণৰ থলীসেই চহৰৰ শিশুসকলৰ পাঠ্যক্রমত সেই চহৰৰ ইতিহাস আৰু প্রত্নতাত্ত্বিক গুৰুত্ব সম্বন্ধ পঢ়ুওৱা হওঁক। আগ্রাৰ শিশুসকলৰ পাঠ্যক্রমত তাজমহল সম্বন্ধে বিস্তৃত বিৱৰণ থাকিলে পৰৱর্তীসময়ত তেওঁলোকে পর্যটন উপযোগী নাগৰিক হৈ উঠিব। তদুপৰি, প্রাতিষ্ঠানগতভাৱে আৰু চহৰসমূহক লৈ পঢ়া-শুনাৰ বাবে অনলাইন চার্টিফিকেট কর্চ আৰম্ভ কৰিব পাৰে যিসকলে এইবোৰক লৈ পঢ়া-শুনা কৰিব, তেওঁলোকে ভৱিষ্যতে উন্নতমানৰ পর্যটক গাইড হৈ উঠিব
মই এবাৰ টিভি চেনেলৰ স্বত্ত্বাধিকাৰীসকলৰ সৈতে কথা পাতিছিলোেতিয়া মই প্রধানমন্ত্রী নাছিলো। মই তেওঁলোকক অনুৰোধ কৰিছিলো যে আপোনালোকে শিশু আৰু কিশোৰসকলৰ বাবে সংগীত, নৃত্য, অভিনয় আৰু অন্যান্য সাংস্কৃতিক প্ৰতিভা অন্বেষণৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰেপ্রতিযোগিতা চলাসময়ত সেই বিষয়সমূহৰ শ্রেষ্ঠ বিশেষজ্ঞসকলক নির্বাচিত শিশু-কিশোৰসকলক উন্নতমানৰ প্রশিক্ষণৰ জৰিয়তে প্রতিযোগিতাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব পাৰেএকেদৰে পৰ্যটকৰ গাইডৰ পোছাক পিন্ধি কিদৰে বিভিন্ন পর্যটন স্থানৰ প্রতি দেশী-বিদেশী পর্যটকক আকর্ষণ কৰি পৰা যায়, সেই বিষয়েও শিশু-কিশোৰসকলক প্রশিক্ষণ আৰু প্রতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰাৰ কথা কৈছিলো
ঐতিহাসিক গুৰুত্ব থাকিলে যিকোনো অঞ্চলে পর্যটকক আকর্ষিত কৰে, সেই ইতিহাস পর্যটকসকলে কোৱাৰ দৰে লোকসকলে প্ৰত্যক্ষ কৰেমই এবাৰ কচ্ছৰ ঊষৰ ভূমিক মৰু পর্যটন কেন্দ্র হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰত্যাহ্বান লৈছিলোসেইবাবে প্রথমে শিশু-কিশোৰসকলৰ গাইডৰ প্রশিক্ষণৰ সমান্তৰালভাৱে কচ্ছৰ ৰানৰ পৰা নিমখ উৎপাদনৰ পদ্ধতি শিকা আৰম্ভ কৰা হয়। আপোনালোকে শুনিলে আচৰিত হব যে অষ্টম-নৱম শ্রেণীৰ একাংশ লৰা-ছোৱালীয়ে ঊষৰ ভূমিৰ নিমখৰ গুৰুত্ব আৰু তাৰ উৎপাদন প্রক্রিয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াৰ ইতিহাস আৰু ব্রিটিছৰ ভূমিকা ইমান সুন্দৰকৈ বুজাই থাকে যে পর্যটকৰ সংখ্যা দ্রুতগতিত বৃদ্ধি পায়। সেই লৰা-ছোৱালীসকল সকলোৱেই এতিয়া পর্যটন ভিত্তিক কর্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। প্রযুক্তিৰ দ্রুত পৰিৱৰ্তন হৈছেমহাকাশ প্রযুক্তিৰ জৰিয়তে হাজাৰ মাইল ওপৰৰ পৰা দিল্লীৰ কোনটো গলিত কত কোনখন স্কুটাৰ পার্ক কৰা হৈছে, তাৰ নম্বৰ প্লেটৰ ছবি লব পৰা যায়। আৰু আমাৰ স্মৃতিসৌধসমূহৰ বোর্ডত লিখা আছেছবি তোলা নিষেধ। সময়ৰ পৰিৱর্তনৰ লগে লগে আমাৰ দৃষ্টিভংগীও সলনি কৰিব লাগিব
মই যেতিয়া গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী আছিলো, নির্মীয়মান সর্দাৰ সৰোবৰ বান্ধ চাবলৈ বহু লোক অহা দেখিছিলোকিন্তু তেওঁলোকে ছবি তোলাত নিষেধ কৰাত মনত কষ্ট লৈ ঘুৰি গৈছিলপর্যটকসকলৰ বাবে মই সেইকথা শুনি নিষেধাজ্ঞা উঠাই লবলৈ আদেশ দিলোমই লো যে আপোনালোকে ছবি তুলি ৱেবছাইটত আপলোড কৰিব পাৰে। শ্রেষ্ঠ ছবিখনক পুৰস্কৃত কৰা হব। পৰৱর্তী সময়ত এই ছবিৰ তোলাৰ জনপ্রিয়তা বৃদ্ধি পালে আৰু আমি বান্ধ চাবলৈ অহা লোকৰ বাবে টিকিটৰ ব্যৱস্থা কৰিলো আৰু ঘোষণা কৰিলো যে সেই টিকিটৰ পঞ্জীয়ন নম্বৰ অনুযায়ী ৫ লাখ নম্বৰৰ যাত্রীগৰাকীক সন্মানীত কৰা হব। কিছুদিনৰ ভিতৰতে সেই সন্মান প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ দেখি আচৰিত হলো, কাশ্মীৰৰ বাৰামুল্লা জিলাৰ এক দম্পতিয়ে আমাৰ পৰা পুৰস্কাৰ নিবলৈ আহিছে। তাতো আমি স্কুলৰ লৰা-ছোৱালীসকলৰ গাইডৰ প্রশিক্ষণ দিয়াৰ কাম কৰিছিলোবান্ধ নির্মাণ কেতিয়াবাৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে, ইয়াৰ সপক্ষে আৰু বিপক্ষে কি ধৰণৰ আন্দোলন হৈছে, কিমান টন চিমেণ্ট, বালি, লোহা প্ৰয়োজন হৈছে, কিমান পৰিমাণৰ পানী জমা হয়, কিদৰে এৰা হয়, বিশেষকৈ সেই অঞ্চলৰ জনজাতি পৰিয়ালৰ শিশু-কিশোৰসকলক এইবোৰৰ বিষয়ে প্রশিক্ষণক লৈ এক সফল গাইড হিচাপে কাম কৰিছে। এইদৰেই দেশৰ ১০০খন চহৰত শিশু-কিশোৰসকলক প্রশিক্ষণ দি আমি পর্যটন অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ সমান্তৰালভাৱে এক বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ কর্মসংস্থাপনৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰি আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ইতিহাস নবীন প্রজন্মৰ নখদর্পণত থাকিলে তেওঁলোক কেতিয়াও বিপথে পৰিচালিত নহয়। আমাৰ পূর্বজসকলে যি দি থৈ গৈছে, বিশ্ববাসীয়ে কেৱল গৌৰৱেৰে সেইবোৰ চাব পাৰিলেই দেশৰ নবীন প্রজন্মক আৰু একো কৰিব লগা নহয়ভাৰতৰ পর্যটন উদ্যোগৰ সম্ভাৱনা ইমানেই। আমি এনে সন্তান নহয় যে পূর্বজসকলৰ ঐতিহ্য আৰু পৰাক্রমক পাহৰি যামইবোৰ ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব। সেই সংৰক্ষণক আমি যাতে মূল্য সংযোজনৰ জৰিয়তে কর্মসংস্থাপলৈ সলনি কৰিব পাৰো, আত্মবিশ্বাসেৰে আগুৱাই যাব পাৰোভাৰতীয় প্রত্নতত্ত্ব বিভাগৰ নতুন ভৱনটিৰ উদ্বোধনত এনে নতুন ভাৱনাই প্রজ্জ্বলিত হওকআপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনালো
বহুত বহুত ধন্যবাদ